Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / nechavat samotneho na zahradě?
Autor Zpráva
handula
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 14:14
- Nahlásit

Řeším takový "problém". Stavíme barák, musím říct tak trochu kvuli našemu hafanovi, aby měl kde přes den běhat. Jenže jak se to blíží, tak začínám mít pocit,že by to asi stejně nebylo dobrý ho nechávat samotného venku, když jsme v práci. Co si o tom myslíte Vy? Necháváte pesana pokud máte baráček venku nebo vevnitř? Říkám si na jednu stranu, že venku se může dojít vyčurat, bude na vzduchu a bude mít pohyb, ale zase na druhou stranu budu trnout hrůzou, aby mu nějakej exot nechodil něco přes plot, nebo aby nenastydl, když je teď zvyklý na byt. Fakt nevím, docela budu ráda, když mi napíšete jak to máte vy. Předem děkuji

Evicka
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 14:20
- Nahlásit

Taky bydlíme v domku, zahrada je veliká. Pokud jsme někdo doma, tak psi můžou volně běhat v zahradě. Pokud ale někam odjíždíme nebo jdeme, tak jsou psi zavření, buď v kotcích nebo doma. Samotné a bez dozoru je zásadně venku nenecháváme. Pes je vynalézavý a i sám, když se na zahradě nudí, může najít nebo vyrobit nějakou skulinu, může se vydat na neplánovanou procházku, může ho lehce někdo odlákat, prostě to neriskujeme. Navíc pes, pokud je volně puštěný na zahradě stejně neběhá, většinou někde leží a spí. Na zahradě totiž po určité době není pro něj nic dostatečně zajímavého.

nefer
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 14:21
- Nahlásit

Podle mě záleží, kde bydlíš (kde dům stavíš).
Tam kde bydlím teď já, bych čubinu samotnou na zahradě nenechala ani náhodou - v okolí je exotů na můj vkus až příliš.
U rodičů na zahradě klidně byla. A neměla problém s tím, že je "bytová". Ostatně jsem feňuli nechávala venku jen, když bylo teplo.

Maya
# Zasláno: 17 Kvě 2005 15:12
- Nahlásit

U nás naštěstí exoti nejsou, ale když všichni odcházíme na delší dobu, zavírám psa do kotce. A na noc taky. Ale většinou je někdo doma a pes volně.
Ale je to spíš z důvodu případného útěku, protože když mu někdo bude chtít něco hodit, klidně to udělá, i když jsi doma a pes to zblajzne tak rychle, že si ani nevšimneš.

handula
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 16:07
- Nahlásit

To je právě to moje dilema, v zimě mu bude líp vevnitř, ale co v létě? Mam mít to srdce a zavřít ho, když bude venku pěkně?
KOtec mít určitě nebude, s tím útěkem je to pravda, mohl by se podhrabat a utéct, hlavně když hárají feny. To že pes neběhá, ale stejně spí si myslím je taky pravda. Ale zase když ho přes léto naučim že bude venku, tak si na to potom zvykne a v zimě by to nemusel vydržet, až bude zase zavřenej. No nevim no, má to všechno pro i proti....

Maya
# Zasláno: 17 Kvě 2005 16:22
- Nahlásit

Nevím, mně se to nezdá, takhle mu to měnit, riskuješ, že až ho na jaře vyšoupneš ven, bude pořád štěkat a v zimě ti bude čůrat v baráku, protože v létě bude čůrat, kdy bude chtít. Já osobně v tomhle případě bych ho nechala doma, můj pesa se stejně v létě cpe do baráku, chce ležet na chladivých dlaždičkách.

Anonymní
# Zasláno: 17 Kvě 2005 16:23
- Nahlásit

Vůbec si s tím nelam hlavu,hafoun si nejvíc zvykne tam,kde budete vy.Tedy v zimě doma a v létě na zahradě,ale hlavně s vámi.Přes zimu se moje čuba válí v teplém pelechu a na zahradu jí musím vykopnout.V létě mám otevřeno celý den na zahradu a to courá.Leží venku před dveřmi,aby slyšela co se děje v domě i na zahradě.Za chvíli za mnou přijde,lehne do pelechu,ale po chvilce jde zase ven.Když jsem na zahradě celý den,je tam se mnou a domů sama nejde.Ale když jsou velká vedra,lehává raději doma.V domě je chládek a nechce být venku ani ve stínu.
Nech to na psovi,sama poznáš,kde mu je nejlépe.Venku se ti může pes přehřát nebo nastydnout,doma to tak nehrozí.Z toho vycházej.

Maya
# Zasláno: 17 Kvě 2005 16:28
- Nahlásit

Anonyme, ale Handule šlo o to, kde má nechat psa, když nikdo není doma, tedy jestli jsem to dobře pochopila.

handula
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 16:34
- Nahlásit

Jo Mayo pochopila jsi to dobře..., když budu doma, tak vím, že bude tam, kde já, to je jasný. Máš pravdu, že bych to jeho venčení asi totálně rozhodila, je teď zvyklej vydržet 8-9 hodin, jí večer a celkově to má všechno přizpůsobený. Takže to asi fakt nebudu měnit. Za ty nervy to pak nestojí, stejně bych pořád myslela na to, jestli se nepodhrabal, jestli neštěká, nebo není na dešti...jsem v tomhle hrozná....

Terri
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 18:30
- Nahlásit

handula
Handulo - my máme taky domek a psa doma. Bohužel nemá kotec a tak je vevnitř, když nikdo doma není. ALe bylo by mu určitě líp venku. To ale za předpokladu, že by tam měl zázemí.
A tak pro svého budoucího knírka plánuju asi následující:
když budu doma, bude se mnou (kdekoliv). Když půjdu do práce, nenechám ho vevnitř, protože sice venku bude pravděpodobně také "jen" ležet, ale jakmile se něco šustne, tak se podívat půjde. Prostě těch podnětů tam má víc. Taky se může vyčůrat když bude potřebovat..
Bude mít ale venku kotec a výběh resp. asi oddělím zahradu od dvora (manžel to ještě neví :biglol, aby přeci jen nedošlo k nějakému faux paux.
No a ten dvůr to chce mít dobře zabezpečený.
Náš minulý pes byl takto v pohodě - spokojený. Připadá mi blbé mít psa přes den zavřeného doma, když máme zahradu...

nefer
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 18:32
- Nahlásit

Máš pravdu, že bych to jeho venčení asi totálně rozhodila,

Tak tomu bych zas tak moc nevěřila. U nás s tímhle nebyl žádný problém. Nějaké "zapomenutí" čistotnosti hrozí, když by měl být pes najednou pořád venku a v zimě zase najednou pořád doma. Ale když budeš mít psa doma přes noc apod. jak mu můžeš rozhodit čistotnost? Bude přeci pořád vědět, že doma nesmí.
Jediný problém, který opravdu hrozí je, že bude na zahradě kňučet, když na ni nebude zvyklý.
Ale je to samozřejmě jen můj názor.

*sara*,
# Zasláno: 17 Kvě 2005 19:20
- Nahlásit

My máme dům se zahradou, na noc je doma, jinak přes den venku. i když máme "pokojáka."venku je tedy pouze v teplých měsících. Venku má i kotec, ale ten má otevřený a chodí si do boudy odpočinout, když už nechce být na zahradě.A i si vybírá, když nechce už být venku, jde nám koukat skleněnými dveřmi do obýváku. Někdy se jde ráno vyvenčit na zahradu a za chvíli je u dveří a chce domů. Takže to ho necháme doma.Prostě jak se mu chce. Když jsme v práci a on chce zůstat na zahradě, je spokojený, zvykl si. Manžel ho raději ale alespoň jednou za den jede zkontrolovat,jestli je vše v pořádku, naštěstí pracuje ve stejné vesnici jako bydlíme. On je v klidu, občas prožene nějakého ptáčka a jinak leží na koberečku na terase.
Ale dřív jsme bydleli v bytovce, měli rozestavěnej barák a uzavřenou zahradu a ráno jsme ho odvedli na zahradu a on byl rád, že je venku. Je na něm vidět, že raději má zahradu. Jen když se mu nelíbí počasí, chce být doma.

Anonymní
# Zasláno: 17 Kvě 2005 20:03
- Nahlásit

teď jste mě teda holky zase rozhodily.. taky si myslím že ten náš bude mít raději zahradu, proto jsem se na to ptala, jenže mám o něj strach, každou chvíli ho něco napadne, sežere, vyhrabe, budu pracovat poměrne daleko od domova, takže jezdit se na něj dívat nebude možné. Nemyslím si že by na zahradě kňučel, bude to pro něj tak jako tak novej domov a bude si muset zvyknout. Napadlo nás, aby měl možný přístup do baráku, ale to zase není možný technicky, nemůžu nechat barák otevřenej...teď by se hodila tchýně.....

kure25
# Zasláno: 17 Kvě 2005 20:06
- Nahlásit

My mame hodne velkou zahradu a ted pri hezkem pocasi tam jsou "holky" spolu,litaj a maji tam i pelechy,kde si muzou lehnout,kdyz jsou unavene.Jinak samozrejme chodime na prochazky,takze nejsou cely den sami a casto jsem s nima venku,takze jsou v pohode a knucet by je ani nenapadlo! Snad jen ta starsi lezi v pelechu a prcek lita jak pominutej... Pres noc jsou doma a v zime se jim krom prochazek do ty zimy taky moc nechce,takze jsou skoro porad doma a setri energii na leto!!! Ale dobre hlidaj,tak se nemusime bat,ze by tu nejaky neotrlec vtrhl. To uz by pak byli kamosi,volizovali by neznameho,jen za tim plotem vypadaji jakozto velke bystre srnky velice POZORNE.

*sara*,
# Zasláno: 17 Kvě 2005 20:16
- Nahlásit

Náš je tedy už kliďas a ani nikdy neměl snahu se podhrabávat, i když je pravda, že dvakrát nám utekl takovým způsobem, že bych to nikdy nečekala.
Je pravda, že za ty nervy to nestojí. U nás je to dobré, že vedle máme na každé straně sousedy, kteří taky občas mrknou a vlastně ho můžeme kontrolovat během dne. Takže v tomhle máme štěstí. Kdybych ale pracovala dál, bydlela někde , kde nemůžu nikomu věřit, raději bych ho nechávala uvnitř.Na to bych neměla nervy. Protože třeba když je venku a začne během dne nějaký liják nebo bouřka, tak já (mám to z práce 2km) nebo manžel ho jedeme zavřít.
Ale v tvém případě, když pracuješ daleko, nemá ti nikdo pejska trochu zkontrolovat, bych se asi rozmyslela pro ten barák.

niniel
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 21:13
- Nahlásit

Pokud jste v praci vic jak osm hodin denne, tak bych psa radeji nechavala na zahrade. Prijde mi, ze je jedno, kde je, kdyz majitele nejsou doma a venku aspon muze vykonat potrebu. Taky zalezi na sousedech a okoli, abyste se celou dobu nebali, ze vam psa nekdo ukradne nebo otravi.

PM
# Zasláno: 17 Kvě 2005 21:31
- Nahlásit

Jenom k tomu rozhození: to je blbost. Mám psa v domě, jen přes léto je venku (v naší nepřitomnosti, má tam zázemí) Rozhodně přes léto nezapomenene, že v domě se nečůrá. Nic takového! V domě je celou noc a samozřejmě jen co přijdu z práce. A hlavně pořád to pro něho zůstává dům velkou boudou - a do boudy se přece NEČŮRÁ Já stejně když přijdu z práce, jdu s ním hned ven, protože vzhledem k tomu jak mě přijde přivítat přeleženej, je mi jasný, že od rána nevystrčil čumák z boudy U nás zahrada nefunguje jako venčící prostor, my musíme do lesa.
Venku ho přes léto ale stejně nechávám. Má boudu, máme dobré sousedy, dobré podezděné ploty, je malý a není akrobat- přelezení plotu taky nehrozí.

Maya
# Zasláno: 18 Kvě 2005 09:44
- Nahlásit

Já vím jen z doslechu o dvou psech, kteří nejsou schopni ze dne na den celý den nečůrat a pár týdnů jim trvá, než si zvyknou. Prostě to nevydrží. Ale přímé zkušenosti tady jsou jiné, takže možná pes od psa. Já tyhle problémy nemám, když nikdo není doma, je v kotci odkud neuteče, neprši na něj, takže o něj nemám strach. Já bych ho v zimě mít doma nemohla, nesnáší to vedro vytopenýho baráku, musela bych to dělat spíš opačně - v zimě ven, v létě dovnitř.

Anonymní
# Zasláno: 18 Kvě 2005 10:32
- Nahlásit

Také tento problém řeším. Naše psina je zatím stále na zahradě. Je to ještě čtyřměsíční mrně a bojím se že až mi povyroste bude hrozit nebezpečí přeskočených plotů popř. při hárání nápadníku kteří se budou snažit dostat dovnitř.
Přemýšlím o postavení kotce, jenže se bojím, že tam bude kňučet a líbit se jí tam nebude když má teď pro sebe celou zahradu...( Myslíte, že si i starší pes zvykne na omezení volnosti?

cherry
# Zasláno: 18 Kvě 2005 11:40
- Nahlásit

Máme labradora 7 měs. Přes zimu byl s námi doma, ale od jara je přes den na zahradě. Doma byl zavřený v jedné místnosti. V zahradě je kůlna a v ní má svůj pelech. Když přijdu z práce jdeme na procházku a pak je zase v zahradě na noc ho bereme domů. Pokud je pes na zahradě určitě by tam měl mít nějaké zázemí, aby si mohl kde lehnou a schovat, když třeba prší. Ten náš je převážně zalezený v kůlně a spí.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání