| Autor |
Zpráva |
Martina
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 08:12 - Změnil/a: Martina
- Nahlásit
Ahoj všichni,
chci se zeptat jaké máte zkušenosti s pejsánkama s čokoládou?
Včera jsem totiž přistihla fenku u papíru od čokolády, tak jsem vyzvídala na dceři, kolik tam toho bylo, tak zřejmě slupla asi 3 čtverečky. Ale četla jsem článek, že ve větší míře je pro pejsánky čokoláda jedovatá. Chtěla jsem se zeptat jakou s tím máte kdo zkušenost, jestli už se Vám někomu pejsan přiotrávil apod. Přečetla jsem totiž článek na můjpes a byla jsem z toho dost v šoku, jak málo by stačilo.
http://mujpes.cz/clanky.php?id=179
Díky všem
|
janina
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 08:13 - Změnil/a: janina
- Nahlásit
My dáváme jen čokoládku psí a té by sežrali kila )
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 08:42
- Nahlásit
Jednou jsem se na to ptala veterinářky. Moji psi (mezi 35-38 kg) by museli sežrat cca 6 kg čokolády, aby měli nějaké obtíže.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 08:51
- Nahlásit
Já psům čokoládu nedávám, to, že je ve větší míře pro psy až jedovatá vím už dlouho, ale znám jednu paní, která své fence (voříšek) kupovala jako pamlsky lentilky. Ta čuba jich za svůj 14 letý život musela sežrat snad miliony a nic jí nebylo kromě toho, že byla tlustá jak vepřík. Ten dojem "prasátkovosti" podtrhovalo ještě to, že fenka měla tenký ocásek zatočený jako čuník Každý den prý zblajzla 1 a 2 krabičky lentilek a dožila se těch 14let.....U svých pesanů bych to ale v žádném případě neriskovala. Oni jsou sice dost velké "popelnice" ale v čokoládě a lentilkách by se asi moc nevyžívali
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 08:51
- Nahlásit
Ketrin
To je pravda, to se jim asi jen tak nepoštěstí najít tolik čokolády. Ptám se proto, že u takového tvorečka jako mám doma já (2,5 kg), by bylo neštěstí asi hned. Podle toho článku by ji na otrávení stačila tabulka mléčný. A při žravosti naší fenky, myslím, že by nebyl problém, aby to zblajzla.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 08:58
- Nahlásit
No samozřejmě že jim čokoládu taky nedávám, ale třeba v takové tatrance taky nějaká ta čokoláda je, i když v "homeopatickém množství"
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 09:20
- Nahlásit
Možná jsem dotaz položila špatně. Neptám se proto, že bych chtěla fence nakupovat čokoládu. Samozřejmě, že ji taky nedávám, ale co kdyby ji prostě někde náhodou zbaštila.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 09:38
- Nahlásit
Množství theobrominu v jednotlivých čokoládových produktech
Kakaový prášek 2653 mg/100g
Kakaová zrna 2160 mg/100g
Čokoláda na vaření 1414 mg/100g
Instantní kakaový prášek 489 mg/100g
Hořká čokoláda 468 mg/100g
Mléčná čokoláda 208 mg/100g
Bílá čokoláda 0,9 mg/100g
Mírné příznaky otravy při příjmu množství: 20 mg/kg živé hmotnosti psa
Silnější příznaky otravy při příjmu množství: 40 – 50 mg/kg živé hmotnosti psa
Křeče při příjmu množství: 60 mg/kg živé hmotnosti psa
Dávka letální, LD50 100 – 300 mg/kg živé hmotnosti psa
Tady si můžete vypočítat, kolik toho může pes sežrat...
A tady příznaky otravy:
Všechny tyto děje jsou příčinou následných klinických příznaků, které nastupují do 6ti až 12ti hodin po pozření čokolády:
výrazná žíznivost
zvracení
průjem
výrazné zvýšení srdeční frekvence
Tyto příznaky se mohou dále stupňovat a tak dojde k:
nástupu hyperaktivity
nadměrnému močení
zvýšení krevního tlaku
zrychlení dechu
ke zblednutí sliznic
Poté nastupuje:
porucha hybnosti
nepravidelnost srdečních rytmů
zvýšení teploty
třes
křeče
Zvířata posléze hynou v kómatu, kdy smrt nastane v důsledku srdečního a dechového selhání.
|
ola
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 09:48
- Nahlásit
Já jsem celé rodině zakázala čubině cokoli čokoládového dávat! Psí čokoládu jsem jí ještě dát nezkusila,takže s nevím! Co se však jiných lidských pochutin týká,tak nedávno mi můj bratranec říkal,že jeho čuba RR málem nepřežila ochutnávku sojové omáčky. Ta bambula ji vylila ve špajzce a vylízala jí pomalu 3/4 litru!!!! Téměř ji to stálo život a hóódně dlouho bude jen a pouze na dietě...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Kvě 2005 10:20
- Nahlásit
Ketrin,přečti si článek o čokoládě na Můj pes a zjistíš,že tvoje veterinářka neměla pravdu.
O škodlivosti čokolády u psa vím už dlouho a proto naši psi nikdy ve svém životě nedostali ani kousíček tatranky.Přesto se naší kníračce (8 kg) podařilo v naší nepřítomnosti vylézt na stůl a tam spořádat půl krabice napečeného cukroví.Samozřejmě sežrala všechno co bylo s čokoládou a s rumem.Hrozně prděla a krkala(rumový odér) a byla ten den asi pětkrát dělat bobek.Průjem neměla.Bylo na ní vidět,že je přežraná a moc dobře jí není.Druhý den už byla v pořádku a mi jsme cukroví dokoupili v obchodě.
Kamarádce jorkšírka na velikonoce sežrala ze stolu čokoládová vajíčka.Ze staniolu si je rozbalila,ale zle jí bylo.Má dvě kila,tak to s ní zamávalo.Zrychlené dýchání,posraný celý byt.Do druhého dne to taky přešlo.
Pes se dokáže čokoládou pěkně přiotrávit.To vyvrací tvrzení,že ví co je pro něj škodlivé a to nežere.V obou případech to naštěstí byla čokoláda mléčná.Nejnebezpečnější je čokoláda na vaření.Když vidím,jak někdo s klidem svému psovi čokoládu dá se slovy"když on jí má tak rád",je mi psa líto a neumím to majiteli vysvětlit.Nechce to chápat a dělá to tak celý život.O škodlivosti čokolády pro psa by se mělo víc psát.Je otázkou,jestli by si to tito lidé vůbec přečetli.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 10:46
- Nahlásit
No, jak říkám, čokoládou nekrmím - veterinářky jsem se ptala z téhož důvodu jako Martina-co kdyby náhodou... a mám za to, že kousek tatranky velkému psovi neuškodí. Ale ani ty tatranky nedávám-je to moc sladké. Jako odměnu dávám kousek piškotu, tvrdý sýr nebo přímo psí pamlsky.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 10:58
- Nahlásit
Když to tak čtu, tak mám velký štěstí, že můj pes čokoládu nemá rád
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2005 13:09
- Nahlásit
No mě ani nenapadlo vůbec čokoládu psovi dát, taky proč?
Je mi ovšem jasný, že kdyby ji "našel", tak se mě nezeptá a sežere třeba kýbl.
Takže dík za info, zase jsem se poučila, tak dopodrobna jsem o účincích čoko nevěděla.
|