Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Pes na čundr
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 26 Čec 2005 20:12
- Nahlásit

Prosím o radu - jaké plemeno si mám pořídit? Má to být kamarád na čundrování - žádný zvláštní výcvik s ním neplánuji, chci aby to byl pes přirozeně inteligentní, kterého budu moci mít i v lese na volno a nebude utíkat. Nesmí být agresivní k ostatním, ale zase nesmí ke každému kolemjdoucímu běžet, ale to ho asi postupně naučím, jen aby se mě držel, bude sem tam spávat pod širákem. Takže žádný nervák. Nechci malé plemeno, ale střední nebo velké, odolnější a takové, aby s ním chlap nevypadal směšně - takže ne třeba pudla. Jestli bude dlouhosrsté nebo naopak to je jedno. Prosím o vaše osobní zkušenosti s plemeny psů, které by se hodily pro tento účel. Prostě věrný kámoš do nepohody. Tuším, že by byl vhodný NO, ale toto plemeno mi nějak k srdci nepřirostlo, u nás ho má půlka vesnice. Takže těším se na vaše rady, doufám, že společně něco vybereme. David.

Eimy
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2005 20:22
- Nahlásit

Anonymní
Co nějakej voříšek nebo kříženec? Nebo chceš určitou rasu? Kdybys chtěl křížence, tak se koukni do fora Krizenecci... Mohl bys zároven i pomoct dobré věci...

Usanda
Člen
# Zasláno: 26 Čec 2005 20:45
- Nahlásit

ASi určitě nic loveckého.
I když vše zavisí na výchově, i s loveckým psem můžem zvládnout relativně klidné procházky lesem.

taky záleží na tobě: už jsi nějakého psa měl?To aby sis třeba nepořizoval teriery nebo kokry, RR a tak-protože ti jsou pro "začátečníka" oříškem.

Já mám něměckého pinče, zase záleží na výchově-v lese je navolno, když uvidí zajíce nebo veverku, rozběhne se za ním,ale po 15 metrech se spolehlivě vrací zpátky. Čundry by zvládl taky.

Mmch-pudl nevypadá hrozně, ne každý pudl je a la Elvis.

Třeba labrador by ti mohl vyhovovat,ne?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2005 06:39
- Nahlásit

Vidím to na labradora. Snadno vychovatelný, odolný, vytrvalý, přátelský, chytrý, střední velikost, chlap s ním určitě směšně vypadat nebude. Takový černý pes, to je nádhera. Sice je to lovecké plemeno, ale "nezdrhací". Víc práce dá dostat ho od nohy než přivolat.
Musel by sis pečlivě vybrat chovatele, protože LR se teď hodně chovají a leckdo produkuje pouze kvantitu na úkor kvality.

Anonymní
# Zasláno: 27 Čec 2005 08:11
- Nahlásit

No nevím, jestli labrador je to nejlepsi - znám jich asi 6 a ani jeden z nich by cundr nezvladl - neusel by zadný z nich treba 20 km. Myslim, ze by byl lepsi knirac nebo dobrman, argent. doga (tzn. ne moc mohutni psi, aby se rychle neunavili) nebo jakykoli sympaticky krizenec z utulku

Ketrin
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2005 08:39
- Nahlásit

Anonymní
No to je právě to o čem píšu-LR jsou v módě a bohužel většina majitelů je má na gauči a nic s nima nedělá, ačkoli jsou to pracanti tělem i duší a nečinnost je ničí. Moji LR (mám tři) zvládají dlouhé (vysoko)horské túry, v zimě je beru na běžky a když já už nemůžu, tak oni můžou pořád.
Ale samozřejmě to nikomu nevnucuju. Mluvím o tom, co znám.

Usanda
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2005 09:30
- Nahlásit

Myslím,že LR by to vklidu zvládl! Zase taky záleží na výchově. Pokud budu mít psa večně na gauči, 3x denně s ním půjdu na 15 min ven, budu ho přežírat, tak pak se nesmím divit,že při prvním větším výletu mi málem vypustí duši.

Kámoška má LR,i když trochu tlustšího (kvůli kastraci) a 2 x týdně s ním chodí na agility, chodíme na výlety. Zvládl i 18 km, kde většina cesty do kopce a na slunku.

Dobrmana nebo argentinskou dogu bych teda na to neviděla. Potřebují důseldnou výchovu a podle tazatele se mi zdá,že žádného psa neměl

Anonymní
# Zasláno: 27 Čec 2005 09:52
- Nahlásit

taky můžu doporučit labíka, ten můj je velice aktivní pes. má za sebou několik zkoušek(teď už bohužel není čas) ale na kolo si čas vždy udělám a ujede se mnou 20 km pplně v pohodě, samozřejmě pomalejším tempu, kdy pes jen vyklusává a s odpočinkem. Na čundry jezdíme taky a nikdy neměl problém. Opravdu záleží na výchově a jak je aktivní páníček. Samozřejmě znám labíky, kteří jsou líní jak veš, ale jaký pán taký krám.

Terri
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2005 10:00
- Nahlásit

A knírač se nelíbí??
Jo a jinak, známý (chlap) má pudla a vůbec nevypadá směšně, tj. pokud z něho neuděláš nadýchaný polštářek, tak je to docela osobitý společník, on s ním dělá normálně výcvik.
Ale podle Tvého popisu si taky první představím nějakého šikovného křížence (a pak knírače )

cerny Rex
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2005 10:36
- Nahlásit

Anonymni
jestli by ti nevadil krizenecek tak ted v nedeli se me kolegini z prace sest narodilo. Puvodne je chtela dneska utopit ale fena si je hlida. Je to Labrador asi zrejme s Nemeckym ovcakem ale to je jen domenka.

Anonymní
# Zasláno: 27 Čec 2005 14:45
- Nahlásit

A co takhle hasky??? správně vedený haskoun je na vandry ideální společník a dobře unavený dlouhým pochodem se rád natáhne, plemeno je to odolné i do nepohody a na zimní vandry...

Anonymní
# Zasláno: 27 Čec 2005 15:58
- Nahlásit

Dík za rady, asi se rozhodnu pro labradora v hnědé barvě, do křížence se mi moc nechce, hasky se mi zdá dost nezávislý a nevím, jestli je schopný držet se na volno u mě, dobrman to je na můj vkus moc ostrý pes. Knírač si myslím, že povahou by seděl, ale vzhledově to není můj šálek kávy. O laboušovi jsem uvažoval už i předtím. Kříženec by mi nevadil, ale chci štěně a to je asi těžko odhadnout co z něho vyroste... A navíc zaráží mě jedna věc - téma kříženečci není nic veselého, ale myslíte, že je v pořádku, že fena labradora nechce vlastní páníky k malým štěňatům vůbec pustit? V této situaci to asi pomůže, ale že by to svědčilo o dobré povaze té feny???

Terri
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2005 17:01
- Nahlásit

Anonymní
by to svědčilo o dobré povaze té feny
řekla bych že to svědčí spíš o majitelích...

Lenka + T.
# Zasláno: 27 Čec 2005 20:00
- Nahlásit

S retrívrů je taky dobrý flat coated, je živější a lehčí než labrador.

Terri
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2005 20:16
- Nahlásit

No a nebo vůbec zlatý retrívr.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 06:29
- Nahlásit

Pokud jde o tu fenu, s přihlédnutím k osudu, který jejím štěňatům chystal její "pán", -doufejme že už od utopení štěňat upustil- tak jednak to svědčí o jejích majitelích, jak píše Terri, ale také to myslím svědčí o tom, že ta fena je dobrá matka a má dobré instinkty.
A ještě k hnědému (správně čokoládovému) labradorovi - pokud s Tebou povede takový život, jaký popisuješ, vandry, příroda atd., tak počítej s tím, že nebudeš schopen ho udržet v té správné barvě a budeš ho mít melírovaného.

Anonymní
# Zasláno: 28 Čec 2005 09:42
- Nahlásit

Ketrin

to slyším poprvé, proč si neudrží barvu? Čím je to ovlivněné, jestli je pěkně hnědý? To se něčím ovlivní barva srsti všech plemen? Aby byla srst kvalitní, je mi jasný, že musí být kvalitní žrádlo, ještě mezi prémiovkama granulema vybírám - ale barva, to mě fakt zajímá, prosím rozvěď to trochu.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 09:51
- Nahlásit

O jiných plemenech nemohu mluvit, to nevím. Ale čokoládový labrador je taková specialita. Jednak zflekatí, když líná (to i černý může být v období línání trochu nahnědlý), ale hlavně působením slunce a vody srst hlavně na konečcích zesvětlá. V sobotu jsem byla na NV a všichni čokoládoví labradoři kromě jednoho jediného byli melírovaní. Jedna známá chová černočokoládovou linii a v létě čoko psy neustále stříká a maže nějakými přípravky s UV filtrem, aby srst udržela ve výstavní kondici. A do vody je moc nepouští. Vzhledem k tomu, že LR je vodař a pracovní pes, tak mi to připadá trochu blbý. Svého času se mi čokolády taky líbili (on když je ve správném odstínu a srsti, tak je opravdu nádherný), ale protože já se psy pracuji a ve vodě jsou denně, tak když jsem se dověděla tyhle informace, tak už čoko LR nechci.

Terri
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 10:04 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Jinak si ale myslím, že na dlouhé vandry je všeobecně lepší "lehčí" pes než labrouš...

ketrin
I pro mně je to novinka, tak jsem se zas něco přiučila

Eny
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 10:05
- Nahlásit

Ketrin
přesně jak píšeš, kamarádka má taky čokoládovou labradorku a přes léto má vyšisovaný hřbet, je taková nazrzlá. Stejně tak u kamarádova hnědýho dobrmana, protože s ním hodně objížděl výstavy, tak ho neustále denn´něčím patlal, různý olejíčky na srst, aby přes léto nesvětlala... to by se mi teda fakt nechtělo. Myslím, že je to tak u většiny krátkosrstých tmavě čokoládových psů.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 10:06
- Nahlásit

A další riziko je, že o čokoládové LR je teď největší zájem (móda! :sad což s sebou nese problém, že leckdo chová na barvu bezohledu na to, jestli třeba konkrétní spojení je jinak vhodné. Často bývá špatný (světlý) pigment a světlé až žluté oči, což labradorovi propůjčuje nežádoucí, netypický, "zlý" výraz.
Ale už toho nechám. Jestli se ti líbí, pořiď si ho. nejdůležitější je stejně povaha.

Zuzka Šusterová
# Zasláno: 28 Čec 2005 21:42
- Nahlásit

I když nejsem z těch, který by každýmu vnucovali "svoje" plemeno, tak mi to nedá a zkusim to navrhnout - což takhle krátkosrstá kolie. Na čundry je to supr pes. Je až na výjimky potvrzující pravidlo absolutně bez loveckých pudů. Do srsti se nic nechytá a zároveň mají poměrně hodně podsady, aby hned tak nemrzli jako např. dobrmánci. Srst by se dala srovnat asi ke zmiňovanému labradorovi. Ale u něj bych se bála jak loveckých pudů, tak přílišný těžkosti a mohutnosti.
KK je poměrně snadno vychovatelné plemeno s vynikající přirozenou inteligencí. Neni ani nervózní ani agresivní, jenom jak řikáš, tak štěňata mívají většinou velké sklony se vrhat radostně na každého kolemjdoucího. No opět něco jako zmiňovanej labrador.
Každýmu se kraťandy nelíběj a tak nikdy nebyly a doufám, že ani nebudou módní. To vždy přináší plemeni veliké zhoršení po všech stránkách.
Pokud se ti ale líbí labrador, tak pochopim, když se ti krakatice líbit nebudou. Jsou prostě jiný

Terri
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 21:56
- Nahlásit

Zuzka Šusterová
Že jsem si hned nevzpomněla!! No jasně, "lehčí plemeno"... Kraťandu bych taky hned brala. Ještě jsi možná zapomněla dodat, že jsou to hodně citliví psi a mají obrovský elán do úplně všeho

Zuzka Šusterová
# Zasláno: 28 Čec 2005 22:12
- Nahlásit

ahojky terri, to jo. jenom vedle labradora jsou určitě hodně citlivý, ale nevede to do extrému. taková pro mě ideální normálka, což je jedna z věcí, proč mi tolik vyhovujou. např. border kolie nebo normální kolie jsou víc citlivý. to mně osobně už vadí.
a když už jsem u těch jinejch plemen, tak bych osobně volila spíše než labradora určitě toho flat coated retrievra. ale každý má jiný priority a vkus...

tttynka
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 22:32
- Nahlásit

kdyz potrebujes psa na cundrovani, tak ja osobne bych to resila tim, ze zajedu do nejblizsiho utulku, kouknu se koho tam maj (a urcite jich nebude malo) pes ti bude nadosmrti vdecny a zdrhat od tebe nejspis nebude a ty udelas dobry skutek. stejne tak jsem to vyresila ja, mam velkyho vorecha, kterej je se mnou vsude. toho NO bych si na cundry urcite neporizovala.

Aida
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 22:32
- Nahlásit

No nevím, jestli labrador je to nejlepsi - znám jich asi 6 a ani jeden z nich by cundr nezvladl

Mám kříženou jezevčici, která se mnou prochodila značnou část republiky včetně hor (rekord je 30 km v Krkonoších, a nikoli hřebenovka) a pokud by nebylo vedro, tak 15 km zvládne bez problémů ještě ve svých 11 a půl letech, tak mnevím, proč by to nemohl zvládnout labrador...

Aida
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 22:50
- Nahlásit

Jinak bych taky navrhovala fleta nebo goldena, to jsou příjemně běhavý psi, vděčný za každej pohyb a nepotřebujou až tak odborný vedení jako dobrmani a pod. Ale je to přesně podle toho, kdo má jakýho psa... A s tím, jak doplňují chlapa - můj přítel je docela maskulinní, ale goldeňáci mají u něj velký úspěch

Ketrin
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2005 06:43
- Nahlásit

Ještě k těm loveckým pudům.
LR je přinašeč, tj.pes pracující po ráně. Není to ohař, není to slídič. Nemizí za obzorem při spatření/navětření čehokoli živého.
Kdo ho chce jako společníka, nemusí se absolutně bát problémů, když pes v lese zavětří stopu.
Kdo ho chce na lovecký výcvik a práci, dá mu fušku dostat psa od nohy a naučit ho slídit, což pro LR není typické a není mu to vrozeno, ale naše zkušební řády to požadují.

Anonymní
# Zasláno: 29 Čec 2005 22:26
- Nahlásit

Díkec všem za odpovědi, hlavně teda Zuzce - to jsem právě hledal, neokoukané inteligentní a přitom temperamentní plemeno (dlouhosrsté kolie se mi vždycky líbily, ale netroufal bych si na tu srst, v zimě by to venku asi byla koule). A do těch krátkosrstých jsem se fakt zamiloval na první pohled - prohlédl jsem fotky kde se dalo a myslím, že ta tricolorní krátkosrstá kolie je pesan mě přímo šitý na míru. Ještě dotaz - má toto plemeno i nějaké nedostatky, trpí nějakýma nemocema, nebo vůbec na co dát pozor? Může být celoročně venku?

Zuzka Šusterová
# Zasláno: 30 Čec 2005 09:17
- Nahlásit

No vida Nevim, jestli si narazil i na moje stránky - www.smooth-collie.info. Najdeš tam krom spousty fotek, informace k plemeni i odkazy na další a další stránky, atd.
Je to poměrně velmi zdravé plemeno. Dysplazie se vyskytuje velmi zřídka a když už, tak v lehkém stupni, které u tak lehkého plemene nehraje roli pro normální pohyb. Občas se můžou vyskytovat oční nemoci patřící pod CEA, ale taktéž - mírné stupně CRD nehrají zpravidla roli pro samotné vidění. Horší stupně jako colobom se vyskytují velmi zřídka. Vyšetření na CEA se provádí u malých štěňat ještě u chovatele. Později jsou zjistitelné pouze vážné vady. U nás není žádné vyšetření povinné, ale svědomitý chovatel jej udělá.
Dál záleží jaký kladeš na štěně nároky - přímo úměrná by měla být potom tvoje vybíravost k chovatelům, rodičům štěněte a konkrétního štěněte z vrhu. Další věc je taková, že štěňata se nerodí každou chvíli a je dobrý si zadat štěně dostatečně dopředu, aby se na tebe štěně s jistotou dostalo.
Celoročně venku může být dospělý jedinec při velmi kvalitně zateplené boudě. Při největších mrazech bych ale neměla osobně to srdce a vzala bych ho do nějaký předsíně, garáže, apod., kde je kousek nad nulou. Při umístění venku se ale nikdy nesmí zapomínat na dostatečný kontakt psa se svými lidmi a to nejenom, když je hezký počasí!

Anonymní
# Zasláno: 30 Čec 2005 16:15
- Nahlásit

Zuzko díky, budu se řídit tvýma radama, myslím, že to plemeno je pro mě ideální a vyhovující po všech směrech.

Zuzka Šusterová
# Zasláno: 30 Čec 2005 20:54
- Nahlásit

Ráda jsem pomohla. Ještě ti doporučim seznámit se s nima osobně. To ti dá určitě stokrát víc, než jakýkoliv pokec na internetu.

Terri
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2005 20:59
- Nahlásit

Anonymní
Zuzka Šusterová

KK jsou krásní inteligentní tvorové, tak pokud si ji, anonyme, pořídíš, určitě budeš spokojen

niniel
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2005 10:35 - Změnil/a: niniel
- Nahlásit

Kratkosrsta kolie je dobra volba, i kdyz mne osobne se libi vic dlouhosrste. Akorat ta dlouha srst je do lesa docela nevyhoda, kratkosrsti psi se lip udrzuji.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání