Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Papíry nebo ne??
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Domca
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2005 19:33
- Nahlásit

ahojda chtěla bych se zeptat jaká je výhoda mít pejska s papíry kromě toho, že bez nich nemůže hafan na výstavy... stále nevím jestli pejska s papíry nebo bez.. a výstavy s ním zatím neplánuju......dííkk

Dana
# Zasláno: 28 Kvě 2005 22:25
- Nahlásit

Hlavní je ,že pokud se rozhodneš pro pesana bez PP tak musíš čekat co Ti vlastně vyroste jestli opravdu rasa kterou jsi chtěla nebo něco úplně jiného. A za druhé je mnoho psů nevhodných do chovu ať ze důvodu špatné povahy , nebo má zdravotní problém DKK např a mnohé další odchylky od standartu. A majitel klidně nakryje a množí štěňata bez PP. A cena za štěně není ten největší obnos,tak rozvažuj

niniel
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2005 23:21 - Změnil/a: niniel
- Nahlásit

Domca
Tady ti 90% lidi rekne, ze by chtelo jen psa s PP. Ja mam psa bez PP, je zdravy, povahu ma skvelou, DKK nema a to ji retrivri jinak maji hodne. A o tom, jestli ze psa vyroste, co ma-to nevis nikdy, to, ze je to ta rasa neznamena, ze je to hezky pes, znam spoustu psu s PP, kteri jsou vazne neskutecne nepovedeni a na vystavy s nimi majitele stejne nemuzou. Dobre vyber chovatele. Vem si stene nejdriv v sedmi tydnech. A ja bych klidne zvolila i nejake stene z utulku nebo proste hezkeho krizence. Jsou kolikrat hezci a s lepsi povahou nez ti s PP. Ted jen cekam, jak me tu vsichni ukamenuji

Tony
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2005 23:32
- Nahlásit

Niniel, i když patřím mezi zastánce "papíráků", kamenovat Tě nebudu, s tím útulkem je to fajn nápad, ne, nejdůležitější opravdu je pečlivě zvážit od koho si to štěně budu brát, já např. neuznávám chov psů bez PP, už proto, že je to nekontrolovatelné a navíc, psů je všude opravdu strašně moc (a hlavně v útulcích, či ve špatných podmínkách) a pokud vím o lidech, kteří mají štěňata bez PP, mají je většinou "jen tak" a se psem, kterého si "jentak" někde vyhlédli a to fakt asi není úplně v pořádku. Jinak na toto téma tu už bylo snad dokonce několik fór, takže Domče doporučuju je všechny pročíst.

Dana
# Zasláno: 29 Kvě 2005 06:43
- Nahlásit

I já bych volila pokud psa bez PP tak z útulku,a nepodporovat další množitele.

Domca
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2005 13:20
- Nahlásit

FiSt

Však ja si nemyslím, že papíry jsou jen na výstavy a proto se vás na to ptám..... plyšového hafana rozhodně nechci....pejsek z útulku je určo dobry skutek, ale jelikož jsem začatečník mám z toho trochu strach.....

Domca
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2005 13:23
- Nahlásit

Tony

Prosíímm mohl bys zapátrat a nějaké fórum najít?? dííkk

Tony
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2005 20:06
- Nahlásit

No jedno fórum je asi o 9 řádků níž (teda momentálně), po tom dalším zapátrám

Tony
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2005 20:11
- Nahlásit

tady je další, doufám, že to bude fungovat zkouším to poprvé...
http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=2&topic =73

Tony
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2005 20:12
- Nahlásit

A tady je ještě jdno krátké
http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=2&topic =341

Danuš
# Zasláno: 30 Kvě 2005 08:26
- Nahlásit

Ač jsem chovatel, tak neodsuzuji psy bez PP. Obzvlášť některá plemena jsou na tom děsně, i když PP psi mají. Spíš bych volila podle toho - od koho. Mám známé, od kterých bych vzala i bezpapíráka, ale oni ho zase teda nemají .
I u psa s PP bych dávala velký pozor, od koho. Navštívila bych pár výstav, vyslechla, co se o kom povídá. To obvykle bývají dost dobré zprávy.
Jinak i útulek je dobrá myšlenka. Bývají tam i mladí psíci i štěňátka. Takže bezobav. Pro začátečníka bych nevybírala psa s nějakou špatnou zkušeností s lidmi.

