| Autor |
Zpráva |
Meggi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:23
- Nahlásit
Moje sestra si pořídila Howíka, je to krásnej pes, ale pěkná bestie. Celkově se úplně vybodli na celkovou výchovu, pes žije prakticky na zahradce 5x 10metrů, vycházky nic moc a jeko správný howík si svou rodinu brání. Pár lidí by zakousl hned přes plot, pár lidí má i rád (mně taky, ALE!!!). No každopádně sestra odjela na dovču a poprosila mně, abych jí dojela ve středu zalít kytky. Psa krmí sousedka přes plot, ze sousedské strany má sousedku rád, ale od vchodové strany by jí sežra kdyby mohl. Byl tam tedy už 5 dní sám. Jsem tam přijela a Denny byl takovej smutnej, odemykám branku, přišel mi naproti, ale moc nadšeně se netvářil, vlezu dovnitř, Denny moc pohladit nechtěl, tak z kapsy vytáhnz tyčinku, že mu jí dám a ouha, pes stáhl ocas a zavrčel na mně . Jsem trošku ztuhla, ale řádně ho okřikla, ať se sklidní, Denny své vrčení opakoval, znovu dostal vynadáno a popošel dál po schody. Jsem tam stála, stáhnuté půlky, ale snažila jsem se mu čelit. Zkusím to po dobrém Denýsku, vrčení se opakovalo! Bylo to pět metrů od vchodových dveří, 1m rovinka a pak schody na terasu a dveře. Udělám krok do předu s neustálým mluvením na psa, aby si nemyslel, že se ho bojím (no, ale bála jsem se div mi srdíčko nevyskočilo, jak pumpovalo), Denny tedy vyšel schody a zůstal stát před vchodovými dveřmi. Volám ségře na mobil, zda to kytky přežijou, neb Denymu se má návštěva nelíbí! Zkouším to ještě po dobrém a pes už si dal ocas normálně a malinko s ním vrtěl, ale jen malinko. Segra řiká, tak se na to vyprdni, on by tě taky nemusel pak pustit ven, kdyby tě náhodou pustil dovnitř. Pes si lehl na zápraží a schoval si hlavu za stromeček a dělal, že tam neni a že ho vůbec nezajímám. Jsem tam chtěla zkusit jít, ale ségra už byla hodě proti, že rači ne. Tak jsem jako srab odešla pryč a nechala tam smutného Dennyho.
Proč to píšu a sory, že je to tak dlouhé. JAK BY SE DALO NEJLÉPE UBRÁNIT PSÍMU ÚTOKU??? Já blb, měla jen tričko s krátkým rukávem, ale Denny když kouše, tak převážně do zadnice. Po mém slovním útoku pes ustoupil, ale kdyby chtěl tak by po mně vyjel hned asi že. Možná byla chyba to s tou tyčinkou, třeba se jí lekl a chtěl se jen bránit, kdybych mu jí nedávala, třeba by to vůbec neudělal a nebo udělal já nevím!?! Já si tak nějak vyčítám, že jsem mu ustoupila, ale nevim, jak bych se tak velké "obludě" případně ubránila???
|
wami
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:28
- Nahlásit
Meggi
pokud nepatris do jeho smecky, bylas proste jen vetrelec na cizim uzemi...
Jinak se nejlepe brani utoku psa, ze se prestanes hybat, ztuhnes, a velmi pomalymi a opatrnymi pohyby bud vytahnes mobila a zavolas si o pomoc, nebo odejdes (natocena celem ke psu,a le pohled smerujici mimo nej, nejlepe dolu). Nedelat zadne pohyby smerem ke psu, nedelat zadne prudke pohyby, pripadne se i snizit, nahrbit, zatahnout hlavu mezi ramena a divat se mimo psa )ale tak, abys ho mohla prefierne sledovat). Pokud se pes pohne, ty se hybat prestan.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:33
- Nahlásit
Já mám takhle problém s jedním berňákem. Je to hovado pes, prasopes. A když mi zastoupí cestu a vrčí na mě a občas do mě vráží, tak ho prostě ořvu. Jsem od koní zvyklá "zakázat si strach", prostě se mi to srdce rozbušit nesmí a hovoto. Jednám okamžitě, rozejdu se proti psovi, ořvu ho, dám povel k noze a sama sobě vsugeruji, že mě ten pes musí poslouchat a že konkrétně daný povel prostě poslechne. Zatím to fungovalo.
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:38
- Nahlásit
wami
Do smečky nevim zda patřim, ale ten pes mně zná a má mně rád jinak! Jednou se už teda stalo, že po mně vystartoval, ale to byla moje chyba, neb jsem ho ohrozila. Vyjel teda dosti rázně, nevim, zda by dílo dokončil svými zuby v mých nohách, ségra stačila vyběhnout, ale já se mu prostě postavila čelem a jen se ho slovně stačitla zarazit. jenže v tu středu mi neměl kdo přijít na pomoc, tak jak to popisuješ, jsem to skoro dělala s tím rozdílem, že jsem na psa koukala a mobil vytáhla z kapsy normálně. Snažila jsem se mu dokazovat, že jsem já ten silnější než on! On by tot toiš potřeboval jak sůl, aby mu někdo z rodiny či přátel (nemyslím tím majitele),dokázal, že se nemůže dovolit všechno! Jenže se mi to nepodařilo, chtěla jsem být za hrdinu a nakonec ze mně byl srab a pes ví, že mu každý ustoupí, chjoooo
|
wami
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:42
- Nahlásit
Meggi
On by tot toiš potřeboval jak sůl, aby mu někdo z rodiny či přátel (nemyslím tím majitele),dokázal, že se nemůže dovolit všechno!
No ja si naopak myslim, ze by ho meli v prvni rade zvladnout majitele...
Jinak me prakvapuje, ze se nekdo divi, ze hovawart hlida a chtel by ho to odnaucit...
Garfield
bernak nekde na ulici nebo u nej na pozemku...?
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:43 - Změnil/a: Tonda
- Nahlásit
Jednou tu kdosi psal ze 9 z 10 psu kdyz na ne dupnes a nedas najevo svuj strach ze pred tebou utecou.
Musis ale doufat ze to neni prave ten desatý.
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:44
- Nahlásit
Meggi
já mám zkušenost takovou, že když nevím, že bych se měla bát, tak není pro mě není problém se psem vyjít (i když ostatní jsou pak na mrtvici, co jsem si troufla), ale když dopředu vím, že pes je hajzl a už třeba něco někomu udělal, tak se podvědomě bojím a pes to pozná, s tím se nadá nic dělat a taky pak podle toho jedná.
Tys tam šla s obavou a dopředu si se bála, co se semele, jemu to bylo jasné, hned, jak jsi tam strčila nos a tak to na tebe zkusil. Myslím, že kdybys tam vešla naprasto psychicky vpohodě bez podvědomého očekávání potíží, bylo to celé úplně jinak. ale to jsou jen mé zkušenosti
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:57
- Nahlásit
wami
U něj na pozemku. Hlídá jezdecký areál.
|
Břetislava
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:58
- Nahlásit
No toho hovika je mi celkem líto. Asi se mu moc nevěnují, co? Jinak přítel kamarádky ma RTW, kterej kámošku nesnáší, protože žárlí. Je ale tak vyčůranej, že když je s nima, chová se jak největší mazel. Příjde se k ní pohladit, olíže jí ruku, ALE pokud tam ten její přítel není, už nejednou se stalo, že pes přitlačil kámošku ke zdi a vrčel jí přímo do ksichtu. Jakmile ale uslyší kroky pánika nebo jen jeho hlas, okamžitě se stáhne a dělá zase hodnýho. No mi toto udělat, tak se na místě po....
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 10:02
- Nahlásit
kokoška
Právě, že ne, já tam šla naprosto v pohodě, neboť když mě pes očuchal u branky, řikala jsem si je to dobrý, můžu tam jít a šla tam a právě můj dobrý umysl a pohoda narušila blbá tyčinka vytažená z kapsy a následně podána psovi. Kdyby mně ten pes neměl rád, tak by jen nevrčel, ale rovnou by se do mně zakous (jako do ostaních lidí, už to udělal několikrát).
Tonda
On je ten jedenáctý buď by platilo od 1-9, nebo 10. Na většinu jedná za 10 a jen malá menšina je za 1-9. Ovšem netušim, kam jsem v té chvíli pratřila já, asi do té první, ale právě nevim na jak dlouho
wami
Nedivím se tomu, vím to, jen mně sere, že se na něj vysrali a nechali to dojít takhle daleko, už je totiš skoro rok přemlouvám, ať se spojí s Rudou a něco s ním provedou (mají 8let kluka a mimno, ovšem to je rodina, těm se nic nestane, pokud se ovšem pes nelekne a nevyjede taky, což se už taky stalo, ale jen štěkal z leknutí, než mu došlo kdo to je).
O povodních ho nechali zavřeného doma, oni se tam už nedostali, neb voda všude, krom obytné části, přítel ségry tam za nim jezdil, on mu stačil utéct a pokousat 4 hasiče a jednu pani (všechno to byli známí, takže to bylo v poho, pro ně bez trestního oznámení a nebylo to zranění velkého rozsahu, jen kousne do modřiny). Jedno trestní už mají, jednu pani kousnul do zadku.
Garfield
No slovně se mi ho podařilo sice udolat, jenže slovo k noze ten pes absolutně nezná!!! tak nevim co by udělal.
Je ještě Ruda vůbec v těch Ovčárech???
Jediný co si na psa koupili, byl elektrickej obojek, jenže to celkovou výchovu neřeší, že!!! Trošku to pomohlo ale.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 10:22
- Nahlásit
Břetislava
když je s nima, chová se jak největší mazel, ALE pokud tam ten její přítel není, už nejednou se stalo, že pes přitlačil kámošku ke zdi a vrčel jí přímo do ksichtu. Jakmile ale uslyší kroky pánika nebo jen jeho hlas, okamžitě se stáhne a dělá zase hodnýho.
to prostě pes přebírá hlídací funkci pána - páník je a hlídá a pes proto může relaxovat. páník zmizí a je na psovi, aby hlídal - to je normálka.
Meggi
toho hovika je mi taky líto že je tam opuštěný - možná kdyby ses tam dostala s hrdým čelem, tak by si dal říct společnost. a pro bezpečný ústup je možné zvlit v nejhorším případě pepřák - ale s citem....
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 10:24
- Nahlásit
no pokud kouse lidi i venku mimo sve teritorium,tak to je spatne.
To ze ale hlida a ze te nepusti dovnitr nebo ven se sveho uzemi je jedna ze zakladnich vlastnosti hovawartu a to by si meli majitele uvedomit a nekupovat si tohoto psa jen kvuli tomu ze se jim libi.A to ze te pes zna nic neznamena,pokud nepatris do jeho smecky.V pritomnosti majitele si s nim muzes hrat,ale jak s nim zustanes sama na jeho uzemi tak pro neho nic neznamenas.
Vzdyt je to jeden z nejlepsich hlidacu a podle toho se take jmenuje.
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 10:50
- Nahlásit
Je fakt, ze u hovika nevim co bych delal. Asi jak radili ostatni, nedivat se na nej a pomalu vycouvat.
Ale asi bych dodal vycouvat co nejdriv po zacatku konfliktu, aby se nestalo to, ze si stoupne mezi tebe a unikovou cestu, jak to maj hovici radi. A behem cekani na navrat sestry bys mela spoustu casu pokusit se s nim opatrne vyjednavat Neznam hovi psa, ktery by na dupnuti utek, fenka jo, ale psa si neumim predstavit. Vetsinou to zafunguje mimo teritorium psa. Z vlastni zkusenosti vim, ze to i v teritoriu vetsinou funguje na leonbergera, RR, obsas i na NO... ale na hovika bych to radeji nezkousel
Nas pubertak je zatim v pohode, ciziho by na dvur nepustil, ale lidi z "sirsi" smecky jo. Ale i tak je to riziko, tatikovi pri necekanym privitani ulomil kousek zubu a tetu radostne srazil k zemi, ignoroval jeji prikazy a trvalo ji nekolik minut se znovu postavit na nohy Oboje bylo, kdyz jsme nebyli doma => jejich chyba
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 10:54
- Nahlásit
Kony
Nas pubertak je zatim v pohode
a kolik mu prosim te je?
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 10:58
- Nahlásit
Tonda
rok a dva mesice
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 11:09
- Nahlásit
Kony
muj ma necely rok a zatim to ale vypada ze by se hodil spis na kanisterapii nez na hlidani....
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 11:33
- Nahlásit
Tonda
Neboj, to prijde, ten muj se tak kolem toho roku zacal lamat a pak to jde hrozne rychle. Jeste v cervnu jsem si rikal, jak je super, ze bude kamarad se psama, tyden nato si na cvicaku "hral" s rotvikem a tam poprve zavrcel. No a od te doby jak je nekde stejne velky pes, tak ho hned cpe pod sebe a at se opovazi branit. Ale pomalu se mi dari mu to z hlavy vytlouct, nebo uz trosku zmoudrel,... nevim Na lidi je uz jak ucebnicovej, kdyz vidi, ze jsme k cloveku pratelsti, tak si necha vsechno, kdyz cloveka ingorujeme je odmerenej, kdyz nejsme pobliz, tak hodne ostre steka a mozna by i kousnul.
Ale stenecky bojacnej stejne porad trochu je - kdyz jsem sel za sera ze zahrady s lanem na ramenu a kbelikem kadlatek v druhe ruce, tak asi nedokazal vyhodnotit, co to sakra je (asi nejaky smradlavy lano co sezralo panecka a jako zakusek kadlatky ) a ostre stekal, ale ustupoval a postoj mel nachystanej na utek
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 12:11
- Nahlásit
Je fakt, ze u hovika nevim co bych delal. Asi jak radili ostatni, nedivat se na nej a pomalu vycouvat.
Ale asi bych dodal vycouvat co nejdriv po zacatku konfliktu, aby se nestalo to, ze si stoupne mezi tebe a unikovou cestu, jak to maj hovici radi. A behem cekani na navrat sestry bys mela spoustu casu pokusit se s nim opatrne vyjednavat
Proč se na něj nemám dívat??? já hned nevycouvala, stála jsem tam jak solnej sloup a ba naopak jsem zkoušela dělat kroky dopředu (asi dva). Uklidnil se a po 10 minutách šel dělat jako že tam nejni. A právě v tu chvíli jsem nevěděla zda mám jít k těm dveřím (ležel vedle nich), a nebo se otočit a odejít pryč. neb jsem telfonovala tak jsem tam byla dalších 15 minut, ale to jsem se už přešlapavoala a tak a pes ležel furt na stejném místě a ani na mluvení nijak nereagoval. No já se spíš bála toho, že kdyby náhodou mně pustil dovnitř baráku, tak se tam vtírne se mnou lehne si na chodbu a nedostanu ho odtamtud ani heverm, to už by mě zakous totálně.
Takže rada spíš zní nejhraj si na hrdinu a koukej mazat pryč jo???
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 12:42 - Změnil/a: Kony
- Nahlásit
Meggi
Kdyz se psovi divas do oci, tak to bere jako vyzvu. Lepci je koukat se hodne okate nekam mimo.
Asi bych taky zkusil nejdriv si ho nejak udobrit, ale hlavne bych se soustredil na vycouvani. Do stisnenych prostor bych se radej vubec nepoustel, nikdy nevis co se psovi nezda.
Dobry je taky mit treba nejaky povel, ktery si se psem radostne (za ucasti sestry) nacvicis, das mu za to nejaky pamlsek a casto ho opakujes. Kdyz jsi s nim pak sama bez majitele a pes reaguje jak reagoval, tak kdyz se budes chovat jakoby nic a radostne das povel a odmenu, tak mas velkou sanci, ze povel vykona a pak se uklidni.
Me se dobre osvedcilo "sedni", coz mu prubezne dava cela sirsi rodina a je jak hodinky at predtim delal cokoliv
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 13:25
- Nahlásit
Kony
No já se právě koukala jen na něj, neb kdybych uhla pohledem, tak by se domníval, že se ho bojím a najust by pak ze mně měl srandu. Vycouvat nebylo kam, mají pidi zahradu, kde od branky vede asi 5 schodů, pak kousek do kopce 2m a zase schody do baraku. On byl ještě ve výhodě, neb jsem stála na chodech, takže, kdyby se na mně vrhnul, tak mně krásně sejme dolů z těch schodů, kde bych se dobila o ty vrátka!
Za účasti sestry ho těžko něco naučim, když sestra nebyla schopná ho naučit něco do teď že!!!
Tuto rasu si pořídili ani né tak proto, že by jí chtěli, ale spíš přes známý, neb ty si brali čubinu (kterou taky dokonale zničili) a těm chovatelům zbyl pes a nemohli ho dlouho udat, tak si ho ségra vzala asi v jeho 4 měsících (nevim přesně)
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 13:28
- Nahlásit
Meggi
To ze se pohledem nedivas na nej nebere, jako ze se ho bojis, ale jako, ze jej nechces napadnout, ze jej nehces ohrozit,... Nerikam, ze by prestal vrcet, ale kazdopadne je pak mensi riziko, ze by kousnul, protoze kdyz se mu koukas do oci, tak kazdy pohyb muze vyhodnotit jako utok.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 19:47
- Nahlásit
Nejlépe se ubráníš útoku, když si s seou vezmeš svého psa takhle jsem to praktikovala, když jsem roznášela letáky a Ašopes mě fakt zachránila od nejedné nepříjemnosti.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 19:49 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
Mucholabka
A myslím, že kdybys na něj hurónsky nekultivovaně zařvala a šla s roztáhnutýma rukama proti němu, jako necvičený pes by couvnul. Kdyby bylo nejhůř
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 00:13
- Nahlásit
Meggi
zařvala a šla s roztáhnutýma rukama proti němu, a v jedné té ruce mít kybl s vodou. Ikdyž, při útoku na tebe, bys asi neměla čas ho použít.
Haf
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 06:37
- Nahlásit
šla s roztáhnutýma rukama proti němu, a v jedné té ruce mít kybl s vodou
tak to bych ja asi nezvladl....snad nejaky kulturista jo,ja tezko....
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 06:42
- Nahlásit
Tonda
Už jsi to někdy zkusil? Na ty vobyč psy to funguje. Dokonce to přítel praktikuje na psy za plotem, když debilně štěkají a není slyšet vlastního slova.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 06:45
- Nahlásit
Mucholabka
to jo,ale urcite ten kybl nenosi v roztazenych rukou...asi jsi me nepochopila
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 07:02
- Nahlásit