Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Jak se stát vůdcem smečky... / autorita ke členům rodiny
Autor Zpráva
misuna
# Zasláno: 26 Bře 2005 19:19
- Nahlásit

Ahojky. Se psy nemám zkušenosti a teď mám 4měsíční štěně křížence NO z útulku. Pejsek je celkem hodný a někdy i poslouchá Fakt je, že poslouchá spíše manžela, který ho také více trestá (bere za kůži), pes k němu přijde, ale ocas dole, hlava k zemi... Mě neposlouchá nic moc, spíš nic než moc... Problém je, že mu dávám povel, opakuji ho pětkrát, pes neposlouchá, manžel to nevydrží a povel dá on, pes sedne... To asi není pro mou autoritu v pořádku, že? Jak mám postupovat, aby poslouchal i mne? (zatím volím variantu odměny a chválení, ale kromě piškotu ho nějaké chválení jakoby moc nebere). Děkuju za odpovědi.

Usanda
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2005 20:51
- Nahlásit

U vás to není v pořádku.Autoritu si nezískáte tím,že budete psa víc terorizovat a trestat (manžel).Přečtěte si několik for,kde se o tomto debatuje. V rodině by ale neměl být člověk, který psa jen chválí a jiný, který ho trestá. Je to štěně,které většinu věci dělá z nevědomosti a mladosti,podle toho se sním musí zacházet. S citem a porozuměním.
Jinak pokud vy o sobě pochybujete a dopředu víte,že vás pes neposlechne....tak vás fakt neposlechne. Jako má matka,když chce k sobě doma přivolat našeho pinče, řekne mu ke mně takovým stylem, jako by se ho ptala. No,takto přece nemůže poslechnout, když má na výběr.
Řekněte manželovi,at trochu zvolní tempo. At z vašeho psa nevychová hromádku nervů......pes z útulku chce zvlášt citlivou péči a uzdravení srdíčka. Pokud se k manželovi podřízeně plazí, je to smutné
Nejdřív nechte psa,at si zvykne na prostředí,na vás, at se navzájem poznáte. S výcvikem začínejte pozvolna, protože s důvěrou jde všechno líp.
Pes by měl poslouchat kvůli tomu,že vám chce udělat radost a ne kvůli tomu,že se bojí neposlechnout!

misuna
# Zasláno: 26 Bře 2005 21:43
- Nahlásit

Dík moc, je mi jasné, že to není dobrý přístup. povely mu dávám rázně, sedne třeba podesáté. Manžel očekává víc a rychleji, takže řekne sedni on, pes sklopí uška a sedí. Myslím, že je maličký, tak to chce více času a trpělivosti, spíš mě trápí, že utíká a nevrací se na povel. Teď jsem se inspirovala místními radami a schovávám se nebo prostě odcházím, on vidí, že jdu pryč a přiběhne, pak chválím a odměňuji. Tak uvidíme, ani jeden nemáme zkušenosti se psy, máme jen kamaráda, který má psy dva, poslouchají jak hodinky a vypadají hodně šťastně, majitel je ale hodně trestá a manžel se nejspíše "inspiroval". Snad se bude mírnit. K tomu trestání, trestat tedy tak malé štěně vůbec?

Anonymní
# Zasláno: 26 Bře 2005 22:31
- Nahlásit

Maličký je ale poslouchat se musí začít učit.Povel dáte jednou a když neposlechne,tak mu rukou zatlačíte na záď a donutíte ho tlakem sednout.Když budete mít ve zvednuté ruce pamlsek,nutí ho to zvedat hlavu a sedne si sám.Když ho chcete přivolat,mějte taky pamlsek,zavolejte ho a klidně si sedněte na bobek.Když dělá že neslyší,povel opakujte a zatleskejte.Ale v žádném případě neopakujte povel tolikrát.Na podruhé už musíte dosáhnout toho,aby udělal to co po něm požadujete.Trestejte ho zatím zvýšeným nebo káravým hlasem.Doporučuji zakoupit příručku nebo projet na foru všechny možné rady.Důslednost,to je cesta k úspěchu.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2005 01:55
- Nahlásit

v kynologii jsou čtyři různé metodiky výcviku poslušnosti
1. kontrastní
2.chuťově dráždivá
3. mechanická
4. napodobovací

Manžel podle popisu používá mechanickou/použití mechanických podnětů/ je spolehlivá, ale nabourává kontakt mezi psovodem a psem. Některý pes ji nemusí psychicky zvládnout, dostane strach a začne být nebezpečný

Štěně je štěně a ať každý říká co chce, musí dospět.. Musí si prožít mládí se správnou socializací, musí si zvykat na nové věci, předměty, auta, lidi, psy... prostě na vše..
Nemá smysl provádět u štěněte výcvik, jen ho naučit správným návykům, např. přivolání, zbláznit ho do nějáké hračky a vše provádět formou hry

Většina lidí používá metodu Kontrastní, to je metoda využívající i mechanickou i chuťově dráždivou. Uvědomte si, že štěndo musí vědět, za co je trestané, když ho trestá, uvede ho potom do polohy nebo stavu, ve kterém chce aby bylo a pochválí ho a odmění? pokud ne, spěje jeho výcvik k maximálnímu vynervování malého.. bude se před ním sice plazit, ale jednou, až to nebude čekat, mu to vrátí a to se pak bude hodně divit...

nehrál bych si v tomto směru na tvrďáka/myslím manžela/ a hodně zvolnil, protože výcvik není o strachu ze psovoda - není horší pohled než na psa, který je zlomený..

misuna
# Zasláno: 27 Bře 2005 21:49
- Nahlásit

Dík, jde mi o to, že ke mně má pejsek trochu jiný přístup, trošku více si prostě se mnou dovolí. Manžel se již vzpamatoval, pár dní už mu dává pokoj a je na psa hodný a pejsek je klidnější, neklopí ušiska... Opět dotaz: Je v poho, když při hře kouše? Když se honíme, tak skáče a kouše ruce, nohy, kolena... Mám mu to zatrhnout hned ze startu nebo je to u štěněte v pořádku? O hračku moc zájem nejeví, na poli pořád ňufá myší cestičky, tak upoutat jeho pozornost je dost problém. Na přivolání většinou nepřijde, ani na piškot, ani když sebou válím po zemi, jen mrkne co to jako dělám, aha, nic, žije, tak běžím zpátky za hrabošema...

niniel
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2005 22:06 - Změnil/a: niniel
- Nahlásit

misuna
Ono to prijde, to moje stene na me dlabalo dost dlouho, mohla jsem uplne odejit a bylo mu to fuk. Az tak kolem pateho mesice si to zacal vic uvedomovat. S tim kousanim-pokud spis jen bere ruce do tlamy a nestiskne, tak si hraje. Pokud kouse hodne, tak to nedovolujte.

Locco
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2005 22:21
- Nahlásit

Víš, on každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán ... kdyz si vezmes starsiho pejska z utulku (a 4 mesice mohou byt za urcitych podminek poradny vek) musis pocitat se slozitejsi vychovou, slabsi vazbou na cloveka a pripadnymi poruchami chovani.
Tady je jedina cesta v zesilovani vzajemne vazby, tisice malych drobnych krucku. Klidne zacni tim problemem s kousanim - je to dobry zacatek a mas rovnou ceho se chytit, protoze je to neco, co dela (nejhur se bude tvorit tam, kde nic neni - tedy nic nedela).
Takze kousat pes samozrejme muze ... ALE .. pouze pokud mu to dovolis. Cas hry urcujes ty, protoze ty jsi vudce. Postup je tedy takovy - zacit hru, rozblbnout psa a ve chvili nejakeho vhodneho vyruseni (treba jeho delsi odbehnuti za klacikem) ho musis zklidnit. Pri pokusu chnapat OSTRE zakazat, hodne chvalit za klid, odmenovat ...
Ale tohle je pouze jeden z mnoha prikladu, dalsi najdes na mnoha mistech na webu, ve vetsine literatury .. doporucuji procist a tady si jen over, zda ten konretni zvoleny postup nema nejaka skryta uskali.

Anonymní
# Zasláno: 27 Bře 2005 23:58
- Nahlásit

Když není pes extremně žravý,tak mu ty myší díry přijdou zajímavější než piškot.Já jsem dříve používala za pamlsek syrečky a po těch se mohl utlouct.Pak na jedněch uveřejnili obsah soli a docela jsem se zhrozila.Tak jsem začala kupovat držky.A pěkně uležené v igelitovém sáčku,tomu žádný pes neodolá.

Evik
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 11:08
- Nahlásit

misuna

s tím opakováním povelu - tys to popisovala s tím povelem "sedni"....povel dej jeden, maximálně dva a pak psa prostě donuť. Vezmi pejsu jednou rukou pod krčkem jemně za obojek a druhou mu přitlač na zadek a uvidíš, jak rychle si sedne....pak hodně pochval a zkus to zopakovat - pejsek je mlaďinký, teprve miminko, nikam nespěchej, všechno s citem.

Evik
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 15:48
- Nahlásit

FiSt
dokud byl ten můj cvok malej, brala jsem to jeho kousání sportovně a drobné modřinky mi nevadily...když pak pejsa rostl a "přitvrdil" i v tom stisku (ne úmyslně) musela jsem začít zakazovat....taky myslím, že je fakt lepší to štěně naučit na hadr či jinou hračku hned....Akouše jsem to pak těžko odnaučovala

Vill
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 14:35
- Nahlásit

Zdravím.V květnu si budu pořizovat štěně rotwailera(fenku), pročetla jsem už hodně odkazu a stranek o tomto plemeni a dozvěděla jsem se že ti psi kteří patří do skupiny molossovych plemen nejsou vhodní na to, aby se s nimi chodilo na cvičak! Chtěla jsem se zeptat jestli s timto plemenem nemate někdo víc zkušenosti a nepodělili jste se o ně se mnou. zatím papa

jana33
# Zasláno: 1 Dub 2005 15:20
- Nahlásit

Vill
koukni na stránky www.rkcr.cz
rotvík je pracovní plemeno a myslím, že jsi to spíš špatně pochopil. Molossové jako mastif, bullmastif atd. nejsou vhodní pro sportovní kynologii a vrcholové výkony, ale jako u každého psa platí, že by měli zvládat základní poslušnost a pokud jsi začátečník, kde jinde hledat radu než na cvičáku. Jen musíš líp vybírat, na mastify se nemůže stejně jako na NO a třeba zrovna u bullmastifů se nedoporučuje cvičit obrany. Ale o rotvících to rozhodně neplatí.

nefer
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 15:22
- Nahlásit

No jo, ale RTW patří dle FCI do skupiny II (Pinčové a knírači, molosská plemena, švýcarští salašničtí psi a jiná plemena
Sekce 2.1 molosská plemena – dogovití psi) - takže asi odtud vítr vane

Ale i tak - jak píše FiSt, na dobrý cvičák určitě - bude jen ku prospěchu

misuna
# Zasláno: 1 Dub 2005 18:33
- Nahlásit

Tak mám výčitky svědomí. Dnes moje miminko opět neposlechlo. Házela jsem mu tenisák, Ajana pokaždé přišel, zvlášť když mu utíkám, tak ho tak chválím, pak mu říkám, ke mně, jdeme domů a on nic, normálně přede mnou pět minut utíkal. Tak jsem ho pak konečně chytla (nehonila ho, klidným krokem šla pořád za ním) a nějak jsem nevěděla co teď, říkala jsem si, chytla jsem ho přímo při tom,když utíká, tak ho ťapnu za obojek a tahám domů. Pes se začal bránit a kousat, tak jsem ho ťapla za kůži a přimáčkla k zemi, stále chtěl hystericky kousat. Celkem jsem tak divoký odpor nečekala, fakt je, že se mu kousnout nepodařilo, tak nevím co to bylo. Pak utekl na místo, byl tam 20minut a už zas byl u mě. Chvíli mě lízal, tak říkám hodný a on zas ruku do tlamky a hryz. (jen trochu). Tak prosím poraďte a řekněte co dělat a jestli jsem udělala chybu.

misuna
# Zasláno: 1 Dub 2005 18:40
- Nahlásit

Jo a taky to vypadalo, že jsem ho chytla jen proto, že už byl kousek manžel, tak jakoby si netroufl dál utíkat, protože pak by zakročil on. Tak fakt nevím.

hanule
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 19:25
- Nahlásit

Chachá,molossy nemají cvičit,no to jsem se pobavila.

hanule
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 19:29
- Nahlásit

jana33
Já jsem s bulmastifem cvičila,je poslušnej ,ale pomalej,ale i obrany měl dobrý akorát se žádnýmu figurantovi s ním nechtělo tahat

Evik
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2005 15:07
- Nahlásit

Já taky znám jednoho bulmastifa, který aktivně cvičí, je to úžasnej pes, má perfektní poslušnost, dělá i obranu a je super - když dokouše - prostě ví, kdy je konec a klidně si po skončení obrany může jít hrát třeba s jorkšírkem...., ale ono je to všechno o individuálním přístupu a každý pes je jiný....

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání