Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / In-line brusle a pes
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
wensday
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2007 13:45 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit

Hafina chjo, tak jo, já dřív jezdila i do práce na kole, ale co máme 3 psy, tak sem na něj ani nesáhla tak ho teda si opráším trochu nebo co....

Eda
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2007 14:16 - Změnil/a: Eda
- Nahlásit

wensday
no, to je pravda, je to časově náročnější... nějak zapomínám, že mi ten čas "sladkého nicnedělání" taky za chvíli skončí...

AOZ
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2007 14:17
- Nahlásit

wensday
Mě pes třeba u kola běhat nechce, jeho nezajímají ani cyklisti, kteří projíždí okolo něj 20 cm za zadkem a ani se neotočí, ale ani já nasedající na kolo a mizejíćí v dáli. a na brusle by mě zase nenapadlo se psem v postroji, jedině na volno.

Dines
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2009 14:34
- Nahlásit

Ahoj, tak jsem se rozhodla inlajnit, a to i se psem, ale na volno, ve vhodném prostoru ve vhodnou dobu....
Ovšem vymýšlím kvalitní a pohodlné inlajny pokud možno do (kolem) 2000,-, nemáte náááhodou někdo tip?

terted
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2009 18:26
- Nahlásit

Dines
Já s Tedísem jezdívám, ale tak my jsme velikostně tak trochu hodně jinde

Dines
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2009 09:55
- Nahlásit

Dines
Tak ale já se neptám na velikost, ani na taktiku, ale na bruslě

Nám vyhovuje taktika start-cíl ... tj. na parkovišti vypustím psa z kufru, a a objedu kolečko, tak ho tam zase zavřu - vodítka netřeba Zkoušela jsem ho dát na vodítko, že by mě třeba táhnul - no, blbec se zařadil k noze, ale půl metru za mě, a čekal co bude

Matejka
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2009 09:05
- Nahlásit

Dines
Já mám inliny od Tempish a jsem s nima spokojená, mám je už asi 4 roky, jezdim jen rekreačně a jsou pořád ok, ten typ už asi na prodeji nebude, ale cenově bývaj kolem 2tisíc a myslím, že si něco vybereš, chce to ozkoušet co ti padne na nohu

zpawelska
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2013 10:17
- Nahlásit

ahoj mám border koliii a to je přeci jen divoch. osobně na bruslích jezdím i s hafanem ale jedině na vodítku co má max 4-5 m. Je to ale trochu riziko, je lepší volit menší kolečka aby jízda nebyla moc rychlá protože pak hrozí kdykoliv že si hafan udělá cestu přes druhou stranu chodníku a malér je na střeše. No a už vůbec nemluvím o tom když si třeba hafan oběhne strom jinak než mám já vodítko. Krizových situací bylo dost a proto je lepší mít menší kolečka, jezdit pomaleji a nenechat se psem tahat. Na bruslích není tak dobrá stabilita. Řekla bych, že na to je tak ideální mít kolečka ne větší než 76 mm, třeba http://www.inline-store.cz/kolecka-na-koleckove-br usle-76-mm/ a zase to nehrotit za každou cenu. Lepší nejezdit vůbec a radši běhat než si s netrénovaným psem rozbít někde čuňu.

Yves
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2013 15:56
- Nahlásit

no, kdybych měla srovnávat aktivity se psem, tak dle bezpečnosti: běh - brusle - koloběžka - kolo. Kolo je pro mě absolutně nejnebezpečnější, nedokážu koordinovat psa a zároveň držet vodítka, zkusila jsem několikrát a prostě nám to nejde, a těch pádů.. Běh mě bohužel nebaví, i když nám to jde dobře, po prvním kiláku pes přestane táhnout jak magor a sladí tempo, ale mě po běhání vždycky tak strašně začnou bolet holeně zepředu, tím spíš nemluvím o bolesti lýtek třetí den : Dbrusle se mi osvědčily, mám velikýho tahouna, kterej ihned vyrazí z branky a letí letí sic mu síly stačí a já letím s ním.. pokud si ho můžu rukama korigovat a věnovat se rukama vodítku, nemám sebemenší problém ho stáhnout tam, kam chci aby šel, rychle zastavit, pokud nutně potřebujeme, přitáhnout si ho do směru.. přiměřená kloubní výživa, nepřetrénování (denně tak kilák intenzivní - máme dvě kolečka okolo bloku, ale v sedm ráno když jsou lidi už v práci a je minimální provoz a minimum čumilů).
No a je to pár týdnů zpět, co jsem pořídila koloběžku.. a tradá do přírody.. tak nějak ideál, i když se pes hodně špatně koriguje, protože držet vodítko v ruce nemá smysl a je to nebezpečný, páč se mi pak cukaj řídítka, no a mít ho přivázanýho ke koloběžce je taky dost risk, protože když přestane táhnout, tak visí vodítko nad kolem a to mě dost zneklidňuje kvůli zamotání, ale zatím se nám to nestalo. a hlavně - dá se to vyřešit přiděláním hrazdičky, která bude delší než kolo a tím půjde prověšený vodítko před kolem.. ale jinak, co se únavnosti týče, tak koloběžka vyhrává jak u psa, tak u paničky už jsem zhubla tři kila a to jezdíme jen kousek, tak 10-15 minut po polňačce a zpět

cernej caj
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2013 16:17
- Nahlásit

na kolobku je taky dobra flexina... sakra a proc vseci hubnou jen u nas to nejak nejde tim pohybem?

ArnieX
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2014 16:35
- Nahlásit

Zdravím, jezdím se svojí fenkou 11,5kg na bruslích a můžu to jen doporučit. Počáteční strachy jsem překonal a dneska pádíme klidně 21km v kuse s krátkýma picíma pauzama i rychlostma kolem 40km za hod. Průměrně se držíme na 17km/h a dlouhodobě nezpomalujeme ani nezrychlujeme. Často narážím na pobavené spolusportovce ale ještě jsem se nesetkal s nějakým větším problémem. Někoho možná zarazí že jezdím s tak malým psem ale ujišťuji vás že bez dopomoci utáhne 2 lidi = 170kg takže má celkem páru. Abych odpověděl na nějaké otázky co jsem zde pročetl tak začnu bezpečností.

Doporučuju inliny se psem pouze pro lidi, kteří jsou si na bruslích dostatečně jistí a umí přinejmenší jízdu po jedné noze, brždění nejen brzdou ale i kolečkama, všechny možné otočky a já nevím co. Důležitá je stabilita a schopnost zabrzdit i na krátké vzdálenosti a hlavně schopnost předvídat (k tomu se ještě vrátím).

Nejezdit na úvazku, jezdím s cca 2-2,5m lehkým provazovým vodítkem, které mohu v případě karambolu (pes se rozhodne vykonat potřebu, vyrazí za ním jiný pes apod.) zahodit a tím si zajistit dostatek času k brždění. Ještě se chystám přidat amortizér, ze začátku je lepší bez, občas je psa potřeba trošku korigovat a to s amortizérem moc dobře nejde. Proto také amortizér nemějte za psem ale u ruky aby šlo v nouzi chodit vodítko pod ním.

Asfalt není problém, diskutoval jsem to s veterinářem a důležitá je péče o packy a kloubní výživa jinak hobby bruslení se psem, které nebude každý den několik kilometrů. Není problém. Doporučuji sprej na tlapky před výkonem, mast na tlapky po výkonu a hlavně sledovat jak pes běží zda náhodou necítí nějaký diskomfort. Také je potřeba tlapky důkladně kontrolovat a v případě přílišného ošoupání brusle na nějaký čas vypustit.

Co se ještě zdraví týče, je potřeba pořádně hydratovat před výkonem ideálně do vody přidat trochu mléka nebo něco co pes vyžahne i když nemá žízeň. Hydratace je extrémně důležitá. V průběhu je ideální také co pár km dát napít. Já jí tam u nás pouštím do vody takže si zaplave napije se a jedem dál. To většinou po 3,6,12,18 km to vychází z naší cyklostezky kde jezdíme. Průměrně najedeme 10-12km, 21km bylo naše maximum a neměl jsem už pocit že to zvládá dobře. Každopádně co se týče kilometráže tak cvičený pes (záleží taky na rase, vzrůstu a předpokladech) může uběhnout 100-170km v kuse. Což myslím se nikomu na inlinech nepovede ;). Ale jinak 10km je otázkou 35m pokud máte velkého rychlého psa a máte dost odvahy můžete to samozřejmě zkrátit. 21,65km naše maximum jsme dali za 1h 19m.

Povely pro mushing, celkem se vám bude hodit naučit psa, že na postroji se pracuje a zároveň postroj se rovná jsi na půl vůdce smečky proto je dobré střídat postroj a obojek a nevenčit na postroji. Obojek má znamenat choď u nohy pokud neřeknu jinak a můžeš si všímat dalších psů. Postroj znamená pracuješ a nic, nikdo ani žádnej další pes tě nesmí zajímat. Mě se podařilo po celkem krátké době naučit, že na postroji se tahá a ostatních psů ani sportovců si nevšímá, to je pro bezpečnost dost zásadní. Pak jsem ještě naučil povely vlevo, vpravo a hike ;) tak nějak jsem začal dřív učit vlevo a vpravo než gee a haw takže tak. Takže umíme bezpečně předjíždět i na velmi rušné cyklostezce a to i když musíme jet prostředkem přesně ví že se předjíždí jenom kolem těch co jsou ve stejném pruhu v takže nikdy nezkouší předjíždět až uplně vlevo což je super a zároveň nutnost pro maximální bezpečnost provozu.

HLAVNĚ!!!! Si pořiďte kvalitní helmu když už ne i jiné chrániče.

Rizika:

1, Pes startuje po běžcích, bruslařích, cyklistech a psech
2, Psi navolno co automaticky startují po běžícím psu (častý problém, je nutné předvídat když vidíte před sebou psa a raději zpomalit, párkrát jsem málem už přejel psa a na pána vždy sprostě řvu že je na sportovní trati a pes navolno může být smrtelným nebezpečím jak pro něj tak pro sportovce, osobně jsem v tomto zodpovědný a psa na cyklostezce nikdy na volno nevodím ač je v okolí jedna z nejlépe vycvičených, jsem si vědom nemalého rizika)
3, Psi na vypouštěcím vodítku (super nebezpečná záležitost asi nemusím říkat víc, tato vodítka by měla být zakázána zákonem)
4, Děti, často nekoukají mění nebezpečně směr, rodiče často čumí do mobilu a nedávají pozor
5, Neposlušný příliš temperamentní pes (je asi lepší takového psa učit třeba na musherské kolobrndě než na bruslích kde téměř jistě hrozí riziko vážného úrazu, musíte svému psu věřit a pokud z nějakého důvodu pochybujete radši jej napřed vycvičte na něčem co má pořádné brzdy nemluvě o tom, že pokud máte velkého silného psa mushing ho bude asi bavit ještě víc jak brusle)

Doufám, že jsem tímto příspěvkem pomohl trochu v rozhodování některých budoucích doginlinistů a pokud máte jakékoliv dotazy a nebo jste z Prahy a chcete se podívat jak funguje dog inline v praxi rádi předvedeme a v rámci možností, volného času a počasí pomůžeme s výcvikem. Ozvěte se mi klidně na email "arniex (at) gmail.com"

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání