Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Elektrické pomůcky pro výcvik - ano či ne?
Autor Zpráva
Lady
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2005 13:25
- Nahlásit

Jak jsem tady tak prohlížela diskuze, zdá se mi, že většina páníčků by na své psi tuto metodu výcviku nikdy nepoužila. Zajímalo by mě ale, jestli to někdo někdy viděl používat či sám zkusil ať už na psovi nebo na sobě . Také jestli Vám to přijde etické stejně jako jiný druh trestu (vytahání za kůži, bití)

Dík za odpovědi

moll
# Zasláno: 18 Kvě 2005 13:57
- Nahlásit

Viděla jsem to používat na korigování hluchého psa, který chodil navolno. Zařízení bylo nastavené na malou intenzitu - jen jako upozornění psa, že by se měl ohjlídnout po pánečkovi, který mu pak posunkem sdělil, co má pes dělat. moll

Ketrin
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2005 14:46
- Nahlásit

Kamarádka to používala nastavené na nízkou intenzitu pro odnaučení prohánění zvěře (+ případy rizika kdy fena v loveckém transu mohla vběhnout až na frekventovanou silnici). Jenže chytrá čubinka brzy zjistila, kdy to na krku má a kdy ne a že když ne, vše je dovoleno
Takže spíš bych volila normální výcvik poslušnosti, daunování,...

Bora
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2005 16:56
- Nahlásit

Zkoušela jsem el. obojek na sobě - všechny stupně. Pravda je, že na ruce, nikoli na krku a přežila jsem to. Jistě ale záleží na povaze a citlivosti psa. Nejsem nakloněna výcviku tímto způsobem, protože nikdy nedokážete odhadnout co to s kterým psem udělá. Já viděla RR, který byl určitou dobu v pohodě, pak to páník přehnal a byla z něj třesoucí se hromádka - psí troska. Navíc při použití této pomůcky už není kam jít dál.
Z vlastního okolí soudím, že je to pro pána do jisté míry pohodlnost. Raději bych volila výcvikou metodu zdlouhavější, ale přátelštější vůči psu a hlavně naprosto trvanlivou pokud je založena na vzájemném dobrém vztahu pán / pes.

Eimy
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2005 18:08
- Nahlásit

Lady
Já osobně jsem pro používání takových pomůcek pod vedením zkušenýho výcvikáře a u psa, u kterýho selžou fakt všechny metody, kolik procent psů z těch, u kterých se elektrika používá, je opravdu takových, to je otázka.
Opravdu mi pijou krev lidi, co chtějí elektrikou řešit svjoi vlastní neschopnost a lenost se psovi fakt pořádně věnovat... Faktem je, že s elektrikou je asi výcvik rychlejší. Otázkou je, co to pak udělá s psychikou psa...

Anonymní
# Zasláno: 18 Kvě 2005 19:31
- Nahlásit

Bora
k tomu není co dodat

niniel
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2005 20:05
- Nahlásit

Zkousela jsem elektricky obojek, musim rict, ze efekt to nemelo. Muj hafan ma asi moc chlupu a fungoval na nej az nejvyssi stupen. Ale jinak ti majitele toho obojku, co jsem ho mela pujceny, maji pitbula a na nej ho pouzivaji temer denne a opravdu ten pes posloucha na slovo.

Lady
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2005 10:50
- Nahlásit

Díky za odpovědi. Musím říct, že jsem docela příjemně překvapená, že to úplně nezavrhujete či spíše, že jsou tu tací co vědí o čem mluví Co se mě týká souhlasím. El. obojek jen tehdy selže-li vše ostatní a stejně s mírou a zkušeným kynologem.
Ještě jednou dík

Eimy
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2005 11:22
- Nahlásit

Lady
Problém je, že ne všichni takhle ten obojek použijou, jsou lidi, co to narvou na štěně nebo psího puberťáka bez předchozí pořádné snahy to toho psa naučit jinak. Cvičák, na kterým obojky pujčujou ho pujčí, vysětlí, na přání zákazníka, konec konců oni z toho mají zisk. Takže proto moc elektriku nemusím, protože mám pocit, že u většiny psů, je použitá zbytečně...

Lady
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2005 11:48
- Nahlásit

Eimy
Naprostý souhlas Ale co třeba již jednou někde diskutované el. neviditelné ploty?

Eimy
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2005 11:51
- Nahlásit

Lady
Na to moc názor nemám... Možná to do určité míry řešení být může... Tohle jsem nikdy řešit nemusela, protože bydlím v cihlovým baráku a na chalupě máme dvur obehnanej v podstatě zdí a stodolama ...

Lady
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2005 12:08
- Nahlásit

Eimy
Já právě celkem tápám. Na el.obojek názor mám na tento ohradník si ho tvořím. Moje psina mi lezla ke koním. Většina koní jsou dobráci a nikdy žádnému psovi neublížili, ale přesto člověk nikdy neví, jsou to přeci jen zvířata. Jednou se jí velice zalíbila ta bílá šňůrka, tak se ji dotkla a dostala pecku. Od té doby se všem ohradníkům ( i cizím, kolem je hodně koňáků) zdaleka vyhýbá.
Na základě této zkušenosti si myslím, že to není úplně špatná věc (myslím ten plot uzpůsobený psovi, přece jen ohradník na koně dává pořádný šlupy) ale stále si nejsem jistá...

Eimy
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2005 13:34
- Nahlásit

Lady
Myslím, že jsou lidi, kteří by k tomu měli mnohem víc co říct než já. Protože přece jen já jsem ještě uplně na začátku, ale u toho ohradníku asi stejně jak s elektrickým objkem, pokud všechno ostatní selže.... Jenže otázkou je, jestli riskovat útěk psa z pozemku a vystavit ho tak nebezpečí, že ho někdo zastřelí...

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 20 Kvě 2005 14:34 - Změnil/a: Víťa
- Nahlásit

Vám to přijde etické stejně jako jiný druh trestu
Použití slova trest mi příjde jako neetické
Pes samozřejmě neví nic o vině a trestu. Jeho psychika funguje naprosto jinak. Pes je schopen spojovat si (a pamatovat si) různá jednání a jejich následky.
Např. pes slyší "Ke mně". Je schopen si uvědomit, že když následuje rychlý přesun k pánovi, následuje pak příjemný podnět (pamlsek, pochvala).
Když pes slyší "Fuj" je naopak schopen si uvědomit, že pokud nepřeruší svou činnost, nasleduje nepříjemný podnět (cuknutí vodítkem a pod.)
Pes nedokáže rozlišit dobro a zlo, tak jak jej chápeme my lidé, rozpozná jen jednání s příjemnými a nepříjemnými následky. Takže pojem trest u psa nepřichází v úvahu, správný je pojem nepříjemný podnět. To jen na úvod...

Elektrické výcvikové pomůcky na svých stránkách rozhodně nikde nepropaguji hlavně kvůli začátečníkům. Z vlastních zkušeností totiž vím, jak to pak dopadá.
U zkušených výcvikářů elektriku ani ostnáč nezatracuji, ale tvrdím, že pokud se pracuje se psem správným způsobem už od štěněte, nemusí k použití takových prostředků nikdy dojít. Jiná věc ovšem je použití těchto prostředků u psů s nějakým problémem ve výcviku. Pak SPRÁVNÉ použití např. el. obojku může být i mnohem šetrnější metodou, než klasické cukání vodítkem. Samozřejmě vždy musí být podnět (impuls proudem) naprosto přiměřené požadovanému cíli. To znamená žádné ochromující rány proudem, ale jen takový impuls, aby si pes uvědomil, že se po něm něco chce...
Viděl jsem např. současné použití dvou el. obojků (krk, slabiny) při výcviku "sedni, lehni, vstaň" a pes při nich rozhodně netrpěl více než při použití klasických mechanických metod. Ovšem takový obojek musí disponovat plynulou regulací impulsů od těch téměř neznatelných, přes lehké až po silnější.
Obojek umožňující pouze kombinaci "velká rána, ještě větší rána a skoro smrtelná rána" je vhodný tak akorát k tomu aby byl nasazen výrobci, prodejci i cvičiteli na krk a používán tak dlouho, dokud se jim pojem elektrika naprosto nevykouří z dutých hlav.

Lady
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2005 14:46
- Nahlásit

Víťa

Jen na obranu slova trest "Trest" je pojem který se běžně u výcviku zvířat používá (pravda jelikož ohledně výcviků psů jsem lajk, tak nevím. Na druhou stranu mám již měco přečteno a skoro bych řekla že všude se toto slovo objevuje)
Ale Tys ho vysvětlil naprosto správně. Nepříjemný podnět kontra příjemný podnět. A to je asi základ jakéhokoliv výcviku, jakéhokoliv zvířete

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 20 Kvě 2005 15:49 - Změnil/a: Víťa
- Nahlásit

Lady
Ano, slovo trest se běžně užívá a velmi pravděpodobně ho ve svých příspěvcích užívám i já.
Chtěl jsem ale vlastně jen zdůraznit, že el. obojek se nepoužívá k trestání, ale k navozování podnětů pro psa nepříjemných, ale přiměřených situaci. Ovšem řada lidí má el. obojek jaksi spojen s maximálním trestem a nejméně citlivými metodami. Při správném použití se el. obojek nemůže lišit např od přiměřeného cuknutí vodítkem.
Spousta "krotitelů" si ovšem pod pojmem "použít elektriku" představuje prosvícení psa takovou intenzitou, až jsou mu vidět kosti Prostě máme problém, nasadíme elektriku, dáme pár pecek a je po problému... Nemají ani potuchy o tom, že nutno používat přiměřené podněty a že i při použití el. obojku je metodika výcviku naprosto stejná jako bez něj.
Takovým lidem nepatří el. obojek do ruky, ale na krk!

Největší výhoda el. obojku totiž nespočívá v jeho možné brutálnosti nebo intenzitě podnětů, ale v možnosti ovlivňování psa na dálku nebo tam kde není žádoucí přímé působení psovoda na psa.

Lady
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2005 16:00
- Nahlásit

Víťa
Naprosto s Tebou souhlasím a lépe bych to nenapsala.

Malinko odbočím postižená svým studiem zootechniky: el. biče se používají například na jatkách k popohánění zvířat. Hodně lidem (mě nevyjímaje) z toho běhá mráz po zádech, ale pokud se někdy v životě setkáte s hospodářskými zvířaty, vězte že větší ujmou pro ně je pokud je někdo (a je jich hodně) mlátí kládou či tyčí, že mají podlitiny po celém těle. V tu chvíli si vždy vzpomenu na onu děsivou a přitom v tuto chvíli milou věc jako je el. bič. Intenzita rány je kontrolována (jsou vyráběny jen biče, které projdou ústřední komisí pro ochranu zvířat atd.) a je tedy přiměřená. Někdy je ruka člověka mnohem, ale opravdu mnohem horší...

Eimy
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2005 11:30
- Nahlásit

Sdělení tiskového mluvčí SVS ČR
04.05.2005
Nepouštějte do psa proud!
Zřejmě nedostatek času, zkušeností i možná jistá lenost vede někdy majitele psů k tomu, aby se poohlíželi po nějakých"účinnějších" pomůckách pro výcvik, kterými mohou být elektrické a ostnaté obojky.

Zde Státní veterinární správa ČR soudí stejně jako Ústřední komise pro ochranu zvířat, že používání takovýchto pomůcek je nejen proti zdravému rozumu, ale je i překročením zákona na ochranu zvířat proti týrání (zákon č. 246/1992 Sb., novelizovaný zákonem č. 77/2004 Sb.). Ostatně to odporuje i Evropské dohodě o ochraně zvířat v zájmovém chovu, kterou naše republika ratifikovala a vyhlásila ji jako sdělení Ministerstva zahraničních věcí ČR pod č. 19/2000 Sb.m.s.

V současné době Ústřední komise pro ochranu zvířat zpracovává k tomuto tématu odborné stanovisko, které bude posléze zveřejněno i na jejích webových stránkách (http://www.mze.cz/ [Další aktivity -> Ochrana zvířat]).

Státní veterinární správa ČR pak plně souhlasí s tím, že použití elektrického obojku (obojek využívající elektrické impulsy) a zejména ještě ostnatého obojku je porušením zákona na ochranu zvířat proti týrání, tudíž že k výcviku a výchově zvířat nelze takovéto obojky používat.

Snad lze pro představu uvést, že tento zákon č. 246/1992 Sb. ve svém § 4 za týrání výslovně považuje "používat podnětů, předmětů nebo bolest vyvolávajících pomůcek…., nebo vyvolávatbezdůvodně nepřiměřené působení stresových vlivů biologické, fyzikální nebo chemické povahy, či zacházet se zvířetem, přepravovat je nebo pohánět způsobem, který vyvolává nepřiměřenou bolest, utrpení, poškození zdraví nebo k jeho neúměrnému fyzickému vyčerpání".

A zmíněná Evropská dohoda o ochraně zvířat v zájmových chovech v článku 7 říká, že žádné takové zvíře "nesmí být cvičeno způsobem, který přináší újmu na jeho zdraví a kondici, zejména nesmí být nuceno překračovat své schopnosti nebo svou přirozenou sílu a nesmí být používáno umělých prostředků, které způsobují zranění nebo zbytečnou bolest, utrpení nebo úzkost".

Pokud si někdo chce pořídit psa, měl by si včas uvědomit, že výcvik není jednoduchý, něco se o něm musí vědět, ale především je potřebave zvířeti vidět živou bytost. Pokud výchova psa je málo účinná, je vhodnější vyhledat pomoc zkušeného chovatele, než se snažit využívat všelikých pochybných pomůcek.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tak to vypadá, že máme po problému...

Anonymní
# Zasláno: 8 Srp 2005 19:37
- Nahlásit

Na své psy bych elektrický obojek v životě nepoužila! Za žádných okolností! vy si ho používejte, ale já nikdy!

Anonymní
# Zasláno: 8 Srp 2005 19:38
- Nahlásit

Eimy: Joooooooo! To bude supeeeer! Končně konec týrání psů elektrickýma obojkama!!!!!

Anonymní
# Zasláno: 16 Srp 2005 13:03
- Nahlásit

* Protože zákony by měly být vyvážené, jaké zákony chrání lidi před bezohlednými majiteli psů ? (slušných je hodně, ale bohužel těch bezohledných taky, např. když si z mých dveří nebo zahrady udělají záchod, když používají psa k zastrašovnání sousedů (např. jestliže pes má být chráněn před "nepřiměřené působení stresových vlivů" a "způsobují ... úzkost", platí naopak taková ocharana i pro lidi?), když pořádají "psí technopárty" (tedy celou noc obtěžují štěkáním okolí, ale na rozdíl od technopárty ne jen několik dní, atd.))
* Co když někdo má psa který takto obtěžuje své okolí (a je si toho vědom), ale není schopen ho zvládnout/odnaučit to ?

Anonymní
# Zasláno: 16 Srp 2005 14:34
- Nahlásit

Anonymní
a na co poukazujete? že ten, kdo není schopen (já myslím spíše ochoten) odnaučit psa podle vás nežádoucímu chování, že mu k tomu pomůže elektrika? a nejste náhodou z marsu? dokud budou lidi hovada, budou prostě dělat bordel (třeba pomocí psů - to ale není jejich vina) a v tom jim žádný zákon nezábrání, ale to by jste měl, znalče, vědět
bezohledný lidi jsou prostě bezohledný lidi, a nemá to s vlastnictvím psa nic společného......budou prudit s ním i bez něj....

Anonymní
# Zasláno: 16 Srp 2005 17:32
- Nahlásit

Já opravdu na nic nepoukazoval, byl to jen dotaz bez postranních úmyslů.
V jednom z předchozích příspěvků byly uvedeny zákony které chrání zvířata před blbými lidmi (a který samozřejmě schvaluji). Vše co jsem chtěl vědět je zda naopak také existuje zákon který chrání lidi před (blbými lidmi vlastněnými) zvířaty (tedy zpravidla psy).
A důvod proč se ptám je že psi jsou všeobecně chápáni jako extra kategorie:
Příklad 1 - když si budu někde stěžovat že soused pouští celou noc nahlas hudbu, lidé řeknou že soused je blbec, když řeknu že mě celou noc budí sousedův pes, lidi zpravidla řeknou že blbec jsem já. Přitom nevyspalý jsem v obou případech stejně.
Příklad 2 - v televizi ukazovali člověka který byl asi 20x vykraden, tak si k ochraně svého majetku pořídil nějaký samostříl (který zloděje nakonec opravdu zranil, ale člověk který to instaloval byl odsouzen); když si někdo ze stejného důvodu místo zařízení pořídí na hlídání psa a ten zlodějě pokouše, každý řekne 'dobře mu tak neměl tam krást'.

H
# Zasláno: 18 Srp 2005 08:55
- Nahlásit

Nepouštějte do psa proud!
Zřejmě nedostatek času, zkušeností i možná jistá lenost vede někdy majitele psů k tomu, aby se poohlíželi po nějakých"účinnějších" pomůckách pro výcvik, kterými mohou být elektrické a ostnaté obojky.
Tak s tímhle naplno souhlasím!!!

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2005 16:57
- Nahlásit

když si někdo ze stejného důvodu místo zařízení pořídí na hlídání psa a ten zlodějě pokouše, každý řekne 'dobře mu tak neměl tam krást'.

Tak to se hochu pletes pokud se prokaze ze byl pes pouzit jako "nastrazny system" tak si pujde sednout uplne stejne. pokud pes neni zajisten aby nemohl vetrelci ublizit je to naprosto stejny ublizeni na zdravi jako kazdy jiny. a na zajisteni rozhodne nestaci cedulky na plote.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání