| Autor |
Zpráva |
Madlen
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2005 21:16
- Nahlásit
Ahoj lidi,
už několik dní sleduji poctivě veškeré diskuse, které se zde vedou. Jsem začátečnice a teprve si vybíráme pejska. Na podzim se budeme stěhovat do domečku se zahradou a jelikož máme osmiletého syna a devítiměsíční dceru, je jasné, že se to asi bez pejska neobejde. Ovšem nic není tak jednoduché, jak to vypadá. K tomu máme taky tatínka, alergika. Je ochotný mít psa, ale jenom venku, v kotci s výběhem. Jelikož už se výběrem psa zabývám několik týdnů (jsem na MD, tak co dělat, že), a stále nacházím nějaká nová "skvělá" plemena, už ustoupil, a prý by směl i do domu, ale na noc ven, a když budeme v práci, taky. Tak co radíte? Nemůže to být nic moc velkého, protože to prostě neutáhneme (silově) a navíc si na něho šetří syn a doufá, že by mohl být páneček. Delší dobu byl můj favorit bígl, ale i když jsem po všech vašich diskuzích a radách na podobné dotazy přešla na fenku, nakonec jste mne odradili úplně. Asi bychom tu tvrdohlavost fakt nezvládli. Nemáme vůbec žádné zkušenosti s výcvikem. Teď studuji plemeno irish soft coated wheaten terier. To by bylo prima, ale nesmí to prý do boudy ani kotce!!! Co si o tom myslíte? Jinak by byl perfektní (když už smí i do domu . Jóó, chceme s PP a líbily by se mi i ty cvičáky a výstavy. Budu ještě dva roky doma. Díky za vaše odpovědi.
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2005 21:34
- Nahlásit
Madlen,
bíglí fenka není rozhodně žádný oříšek pro zkušené kynology - téměř nikdo z lidí, kteří si od nás brali štěňátko a jsem s nimi v kontaktu neměl se psy žádnou předchozí zkušenost a všichni zvládli takovou tu běžnou domácí poslušnost (ale to zvládne každé plemeno, když se mu budete věnovat). Jen jsem chtěla říct, že bígl povahově určitě není žádný strašák, jsou to chytří a inteligentní psi. Jejich nevýhodou je silný lovecký pud - takže při procházkách v lese je třeba mít je na vodítku.
|
LUCKA
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2005 22:07
- Nahlásit
Pokud trváte na mělém plemeni, asi Vám neporadím,ale kdyby jste ustoupili k velkému, můžu doporučit retrívra. Buďa zlatého, nebo labradorského...samozřejmě fenečku! V tom bych neviděla problém...Jsou to zlatíčka, co milují děti a pro rodinu udělají první poslední. Jsou to mazlíci...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 1 Srp 2005 22:34
- Nahlásit
irish soft coated wheaten terier
To je taky docela tvrdohlavá palice - no jako teriéři. Pokud se Ti líbí takové zarostlé typy, tak co malý knírač? A co některé ze společenských plemen?
|
Endy
|
# Zasláno: 1 Srp 2005 22:52
- Nahlásit
Ahoj Madlen.Na co je Tvůj muž alergický?Pokud na psa,tak bych si před jeho pořízením nějakého půjčila,počkala co to s ním udělá a pak se rozhodovala co dál.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 07:14
- Nahlásit
Madlen
Nemůže to být nic moc velkého, protože to prostě neutáhneme (silově) a navíc si na něho šetří syn a doufá, že by mohl být páneček
Psa není nutné cvičit a vychovávat pomocí hrubé síly, nechá to následky na psovi a někdy i pánečkovi. Navíc osmiletý kluk nebude pro psa skutečným pánem, to neznamená, že by ho neposlouchal. Jestli psa budete vychovávat bitím a jinak násilně, tak si nic nepořizujte.
Píšete, že výstavy a cvičák by se vám libily, protože budete ještě 2 roky na mateřské a co potom? Pes se dožívá 12-15 let!!!
|
ppga
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 09:18
- Nahlásit
Anonymní
To, že niekto píše, že velkého psa nezvládne silovo, ešte neznamená, že ho chce vychovávať bitkou. My máme v rodine psov štyroch. Troch krpcov (všetci okolo 10kg) a jedného 12mesačného a 26kg airedala. A poviem ti, cvicit toho posledného bolo pre mňa úplne iné. On tých 10kg mal totiž už v 2,5 mesiaci. Takže naštelovať ho do správnej polohy, bola pre mňa niekedy dosť fuška. Dnes s tým už samozrejme problém nemám. Ale zároveň tvrdím, že ťažšieho psa by som nechcela. A tiež s argumentom, že ho silovo neutiahnem. Podotýkam, že v živote nedostal bitku.
Dva roky na materskej, ak sa chce popri nej venovať naplno výstavám a cvičáku stačí. Teda za predpokladu, že s ukončením cvičáku neskončí aj cvičenie so psom. Náš cvičák je dvakrát do týždňa po dve hodiny. A viem si predstaviť, že môže prísť doba, kedy sa stíhať nebude. Ale na dlhé prechádzky si čas nájdeme vždy. A cvičiť sa dá aj počas prechádzka aspoň 10 min denne (keď má už pesan výcvik poslušnosti za sebou). Takže takto to mohla myslieť aj Madlen. Nepozeraj na všetko tak pesimisticky. Ale súhlasím s tým, že 8 ročný chlapec nebude pre psa tým ozajstným pánom.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 09:39
- Nahlásit
ppga
Lepší je být pesimista a pak být mile překvapen než naopak.
Vždy jsem měla a i teď mám psa, s kterým jsem se nemusela přetahovat,takže síla nebyla vpodstatě třeba - jen vysadit u veta na stůl, ale tam pomohli jiní
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 09:48
- Nahlásit
Madlen
Ta alergie může být problém a nemusí, ale být Vámi bych to předtím důkladně vyzkoušela, protože když už si jednou psa pořídíte, zamilujete si ho a pak nedejbože kvůli manželově alergii bude muset pryč, tak to pro celou rodinu bude hrozné, daleko horší než kdyby jste žádného psa nikdy neměli. To jistě chápete.
Moje dvě neteře z Prahy (11, 4) jsou dost těžké alergičky a astmatičky. Alergické jsou snad na všecko-prach, peří, roztoči, zvířecí chlupy a jánevímcovšecko. V Praze žijí ve sterilně čistém panelákovém bytě a jsou každou chvíli nemocné. A ejhle, když jsou u nás na venkově, v domácnosti kde žijí 3 psi -podle toho vypadá pořádek - všude jsou chlupy - holky se stále se psy válejí, mazlí a ňuchňají, a nic jim není.
Ale tím nechci alergii zlehčovat, určitě to je problém, jenom je to asi složitější než se obecně soudí a roli hraje taky psychika.
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 13:51
- Nahlásit
Ahoj lidi,
tak ppga to pochopila přesně tak, jak jsem to myslela. Naopak, anonymní asi vidí i za roh. No, nic. Jsme sice všichni vysocí, ale hubení a síly teda fakt moc nemám. Ale o bití nemůže být ani řeči.
Manžel je alergický snad na všechno. Zrovna v těchto dnech skoro "umírá". Má to potvrzeno lékařsky už od dětství a taky "modrou knížkou", ale od té doby (více jak deset let) nebyl na kontrole. Léky mu shání maminka přes tu doktorku, která ho dříve měla na starosti. Tak jsem chtěla, aby se teď šel znovu přezkoušet a zjistil ty psy přesně, ale je to chlap a prostě k doktorovi půjde jedině se smrtí na jazyku. Takže tudy cesta nevede. Mí rodiče měli dříve jorkšíráčky a na ty byl alergický silně. Teď má sestra boloňáčka a na toho prý alergický není.
Takže, co teď, že?
Se synem to bude horší, je to tvrdá palice (po kom asi:tongue . A tak to musím všechny papíry napsat opravdu na sebe? A na výstavách psy vodí jenom majitel? Kluk nemůže?
|
jana33
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 13:54
- Nahlásit
Madlen - upřímně pokud manžel k doktorovi nepůjde, tak si psa nepořizujte, protože není nic horšího než ho dávat po pár týdnech pryč, je to trauma jak pro psa, tak pro lidi, hlavně syna.
Budeš prostě muset vymyslet, jak ho tam dostaneš - metoda cukru a biče funguje i u lidí, něco mu odepři a za statečnost u lekáře něco slib
|
Maya
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 15:27
- Nahlásit
Psa může na výstavě dítě vodit jen v soutěžích juniorhandlingu, při klasickém posuzování v kruhu ho musít vodít dospělá osoba, nemusí to být majitel psa.
Na seriózním cvičáku nedovolí osmiletému dítěti cvičit psa. Pes začne uznávát za vůdce dítě až tak od 12-13 let a vůbec se nedoporučuje, aby mladší dítě dávalo psovi povely. Je na dospělém, aby psa zařadil až za dítě, pokud se o to pokusí dítě, může skončit pokousané výchovnými kousanci.
Tohle všechno si dobře rozmyslete, protože se zdá, že ve vašem případě by výchova a výcvik psa byly pouze na vás (manžel asi nemá zájem, dítěti to nelze svěřit).
|
Lenka + T.
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 20:42
- Nahlásit
Co takhle malý knírač?
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 22:37
- Nahlásit
A co třeba zkusit NEW SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER velikostně by mohl odpovídat pejsci mají v kouhoutku okolo 49 cm a fenky přibližně 46 cm!! jinak povahově je přátelský, čilý a je značně inteligentní. Venku je hravý, ale doma posedí=) tenhle pejsek je opravdu velice vhodný do rodiny a velice přátelsky se chová k dětem( takže by byl pro vás super) no a vychovat ho by taky nemusel být problém učí se docela rychle!! jinak jediná nevýhoda je, že vám toho asi moc neuhlídá no tak patří k retrívrům tak to je jasný=)) no podle mýho by vám tenhle mohl sedět docela slušně jinak by mohl být i labrador super. nebo Flat coated retrívr by se taky mohl hodit takže je to na vás a souhlasím s ostatními, že jestli manžel nepůjde na roztestování tak nemá cenu si nějakého pejska pořizovat! Taky mám alergii a stále docházím k doktorce a naštěstí to dopadlo dobře takže pejska mít můžu=) a kdyby tam pravidelně docházel na vakcíny tak se mu alergie může zlepšit věřte mi mám s tím zkušenosti jooo a ještě jsem zapomněla na Zlaťáka no tak toť můj názor
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 09:44
- Nahlásit
S tou alergii-ja mam alergii a muj pritel taky, ten ji ma primo potvrzenou, ze na psy. A na toho sveho alergicti nejsme. Ale opravdu doporucuji navstevu lekare. Pokud ale budete mit psa, ktereho budete mit venku, tak by ani alergie nemusela byt takovy problem. Nepocitejte s tim, ze vas syn by byl pro psa pan, v osmi letech je to opravdu blahovy napad. Pan budete pravdepodobne vy, takze si spojte vsechna pro a proti. Doporucuji taky knirace nebo springerspanela.
|
Maya
|
# Zasláno: 3 Srp 2005 12:28
- Nahlásit
A taky nezapomínejte, že alergie je dědičná. Zkoušeli jste třeba vaší malou dcerku dát do kontaktu s více psy, jestli nemá nějakou reakci? Nebo jako snad každý nemajitel psa jí nedovolíte na cizího sáhnout, takže nevíte, jak na tom je?
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 17:50
- Nahlásit
Tak konečně něco pozitivního. Manžel se uvolil, že jej mohu na tu alergologii objednat. To se mám! Chacha.
Všem vám moc děkuji za rady, jsou opravdu cenné. Zvláště ty od Mayy. Fakt dík. S dcerou jsme opravdu toho moc nezkusili. Jenom toho boloňáka. A nic. Tak teď chytnu na ulici kde co a uvidíme. Tak malé dítě se asi na té alergologii ani nevyšetřuje, ne? Přece ji nenecháme napíchávat injekcemi? Syn to teda nezdědil. Jenom atopický ekzém, ale na psy ne. Tak se necháme překvapit.
Knírač se mým chlapům nelíbí, new scotia retriever se zase nelíbí mně, ale ten flat je nádherný. Zase už dost velký. No, počkáme na výsledky.
Ještě mám několik dotazů. Už jsem zjistila, že v rodokmenech DKK je dysplazie kyčelního kloubu, ale nevím, co znamenají ta čísla v praxi 0/0, 1/0, 4/4. A proč se tam píše (někdy) rtg.? A čeho je to rentgen? a ještě HD?
Zase předem díky za odpovědi.
|
Monyschka
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 20:43
- Nahlásit
Pro osmiletého syna je opravdu dobrá fena retrívra, asi bych doporučila zlatého retrívra. Mohli byste s ním dělat i agility a pokud pořídíte dobrého papíráka, tak i výstavy. Zlatý retrívr je k dětem vhodný a jde i k začátečníkům, pak ještě pudlík je dobrý pro začínající i děti.
Rozhodně nedoporučuji teriéra ro začátečníky a děti nevhodný
a bígl má sice rád děti, ale inteligencí zrovna neoplívá, jak psala Terka. Ale chápu ji, kdo nějaké plemeno chová, stále jej vychvaluje, ale objektivně bych bígla začátečníkům nedoporučovala z vlastních zkušenností...
Znám asi 4 lidi, kteří si bígla pořídili, ačkoli jsem jim to rozmlouvala a nakonec jej museli dát pryč. A 3 byli typičtí začátečníci, jeden už měl předtím pudlíka, ale bígl je úplně jiné těsto... Nedokázali ho vychovat sami a už jako štěně shazoval toho, kdo ho vedl(zvlášť pokud to bylo dítě) na chodníku a tahání ho nemohli odnaučit... Bígl je hodný a nemyslí to špatně, ale nedoporučuji začínajícím ani osmiletému chlapci...
Nebo můžete pořídit nějakého naháče, pokud má manžel alergii na psí srst.
|
Monyschka
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 20:44
- Nahlásit
Toho smajlíka jsem tam klikla omylem, mělo tam být písmenko p
|
haha
|
# Zasláno: 3 Srp 2005 21:41
- Nahlásit
pokud chcete pořídit pejska hlavně pro osmiletého kluka tak nedoporučuji ani retrívra, i když jsou to hodní snadno cvičitelní psi , osmiletý chlapec nemá fyzické předpoklady aby svého psa v jakékoliv situaci zvládl, pro dítě bych doporučila něco z malých plemen, třeba toho pudlíka nebo kavalíra, nebo třeba bišonka ale rozhodně nic z velkých plemen, protože pes je pes a i když je hodný nikdy nemůžete zaručit co v které situaci udělá a dítě nemá šanci jeho útoku např. na jiného menšího psa zabránit, proto jsem vyloženě proti tomu aby malé děti chodili venku z velkými psy bez doprovodu dospělé osoby.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 07:16
- Nahlásit
Maya
A taky nezapomínejte, že alergie je dědičná.
To mě docela zajímá. Podle mých informací se dědí max. dispozice k alergii. Např. můj otec byl alergik, ale nikdo jiný z rozvětvené rodiny ne... Totéž u psů. Kamarádka má alergickou fenu, ale žádný z jejích potomků alergik není.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 08:21
- Nahlásit
Madla
Někde jste tam uváděli, že BY PEJSA MĚL BÝT VENKU- pokud s tím nadále počítáte (názor lze změnit v tomto případě dost rychle ), tak ROZHODNĚ NEDOPORUČUJU PUDLA, NAHÁČE, BOLOŇÁČKA - tohle rozhodně nejsou psi, kteří se dávají do boudy, byť jen na noc! Jo a pudl potřebuje udržovat srst = denně česat, pravidelně stříhat a koupat a pokud plánujete výstavy, tak příprava pudla na výstavu trvá 6-8 hodin!!!!!
|
Maya
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 09:18
- Nahlásit
shiba
Asi je opravdu správnější říct, že se dědí dispozice než alergie, faktem je, že dítě s jedním rodičem alergikem má šanci na alergii vyšší o 30%, dítě s oběma rodiči alergiky o 60%. A pozor: dědičný základ alergie může přeskakovat ob generaci.
Madlen
Já jsem na alergologii jako doma a věř mi, chodí tam lidi na testy i s malýma miminama. Injekcemi mi nikdy testy nedělali, myslím, že to se dělalo dřív. Dneska jen malou jehličkou trošku napíchnou kůži a na to se naleje roztok. Skoro vůbec to nebolí, ať se manžel nebojí.
Alergie na psa vlastně vůbec není na srst, ale většinou buď na kožní částečky, nebo psí nebo bleší sliny. Někteří doktoři ale tyto detaily nezjišťují, řeknou na psa a hotovo, chce to najít doktora, který to zjistí přesně. Pak se podle toho můžeš zařídit, když jsou to bleší sliny, tak často odblešovat, když psí sliny, tak vybrat plemeno co moc nesliní a tak.
DKK ze zjišťuje rentgenem kyčelních kloubů, proto ta zkratka rtg., čisla 0/0 - 4/4 označují stupeň poškození levé/pravé nohym - 0/0 bez nálezu, tedy zdravé kyčle, 4/4 silně poškozené. Do chovu každé plemeno povoluje jiný stupeň, většinou kolem 2/2. HD je anglická zkratka pro totéž.
Dysplazii si opravdu seriózní chovatelé sledují i u loktů - značí se DLK, číselně stejně.
Pokud chceš mít šanci na zdravého psa, najdi si vrh, který má v rodokmenu co nejvíce 0/0 a hlavně si prověř případné potomky rodičů tvého budoucího štěněte, protože i pes bez dysplazie může dávat dysplatické potomky.
Pokud jde o plemeno, já bych doporučila německého špice velikosti střední nebo malé. Podle mých zkušeností k dětem ideální, blbne s nima dokonale, lehce zvládnutelný i pro začátečníky, perfektní hlídač, ale neagresivní na psy i lidi, může být doma i venku, cvičák i třeba agility zvládá a oproti názorům neznalých lidí péče o srst je jednoduchá a zabere málo času.
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 12:45
- Nahlásit
Všem vám moc děkuji za vaše názory a rady, opět především Maye. To DKK bylo perfektní.
Už mám pro manžela lékařské doporučení na alergologii, tak ho hned zkusím objednat.
A taky se kouknu na ty špice.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Srp 2005 20:18
- Nahlásit
Anebo malého knírače...
|
Danuš
|
# Zasláno: 8 Srp 2005 15:01
- Nahlásit
madlen, to co tvrdí Nikita není tak úplně pravda. Teď malého černého knírače vodí holčina cca 10ti letá. Je moc šikovná. Ale je pravda, že oproti dospělým vystavovatelům má nevýhodu - rozhodčí na ní občas koukají trošku přes prsty.
Co se týče papírů - moje dcera ještě není plnoletá a má psa papírově na sebe. Problém je jen s chovností. To pak majitelem chov. stanice může být pouze osoba starší 18ti let.
Co se týče alergie, ani testy nemohou potvrdit, jak manžel bude skutečně na psa reagovat. Moje dcera vyšla pozitivní téměř na všechno ve stejné míře - psi, kočky, sláma, prach, peří a nakonec jsme zjistili, že jediný problém byl péřový polštář .
A k výběru plemene - já bych se taky přiklonila k malému knírači. Je šikovný, ne tak tvrdohlavý jako teriéři, díky malému vzrůstu ho fyzicky zvládne i 8mi letý syn, nepouští doma chlupy, pokud se pravidelně trimuje, eventuelně může být i v kotci, máš výběr ze čtyř barevných variet - i když na práci jsou nejšikovnější pepřáci a černouškové, je vhodný pro spoustu psích sportů, nejen pro klasický cvičák - kdyby vás eventuelně nebavil. Třeba agility běhají i docela malé děti. Navrhovaný špiclík má podobné vlastnosti, ale bohužel je hodně chlupatý a to by v rodině alergika nemuselo udělat dobrotu.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2005 15:10
- Nahlásit
Špice do rodiny alergika nedoporučuji, sama jsem alergik a měla jsem špicí holku. Podsada je hodně hustá a hedvábná, dělala mi hodně zle. Navíc je náročnější na údržbu srsti, není samočistící, potřebuje pravidelně vyčesávat a to opravdu není pro alergika to pravé ořechové.
Ten knírač se mi jeví jako docela rozumné řešení. Nebo taky některého z terierů, ale ten potřebuje opravdu zaměstnat. Není to pes pro pasivní lidi.
|
Maya
|
# Zasláno: 8 Srp 2005 15:41
- Nahlásit
Evicko
já jsem taky alergik a mám vlčího špice, tedy toho největšího. Mně vadí dlouhosrstí společenští psi s hebkou krycí srstí. Špic má sice jemnou podsadu, ale krycí srst hrubou, která JE samočistící.
A pravidelně česat (nebo jinak udržovat) se musí každý pes, špic se naopak nesmí česat příliš často, pouze tak jednou za týden - 14 dní, já mám se svým špicem míň práce než soused se zlaťákem, toho jak pár dní neučešou, už se knotí, špic se neknotí nikdy.
Ale navrhovaný knírač je taky dobrý, ale pouze z dobrého chovu s PP, znám jich pár bez PP a to jsou pěkný hysterky.
Ale jsou mnohem temperamentnější než větší špic.
|
Endy
|
# Zasláno: 8 Srp 2005 15:55
- Nahlásit
Tak taky přidám své poznatky s alergií.Špicka mi na alergii vůbec nevadila,mohla jsem se s ní mazlit a nic.Když jsem pohladila krátkosrstého psa(dobrman,dalmatin),osypala jsem se a mohla se udrbat.Špic má opravdu samočistící srst,je s ní méně práce než s kníračem,kterému se zacuchávají vousy a nohy.Špice stačí jednou za čas pořádně vyčesat,častěji za ušima a stačí to.Ale při tom vyčesání lítají chlupy všude a to mi taky nedělalo dobře.Bohužel se v rodině nenašel nikdo jiný,kdo by jí uměl vyčesat.Prostě to na každého působí jinak a zjistíte to až v praxi.Psa vybírejte podle povahy a vzhledu,alergie se přidávají,takže manžel nemusí na nějakého psa teď reagovat a za půl roku už ano.
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2005 16:46
- Nahlásit
Ahoj lidi,
je to fakt prima, že se někdo o náš problém zajímá. Manžela jsem zatím ještě na alergologii neobjednala, protože jediná lékařka, o které jsem se dozvěděla, že je snad dobrá, má teď celý srpen dovolenou a ještě si pacienty objednává sama, tak ani nevím, jestli ho vezme. Uvidíme. Takže v tomto směru čekáme, ale jinak já pořád doufám v úspěch a vybírám a vybírám. Máme teď dva, snad konečné, favority. Toho flata retrívra a právě vlčího špice. Úplně nejvíce se nám "hodil" eurasier, ale po informacích z chovné stanice a ceně 25 000,- jsme od tohoto plemene upustili a "ubrali" jsme právě na toho vámi zmiňovaného vlčího špice!!! To jsme šikulky .
Maya
A tak se chci tedy zeptat Mayy. Ty máš chovnou stanici na vlčího špice? Nebo víš o nějaké fakt dobré a ověřené zkušenostmi?
A o těch flatech nevíte někdo víc?
Taky se chystám vytáhnout moje chlapy na jejich první výstavu v životě a to do Brna v září. Snad to vyjde a budeme mít i hlídání pro dceru. Dva dny to ale nepůjde určitě, takže teď jsem na vážkách, kdy vyrazit, protože samozřejmě při mém štěstí tato dvě plemena jsou v různé dny. Tak raďte!!!
|
Danuš
|
# Zasláno: 8 Srp 2005 17:34
- Nahlásit
Flati jsou ze všech retrieverů nejtemperamentnější. Potřebuje hodně zaměstnat, ale je učenlivý. Velmi vhodný třeba pro záchranařinu, možná i pro agility. Na klasický cvičák se nehodí.
Ale psa ani flata ani vlčího špice syn fyzicky nezvládne. Obě plemena mají kolem 20ti kilo.
Jinak už tu někdo zmínil, že knírače jedině s PP. To pochopitelně platí o všech plemenech. A je dobré výběr neuspěchat, trošku se zorientovat v plemeni a jeho chovatelích. Nejen kdo má jaké výstavní úspěchy, ale i jak to pejskové jednotlivých majitelů mají "srovnaný v hlavě". Tj. jestli jsou ochotní poslouchat, jestli se nebojí,...... Však ti chovatelé a poradci chovu toho kterého plemene rádi poradí.
|
Endy
|
# Zasláno: 8 Srp 2005 18:24
- Nahlásit
U špiců je velký výběr i v barvě i ve velikosti,takže pokud se ti líbí,proč si ho nepořídit.Pro syna by jsi musela uvažovat také o malém knírači,tak můžeš přistoupit na středního špice.
Výstava bude za chvíli,chce se to tam pořádně porozhlédnout,pokecat s majiteli(každý vychválí to své plemeno)a potom se rozhodnout.
|
haha
|
# Zasláno: 8 Srp 2005 19:43
- Nahlásit
Madlen
vlčího špice bych osmiletému chlapci nedopuručovala, je to už dost velký a někdy dost ostrý pes na to aby ho zvládlo dítě, myslím že by ste se měli poohlédnout po středním nebo trpasličím,malý knírač by byl taky dobrý pes pro chlapce, no a napadla mi ještě šeltie, to jsou bystří, učenliví pejskové hodí se např. pro výcvik agility a svou velikostí jsou vhodní pro dítě.
|
Giga
|
# Zasláno: 8 Srp 2005 20:01
- Nahlásit
Špice ne, není pro začátečníky vhodný. Doporučuji knírače, malého(samozřejmě s PP! )
Knírač je hodný k dětem, lehce vychovatelný, nelíná a malej nepotřebuje ani tolik pohybu! jsou skvělí pro začátečníky a děti! Vřele doporučuji!
|
Endy
|
# Zasláno: 8 Srp 2005 22:21
- Nahlásit
My máme v rodině druhého špice(fenku) a zvládá se úplně bezproblémově.To malá kníračka,kterou mám doma,je mnohem větší palice.Štěně se musí vybírat podle povahy.K dětem ne to nejživější a nejsebevědomější štěně.
Madlen je na mateřské,tak bude mít dostatek času na psa dohlédnout a vychovávat.Péče o psa nebude převážně na synovi.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2005 09:22
- Nahlásit
Madlen
Jen pro úplnost - flat je sice retrívr, ale povahově trochu jiný než notoricky známí dobráci a pohodáři labradoři a zlaťáci.
Při šlechtění flata byla použita krev setrů a na povaze (ostatně i na vzhledu) je to znát. Dospívají později a jsou hodně běhaví, potřebují hodně hodně pohybu a zaměstnat. (I když to vlastně každý pes.) A bohužel jsem také viděla i dost takových, kteří jsou nervózní a bázliví. Takže bacha a pozorně vybírat.
Jinak pokud bys chtěla okouknout flata na výstavě, tak určitě víc než na kterékoli NV, MV jich bude na klubové výstavě retrívrů (KCHLS) v Třeboni 17.září.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2005 09:30
- Nahlásit
A pokud jde o 8-letého chlapce, tak snad je Vám jasné, že ho jakýkoli pes za "pána" považovat nebude. Může mu být bezvadným parťákem pro hry, pokud Vy-rodiče- je oba k tomu rozumně, citlivě a zodpovědně povedete, a jak oba porostou, mohou mít celoživotně krásný vztah a starší pes bude staršího chlapce milovat a respektovat. Ale teď bude veškerá výchova a zodpovědnost na rodičích.
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2005 09:45
- Nahlásit
Víte, já už jsem se smířila s tím, že syn to "páníčkování" prostě obrečí a tak se snažím vybírat aspoň tak, jak jsme si to plánovali na začátku. Všichni jsme chtěli spíše velkého psa. No, tak teda středního Knírač se líbil jenom mně, ale taky ten velký, mám dvě kamarádky, které měly malé knírače, fenky a nebylo s nimi k vydržení. Tzv. "uječené potvory" absolutně neposlušné. Ovšem, já netvrdím, že je vychovávaly. Když je měly, ještě jsem je neznala. Ale rozhodně mi to vymlouvají. A navíc oba moji chlapi jsou proti kníračům dost jasně. Nelíbí se jim a hotovo. Takže tudy cesta fakt nevede. No a jak jste někdo správně napsal, tak stejně bude výchova na mně, tak já nechci něco, co se mi nelíbí a pro mne ti malí špici to není to pravé ořechové. Ty, co člověk potkává na vycházkách po městě, či parku, to je nemlich to samé. Malé uřvané napoleonovsky zakomplexované. Teď se na mne nevrhejte. Píšu jenom svůj názor a opravdu neznám žádné osobně. Ale nemaluji si ani svou výchovu zvláště růžově. Jsem opravdu začátečník, tak je mi jasné, že udělám spoustu chyb, samozřejmě nechtěně ale mohlo by to fakt dopadnout i takhle, že? Tak ať už máme aspoň "potvůrku", která se nám líbí, ne?
Ještě nevíme přesný termín našeho stěhování, někdy září - říjen, tak s těmi výstavami nevím, nevím, a to Brno máme hold blíž. Jsme z Olomouce.
|
Danuš
|
# Zasláno: 9 Srp 2005 10:03
- Nahlásit
Madlen, pochopitelně si budu bránit svoje plemeno. To snad každý. Ale specielně knírači udělali za posledních 10 - 15 let strašný pokrok co se týče i povah i exteriéru. Chovám je 20 let, takže vím, že jsem začínala s chovem uječených košťat. Dneska jsou to elegantní společenští psi. I když se tvým chlapům nelíbí, pokud budete v Brně v neděli, dojděte na knírače kouknout. Vážně jsou úplně jiní, než jaké potkáváte v parku.
Svědčí o tom historka mé dcery, kterou velmi ráda vyprávím. Moje dcera venčila, tehdy ještě jen dvě naše fenky. Potkali jí starší manželé a rozplývali se nad tím, jaké že to má pěkné pejsky a co že to je za plemeno. Když jim dcera řekla, že toto jsou knírači, tak opáčili, že to patrně jsou asi kříženci, že knírač je úplně jiný - hnusný, protivný, agresivní a uječený. Že se jedná skutečně o zvířata moderního typu a dokonce s PP si nenechali vysvětlit. Možná, že by i tvoji chlapi změnili názor
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2005 10:40
- Nahlásit
Danuš
musím s Tebou souhlasit, že se v chovu kníračů od počátků jistě hodně změnilo, dnešní slušní chovatelé si pečlivě vybírají rodiče, takže u seriózních chovatelů jsou uštěkané "potvůrky" minulostí. Podle mě, co jsem mohla doposud vysledovat, správně vychovaní velcí knírači nejsou vůbec štěklouni, nejvíc uřvaní, když už jsou podle mě ti malí, jenomže to je tak trochu problém myslím všech malých psů (pokud to s nimi jejich páníčci neumí...). Na výchovu jsou co jsem četla "nejsnažší" (s největší chutí pracovat) ti velcí a pak malí. Střeďáci jsou podle "statistik", co jsem četla na výchovu nejtěžší....jednoho mám doma....a ten náš by toto tvrzení potvrzoval Zklidnil se celkově, až když mu bylo 10 let Sice štěká, ale o nic víc, než kterýkoli jiný pes v naší ulici....za nejuřvanějšího psa u nás bych označila malého špice, který vždycky zaručeně rozeřve všechny
|
Maya
|
# Zasláno: 9 Srp 2005 11:03
- Nahlásit
Madlen, k domku se zahradou je vlčí špic opravdu ideální, ale...
Já osobně ho začátečníkům nedoporučuji, proto jsem ti radila spíše středního. Vlčí je sebevědomý, tvrdohlavý, s tvrdou povahou, rozený hlídač a zvláště psi si celý život zkoušejí ve smečce polepšit. Pokud se mu něco nelíbí, neváhá to dát důrazně najevo. Nějaké okřiknutí nebo plácnutí na něj neplatí. Důsledná výchova je nutností a musíš vědět, jak takového psa srovnat a fyzicky zvládnout (pes váží kolem 30 kg). Pokud jsi si to všeho vědomá a ochotná sehnat si nějakého odborníka, který ti poradí s výchovou, tak proč ne. Výcvik bývá bez problémů většinou na palmsky. Lepší v tomto směru jsou feny, byla by tedy pro tebe vhodnější. Nejspíš by pro tebe byl lepší velký bílý špic (když se ti střední zdá malý), je skoro stejně velký jako vlčí, ale má mnohem měkčí povahu, je tedy lépe zvládnutelný.
Já chov.stanici nemám, doporučit ti nějakou můžu, ale počítej, že na štěně budeš čekat, bývá jen pár vrhů do roka, často v nových chov.stanicích, kde se dá kvalita vrhů jen odhadovat. Pokud bys chtěla štěně hlavně na výstavy, můžeš se i obrátit na poradkyni chovu, kontakt najdeš na www.spic.cz nebo www.spicove.cz.
Při vystavování vlčho se neobejdeš bez znalostí vkusů rozhodčích, zda preferují vlčí nebo keeshondí typ a na vystavování ve světě (kromě střední Evropy+německy mluvících zemí) zapomeň.
Pokud výstavy jen rekreačně, tak je jedno, odkud si štěně s PP vezmeš (ale můžu doporučit osvědčené chov.stanice), zdraví se nesleduje, jen občas někdo nechá vyšetřit kyčle, takže je to stejně sázka do loterie.
Pokud tě zajímají i kladné stránky vlčích špiců, tak napiš.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2005 11:26
- Nahlásit
K vlčím špicům můžu podotknout, že má Maya pravdu v tom jak moc záleží na výchově. Znám jich pár. Jednu fenku, která je úplně super, hravá, poslušná milá a dva psy. Ti jsou od nás z ulice a jsou to bratři. Každý z nich mají ale jiného majitele (dva sousedi si vzali z téhož vrhu každý jednoho psa) Jeden pán se štěníkovi věnoval opravdu zodpovědně a výsledkem je vyrovnaný, poslušný, neagresivní pes. Naproti tomu majitelé druhého psa ho "dali na hraní dětem" a výsledkem je uštěkaný a dosti agresivní pes, který, když už ho náhodou někdo vezme na procházku útočí na každého kolemjdoucího psa (díky bohu, že ne na lidi...)
|
Maya
|
# Zasláno: 9 Srp 2005 12:57
- Nahlásit
Evik, máš pravdu. Problém je, že špice mnozí berou jako obyčejného psa, který snad ani výchovu nepotřebuje a že i nevychovaný špic je do určité míry bezproblémový pes, nic neničí, ani zahradu, na procházkách neutíká, lidi nekouše, při česání se mu dá hlodat kost, aby držel a tak. Některým lidem to stačí a problém je na světě. Přesvědčit pak tvrdohlavého špice, kterému to takhle pár let fungovalo, že už to tak nebude, je, řekla bych, téměř nemožné.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2005 13:17
- Nahlásit
Maya
no to je přesně ono...např. spousta starších lidí si často pořizují malé špice.....Málokterý stařík (pokud to není nějaký nadšenec či kynolog od mládí) se pak snaží psíka opravdu vychovávat....tito mrňaví uštěkanci pak často šéfují celé domácnosti...Znám dost špiců (všech možných), kteří jsou pohodáři, ačkoli nemají žádný zvláštní výcvik, ale jsou pohodoví, protože jsou správně socializovaní....
Přesvědčit pak tvrdohlavého špice, kterému to takhle pár let fungovalo, že už to tak nebude, je, řekla bych, téměř nemožné.....tak s tímhle taky musím jen souhlasit....Kamarádka jednou dostala o víkendu na hlídání špiclíka své babičky...malý bílý špic..když babi jela na nějaký sraz po x letech.... No kámoška si myslela že s její čubinou (pohodová kříženka labrouše) se pesan dobře snese...., tak si pro psa k babičce s čubou došla, že se nejdřív společně projdou (čubička byla mladá a s tím špicem se předtím ještě neviděla...) Nejdřív to prý bylo naprosto v pohodě, venku si pes čubinou dokonce hrál no a jakmile přišli ke kámošce domů, tem bílej mrňous začal všechny doma terorizovat a nejvíc tu malou čubinu. Kámoška se nakrkla a když psovi nepomohlo seřvání, nevšímání ani jiné výchovné prostředky...poté, co špic opět napadl jeji čubinu, ho chytila za chlupy na lících a vytáhla si ho k očím - syčela mu do ksichtíku, ..a když se jí zdálo, že už to stačí, pustila ho pomalu na zem, kde ho ještě chvíli držela. Pes se podřídil a lehl si na záda....jakmile mu ale dala už opravdu "svobodu", rafnul jí do kotníku.....S tímhle chováním jsem se u žádného jiného psa zatím nesetkala a těžko věřit, že by pes mohl být pomstychtivý, ale tohle je fakt k zamyšlení....(kámošce to věřím, se psy to docela umí a modřinu - i když ne velkou měla na tom kotníku dost dlouho....)
|
Maya
|
# Zasláno: 9 Srp 2005 14:38
- Nahlásit
Eviku, hezká historka.
To je celý špic, ten se tak lehce nevzdává a být to vlčí, tak to neskončí jen modřinou. Kámoška to měla zkusit tak 5-10x (možná to zkusila) a pes by dal pokoj. To nebyla pomstychtivost, ale trvání na svém. Začíná to u štěněte, kdy mu např.zakážeš rvát pelech, zdá se ti, že to pochopil, otočíš se a ve vteřině už ho zase rve, tak ho znovu drapneš, umravníš a tak pořád dokola, 5x, 10x než toho opravdu nechá. Když to vzdáš a necháš ho, bude si to pamatovat do smrti, špicové mají dobrou paměť, což je zase výhoda při výcviku, jednou naučený cvik si taky pamatují do smrti. Prostě špicové pořád testují a zkoušejí své páníčky a jednou povolené je pro ně navždy povolené. Malého zvládne každý, pokud chce, ale třeba vlčí má v pubertě, kdy je to nejhorší, přes 20 kg a ne každý ví, jak takového psa dostat třeba na záda.
Proto jsem taky Madlen radila radši středního, případný nevychovaný vlčí špic s malými dětmi, to by byla špatná kombinace.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2005 15:16
- Nahlásit
Maya
máš pravdu......ale jak popisuješ to trvání na svém, tak mi to silně připomíná i jednoho mého hafa...choďáka.... Tomu je taky třeba vždycky vysvětlit "50krát", že něco dělat nemá....je to taky občas pěkný paličák (nikdy ovšem netrvá na svém zubama....ten můj je zatím mladé pako, choďáci jsou vesměs jinak kliďasové, pohodáři a na nějaké vůdcovství příliš neaspirují)
No když už toho choďáka zmiňuji, tak to je velice vhodné plemeno k dětem, je to pes střední velikosti, ovčáckého typu, budí respekt, ale všichni co znám, jsou domácí miláčci (a že jich znám hodně...). Někteří, které znám mají dokonce problém, že bez těch dětí ani nemůžou být a jak nějaké vidí, už si s nimi letí hrát Taky se choďák výborně hodí pro začátečníky, snadno se učí a neustále si hlídá své lidi.
Pokud chceš, Madlen podívej se na www.kpchp.webz.cz - to je klub přátel chodských psů a tam najdeš o plemeni naprosto vše, kdyby tě zaujalo.
|
Endy
|
# Zasláno: 9 Srp 2005 16:10
- Nahlásit
Já se musím špiclíků zastat.Měli jsme doma jedenáct let malou špicku a teď mají rodiče třičtvrtě roku trpasličku a obě hodné,žádná tvrdohlavost nebo náznak agresivity.A to moji rodiče na nějakou výchovu moc nejsou,spíš na to rozmazlování.Ta první nebyla tak chytrá,ale poslušná,druhá je děsnej ďáblík,hrozně chytrá a už taky poslouchá.Sice obě uštěkané,ale to lze zvládnout výchovou,když hlídám já,tak u nás neštěká.Asi jsme měli štěstí na povahy.
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2005 16:43
- Nahlásit
Díky za široký okruh rad. Ale po dnešku u nás asi zájem o psa trochu opadne. Byli jsme s dcerou u neuroložky, kam nás poslal pediatr, protože malá ve skoro deseti měsících nesedí a neleze. No a tam jsme se dozvěděli, že se máme jít hospitalizovat na dětskou kliniku a absolvovat magnetickou rezonanci mozku a další vyšetření, neboť se jí zdá, že jde o dětskou mozkovou obrnu. Jsem absolutně hotová a nevím, jestli nakonec nebudu ještě shánět labradora s canisterapeutickými zkouškami. To je zbytek šibeničního humoru. Až budeme mít něco jistého, určitě se zase ozvu. Mějte se všichni fajn.
|
Danuš
|
# Zasláno: 9 Srp 2005 17:47
- Nahlásit
Madlen, teď trošku od psů. V Olomouci bydlí moje kamarádka, která se dětmi s DMO zabývá. Má totiž syna (dneska už asi 19ti letého), který touto chorobou trpí. Založila i jakési sdružení rodičů a hodně se tomuto problému věnuje. Jmenuje se Nepejchalová Hanka a bydlí v ul. I.P. Pavlova, myslím 65. Až bude nejhůř, můžeš jí zkusit kontaktovat. Třeba i dřív. Možná ti trošku pomůže, co s holčičkou.
|
haha
|
# Zasláno: 9 Srp 2005 19:30
- Nahlásit
Madlen
pokud se přeci rozhodneš synkovi pejska pořídit zvaž taky toto.
osmiletý kluk bude chtít samozřejmě brát svého psa ven na procházky, mezi kamarády apod. zvažujte proto takové plemeno které je chlapec schopen zvládnout, protože i ten sebelíp vycvičený a vychovaný pes je jenom pes a nikdy nevíš co se mu v hlavě urodí, a když se potom rozhodne že např. támhleten voříšek se mu nelíbí, tak chudák lidi z voříškem , když na druhém konci vodítka drží velkýho psa dítě,a v horším případě by mohl napadnout i lidi, i dospělej chlap má co dělat při tom když se rve velkej pes, co by s nim asi dělal osmiletej kluk?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2005 07:20
- Nahlásit
Madlen
Madlen, hlavu vzhůru. Dobrá péče a rehabilitace u DMO dokáže (skoro) zázraky. Kdybys chtěla, seženu Ti kontakty na odborníky ve vašem regionu. Bratrancova manželka, sama postižená DMO, vystudovala VŠ, angažuje se v různých o.p.s. a pomáhá takto postiženým lidem i dětem a teď má zdravé roční miminko. Pak mám taky příbuzné pediatry a neurology. Kdyžtak se ozvi na e-mail Ketrin2000@seznam.cz, zeptala bych se jich, na koho se obrátit, abyste měli tu nejlepší možnou péči. A mimochodem vhodný pes může taky hodně pomoci, já dělám s labradory canisterapii převážně u dětí s DMO. Držte se. Ahoj Ketrin
|
lasta
Člen |
# Zasláno: 12 Srp 2005 09:20
- Nahlásit
Madlen
Zdravím všechny pejsky a pejskaře! Chtěla bych napsat pár slov Madlen na téma "výběr štěňátka". Určitě platí, že "každý jen toho psa svého má za jediného", nedá na něj dopustit.
Madlo, podle toho, co popisuješ, já bych hlasovala pro cairnteriéra, česky kernteriéra, kerna. Na první pohled vypadá jako černošedý westík (mají společné předky), je to takový rošťák, "7 kilo psa", pořád dobře naladěný a připravený si hrát... Máme doma pětiletou fenečku Carinu Bohemia Enjoy s PP a je skutečně super - zbožňuje děti, chová se přátelsky ke všem dvounožcům a vychází bez problémů s malými i velkými psy. Jak se o kernech píše "je to malý psík s velkým srdcem". Musím zdůraznit, že jsme to s jejím výcvikem nepřeháněli, ale je to bystrý a učenlivý psík, vycvičit se dá bez problémů. Navíc je houževnatý, "sporťák", kerni nejsou náchylní k chorobám, protože nejsou naštěstí "přešlechtění". Nepotřebují ani náročnou zvláštní péči, přizpůsobí se v panelákovém bytě, ale mohou být i (v dobré) boudičce na zahrádce. Pokud jde o srst, nelínají klasicky jako jiní psi, nemáte chlupy po celém bytě, 1x nebo 2x do roka se musí trimovat, chlupy se prostě pomocí trimovacího nože vytrhají. A teď negativa: je to teriér, dost temperamentní, dokáže být pěkně umanutý, probouzí se v něm občas lovecké pudy (kdysi lovili na skotské vysočině lišky) - bude nemilosrdně prohánět sousedovic kočky a lovit na zahradě myšky. Taky jsme absolvovali pár výstav, hlavně záleží na úpravě srsti, jestli je správně otrimovaný, jinak příprava na výstavu není náročná. Toto plemeno není v ČR moc početné (= větší šance na úspěch!), asi tak kolem 500 psíků, cena šťěňátka se pohybuje od 5 do cca 10 tisíc. Tak držím palce, ať vám štěňátko, které si vyberete dobře prospívá a máte z něho radost.
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2005 15:51
- Nahlásit
Ahoj lidi,
tak máme za sebou pobyt v nemocnici a na magnetické rezonanci mozku dceři nic nenašli, tak je to snad ok. Ještě jí dělají matebolické testy, ale tady výsledky trvají i několik týdnů, tak se ještě uvidí, ale my jsme zase trošku v klidu, protože "mozečková" jak se vyjádřila neuroložka, to už asi nebude. Prostě je to drobná, dlouhá a líná holčička, asi po mamince Problém je hlavně v tom, že ona je fakt silně negativistická a trvá jí chvilku, než je ochotná cokoliv dělat a už vůbec nemá ráda cizí lidi. Hned. No a doktoři v bílých pláštích odradí i dospělého natož takové mimčo, takže ona absolutně není ochotna ukázat nic z toho, co doma dělá, takže já přesvědčuju doktory, že si fakt bere sama hračky do ruky atd. a oni se na mne nedůvěřivě dívají, jako bych lhala. To je fakt ubíjející. A když už jsme tam tak byly na všechna možná vyšetření, tak jsem se rovnou zeptala, jestli by jí teda alergologové neudělali ty testy na alergii na "psy", jak jsme tady o tom mluvili. Ale doktor mi řekl, že to nemá smysl, dokud s tím psem nebude delší dobu ve styku, tak nebude mít obranné látky a testy jim nic neukáží. Tak jsem s tímhle zase na začátku a mám si koupit psa a pak se hold ukáže. No, názor odborníka mám, tak zas vybírám štěně
.
Danuš i Katrin děkuji za psychickou podporu, kterou mi hned projevily a jsem ráda, že jejich pomoc nebudu potřebovat. Kašlu jim na tabulky, do kterých zrovna přesně nezapadáme
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2005 15:54
- Nahlásit
Chtěla jsem napsat samozřejmě metabolické testy a na tabulky kašlu doktorům a ne Katrin a Danuš.
|
pigie
|
# Zasláno: 18 Srp 2005 16:54
- Nahlásit
Madlen
Som velmi rada, ze to takto dopadlo a prajem Tebe aj dcerke vela stastia a hlavne toho zdravia. Vlastne celej rodine! Nech sa dari. A neboj aj metabolicke testy budu fajn ;)
|
kacka
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2005 18:23
- Nahlásit
A nelíbil by se vám třeba yorkšír. Toho by lehce zvládnul vzít na procházku i syn. Já je tedy osobně nemám, ale jestli by nějakému pejskovi chtěl syn dělat páníka tak u takhle malého pejska by to nemusel být takový problém jako třeba u o dost většího retrívra. Ale jak říkám yorka nemám je to jenom můj názor.
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2005 20:27
- Nahlásit
Tak to je jedno z opravdu mála plemen, která máme vyzkoušené. Mí rodiče měli dva psi a na ty byl manžel alergický silně a navíc tak malého psa nechce. Ty jeho chlupy mu dělaly fakt zle.
|
pigie
|
# Zasláno: 18 Srp 2005 20:48
- Nahlásit
Madlen
Ja odporucam boxera, s nim som vyrastala a je to najlepsi pes, co poznam, k detom. Rodeny na to, aby sa s nim deti hrali. Ujo mal pocas nasho detstva dvoch, doteraz na to spominam ako na najkrajsie chvile mojho detstva. Chodievali sme tam na cele prazdniny a kazdy vikend, ale pes nas miloval, rovnako ako my jeho. Nikdy! na nas nezavrcal, nikdy neknafol, a to sme mu vedeli robit v svojej detskej hluposti velmi zle. Pchat konariky do zadku a tak podobne... Nebojte sa, nikdy sa nam to nepodarilo, ale havinovi to muselo byt velmi neprijemne mat takych okolo seba styroch, co sa mu tocili okolo zadocku. Ak mal pocit, ze nas ma dost, vyhladal dospeleho, ktory nas usmernil. Je pravda, ze slinta ale detom to nevadi, neviem, ako to bude s tou alergiou u vas... a hlavne je to plemeno, ktore deti velmi akceptuje a aj tvoj syn bude mat nad nim kontrolu, ak ho budes spravne viest. Nas posluchal na slovo vo veku tvojho syna. Ja sice som mu nezostala verna, lebo som si vybrala vacsie plemeno, ktore je mu dost podobne, tiez miluje deti a slinta (novofundlandan) . Je pravda, ze nesmie spat vonku... Je to sportovne a aktivne plemeno. Ale ved, tu je viac ludi, ktori ho vlastnia, tak ti ti k tomu mozu povedat viac.
|
haha
|
# Zasláno: 18 Srp 2005 23:06
- Nahlásit
pigie
i já jsem vyrůstala ve společnosti boxera a novofundlandana oba to byli velmi dobří psi, výborní kamarádi , ale jejich pánem byl otec a bratr, mě jako devítiletou holku brali jako parťačku na hry, docela mě i poslouchali ,ale přesto znova říkám že tak malé dítě nemá fyzické předpoklady na samostatné vycházce psa zvládnout, kolikrát jsem se za nima projela na zemi po břiše když se někam rozběhli a to jsme byli na venkově kde nechodili venku lidi ze psy jako je to běžné teď ve městech,a přesto že mám velký a poměrně vychovaný psy ,tak opravdu velmi nerada
potkávám na ulici děti z větším psem než je např. kokr
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 06:59
- Nahlásit
Madlen
Tak to je fajn, že se nepotvrdilo to z čeho jste měli obavy!
Ono fakt každé dítě je jiné. Jak to píšeš, tak jsem si zrovna vzpomněla na svého nejstaršího syna (dnes studuje 3.roč.VŠ) který ve 14 měsících ještě nechodil, byl to prostě takovej kliďas, pohodář, lezl, seděl, hrál si... ale nechodil. A jak mně bylo příšerně protivné, kamkoli jsem přišla každý pořád jenom dorážel, jestli už chodí a jaktože nechodí a že je teda asi nějak opožděnej...Hrůza!
|
Danuš
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 07:17
- Nahlásit
Madlen, gratuluju a jsem moc ráda, že je to OK. Nakonec, je lepší, když takovéhle postižení vyloučí dřív než něco zanedbat. Ségru s holkou taky honili po doktorech, protože se malá v 7mi měsících nepřetáčela. Dneska je jí 13 a je v pohodě . Druhá holka je zase mrňavá - v 5ti letech má 105 cm. Tak zase jí doktoři nervovali, že nedoroste. Po testech je všechno OK. No nebude z ní modelka - 170 nenaroste . Z mojí malý holky taky byli doktoři na nervy, ta zase v 7mi měsících stála a v 9ti chodila bez držení. Jak si řekla, co nezapadá do tabulek, to se jim nelíbí.
Kdybys měla náladu a zájem, příští víkend - 27 - 28. je v Ostravici mistrovství republiky kníračů. Budou tam cvičit i malí, nemáš to moc daleko, můžeš se přijet podívat. Já tam teda určitě budu
|
pigie
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 07:31
- Nahlásit
haha
Haha, my sme s nim nikdy problemy nemali. A co sa tyka poslusnosti, chodieval venciet dogu asi 9 rocny chlapec, maval ju navolno aj na voditku, pes skoro taky velky ako on, ale akonahle zapiskal, doga reagovala.
Suhlasim, ze dieta sa nemoze stat psovi panom, ale musi sa stat nadriadenym clenom svorky, to znamena, ze ovladanie je mozne. Aj nas boxer mal ako partakov, lebo ked ujo zavolal tak prisiel k nemu, my sme mu boli dobri, len, ked dospeli neboli na obzore. Vsetko je podla mna o hierarchii. Podla mna boxer nie je az take nezvladatelne plemeno. Ja keby som mala tuto volbu, tak po svojich skusenostiach a spomienkam by som k svojim detom brala boxera (fundlak tak dlho sa hrat nevydrzi, zalahne a dajte mi pokoj ), ak by sa im ovsem pacil. Ale steniatko sa vzdy zapaci a to je uz potom jedno, co z toho vyrastie ak je lubene, neprestane sa pacit do konca zivota ;)
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:00
- Nahlásit
Po ránu si počíst něco fajn je fakt prima. U nás je legrační i to, že dcera měla při narození Apgar skóre 10, 10, 10 a tu zkoumají jako exota a syn měl 6,9,9 !!!!, žloutenku, křísili ho, nechtěl se kojit a chodil taky bez držení v devíti měsících a to se nikomu nic nezdálo divné, chacha. Když jsem to teď řekla v té nemocnici, tak se na mne díval doktor, jako že kecám a hned se ptal, jestli jsme s ním někam chodili na vyšetření, když měl takové "porodní problémy"? Fakt humorné.
Ad boxer: štěňátka jsem viděla pouze v televizi v Radách ptáka loskutáka a byla nádherná, ale matka se nám fakt nelíbila a tak to nebude pro nás to pravé.
Ad syn: nepočítám s tím, že bych nechávala syna venčit psa samotného, i když budeme na větší vesnici a ne ve městě.
|
elvira
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:26
- Nahlásit
No Madlen,myslím,že máte u Vás doma veselo,co se týče toho nezapadávání do tabulek,my jsme taky s dcerou někdy nezapadali a jindy zase jo,dnes má dva a půl roku a je O.K.,a ty alergie bych taky neřešila,my žijeme se psama pořád,malá od roku v bytě s bullmastiffkou a zatím nic,ale možná je to i tím,že na to nemyslíme a nepřipouštíme si to.Hodně zdaru ve výběru plemene.
|
Maya
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:28
- Nahlásit
Madlen, to mě těší, že je dcerka v pořádku.
A co pes, bude?
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:40
- Nahlásit
Tak já pořád doufám, že bude.
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:55
- Nahlásit
Danuš, a kde mám hledat něco o tom mistrovství republiky kníračů? Našla jsem jenom přehledy oblastních, národních, mezinárodních výstav, a taky klubových, ale o tomhle nic? Jsou nějaké stránky, kde najdu opravdu úplně všechno?
|
Danuš
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 15:02
- Nahlásit
Madlen, najdeš to na www.volny.cz/zkosvinov v rubrice akce. Jsou tam propozice, najdeš přesně, kde se to koná. Já to mám zatím jako bojovku. Ještě jsem tam nebyla
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 15:29
- Nahlásit
nečetla jsem to celé, takže nevím, jestli už není rozhodnuto, ale zdá se mi, že vhodné plemeno by mohl být i Český strakatý pes.
Středně velký, může být vevnitř i venku, rodinný pes, vhodný pro začátečníky, nenáročný a navíc je náš český
naše Bela:
www.zuzka.otahal.biz/bela
|
haha
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 20:25
- Nahlásit
pigie
já neříkám že to není pes k dětem, říkám že to není pes pro dítě a to je rozdíl, u většího plemene by prostě nemělo dítě chodit se psem na procházky samo, pokud ho bude mít na zahradě a bude si tam s ním hrát a ven bude chodit z někým dospělým budiž, ale pokud s ním kluk bude chtít běhat sám venku pak bych radila něco menšího, třeba i toho českýho strakatýho psa
Madlen
pokud nepočítáš s tím že by chlapec chodil se psem sám tak klidně můžete mít většího, já sama jsem jako děcko měla doma dva zmiňované psy ale ven jsem si brala stejně dědova asi 10 kg voříška byl pro mě na běhání mezi lidma a psama tak akorát
|
pigie
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 20:43
- Nahlásit
haha
Aha, tak to ja zase vravim, ze ziadne dieta by nemalo vonku vencit samo. Hrozi totiz napadnutie vacsim psom. Ak je pes velky, tak zase je tu problem fyzickeho zvladnutia, s cim dospely nemusi mat problem. Aj ten chlapec s dogou vencil len pod oknami a mama na neho z druheho poschodia dohliadala. Akosi tak predpokladam, ze na dedine je to ine ako v meste. V meste dohlad, na dedine vacsia sloboda. Ja som myslela, ze narazas na tu ovladatelnost. Pes nema byt ovladatelny silou. Ja som na naseho fundlaka nikdy silu nepotrebovala. Ved vazi teraz skoro tolko co ja a bude vazit viac. ;) U deti je to vsak ine, ak napr. stretne haravu fenku... Takze ak chce dieta vencit samo, tak samozrejme, maleho psika, suhlas, ale aj tam je dost velke riziko pri vychadzkach, avsak mensie ako s velkym psom.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 21:48
- Nahlásit
Danuš
Pojedeš tam na oba dny zvlášť, nebo tam budete spát? Bude Kenny závodit? Kdyby ti zbylo místo v autě vzpomň si na mě pls.
Měj se a pozdravuj doma
|
aisha
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 21:56
- Nahlásit
Kamarádka teď řeší stejný problém: které plemeno je nejvhodnější na okraj města do domku se zahrádkou do rodiny s dvěmi drobnými holčinami, chvilku ven a chvilku dovnitř. Loni jim umřel kavalír king charles spaniel, který jim plně vyhovoval, holky ho mohly venčit samy, měl základní poslušnost, ale chtějí zkusit přece jen i jiné plemeno a jako nejvhodnější se po dlouhých poradách jeví sheltie! Zvaž to! Já sama mám stř.knírače a beaucerona a tyhle nenabízím začátečníkům ani náhodou. Knírače mám už druhého za sebou a jsem tímto plemenem "postižená".
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Srp 2005 08:18
- Nahlásit
Madlen
O tvé prapůvodní volbě bígla už vůbec neuvažuješ? Já ho považuju za ideálního psa pro aktivní rodinu s dětma, mám vlastní zkušenost a ani neznám nikoho ze známých, kteří mají taky bígla a nebyli by s ním jako s plemenem spokojení. Jsou to velice inteligentní psi, je pravda,základní poslušnost hravě zvládnou - není pravda, že by se nedali vycvičit, jsou too lovečtí psi a ti prostě bystří být musí, jinak by byli k ničemu. Navíc se můžeš spolehnout, že nikdy neublíží, jsou to mazli - fenka má kolem 12kg - mám 10-letou holku a ta s ní klidně může sama ven a v pohodě ji zvládne. Je pravda, že na procházky ji bereme na vodítku, přece jen má šňupák pořád u země. Ale to je fakt jediné negativum, ať přemýšlím jak chci, nic mě nenapadá . Máme ji celoročně venku, nemá žádné zvláštní nároky, je pořád nachystaná na hru a je prostě nádherná. Vřele ti bígla k dětem doporučuju, ta negativa o nich většinou šíří lidé, kteří s nima žádné zkušenosti nemají.Je to myslím nejpopulárnější plemeno v Americe a i u nás už se dost rozšiřuje a je to určitě i kvůli té laskavé povaze a ne jen pro ten krásný vzhled.
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2005 13:01
- Nahlásit
Naprosto souhlasím s předchozím názorem na bígly - do rodiny s dětmi ideální a při správné výchově absolutně bezproblémoví psi.Zrovna čekám paní, která si pořizuje štěně bígla a chce si přijet pro pár rad a zkušeností. Klidně zvu na kafe i Madlen,pokud by chtěla vidět bígly jací opravdu ve skutečnosti jsou. Myslím si totiž, že její obavy, že by fenku nezvládli jsou opravdu zbytečné- naopak jsou to psi, kteří děti milují a nikdy jsem nemusela mít strach nechat celou partu dětí na zahradě se psy.To neagresivní chování bylo pro mě hlavní kriterium při výběru plemene (děti byly tehdy malé) a nikdy jsem nelitovala.Od Brna nebydlíme zase tak daleko, klidně přijeďte
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2005 07:27
- Nahlásit
Já bych doporučila fenku dlouhosrsté kolie. Je to citlivý rodinný pes, výcvik zvládne i začátečník, děti ji můžou venčit bez problémů. Navíc může být celoročně venku. Pes - samec by mohl být ostřejší na psy, takže v tomhle případě nedoporučuji.
Pak tady byla ještě zmíněna šeltie. Je to fantastický pes a splňuje všechny požadavky Madlen, kromě jediného. Vzhledem k alergii v rodině se může stát, že pes bude muset bydlet trvale venku. A toho šeltie většinou není schopná. Kožich má sice dostatečný, ale je to pes - závislák, kterému vadí každé odloučení od rodiny. Šeltie a kolie mají pro rodiny s malými dětmi tu výhodu, že nemají tendence povyšovat se ve smečce nad její lidské příslušníky. Přeju hodně štěstí při výběru.
|
haha
|
# Zasláno: 21 Srp 2005 18:03
- Nahlásit
šeltie je v pohodě, u toho bígla bych trošku zaváhala fenu možná ano , můj pes měl ale kolem 23 kil a dovedl když se mu něco nelíbilo velice důrazně vystartovat , zvlášt po dětech
|
Danuš
|
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:31
- Nahlásit
to birma: jedu na 3 dny. Je to 400 km tam a 400 zpátky, prezentace závodníků je v pátek do 18.00, tak doufám, že to do tý doby najdu . Jestli bude Kenny závodit, to ještě nevíme. Zatím jsem přihlášená já, Kenny chtěla na nějakej mejdan. Nessinka ještě na mistrák nemá speciálky, takže závodí jenom Médža a uvidíme s kým.
Místo v autě sice mám, ale jen na cestu tam. Zpátky beru ségřinou tchýni a dceru. Takže asi bohužel.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2005 21:07
- Nahlásit
Danuš
Jasně já bych se stejně nemohla na tři dny trhnout od psa.
|