Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Pes mi skáče po noze a chce .........
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 6 Čen 2005 18:03
- Nahlásit

Dobrý den.
Nevím jak mám slušně spacifikovat dotaz. Jsem laik, máme doma u RD křížence jezevčíka z útulku. Velice často má pes období kdy se snaží "honcovat" (nebo jak se to odborně nazývá u psů) Pořád mi skáče po noze a nedá se jednoduše zastavit. Zajimavé natom je ,že to chce provádět jen semnou. (manželku, syna ignoruje). Mám tomu rozumět že jsem pro psa vůdčí osobnost , nebo jeto obráceně.

Děkuji za Vaše názory. Marek

kure25
# Zasláno: 6 Čen 2005 21:18
- Nahlásit

Ne,neřekla bych vůdčí osobnost, protože náš starší pes (respektice fena ) to někdy dělá taky a přitom já rozhodně nejsem její vůdčí osobnost!!! No já ji nednoduše odtáhnu a dostane vynadáno,pak se odkroutí a je to dobry. nekdo rika normalne ji nastavit koleno,ale ja pro to moc nejsem....

Břetislava
# Zasláno: 6 Čen 2005 21:38
- Nahlásit

Náš pes když se začal dostávat do puberty a zkoušet to, tak prostě dostal vynadáno, že nesmí (něco jak popisuje Kure25) a za chvíli si to zapamatoval. Teď obtěžuje pelech

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2005 07:11
- Nahlásit

My máme teď tři neděle psa z útulku a ten mi taky pořád skáče po noze - nejen po noze. Např. pleju záhon na zahrádce a jak si tam sedím v podřepu, přilítne pes a skočí mi na záda a dělá to, co popisujete.. Já ho taky shazuju a zakazuju. Netrestám, jen slovně - "nesmíš" Pes to dělá jenom mně, nikomu jinému z rodiny a dokonce ani na našeho mladšího psa to nezkouší.......Vzhledem k tomu, že pes má kolem 45 kg to není zrovna sranda, když vám najednou přistane tato váha na zádech Z jeho strany to není žádný projev dominance....prostě s ním cloumají pudy

Anonymní
# Zasláno: 7 Čen 2005 14:50
- Nahlásit

No zajímavé právě ne tom je, že pes hupe jenom po mě, případně vyjímečně po synovi. Ono se mu to dá zakázat, ale zachvíli ho to zas bere. Jinak přesně jak popisuje Evik. Naštěstí má 10kg.
Děkuji za konzultaci Marek

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2005 15:47
- Nahlásit

No Marku, ten náš z útulku taky hupe jen po mně....ještě občas, když nejsem po ruce já, tak na babičku a to je problém, protože ta má parkinsona a těch 45 kg prostě neustojí - ještěže měla zatím doposud vždy po ruce židli - sedla si a psa to tak přestalo bavit.....Jinak tak jak říkáš....já mu to jednou zakážu, on poslechne, já pochválím, a pak to stejně udělá za chvíli znova.... U 10kg pejska by mi to tolik nevadilo, ale 45 kg už i bolí - mám už modřiny všude

Anonymní
# Zasláno: 7 Čen 2005 17:52
- Nahlásit

....já mu to jednou zakážu, on poslechne, já pochválím, a pak to stejně udělá za chvíli znova....
Proč ho, proboha, chválíš, když mu něco zakazuješ. Pak se nediv, že to udělá znova. Zkrátka mu to zakaž a vykaž!
Pokud pes tímto způsobem naskakuje na jiného psa (nebo i člověka), chce si ho podřídit. A záleží na psu (či člověku), zda si to nechá líbit. Je jedno, jestli pes má 10kg nebo 80 kg.

Anonymní
# Zasláno: 7 Čen 2005 18:32
- Nahlásit

My pro tyto účely máme plyšovou hračku a říkáme jí Milča. Vybral si jí úplně náhodou při vyřazování hraček. Ptala jsem se na to zkušenějších a ti mi řekli, že mu ji mám nechat, že je to přirozené. Ale nikdy mu nemám dovolit to dělat na lidech. Máme 3kg psíka, nevím co pořídit pro 50kg

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Čen 2005 08:39
- Nahlásit

ANONYMNÍ
Proč ho, proboha, chválíš, když mu něco zakazuješ

chválím ho za žádoucí chování - tedy za to, že na můj povel okamžitě přestane s jakoukoli nežádoucí činností (kterou je i to naskakování). Navíc je to pes z útulku a vyžaduje obzvlášť citlivé zacházení - žádné hrubé násilí, žádné hrubé vykazování nikam!
Pokud pes tímto způsobem naskakuje na jiného psa (nebo i člověka), chce si ho podřídit....
to je tvůj názor, k nám se náš pes chová naopak velice podřízeně - toto je u něho čistě "nevybitý pud" - znáš mého psa? Neznáš! Nejsem sice žádný odborník, ale mám 3 psy, znám je a dobře vím, jak se k nim mám chovat!

Sendy
Člen
# Zasláno: 8 Čen 2005 12:45
- Nahlásit

Evik
Sorry, zapomněla jsem podpis. Přesto si trvám na tom, co jsem napsala. Útulek, neútulek, chovej se k němu, jako bys ho měla od mala. Hlavně důslednost.
Každopádně bych ho nechválila, jen mu to zakaž, děláš mu v tom sama zmatek. A nevymlouvej se na pudy. Co když tam jednou ta židle nebude, vy taky ne, a opět to zkusí na babičku.
Až jednou budeš mít čas a chuť, prolistuj si Artemis.

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Čen 2005 14:04
- Nahlásit

Sendy

sorry, nevěděla jsem, že jsi to ty (ty všechny anonymy mi lezou na nervy...) Víš co, jenomže, když se na Griffču zařve, nebo potrestá za nežádoucí chování, stáhne se do sebe a najednou jakoby přestal věřit....Proto když udělá něco dobře - jako třeba to, že okamžitě po "fuj" seskočí a jde si po svém, tak si ho třeba zas přivolám k sobě a pochválím, aby ve mně pořád viděl to dobré... Jinak babičku taky poslechne, když ho "vyfujuje".
Ale s tou "dominancí" si nedovedu vysvětlit, proč by to, že naskakuje, mělo znamenat, že si nás chce podřídit....když sám se k nám chová hrozně podřízeně....
Mám jinou zajímavou hypotézu....Uvědomila jsem si, že Griffča na mě i na babičku naskakoval jen, když bylo to horko (teď už to hrozně dlouho neudělal) a my jsme byly naboso - bez ponožek. Nedávno jsem totiž viděla dokument National Geografic o psech, kde se mimo jiné říkalo, že psům pach lidských nohou připomíná vůni říjné feny a proto strašně rádi lidem nohy olizují a "lezou na ně vášně"......takže si myslím, že tohle je i Griffčův případ

Sendy
Člen
# Zasláno: 8 Čen 2005 14:46 - Změnil/a: Sendy
- Nahlásit

Evik
Vůbec na něj nemusíš řvát, zcela stačí intonace. I to je trest.
Proto když udělá něco dobře - jako třeba to, že okamžitě po "fuj" seskočí a jde si po svém, tak si ho třeba zas přivolám k sobě a pochválím, aby ve mně pořád viděl to dobré... Jinak babičku taky poslechne, když ho "vyfujuje".
Pokud to děláš takto, je to v pořádku, protože pochvala přijde za zcela něco jiného. Tys to ale předtím formulovala trošku jinak, takže to trošku jinak vyznělo.
Ten dokument jsem neviděla, ani jsem o tom neslyšela. Jen vím, že mi toto kdysi dělávala občas boxerka a nemuselo být vůbec horko. A olizování nohou zase jezevčice (nejčastěji švárovy, ty byly nejvoňavější).....takže nevidím vazbu říjné feny, když obé dělaly feny

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Čen 2005 15:09
- Nahlásit

Sendy

asi jsem se předtím špatně vyjádřila - dělám to tak jak říkáš, abych ho mohla hned po tom trestu pochválit za něco jiného...třeba za to, že ke mně přiběhne na zavolání....
Jinak s těma nohama...píšu jen to, co bylo v tom dokumentu - vědci prý dělali nějaký rozbor potu z lidských nohou a krve od háravky...no prostě jim vyšlo, to co jsme psala....tak nevím....Jen se mi to nabízelo jako vysvětlení Griffčova občasného chování (teď už to fakt hodně dlouho neudělal a nedělá to ani na Akouše....)
Jinak na něj ve skutečnosti neřvu....měla jsem prostě předtím líné prsty k napsání "pokárat zvýšeným hlasem"

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání