| Autor |
Zpráva |
kure25
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 19:11
- Nahlásit
Prave jsem prisla z prochazky a fakt docela zurim... Stale se pro moji 8mesicni pejsinu snazim sehnat nejake kamose,ale proste tady nikdo takovej neni... Potkala jsem uz vickrat lidi s mensim psem (kuprikladu dneska to byl zrovna jezevcik) a kdyz jsem se zeptala,jestli se muzou "seznamit" , ¨temer vzdy byla odpoved NE a oni se o toho psa bali,brali ho do naruce a tak,jako kdyby Nikca byla naky zurici agresivni monstrum nebo co... Podotykam,ze problem se psy vubec nema,nesteka,nevrci,netaha,chodi na voditku hezky u nohy a je proste v pohode. Chapu,ze nejaky ten strach tam byt muze,ale me to proste pak mrzi,protoze ty lidi se na myho psa divaji opravdu jak na predatora.... A pritom to je nejvetsi zlaticko pod sluncem,ale holt oni proste nemaji radi velky psy a mysli si buhvico.....
|
nela
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 21:34
- Nahlásit
To docela chápu. Mám taky velkého psa, dobráka od kosti. Štěněti by neublížil, nechá si všechno líbit, feny respektuje, žádný problém se psy nemá. Samozřejmě by možná mohlo dojít k měření sil, kdyby potkal stejně velkého a stejně starého psa. Ale jinak si myslím, že čím víc se psi seznamují, tím lépe. Je samozřejmě nutné se domluvit s majitelem, jestli jeho pes není rváč. To by asi člověk o seznámení nestál. Ale taky mám vždycky vztek, když vidím někoho, kdo je hysterický a svého malého psa bere hned do náručí. Pak se páníčkové diví, že i jejich psi jsou hysteričtí. Bodejť by nebyli, když to z nich sami dělají. A neuvědomují si, že čím víc své psy izolují, tím hůř. Jejich psi se nenaučí nikdy normálně psovsky komunikovat. Až jednou dojde ke konfrontaci, dostane jejich špatně vychovaný pes na frak, a mohou poděkovat jen sami sobě. Vždyť správně vychovaný velký pes si je vědomý své síly a tak nemá zapotřebí dusit malého psa. Ovšem svojí blbou výchovou většinou majitelé malých psů právě dokážou to, že jejich malí "miláčkové" konflikt vyvolávají. A tím dochází k nenávisti mezi pejskaři s malými a velkými psy. A je to přitom pěkná blbost. Bez nás by se ve většině případů psi naprosto bez problémů seznámili a dohodli. Jen bychom jim do toho neměli moc kecat.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 21:42
- Nahlásit
kure25
Já to vidím z trošku jinýho pohledu. Vim, že psice s velkýma psama a hlavně štěndama moc nekamarádí, jsou na ni moc hrr a ona z nich má strach a pak je docela hysterická, i když se snažím, aby velký psy brala v pohodě, je těžký ji vysvětlit, že m být v klidu, když to 6ti měsíční štěnátko haskounka si hraje tak,že po ní skáče packama...
Tak mě dneska "potěšil" jeden pán, co přišel na výběh se dvouma aghánama, psice se za něma rozběhla, tak sem ji přivolávala a on na mě volal:"Oni ji nic neudělaj, to je dobrý" tak sem mu slušně odpověděla ve smyslu, že moje psice je při hrách s většíma rychlýma psama trošku hysterická a on se na mě hrzoně opovržlivě podíval... Snažim se na tom dělat, aby psice byla v klidu, jenže když ji potom zase takový velký "telátko" sestřelí byť při hře, tak mužu začít nanovo.
|
Blanka
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 22:19
- Nahlásit
nela
Vždyť správně vychovaný velký pes si je vědomý své síly a tak nemá zapotřebí dusit malého psa.
no jo ale jak poznám že ten velký pes je správně vychovaný ???? Kolikrát mi majitel tvrdil že jeho miláček je zlatíčko, které nic neudělá a přitom mi po mým malinkatým hafíkovi doslova přešel a polámal mu žebra. Takže tohle poznání taky mýho pejska může stát život. Tak se nediv že holt si my někteří majitelé malých plemen bereme své psy do náruče, protože pak je velice těžké vymáhat náklady na léčení a napravovat pošramocenou psí dušičku. I když ten velký si přiběhl jen pohrát.
|
nela
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 22:59
- Nahlásit
Blanka
Já vím, že je problém mnohem složitější, než se dá vyslovit v pár větách v diskusi.
Vím, že riziko "špatné zkušenosti", kterou malý pes od velkého psa může dostat, je vlastně doživotní. Nezbývá, než se vždycky domluvit s majitelem druhého psa - potencionálního kamaráda. Máš alele také pravdu v tom, že někteří svého psa pořádně neznají, a tak ke konfliktu může dojít aniž to čekají.
To, co jsem myslela já, je o tom, že od malička jsem se snažila vychovávat svého psa tak, abych potlačila jakýkoliv náznak bezdůvodné agrese ke psům. Před současným psem jsem měla německého ovčáka, který měl vrozenou agresivitu. Umřel mi na rakovinu jako mladý, ještě ne dvouletý. Ale hodně jsem se poučila za jeho života. Procházky s ním mě stály hodně nervů. Oči jsem musela mít vždycky na stopkách. Bez košíku jsem si ven netroufla. A i tak jsem byla na nervy, protože jsem musela být vždycky ve střehu abych viděla veškeeré podněty dřív, než on, abych mu dokázala přerušit jeho "hovězí" nápady. Je fakt, že si moc volnosti v ulicích neužil. Prostě to nešlo. V rodině se choval ale normálně, byl zlatíčko. Venku to byla ale bestie. Chytal by kočky, cyklisty, psy.... Vím tedy o čem mluvím. ¨Když jsem pořizovala nové štěně, byla jsem skálopevně přesvědčená, že k tomuhle už nesmí dojít. A tak mám teď vychovaného psa - trubku - který si nechá i od malého štěněte všechno líbit. Přitom je to ale "vychovávací pes", protože mladému puberťákovi dovede dát bez problémů "výchovnou" lekci, bez zubů ho podřídí, ale udělá to až tehdy, když už ho otravuje k nevydržení.
Je ale pravda, že problém mezi malým a velkým psem nemusí být vůbec v agresivitě, ale i jenom ve hře. Když velký na malého šlápne, i když nerad, je to špatně. Nezbývá než si přát ohleduplnost mezi pejskaři, aby k tomu nedocházelo.
|
kure25
|
# Zasláno: 29 Čen 2005 06:21
- Nahlásit
No nase hafina si rada hraje s kamaradcinym krizencem,ktery ma asi 6kg.... A v pohode!
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2005 06:51
- Nahlásit
já to tak mám taky mám NO a ona na pejsky štěká ne agresivně ale aby si šli hrát nebo vrčí,ale to jen když je na krátko jinak ne.a taky hned že štěkaá že by se porvali....a přitom třeba vrčet začne malí pes a druhý velký mu to oplatí a hned má problémy ten větší.stejně tak i tak může kousnou jak velký pes tak malí pes.Například ti malí psíci vrčí o sto šest a velký si jen štěkne a jde dál.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2005 07:41
- Nahlásit
kure25
Ale prostě musíš pochopit, že ti lidi, kteří nechtějí, aby si s něma tvoje psice hrála prostě svůj důvod asi mít budou. Proto se jch snad ptáš ne? Aby ses dozvěděla, jestli jim to vadí nebo ne. Podle mě je lepší, když svýho malýho psa k ní nepustí, než aby ji ten malej třeba kousnul a ona byla třeba poznamenaná do konce života, nemyslíš?
Prostě já osobně teď psici volám, když vidim, že si chce velkej pes hrát moc divoce, protože vím, že to nemá ráda. Pokud se chce velkej jen očichat, tak je moje psice totiž jakž takž v pohodě, ale jakmile začne kolem ní a na ni nabíhat atd., tak to už v pohodě není... A když se snažím, aby se velkých psů nebála a byla v klidu, tak si to pak nebudu timhletim kazit...
|
karin
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2005 08:08
- Nahlásit
kure25
mam doma stene jezevcika ( 7mes ). Protoze uz od malicka se chtel kamaradit s kazdym psem ( na velikosti nezalezi ), nebranila jsem mu, ale samozrejme jsem se nejdriv zeptala majitele, jak je na tom ten druhy pejsek. Muzu rict, ze pozorovat, jak se meni jeho chovani - k malym psum chodi i se vztycenym ocasem, u velkych ceka, az si ho ocmuchnou atd. - je docela zabava. Krome jednoho psa v okoli ( cerny velky pes ) se kamaradi opravdu se vsema - nejlepsi kamarad je retriver ( muj jezevec je kralici )
|
Klara a Bara
|
# Zasláno: 29 Čen 2005 10:08
- Nahlásit
Ja se musim pridat k Eimy, mam kokrici, kterou jsem od zacatku vedla k tomu, aby dobre vychazela se vsemi psy. Nikdy ji zadnej nic "ve zlym" neudelal. Ale potom, co nekolikrat odskakala ze hry se svym stejne starym kamaradem RR po trech si s nim proste uz nehraje, i kdyz on ji bezmezne miluje Bara si treba pred nim lehne na zada a on ji zakopne o bricho, no proste je to takovy telatko, ale jinak strasne hodnej, ale vysvetlujte ji to. Podobne jednou vyzvala ke hre barzoje a skoncila s kvikotem pod jeho nohama. A po nekolika takovych zkusenostech, neni divu, ze si pes dava na vetsi "divoky" psy pozor a treba i reaguje nervozne, obzvlast kdyz ma treba jeste falesnou brezost a nechce si nechat slapat po "stenatech". Pritel ma dve civavy (takze podobnej pomer jako mezi kokrem a RR) a dalo mi to dost prace ji vysvetlit, ze je nemuze pri hre prevalcovat
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2005 11:29
- Nahlásit
Holky, tak přijeďte k nám, naši psi mají rádi velké, malé, zelené, černé i růžové, hlavně když je s nima legrace.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2005 11:32
- Nahlásit
Evicka
Jooo, tomoje psice foxlíky ráda, s jednou fenkou lítala včera po výběhu, sou to skvělý kámošky, velikostí se k sobě hodí, až n to, že kydž jedna tu druhou nemuže chytit, tak se snaží ji chytnout za vocas
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2005 11:48
- Nahlásit
Anebo přijeďte do Chorvatska, resp. přímo do Záhřebu. Já s psicí, GR, chodím do lesoparku, všichni mají puštěný psi navolno, a chodí tam majitelé socializovaných psů, takže se psíci vyblbnout, vylítaj atd. Jedinej, koho Sára moc nemusí, je středoasiat, mimochodem původem z ČR. Taky si s ní chtěl hrát, když byla ještě malinký štěndo, tj. 4 měsíce a kousal jí do kožichu, on 80 kg, ona kolem 12. A od tý doby se jim spíš vyhybáme...
|
kure25
|
# Zasláno: 29 Čen 2005 16:08
- Nahlásit
Eimy
Jasne,ze se ptam.... Ja vim,ze jsou to telatka,ale chtela jsem je jen nechat ocichat a byla na voditku,nehrali by si... U nas fakt docela tezky nekoho takovyho sehnat-minimestecko,ktere ma sotva 2000 obyvatel,psy tady jsou zasadne venku a na prochazce skoro nikdy nikoho nepotkavam... A kdyz uz,tak nikoho v primerene velikosti.
Nejlepsi bylo,kdyz jsme sli po ceste a pribehl k nam prazsky krysarik a zacal si psici ocmuchavat.Tak se jen ocmuchali a za chvili panicka pribehla a ted takovy : Zlaticko moje.... Ale proste to nebylo takovy to neprijemny hystericky...
|
malika
|
# Zasláno: 29 Čen 2005 22:57
- Nahlásit
teda musim říct, že mám asi mimořádný štěstí, jak na sousedy, tak při venčení na ostatní pejskaře, co potkávám... moje feňulka má 35kg a když to pořádně rozjede, tak mi připadá že si svojí velikostí přestává být vědomá...ale tim způsobem, že menšího psa povalý ne že se po něm projde. Ale ještě se mi nestalo, že by v tu chvíli začal bejt jeho majitel hysterickej... Jejich hry vypadaj spíš tak, že moje psice leží a malej pes se po ní prochází a pak z ní padá a ona je v klidu. i když bych v tu chvíli taky mohla začít vyšilovat, že ji škrábne do oka (což už se taky jednou stalo a měla poraněnou rohovku) a taky je fakt, že menší psi (i když právě díky jejich velikosti to neni nebezpečný) nejsou vůbec tak opatrní při hrátkách jako velcí... Ale to už by si psi nemohli užívat normálního venčení.Samozřejmě i já sem nejradši když potkáme odpovídajícího (velikostí, náturou) parťáka na hraní ale neni to nutně zárukou nejlepšího hraní...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2005 23:01
- Nahlásit
kure25
No, dneska jsem měla venku pocit, že špatně vidim... Psice litala s pejsanem, kterej je o hodně větší jak ona... Sice byla opatrnější, ale jinak v pohodě, obzvlášť, když tam přišel potom labrador, to litala uplně v pohodě, měla jsem z toho fakt veeelikou radost, že si umí hrát s většima pejsanama i bez těch jejich histerickejch výstupů... Ale ted na hraní se štěníkem většího plemene by ji asi moc neužilo...
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 09:54
- Nahlásit
Malika: Ono to neni ani tolik o hysterickem majiteli ,spise se z toho pes casem pouci sam.Zalezi take na povaze ,nektery maly pes ma rad divoke hry nektery ne.
Muj pes tak do roku a pul byl hodne zamereny na psy ,ale jelikoz ho parkrat srazili ,zaslapli apod,uz o to moc nestoji.Klidny velky pes mu nevadi,ale blazniva stenata nemusi.
|