| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Čec 2005 16:11
- Nahlásit
mám fenu NO-2a pul. roku a 21 května byla kryta psem. svázani nebyli. včera jsem si všimla že mý nějak trochu zvětšené břicho. je možné aby štěnata měla a mužu to poznat nějak sama že je březí? Ale ani ceciky nemá nějak zvětšený, má je normálně.
a kdyby náhodou co hlavně vše potřebuji ke štěnení a jak velká by měla být porod.bedna?
Knižky sice mám kde je napsáno co ke štěnění potřebuji ale zajímá mě to hlavní, co pužíváte vi..děkuji za rady...
|
elvira
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 16:34
- Nahlásit
no je to hodně individuální,na poznání je to brzo,i když znám případy,kdy se nesvázali a byli štěnda,zjistíš to za 30 dní od krytí u veta na ultrazvuku,celkem 100%.může mít i falešnou březost,kdy feny dokonce simulují porod.Porodní bedna by měla být velká,no je větší pes a aby tam štěnda měli místo,hodně prostěradel na výměnu pod čubu,dezinfekce,igelit pod prostěradlo,hodně výjde vody,my dáváme do por.bedny ještě matrace,aby leželi všichni na měkoučkém,nitě na pupíky,košík na štěnda,no je toho hodně spíš nastuduj knihu
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 16:35
- Nahlásit
To je příliš nejasná situace pro radu na dálku, pokud nebyla fenka se psem svázaná, je malá pravděpodobnost, že je březí, může se jednat i o falešnou březost. Pokud to chceš vědět jistě, tak si zajdi k veterináři a nech jí udělat ultrazvuk. Sama bys to poznala až tak těch posledních 14 dnů březosti podle pohybů štěňat na břišní stěně.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 18:52
- Nahlásit
Terko, nesmysl,
svázání psa s fenou nemá vliv na to, zda byla fena oplodněna či nikoliv. Spolehlivě se dá březost určit zhuba po měsíci, kdy dochází k zvětšení objemu břicha, v této době je možné pro potvrzení březosti provést ultrazvuk, který navíc prokáže, kolik je štěňat v dutině břišní. Neklamným znamením březosti našich fen je především výrazná změna v chování feny, která se začne projevovat zhruba kolem třetího týdne po nakrytí. Podle této změny my spolehlivě poznáme, že fena je březí, je to prakticky ještě v době, kdy vnější znaky březosti nejsou patrné. Je těžké takto radit, u háravek je nutné především prevence a nedopustit, aby došlo k nežádoucímu krytí. Já doporučuji návštěvu veterináře a domluvit se s ním pro případ porodu, kde bude k zastižení. Ne vždy totiž vše probíhá hladce a pokud člověk propadne panice, tak tím rozhodně své rodící fence nepomůže a v tomto případě je řešením vždy pomoc veterináře. I nám se už párkrát stalo, že jsme rodili ve veternární ambulanci nebo v autě cestou od něj.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Čec 2005 18:56
- Nahlásit
elvira
Evicka
Březost se pozná na sonu už 25 den gravidity...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Čec 2005 19:31
- Nahlásit
Fenka je poslední dobou opravdu divná...chodí pomalu a už ani nechce pořádně blbnout. doufám že se to tedy povedlo. Byla bych moc ráda.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2005 08:34
- Nahlásit
Také mám zkušenost, že svázání, tím méně dlouhé, není podmínkou zabřeznutí. Moje fena se při prvním krytí se psem svázala cca na 3 minuty, při překrytí druhý den mu jako správná zlomyslnice podtrhla nohu a vyhodila ho ze sebe. Odjížděli jsme s pocitem, že jsme si udělali výlet (celkem cca 1500 km) pro nic za nic. Ale bylo z toho 10 zdravých štěňat.
|
Endy
|
# Zasláno: 9 Čec 2005 11:29
- Nahlásit
Pokud chceš s jistotou vědět,že je fena březí,zajdi k veterináři.Podle příznaků se to poznat nedá.Byly by to jenom dohady.Mně se zdála moje fenka nezabřezlá a až 60den jsem ucítila v břiše pohyb.O tři dny později vrhla dvě pěkná štěnda,nevím kde je měla schovaná.
Ke kamarádce jsem jela rodit její fenku,měla bříško,mléko,hrabala,dýchala,dokonce z ní tekla voda.Po probdělém dni a noci to ustalo a štěnda se nekonala.Perfektně nasimulovaný porod.Kdybych to nezažila a nebyla celou dobu u toho,neuvěřím.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2005 12:25
- Nahlásit
Na UTZ lze jzistit dvacátý den po nakrytí, zda je fena březí či ne. Je to dobré vědět kvůli její zátěži a krmení. A svázání není podmínkou zabřeznutí.
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2005 13:26
- Nahlásit
Jsem ráda, že jste mě vyvedli z omylu, myslela jsem si, že bez svázání je jen malá pravděpodobnost zabřeznutí.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Čec 2005 14:22
- Nahlásit
ano dojdu si k vétovi a pak dám vědět.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Čec 2005 22:18
- Nahlásit
tak jsme byli u veterináře a ten nejdřív si nebyl jist ale pak řekl že asi ne ale že tam možná jedno štěně je tak držte palce a t tam opravdu je.
|