Evik
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2005 09:11
- Nahlásit

Musím souhlasit s Danuš, že i pes s PP se musí velmi pečlivě vybírat - od koho si ho člověk bere. Já osobně bych si nikdy nevzala štěně z obrovských chovatelských stanic, kde mají třeba 6 chovných fen....ve velkochovech (pokud samozřejmě chovatel nemá spoustu zaměstnanců) se podle mě nedá všechno ohlídat a kvantita pak nahrazuje kvalitu........Já bych dala přednost nějaké třeba i malé "neznámé" ch.s., která má jednu kvalitní fenu, odchová 1 vrh ročně, ale o to s větší péčí a štěňata pak podle toho také vypadají.
Jinak vzít si psa z útulku, pokud člověk nechce psa s PP je tisíckrát lepší, než shánět bezpapíráky...(člověk v drtivé případě, pokud by sháněl psa bez PP narazí na podvodníky a množitele). Útulky praskají ve švech a každému, kdo pomůže opuštěnému zvířátku, je pak odměnou nekonečná věrnost a láska jeho chlupatého kamaráda.
My jsme si s přítelem psa z útulku vzali - cca5letého velkého křížence, a máme teď toho nejvěrnějšího kamaráda, jakého jsme si mohli přát.

Anonymní
# Zasláno: 30 Kvě 2005 13:15
- Nahlásit

Nemohu tak úplně souhlasit,to že má někdo víc chovných fen neznamená ,že musí flákat štěňata bez rozmyslu . A naopak jsou chovatelé s jednou fenou a nakryjí jakýmkoli psem jen aby byl co nejblíž a za krytí taky moc nechtej.
Pravdou je že vybrat si štěně chce s rozvahou a hlavně s předstihem,rozmyslet si co vlastně chci objet si výstavy a CHS a pak si vybrat.

Evicka
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2005 15:32
- Nahlásit

Eviku, nechtěj mě namíchnout těma šesti fenama a velkochovem. My máme doma 5 chovných fen a dva chovné psy a za žádný velkochov se nepovažujem. To zřejmě nemáš představy o velkých kenelech v zahraničí, kde to je velkochov o třiceti chovných fenách a x zaměstnancích. Tam už to není o osobním kontaktu chovatele se psem, ale o kšeftu, tak prosím Tě neházej všechny chovatele do jednoho pytle. Pokud mám nějaké cíle, ať už exterierové či pracovní, nidky se mi nepodaří jich dosáhnout s jednou fenou a náhodném krytí byť sebelepším psem. I tady je všechno o taktice, genetice a ne u všech o penězích a kvantitě. Jinak je tady spousta chovatelů a pejskařů, kteří zanjí solidní stanice různých plemen.

Jinak si Domčo pročti odkazy mna některé starší diskuze a buď si kup psa s PP nebo si vem psa z útulku. U bezpapíráka zaplatíš poměrně dost peněz za to, že nevíš, co kupuješ. U psa z útulku máš navíc ten dobrý pocit, že jsi fakt udělala dobrý skutek a pomohla jedné osamělé duši.

nefer
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2005 15:51
- Nahlásit

Jo jo, moje čubina je také z chovatelské stanice, kde je 6 chovných psů. Pak také stádo koz a ještě kočky. A rozohdně nemohu říct, že by byla zvířata nějak zanedbaná a štěňata špatně socializovaná. Chce to prostě posuzovat případ od případu a ne podle počtu psů.

Evicka
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2005 16:04
- Nahlásit

Fiste, nebudu se vyjadřovat. Rozhodně nemusím před nikým obhajovat naši chovatelkou stanici, naše cíle ani množství a kvalitu našich psů. Chci věřit, že je to od tebe opět zlomyslná legrace na nedokonalost vyjadřovacích schopností. Ale mě už se nechce po xté rozepisovat o určitých typech a zákonitostech plemenitby.

Ebony
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2005 16:06
- Nahlásit

FiSt
Víš, nejlepší jsou názory od někoho, kdo nikdy neodchoval jedinné štěně. Já mám taky dvorek plný psů, z důvodu, že většina je nechovných, ale svý psy pryč nedávám, na druhou stranu bych chtěla mít doma aspoň jedno chovné zvíře. Povedlo se až to šesté, dvě jsou ještě mladá zvířata. Znám spoustu lidí, co mají víc psů a psi se mají jak v bavlnce. Na druhou stranu znám chlapa, co má jednu chovnou fenu zavřenou pořád v kotci, kterou nakryl nejbližším psem a pak mu štěňata chcípli, protože nepovažoval za nutné ani v noci zkontrolovat fenu, která rodila. A takových ti popíšu hafo.

Dana
# Zasláno: 30 Kvě 2005 16:11
- Nahlásit

Přesně tak Ebony,není důležité kolik má kdo chovných fen,ale jak vybírá chovné páry ,stará se štěňata atd.

Evicka
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2005 16:24
- Nahlásit

Fiste, nedělej zase ze sebe takového troubu, aby jsi nevěděl, jak to myslím. Myslím tím spojení dvou jedinců bez větší znalosti jejich chovné hodnoty jen pro vynikající exterier nebo pro vynikající práci. Takové spojení bez prověření kvalit předků, bez znalosti chovných hodnot předků je jen sázkou do loterie a není zárukou toho, že se štěňata povedou, byť by rodiče byli sebelepší. Ten, kdo má pouze jednu fenu, tak myslíš, že se tímto způsobem snaží maximálně zlepšit svůj chov? Větší chov. stanice jsou totiž už o trošku něčem jiném, než jen o produkci štěňat. Samozřejmě ne všechny, ale já se tady snažím prezentovat ty velmi solidní a znám jich docela hodně a u růzmných plemen.Takže toto jsem si dovolila nazvat náhodným krytím. Zřejmě moje vyjadřovací nedokonalost. Ale kdo jsme dokonalí, že ano?!

Evicka
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2005 16:52
- Nahlásit

Fiste, je vidět, že v tomhle směru máš jisté mezery. To, aby se člověk propracoval k určitým znalostem nejen plemene, ale i různých jedinců, které nemá ve vlastním chovu, ale zná jejich hodnotu, jejich potomky, předky, chce čas a hlavně chuť tohle všechno vědět, protože to jsou cenné informace a s těmi na trh nikdo nechodí. Ten kdo má první a jedinou fenu, bohužel znalosti, o kterých píšeš většinou postrádá, protože jej nic nenutí k tomu, aby se o tak rozsáhlé věci zajímal. V reálu to bývá tak, že buď vybere nejbližšího nepříbuzného psa a nakryje, nebo vybere superšampiona a nakryje. O zkoumání předků a jiných potomků daného plemeníka se vůbec nezajímá a proč taky. Cche si to většinou jen zkusit, mít na svojí fence štěňata nebo si chce vrátit zpět peníze, které do feny investoval. Co já vím, jaké má ušlechtilé či neušlechtilé pohnutky. To je jedno.
A o počtu fen hovořím v tom smyslu, že ty především tvoří chovnou základnu, základní genetický potenciál celého chovu a od nich se odvíjí spousta dalších věcí. Nezáleží na tom, jestli mám dvě, tři, záleží na tom, co je do nich vepsáno z hlediska genetické výbavy a prostředí, jak na sebe vzájemně navazují, jaké mají potomstvo a jak lze dosáhnout ideálního rodičovského páru. Především feny ovlivňují kvalitu potomstva po stránce výživové, socializační, atd. Vrh A nebude v ničem lepší, narodí se pouzze po daleko zralejší úvaze a větší znalosti jedinců svého druhu. A tím končím tuhle debatu, protože je k ničemu. Zase se najdeš nějaké to slovíčko. Čau
Jo a jako bokovku chovám šváby, nepotřebuješ nějaké? S radostí ti pár výstavních kousků pošlu.

Evik
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2005 16:59
- Nahlásit

Evička

já jsme se Tě v žádném případě nechtěla dotknout, jen jsem se špatně vyjádřila - měla jsem na mysli, že někdo, kdo má třeba těch chovných fen 6 a od všech má štěňata najednou, že to prostě pokud je na to sám nemůže správně zvládnout a štěňata jsou pak chudáci. Rozhodně nezpochybňuji Tvoje chovatelské úspěchy.
Vždycky záleží na tom, jak si člověk vybere. Taky znám chovatelky, které mají více chovných fen a jsou to seriózní chovatelky, ale nikdy nekryjí všechny najednou......
Tím svým příspěvkem jsem rozhodně nechtěla rozpoutat další nesmyslnou diskusi.......Jen jsem prostě vyjádřila názor- myslela jsem tím, že já bych si dalšího psa pořádně vybírala a koukala v prvé řadě na to, v jakých podmínkách žije fena, v jakých krycí pes, jaké mají kvality. Podle toho, v jakých podmínkách žije fena-jak je o ní postaráno, lze usuzovat i jak bude postaráno o štěňata... Už proto jsem asi napsala tu "nešťastnou" větu, že já bych hledala v menší ch.s........O opravdových velkochovech jsem vůbec neuvažovala, protože jsem žádný slušný opravdový velkochov (jak píšeš 30 psů....) nikdy neviděla. V ČR snad ani tak velké nejsou, ne? Takže se ještě jednou omlouvám, ale opravdu jsem to jen špatně napsala......v žádném případě si NEMYSLÍM, že "velký chov=špatný chov". Skutečnost, že znám hodně případů (co jsem četla i z vlastní zkušenosti), kdy tomu skutečně tak bylo, nehraje roli. Pokud je majitel ch.s. zodpovědný a chová s láskou - třeba jako ty -, najde si cestu, jak se postarat o 6 i více fen a psů.

niniel
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2005 21:45
- Nahlásit

Jestli se muzu pridat do debaty. Znam chovatele, ktery ma dvacet fen a asi osm psu a z druheho plemene temer totez a ke svym psum se chova skvele, s kazdym ma zkousky a opravdu se jim cely den venuje. Jejich psi byli nejkrasnejsi toho plemene, co jsem kdy videla. A naopak znam chovatele, kteri maji sest fen a tri psy a krizi to, jak se jim to zlibi a podle toho to taky vypada. Stenata maji najedou treba vsechny feny a taky jsem uz zazila, ze stenata priradil jine fene, protoze byla hezci. Clovek to pak podle papiru sotva pozna. Od takoveho chovatele bych to stene nechtela ani zadarmo. Vsechno je to o pristupu a o tom, kolik na tom chce vytriskat.

Eny
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2005 08:15
- Nahlásit

Fist
co třeba takhle, po zkoumání předků a plemenné a chovné hodnoty zvířete si koupím fenu, tu uchovním a najdu na ní podobně skvělého psa, který ještě podpoří její vlastnosti, potom tedy předpokládám, že potomek bude v něčem ještě kvalitnější než rodiče, proto si z tohoto vrhu nechám štěně fenu, na které budu pokračovat stejným způsobem, a rázem mám více chovných fen. Toto je šlechtění plemene, těžko by se dělalo, kdyby jsi si vždy pořídil nové chovné zvíře. Tím neříkám, že to takto funguje vždy, ale za seriozního chovatele, který má více fen považuji i toho, u kterého se v rodokmenu objevuje jedna linie matek. Doufám že jsem se vyjádřila dostatečně pochopitelně

Evicka
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2005 10:57
- Nahlásit

Eny, díky za podporu. Už jsem jaksi neměla sílu odpovědět a dál rozvíjet, o čem je taky chov.

Locco
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2005 11:23
- Nahlásit

Tak doufam, ze uz i Fist z toho neco malo pochopil, ja osobne obdivuji trpělivost s jakou jste mu to opakovane podali.
Nejvice se tu tocil na NAHODNEM kryti - proste kazde jedno kryti na jedine fene bez dalsi navaznosti je nahodne z pohledu vysledku.
Ja si vybral stene po velmi dlouhem zvazovani od chovatelky s vice fenami, prave z toho duvodu, ze verim jeji snaze o zkvalitneni chovu, ke kteremu navic ma prostredky.
A jestli muze majitel jedne feny mit kvalitni stenata ? Samozrejme, ze muze ... jen je za tim v pozadi VZDY skryt nekdo, kdo mu poradil, kterou fenu, ktereho psa a ten nekdo je skoro jiste prave chovatel s vice fenami a skutecnym zajmem o plemeno.

Locco
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2005 08:54
- Nahlásit

FiSt
nějak mi stále víc přijde, že vubec nevíš o čem píšeš
- poradce chovu je právě někdo, kdo má takových 6 fen, to nevíš, že aby ses stal poradcem chovu, mel bys o tom něco vědět i prakticky ?

- co si představujes pod pojmem krevní návaznost ? to nemusí znamenat jen přímé potomky - mnohem důležitější vidím obdobny fenotyp, optimálně i nepříbuzné linie, prostě práce zodpovědného chovatele musí mít nějaký cíl ... s jednou fenou bez vazby na nekoho s takovým cílem jde vzdy o nahodne kryti, kde mas sice sanci na vysledek, ale porad jen teoretickou

Evicka
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2005 09:06
- Nahlásit

Já už nic nebudu vysvětlovat. Fiste, přečti si něco o genetice, plemenitbě a pak sem piš svoje úvahy. Kupuj si štěňata kde chceš a jak chceš, může nám to být šuma fuk.

Eny
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2005 11:07
- Nahlásit

Evicka

Ketrin
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2005 11:59
- Nahlásit

FiSt
Sice sedím u PC na opačném konci republiky, ale klidně to co říká Evička podepíšu.

P.S.
Mám jen jednu chovnou fenu.

Locco
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2005 12:12
- Nahlásit

FiSt
kdybych chtel být na tvé úrovni, podotkl bych, ze spojení dvou naprosto příbuzných jedinců nemá budoucnost a pokud jsi neco takoveho vycetl v prispevku Evicky, zacni radeji znovu abecedou
takhle tě jen zcela zbytecne (protoze je to jasne jak facka) upozornim na to, ze chov je beh na dlouhou trat, vice generaci je samozrejmost a průbežné oživování krve nepříbuznými jedinci
krevni návaznost pak neznamená nutne sest fen v linii, ale rozvoj této linie a nekteré feny jsou tam proste duplicitní i treba pridane navic .. neznam nikoho, kdo by mel vice nez tri feny a byl natolik "zvlastni", ze by si tam nedrzel svoji linii
cemu ty veris nebo neveris na veci opravdu nic nemeni

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání