Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / poraďte, prosím, rasu
Autor Zpráva
Tom
Člen
# Zasláno: 14 Čen 2005 11:31
- Nahlásit

Dobrý den,

prosím, poraďte. Chtěli bychom psa do rodinného domu, chtěli bychom , aby ho bavilo být hlídač, zároveň je ale nutné, aby byl hodný na naši tříletou dcerušku. Preferujeme nepříliš velké plemeno. Který druh by byl pro nás vhodný ?

Díky moc,

Tomáš

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Čen 2005 12:08
- Nahlásit

Tom

Já mám doma chodského psa. Hlídá jako "pominutý", děti má rád, všeobecně má rád lidi, je kamaráský ke psům....to teď nepopisuji jen toho svého ale plemeno jako takové. podívej se na www.kpchp.webz.cz tam najdeš o choďácích všechno. Choďák není velký - řadí se mezi psi středních plemen, jeho kohoutková výška je max. do 57 cm, feny jsou menší....Váhově se pohybují většinou do 25 kg. Na pohled budí respekt, jsou černí se znaky, hodně huňatí, ale lehcí a velice obratní a mrštní. Mají velkou chuť učit se všemu novému, milují hry. Výborně se hodí k rodinnému domku se zahradou, ale potřebuje dost pohybu, tudíž nestačí jen zahrada, musí na něho mít majitel čas - podnikat dlouhé procházky....na druhou stranu, když náhodou někdy páníček nemá tolik času, choďák je velice přizpůsobivý. Chodský pes si vzorně hlídá svou smečku, neustále ji "shání" dohromady a je na ni hodně závislý...odloučení od smečky, tj. třeba být sám na zahradě bez společnosti vnímá jako trest....
Stručně řečeno chodský pes se hodí pro trochu aktivnější lidi, kteří mají rádi pohyb, výlety atp.

Evicka
Člen
# Zasláno: 14 Čen 2005 13:46
- Nahlásit

Tohle je velmi široké spektrum a dalo by se říct, že k vašemu popisu se hodí prakticky jakékoliv plemeno při správné výchově. Tak něco se vám přece líbí víc a něco míň. Takže představa musí být trochu konkrétnější.

Anonymní
# Zasláno: 14 Čen 2005 14:04
- Nahlásit

zároveň je ale nutné, aby byl hodný na naši tříletou dcerušku

to záleží hlavně na vaší dceři a na vás, jak se pes k ní bude chovat, ne na plemeni. Malí psi jsou spíše nervóznější vůči dětem, ale jsou nebojácní hlídači. Zlatý retrívr vás bude milovat, ale nebude hlídat. Ale na výběr je opravdu celá škála, podle toho co jste napsal bych klidně volila psa z útulku, ten Vám bude vděčný, bude vás milovat a udělá co vám na očích uvidí...

iva
Člen
# Zasláno: 14 Čen 2005 19:24
- Nahlásit

Asi by to chtělo upřesnit další požadavky: kde bude pes ubytován, jestli dáváte přednost dlouhosrstému či krátkosrstému, jak se mu chcete věnovat - výcvik, sport nebo jen rodinný pes s vycházkami atd.
Evik
Docela by mě zajímala tvoje zkušenost s choďákam jako hlídačem. Znám jich několik, uvažovala jsem o něm, ale žádný nehlídá, jen tak štěkne a normálně se nechá ukecat. Protože potřebuji inteligentního, ale spolehlivého hlídače (ne šílence typu kavkazan), choďáka jsem vzdala, nevěřím, že by doopravdy hlídal. Zdají se to být hlavně dobráci, i když se mi plemeno jinak líbí.

