| Autor |
Zpráva |
Pupy
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2005 14:20
- Nahlásit
Nechci nic říkat ale myslím si že jsou výstavy...pro psy utrpení,když musejí sedět nebo ležet několik hodin než na ně přijde řada.je to jako by si někdo prohlížel lidi.myslím že je to pro pejsky nudné.pořád jen sedět a čekat.Lepší jít třeba na agility nebo něco podobného ale výstavy to ne.co si o tom myslíte vy?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2005 14:38
- Nahlásit
Je na každém, jak si psa zabaví. Já jsem chodila s fenou jednu sezónu do pracovky a další do vítězů/šampionů, tj.vždycky až nakonec. Protože stále chtěla s ostatními psy u kruhu blbnout, čímž by se unavila a pak v kruhu nepředvedla, koupila jsem výstavní klec a ona si v ní v pohodě spinkala. Než jsme přišly na řadu jsem ji trochu rozhýbala a šlo se do kruhu. To se mi osvědčilo i proto, že na výstavy většinou jedu sama.
Teď chodím s mladým psem, který jde na řadu brzy, tak klec zatím neberu, ale až budeme chodit do pracovky, tak na ni zase dojde.
jinak moji psi mají výstavy a vůbec psí akce rádi - je to zábava, vzrůšo, spousta psů... a taky dostanou nakonec nějakou super žužlačku. A taky nejezdíme zas tak často, aby je to znudilo.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Čen 2005 15:00
- Nahlásit
Ahojky, můj pes se na výstavách seznamuje s fenkami (nejoblíbenější zábava) a má nádherný zvyk: sedne si mi na klín a kdykoliv někdo jde okolo, pes se k němu natáhne a dělá se hrozně roztomilý, takže ho každý hladí a obdivuje (doma se chová jako běžný "samorost nemazlivý") Je středem pozornosti a náležitě si to užívá. Ale takhle se chová jenom na výstavě! Do kruhu chodíme taky samosebou poslední (plemeno od P a pracovní třída), ale dobu čekání si pesák takhle krásně krátí! Linda L.
|
Maya
|
# Zasláno: 22 Čen 2005 15:07
- Nahlásit
Já si myslím, že pro většinu psů a i lidí je to otrava, když tam musíte být ráno a přijdete na řadu ve dvě odpoledne.
Pro ty, kteří přijdou na řadu později, by měli dělat přejímku třeba v 11 hodin. Pak bych možná taky začala jezdit, ale takhle neeee.
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2005 15:19
- Nahlásit
MAYA
souhlasím s tebou,taky bych to svému pejskovi udělat nemohla...
|
Maya
|
# Zasláno: 22 Čen 2005 15:22
- Nahlásit
No jo, kdybych to potřebovala kvůli chovnosti, tak bych to párkrát vydržela, ale jinak ne. Když vidím, kolikrát je někdo schopný to za rok absolvovat, tak se jen divím, kde na to bere nervy.
|
Maya
|
# Zasláno: 22 Čen 2005 15:28
- Nahlásit
Navíc původní smysl výstav, kdy se porovnávali odchovy různých CHS, které se tenkrát podstatně lišili a hledal se nějaký kompromis, tenhle smysl už dávno nemají. Podle mě bohatě stačí bonitace - odpovídáš standardu, chovný - neodpovídáš, nechovný. To, jestli standardu odpovídáš více či méně, určuje bonitační kód, který je mimochodem informativně mnohem lepší než ocenění z vystavy - velmi dobrý mi nic neřekne, jen to, že není úplně dokonalý, ale u bonitačního kódu hned vidím, v čem konkrétně se liší od dokonalosti.
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2005 15:58
- Nahlásit
To jo,ve výstavách se koukají jen na krásu a pak se vytahujiu že zrovna jejich pes dostal medaili nebo pohár...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2005 16:01
- Nahlásit
Já jsem se svým papírovým 15měsíčním psem absolvovala zatím jen 3 výstavy, chystám se ještě na jednu, až do třídy otevřené...ale protože vím, že to psa nebaví, tak ho tím taky "netrápím" zbytečně.....Pro něj je mnohem větší přínos zablbnout si se svými kámoši a kvůli tomu nemusíme chodit na výstavy...chodíme s přáteli na výlety, kde se pesani dostatečně vyřádí a jsou spokojení. Pejsa se mi na výstavě předvádí docela pěkně - v kruhu se "producíruje", ale to ostatní okolo ho děsně nudí.....sice vydrží ležet i bez klece, ale když vidím ty jeho pohledy "kdy už půjdeme domů".....
Jinak souhlasím s Mayou, že výstavy už nejsou to co byly, pokud má dneska nějaký pes třeba oběhaných 7 šampionátů, pořád ještě to vůbec nemusí znamenat, že je skutečně tak kvalitní.......Stačí objíždět výstavy,kde není dané plemeno tolik početně zastoupeno a Véčka si vozí i psi, kteří by na ně ve velké konkurenci vůbec třeba neměli....
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2005 16:12
- Nahlásit
Evik
Navíc je to přeci jen i o osobním vkusu... (viz. kolik třeba udělá úprava srsti)
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2005 17:58
- Nahlásit
Ketrin
Já teda s psicí mužu jen na vořiškiády, kam jinam s voříškem, že jo Ale měla jsem spíš ten problém, že musela být na vodítku a v klidu a nahromadila se v ní spousta energie, takže v kruhu si pak se psama chtěla hrát a předvedení děs běs.... Hold, já se rozběhla a psice se rozběhla, tak jak je zvyklá = naplno.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2005 06:35
- Nahlásit
Eimy
To je jasný, musí se to naučit. Já když jsem s ní byla poprvé v dorostu v 9 měsících, tak se samozřejmě chtěla v kruhu honit s ostatními štěňaty.
Jinak máte pravdu v tom, že je to hodně o subjektivním vkusu rozhodčích (a mnozí navíc koukají na druhý konec vodítka). Já beru výstavy jako show, zábavu a příležitost k setkání se známými a okouknutí, co nového se v plemeni objevilo. Rozhodně to nežeru tak, že bych týden nespala, když můj pes nevyhraje. Doma mám jednu šampionku, která se za svou "kariéru" zúčastnila 17 výstav a z nich si odvezla 14 titulů, ale větší radost mám z toho, že je to moc fajn a šikovná čuba s perfektní povahou. Chce to zachovat si nadhled a brát to sportovně.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 23 Čen 2005 08:27
- Nahlásit
to Pupy:
Nikdo vás na výstavy nenutí chodit, a kdyby to byla tak velká otrava pro lidi asi by tam nechodili. Nicméně pokud jste se někdy byla na výstavě alespoň podávat, tak jste více než polovinu psů viděla radostných. Holt někteří psi jsou jako lidé, taky se rádi předvádí.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2005 08:46
- Nahlásit
Anonymní
Nikdo vás na výstavy nenutí chodit
v tomhle s Váma musím souhlasit,vyžití v kynologii je velmi různorodé a každému co jeho jest.
Pokud se chov psů bere vážně,což by se podle mě brát měl,je opravdu nutné se zúčastnit porovnávacích chovatelských akcí,za účelem umožnit odborníkům zainteresovaným v daném plemeni zhodnotit kvality určitých spojení a podle toho uplatňovat svůj vliv na směr chovu plemene...jedná se zjm.o poradce chovu .
Proto by se každý jedinec s PP měl zúčastnit svodu mladých,pokud ho chovatelský klub provádí,bonitace,aspoň dvou výstav v dospělé třídě a u pracovních plemen samozřejmě být veden ke skládání zkoušek z výkonu a praktického či sportovního využití získaných dovedností...všechno toto má veřejný charakter a je používáno jako zpětná vazba pro osud plemene...
Jestli si někdo se svými zvířaty udělá z nějaké disciplíny svůj životní styl,jen dobře,ale samozřejmě za respektování wellfare zvířete...
Na rozdíl od sportu,kde je zvíře velmi aktivním a nosným činitelem disciplín,jsou výstavy spíš o ovladatelnosti za účelem hodnocení nikoli projevu,ale vzhledu,čili pro psa o něco pasivnější záležitost.Nicméně sport se dá udělat i z toho....
Každému co jeho hobby jest.Nic není ani jediné samospasitelné,ani absolutně zavrženíhodné,pokud se to psu líbí a je zajištěno jeho relativní pohodlí a bezpečí.
|
Maya
|
# Zasláno: 23 Čen 2005 13:14
- Nahlásit
Že je to pro psa o něco pasivnější je, podle mě, mírně řečeno. Možná u dobrmana, kterého naleštíš hadříkem a je to, ale vidět beardedky, bobtaily a podobné dlouhosrsťáky, kteří celou dobu (několik hodin) než přijdou na řadu, stojí na stole a nesmí se ani hnout a páníčkové je česaj a česaj a česaj, to je děs. A ti psi jsou vážně tak vycepovaní, že stojí jak sochy a lehnout si smí až po předvedení v kruhu, což je třeba až odpoledne. Jo, to je tvz. sport kdo se míň pohne, vyhrává a psy to určitě hodně baví.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2005 13:23
- Nahlásit
Maya
to je právě to onopokud se to psu líbí a je zajištěno jeho relativní pohodlí a bezpečí.
výstavní řád už v tomhle učinil určitá opatření,ale pořád jsou ještě slabá...všechno dotažený ad absurdum škodí,ať je to cokoliv....problematika výstavních variant dlouhosrstých plemen je na samostatný povídání,ale to je v lidech,ne ve výstavách obecně....lidi si to dělají sami....
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2005 13:37
- Nahlásit
Maya
To je fakt, pro ty psy v natáčkách to asi není to pravé ořechové. I proto preferuji plemeno, s nímž mohu jeden den absolvovat zkoušky a druhý den výstavu - jediná úprava spočívá v zastřižení špičky ocasu podle potřeby, cca 3x do roka
|
Maya
|
# Zasláno: 23 Čen 2005 13:42
- Nahlásit
Sali
to máš pravdu, že lidi si to dělají sami, psi, ti k tomu přišli jak slepý k houslím.
Jediný klad dnešních výstav je, že tam člověk může vidět nějaká neznámá málopočetná plemena a je to svým způsobem propagace těchto plemen.
Pro poradce chovu by měla stačit bonitace, max.pracovní zkoušky. Nevidím rozdíl v tom, jestli ho zhodnotí na bonitaci tři rozhodčí najednou a nebo ti samí na výstavách postupně.
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2005 14:33
- Nahlásit
tak sorry já se jen chtěla zeptat jaký máte názory na výstavy...ne že je pomlouvám ale že mi přijde těch pejsku líto co musí čekat...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 08:30
- Nahlásit
FiSt
fígle o vystavování????
No problem,tady je najdeš:
http://www.dobermann.sk/klub/vystava_ako.htm
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 08:32
- Nahlásit
Pupy
lidi co vlastní psy se dělíí na několik skupin,zjednodušeně se oddělují dvě,"milovníci psů" a "kynologové".
Bohužel jsimoslovila milovníky a odpověděli tim kynologové....sorry,ti správní se jístě brzo ozvou,je jich tady stejně převaha....
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 08:51
- Nahlásit
Sali
dovolím si upřesnit myslím že ty skupiny jsou tři
1."milovníci psů",
2.milovníci psů = kynologové,
3."kynologové"
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 09:43
- Nahlásit
Já mám ještě jiné dělení co se týče výcviku a typů psovoda při něm účinkujícího:
vodič
polovodič
izolant
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 11:01
- Nahlásit
Nikita
myslím, že skoro každý začátečník projde postupně při výcviku svého psa těmi fázemi, co jsi uvedla ty jen asi v opačném pořadí
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 11:18
- Nahlásit
Evik
Ne ne, to není o tom. Někdo přijde prvně na cvičák a prostě se k tomu umí postavit. A někdo může dělat kynologii třicet let a stejně bude furt izolat
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 12:13
- Nahlásit
FiSt
A přitom pes už to kolikrát i umí, co?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 12:46
- Nahlásit
FiSt
ne,ne nejlepší jsou lidi s přístupem... tohle nejde, takhle to nefunguje, tohle zkoušet nebudu, tohle chovatelka zakázala, tohle se s tímhle plemenem nesmí... tak vidíte že jste mi neporadili, já si řikal hned, že to nemá smysl sem chodit.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 13:46
- Nahlásit
Eny
tohle chovatelka zakázala, tohle se s tímhle plemenem nesmí
Tak to je přesný!!!
Kousat se "nesmí" zpravidla ze dvou důvodů:
a) má to v sobě, protože to je přeci ... (doplň plemeno)
b) byl by pak zlý na lidi, oni (plemeno) k tomu mají sklony
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 13:53
- Nahlásit
Nikita
tak koukám že "taky kynologové" jsou všude stejní
|