Tery
# Zasláno: 14 Čen 2005 20:02
- Nahlásit

Já doporučuji bígla a spíš fenku. Bíglí holky jsou úžasní mazli - pes je trochu dominantnější, ale to u všech plemen. Nikdy by neublížily, zahrada u nás bývala vždycky plná dětí a nemusela jsem mít vůbec strach. Pro mě to bylo taky rozhodující při výběru plemene, protože děti byly malé. Navíc jsou to menší psi, na nějakou údržbu naprosto nenároční, nechoulostiví, nepřešlechtění.Hodně lidí tu asi bude namítat, že jsou neposlušní a utíkají - ale to budou stejně lidi, kteří bígla nikdy neměli. Naše fenky poslouchají jak hodinky - je to všechno o důslednosti. Ale k dětem prostě super. Mrkni na moji galerii tady na cz- psovi pod názvem Bígl- naši miláčci bez PP.

Tery
# Zasláno: 14 Čen 2005 20:04
- Nahlásit

Jo a hlídači za plotem to jsou!! Štěkají a hlídají, takže ten kdo je nezná z nich má respekt - mají docela pronikavý hlas.

# Zasláno: 14 Čen 2005 21:34
- Nahlásit

iva
Správně vedený kavkazan není žádný šílenec, naopak je to velice spolehlivý hlídač a velký domácí mazel. A není to ten typ co celé dny lítá okolo plotu a ječí. Jemu stačí když se škaredě podívá a jednou vybafne. A zlodějům taky.

Tchor
Člen
# Zasláno: 14 Čen 2005 21:39
- Nahlásit

A ty by jsi sk lidnym svedomim doporucil kavkazana uplnymu zacatecnikovi?

iva
Člen
# Zasláno: 14 Čen 2005 22:17
- Nahlásit

Nemyslela jsem tím nic špatného, ale považuji kavkazana za psa pro velmi zkušeného kynologa a do vyhovujících podmínek, určitě ne k nám, kde se střídá hodně návštěv, bylo a bude hodně zvířat. Určitě je to super hlídač někam na velký pozemek, případně částečnou samotu. Prostě, všechno chce svoje, na moje podmínky je to opravdu "nevhodný šílenec". Na jeho výchovu bych si troufla, zkušeností mám dost, ale právě proto ho nechci. Jako plemeno se mi moc líbí, obdivuji jeho svéráznou povahu.

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2005 07:59
- Nahlásit

iva

řeknu ti, že choďáci, které znám já a jejich páníčci s nimi cvičí např. obranu, že ti hlídají festovně. Kamarádky choďák vyštěkal a zadržel mladého kluka, který přelezl plot do jeho teritoria. Matka mého psa roztrhla jednomu Ukrajinci, který si přes její obrovskou zahradu zkracoval cestu kus zadku a ukousla mu kapsu i s dokladama:biglolzní to jak s filmu ale je to pravda) No a můj pes hlídá taky dobře - policajta, který mu strčil ruku přes plot a chtěl si ho pohladit málem "sežral". Takže choďáci hlídat rozhodně umí - oni jen vypadají jako roztomilí medvídci, ale v jádru se skrývá šelma

Tom
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2005 08:30
- Nahlásit

Díky moc všem. pro upřesnění - pes bude spát doma, zahrada mu bude k dispozici, budeme s ním chodit na procházky, ale sportu si s námi moc neužije. Taky bych chtěl rozhodně krátkosrstého.

Tom

Tery
# Zasláno: 15 Čen 2005 08:42
- Nahlásit

Tak nám alespoň prozraď, jestli máš vůbec nějakou představu o plemeni, jestli se mezi nějakými rozhoduješ. Já jsem totiž měla podobná kritéria při výběru psa jako ty - menší, krátkosrstý, aby štěkal na kolemjdoucí, ale aby byl neagresivní, protože si k nám chodilo hrát na zahradu hodně dětí. Vybrala jsem bíglí holku a ještě nikdy jsem toho nelitovala - nejsou žádné problémy s chováním, poslouchá i děti - teď už jsou větší, ale mohli s ní chodit na procházku sami i jako menší. Postupně přibyla ještě jedna fenka a teď sedáváme na zahradě a místo televize koukáme na psy... Fakt bígla k dětem vřele doporučuju. I od současných páníků našich štěňátek samá spokojenost.

majka
# Zasláno: 15 Čen 2005 08:58
- Nahlásit

Připojuju se k názoru Tery - bígli jsou skvělí psi do rodiny - k dětem a pro začátečníky taky radím fenku. Jsou to mazli připravení si pořád hrát, zcela neagresivní - proto se taky používají jako laboratorní psi. Chudáčci Sama mám bígla a neměnila bych. Ty jejich oči mluví sami. Sice v lese nebo tam kde by cítili zvěř se musí nechat na vodítku, jinak chytí stopu a jsou v trapu, ale to pro mě není žádný problém, protože podle mě by pes ani v lese bez vodítka neměl chodit. A dívala jsem se k Tery do galerie Bígl - no to jsou krásné fotky. Už abych měla digitál a mohla založit vlastní galerii pro toho svého ňufáčka.

# Zasláno: 15 Čen 2005 09:21
- Nahlásit

Tchor
No vzhledem k tomu že Tom chtěl něco menšího tak asi kavkazana ne ale trošku mě namíchlo že iva napsala že je to šílenec. A navíc je to vlastně taky můj první pes ale chovatel mě naštěstí upozornil na specifika jeho povahy a na to jak vést výchovu aby pes byl dobrý, ale neagresivní hlídač. K dětem je úžasný a domácí zvířata hlídá naprosto báječně kuřátka se mu můžou procházet po hlavě a koťata spí radši u něj než u vlastní mámy. A pokud do naší zahrady vstoupí někdo cizí bez naší přítomnosti, zažene ho na lavičku a dál nepustí dokud se někdo z rodiny nevrátí.

elvira
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2005 20:54
- Nahlásit

a co bullmastiff,je sice mohutný,ale moc miluje rodinu a děti,je moc dobrým hlídačem a na sport taky moc není,ůplně by mu vyhovovalo.to spaní doma,

Terri
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2005 20:57 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

elvira
Doporučila bys ho začátečníkovi?
Ale jinak k Tomovi - nezdá se mi, že by Kavkaz a Bullmas byli "nepříliš velcí psi"

elvira
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2005 21:06
- Nahlásit

bullmastiff potřebuje tvrdou,ale láskyplnou ruku.Znám opravdu velká plemena,a myslím,že bulík není zas tak velký,naše štěnda šli hodně do začátečnických rodin,kde jsou dnes absolutně tak jak mají být.

Locco
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2005 22:40
- Nahlásit

Tak když už tu byl bígl, tak taky nezapomeň na knírače. K male dcerce a do domu bych dal malého, rozhodně psa, mám ověřeno na příkladech.
Knírač nelíná, údržba srsti je po zaučení v pohodě, povaha moderního typu je zcela odpovídající potřebám rodinného psa - v malém těle, ale pořád pes - žádná miniatura

Danuš
# Zasláno: 6 Čec 2005 11:02
- Nahlásit

Tomáši, mám k malé dcerce knírače a je super. Mám fenku. Holce jsou 4, fence 1,5 roku. Minulý týden soutěžili v dítě a pes a vypadají moc dobře. Fenka jí poslouchá, holka jí zvládá i fyzicky. Docela jí baví čubinu citýrovat Asi z ní bude výcvikář.

haha
# Zasláno: 6 Čec 2005 19:00
- Nahlásit

Tom
bígl je dobrej pes do rodiny, pokud se k němu dcerka bude chovat slušně /no to ale ke každému psovi/ nejsou nervové ale ohlídat svoje si umí, dobrej pes do domku na hlídání je taky špic, no a z těch větších co třeba labrador, jinak na kavkazana zapomeŇ sama mám středoasijce a nedoporučuju ani začátečníkovi ani na malou zahradu i když známejm dětem neublíží

Maya
# Zasláno: 9 Čec 2005 01:39
- Nahlásit

Německý špic by odpovídal tomu k dětem, na hlídání, na procházky, ale ne sport. Ale pokud má spát doma tak maximálně velikost do střeďáka, velký a vlčí jsou v zimě ve vytopeném domě chudáci. A taky se velký a vlčí moc nehodí pro začátečníky. Ale malý nebo střední by byli fajn, stačí běžná výchova a výcvik, na procházkách můžou všude navolno, nemají moc lovecký pud, nic moc nezničí, nejsou to žádní pracanti, i zahrádka a záhony zůstanou v původním stavu, jen pozor na bez PP psy, mívají často nevyrovnané povahy.

Monyschka
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 12:14
- Nahlásit

No bígl a choďák nejsou špatní, ale asi bych ti doporučila nějakého retrívra, pokud si začátečník...
Nebo třeba knírač, můžeš si vybrat, jestli malý, velký nebo střední a knírači před cizíma uhlídaj, sporty 2x nemusej a k dětem jsou dobráci... Knírače bych ti doporučila nejvíce, navíc žádné línání a není těžko vycvičitelný.
S kníračama mám zkušennosti a hodí se k tobě, holčičce i prostředí.

lasta
Člen
# Zasláno: 12 Srp 2005 11:35
- Nahlásit

Spíš menší psík, hlídač, ale s dobrým vztahem k dětem? Sežeňte si informace o kernteriérovi (cairnteriér), čili kernovi. Je to menší čilý psík (fena 6-7 kg, psík asi 9kg), máme doma fenku, k dětem má fantastický vztah, ani jiní dvojnožci jí nevadí, s jinými psy vychází perfektně. Je to přizpůsobivé plemeno, odolné a houževnaté, kerni nejsou náchylní k chorobám, nevyžadují žádnou zvláštní péči, může být v bytě, ale i v dobré boudičce na zahradě. Naše "myška" Carina je přátelská a milá, hlídat umí, je taková "pozorka", že jí nic neunikne, štěkotem nás upozorní na cizí osobu, ale v žádném případě není ublafaná. A když jí není vidět, myslíte, že to štěká velký pes! Jinak platí to, co se o kernech říká, že "je to malý psík s velkým srdcem", sporťák a pořád dobře naložený rošťák. Má v sobě kus lovec - sousedovic kočky by se brzy začaly vaší zahradě vyhýbat, občas byste našli nějakou díru jak by psík "lovil myšku"... Fenky jsou milejší a přítulnější, ta naše je na nás přímo závislá, nejspokojenější, když napočítá do dvou, všichni jsou doma. Říkáme, že kdyby se jí dvě hodiny nikdo nevšimnul, nepohladil jí nebo na ní nepromluvil, tak by určitě chcípla. Psík je větší sólista, je samostatnější, není tak na páníčkovi závislý.
V každém případě si užijte hodně radosti s psíčkem, kterého si nakonec vyberete.

Evik
Člen
# Zasláno: 12 Srp 2005 12:12
- Nahlásit

Monyschka

musím s tebou nesouhlasit pokud jde o snadnou cvičitelnost kníračů.....jednoho mám doma - střeďáka. Střeďáci jsou pokud vím na výchovu a výcvik z kníračů nejproblematičtější - jsou z těch tří (malý, střední, velký) nejtvrdohlavější, nejpaličatější S malýma je to prý snadnější, ale zase jsou dost uštěkaní. Velký je co se týče chuti do práce - do výcviku na tom nejlépe, ale i začátečník musí vědět, jak takového psa vychovávat a cvičit....pokud se výcvik a výchovat takto velkého psa zanedbá či se neví jak na to, může mít pak majitel se psem nemálo starostí a problémů.....Jinak v tom, že jsou to mazlové, hodní k dětem to máš pravdu.Pokud se týče hlídání - jsou sice ostří, ale pokud má pes účinně hlídat, aby uhlídal, musí k tomu být speciálně veden.

Tony
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2005 17:57
- Nahlásit

Ja nevim, nechci kritizovat rady ostatnich, ale Tom psal neprilis velkeho (takze bych mu vubec nepletla hlavu s kavkazanem, bulmastifem ci retrivrem) a ROZHODNE kratkosrsteho, tak mi prijde zbytecne mu radit spice, kernteriera nebo knirace.
A abych jen nekritizovala, tak bych zamyslela nad hladkosrstym foxterierem, ale o tom bude asi vic vedet Evicka.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání