| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Kvě 2005 08:55
- Nahlásit
Ráda bych znala názor ostatních na můj současný aktuální problém týkající se našeho pejska. Máme 20-ti měsíční fenku křížence labrador retrievera a zlatého retrievera, je tedy vořech, i když velice pohledný a chytrý. Hárat začala terpve před týdnem, tedy pět dní před 20 měsícem svého narození. Paní doktorka říkala, že to je situace poměrně ojedinělá, ale nikoliv neobvyklá. Jinak prý jsme "ztělesněné zdraví". Bydlíme v bytě, ale v krásném prostředí v zeleni a poměrně hodně času trávíme v přírodě. Naše slečna snáší "své dny" s obrovskými skoky v náladách. Jeden den se ke mě tulí a chce se chovat na klíně, druhý den si pomalu dává packy v bok a měří si mě pohledem - kdo z koho a co ještě vydržíš, naprosto neposlouchá a když na ní mluvím, tak otočí hlavu jinam (asi puberťák?), jednou lítá jako o život okolo kola, pak chce spát celý den.... Poměrně živě diskutujeme s manželem o problému sterilizace. Já zastávám názor, jednoznačně ano, protože si myslím, že štěňata nečistokrevného pejska bych asi neudala, tedy alespoň ne do svého nejbližšího okolí, abych mohla sledovat jak se jim daří. Rozmnožovat řady útulkových psů doopravdy nehodlám a odchov štěňat v bytě si neumím představit, navíc smečku labradořích mixů bychom asi nezvládli ani z hlediska prostoru. Kdyby se naše situace radikálně změnila, můžeme mít dalšího pejska kdykoliv. Naše psí paní doktorka mě v mém názoru plně podporuje. Manžel se ale tváří velmi vlažně a někteří další z mého okolí argumentují myšlenkami ve stylu: každá fena má mít štěňata, je to proti přírodě, však on už si někdo ta štěňata vezme atd. Už jsem byla dotazována, zda jsem pohodlná či zda mi jde o peníze dokonce mi bylo sděleno, že naší krasavici "doopravdy nemiluju, když jí tohle chci udělat". Výsledkem je, že se cítím jako strýček Herodes - vrah štěňat a necitlivá pragmatická bestie. Ráda bych znala názor na tenhle problém. Ahoj
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 09:19
- Nahlásit
Pokud vám mohu presentovat svůj názor,jsem lékařka-patoložka a onkologickou problematikou se dost zabývám,i vlastním psy pracovních plemen přes dvacet let,
tak sterilisace-úplná kastrace(bilaterální ovarektomie a hysterektomie) znamená stop syntéze pohlavních hormonů a obrovské snížení rizika rakoviny mléčné žlázy ve vyšším věku.Dále samozřejmě nemůžoui onemocnět ty odstraněné ográny,a samozřejmě zvíře je pak bezpohlavní nenáladový živočich,bez rizika nechtěného zabřeznutí,ale i špinění v bytě...
Lze provést jen oboustrannou ovarektomii,dělohu ponechat,ona bude atrofovat,je tam nějaké riziko zánětu děložní sliznice,ale není tak vysoké...
Nežádoucí projevy-něco jako přechod u ženy,ale silně modifikovaný,nehorzí ani tak osteoporosa jako spíš močová inkontinence při jednak atrofických změnách pochyvy a druhak změněném pánevním dnu po hysterektomii.Je li od atrofie,dá se řešit estrogenní substitucí...netuším zda se běžně dělá i plastika dna pánevního při pooperačních změnách.
Tvrzení,že chovné využití ochrání fenu před karcinomem mléčné žlázy je pravdivé jen v případě,že má štěňata každý rok po celou dobu chovného věku...pak jsou estrogeny vykrývané progesteronem v dostatečné míře ke snížení statistického rizika.
No a k emotivním aspektům-nebudu se k nim úmyslně vyjadřovat,neb nesnáším parkovou universitu a hlas ulice,neuznávám zvířata bez PP nebo ze spojení necílených plánovitě na zlepšení výkonu,a uznávám jako partnery k odborné diskusi jen lidi na odpovídající odborné úrovni.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Kvě 2005 13:27
- Nahlásit
No a k emotivním aspektům-nebudu se k nim úmyslně vyjadřovat,neb nesnáším parkovou universitu a hlas ulice,neuznávám zvířata bez PP nebo ze spojení necílených plánovitě na zlepšení výkonu,a uznávám jako partnery k odborné diskusi jen lidi na odpovídající odborné úrovni[b][/b]
Zvláštní názor ...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Kvě 2005 14:44
- Nahlásit
Anonymní
Zvláštní názor ...
To je u Sali normálka, to ještě nevíš s kým máš tu čest, ale alespoň Ti odpověděla po odborné stránce. Většinu dotazů ignoruje, protože tady není skoro nikdo na na odpovídající odborné úrovni
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 14:49
- Nahlásit
zajímavý rozhovor anonymních...ještě že vy jste poradili a řekli něco k tématu
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Kvě 2005 15:32
- Nahlásit
Kastrace fenky se nebojte.Taky jsem doma byla za tyrana - to bylo výčitek - pouze od mužské části, argumenty vpodstatě ty z parku, co popisuje dotaz. Proč jsem se rozhodla ke kastraci?
1) 100% vím,že štěňata odchovat nechceme
2) předchozí fenka ve 12 letech prodělala zánět dělohy a byl to otřesný zážitek pro mě i pro ni
3) první fenka po kastraci zůstala úplně stejná jako dřív (žádnou změnu povahy jsem nepozorovala a ani neztloustla) a žila pak ještě 3 roky (takže umřela v 15 letech)
Je pravda,že ta druhá fenka byla po narkoze cca 4 dny jak kus hadru (jen bez zájmu ležela a žrala jen pribinaka a syrovou kýtu),ale ona je hrozná citlivka a herečka Pak ji to přešlo jak mávnutím proutku a je zase jako šídlo
Jo a psi se k ní chovají nadále jako k feně a zájem o ni neutuchá
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 15:37
- Nahlásit
Ghianika
to víš, hrdinové schovávající se za Anonymitu jsou z nejhrdinějších a nejpravdivějších.
Co se týká sterilizace, myslím, že vaše rozhodnutí je odpovědné, nesmysly týkající se toho, že by fena měla mít štěňata a že jí nějak týráte kastrací jsou opravdu běžné, ale ničím nepodložené. Je fakt, že fena se dá ohlídat po celý život i bez kastrace, to už ale záleží na vašich schopnostech a možnostech. Rozhodně se nedejte zastrašit řečmi typu, že se fena povahově změní a že bude chudák,(což kupodivu prezentují typy, kteří nikdy doma kastráta neměli), nebude, já měla kastrovanou fenu i psa a byli úplně normální pohodoví psi, jako dřív, a znám spoustu kastrovaných = normálních jedinců.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 15:42
- Nahlásit
Anonymní
to víte...tak už to v životě chodí...a to,že se sem občas podívám,neznamená že jsem tetička Sally co se jí píše co s tím provedem...nevidím důvod,proč bych měla reagovat na něco jiného než na to,co chci.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 15:54
- Nahlásit
Sali
Prosím ještě o názor, co se týče tloustnutí. Viděla jsem několik kastrovaných fen a všechny měly problémy s udržením váhy. Je to pravidlo???
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 16:01
- Nahlásit
Ebony
Nedá se přeci jednoznačně říct, že se povaha po kastarci nezmění. Záleží na konkrétním jedinci. Jak který bude reagovat se dá těžko předvídat.
|
kendela
|
# Zasláno: 3 Kvě 2005 16:08
- Nahlásit
viz příspěvek 3 Kvě, 2005 15:32:16
To jsem byla já. Mně ta první fenka vážně nepřibrala,ale to je asi tím, že pohybu vždy měla až až.U té druhé nevím,je kastrovaná krátce a navíc mlaďoučká - takže jak proutek,ale myslím,že též neztloustne,protože jí taky pěkně proháním pérka
Ještě k důvodům kastrace - první fenka cca od 10 let věku měla tak šílenou falešnou březost,že se to skoro nedalo vydržet - dokonce byla schopná na mě zaútočit, nežrala,nepila,ležela v pelechu a rvala deky,jak si dělala pelech pro štěńata. Období hárání a hlídání,aby nebyla v tom byla proti falešné březosti úplná prkotina
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 16:10
- Nahlásit
nefer
a kolik jsi jich viděla změněných? já žádnýho, když nepočítám ty svoje doma, tak z těch osmi cizích, převážně fen, si nikdo na změnu nestěžoval, ale byli to lidi, co se psema dělali před i po kastraci pořád stejně, a nedělali z toho vědu, možná proto, jak se v tom člověk začne rejpat a přemýšlet, tak toho psa zblbne sám a změní.
Jandula
Pokud se dodržuje stále stejný režim a dostatek pohybu, není třeba mít obavu
Jinak odmítám diskutovat s odpůrci kastrace typu pan Dostál, toho mě ušetřete, mám v tom jasno, a už jsem to psala asi stokrát, tak si to někde najděte
|
mirka
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 16:33
- Nahlásit
Děkuju moc za odpovědi a názory, ten dotaz jsem ráno dávala já, jenže jsem tu byla poprvé a tak jsem se omylem přihlásila jako anomymní. Naše pesa tu leží jako čerstvě podřezaný kmen, má teplej čumák a evidentně není ve své kůži, že klusala tři dny na kole už zapoměla. Asi jsem nenapsala, že se jedná o mého prvního pejska, takže se vlastně učíme společně a mnohé věci jsou pro nás pro obě poprvé - třebas to.
Pesa je štíhlá, poměrně nežravá a pohybu a péče má docela dost, takže z tloustnutí strach nemám, povahu má taky báječnou. Chodíme do psí školy - teda na cvičák, takže jsem v podstatě rozhodnutá. Jen mě deptají ty "rady moudrých" a pohledy na zlou bestii - mě psího tyrana a egocentrika. Taky moc nevím jak náročný je zákrok sám, ale to je asi individuální, co? Myslím, že to spolu zvládneme a bude to v pohodě.... Díky moc všem, tady se budu se mi to líbí
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 18:30
- Nahlásit
nefer
změní se jedno-měly by zmizet hormonálně podmíněné výkyvy nálad,prostě to,co je vázaníé na estrogeny.Vlastní povaha se nemění,jen nálady mizí.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 18:36
- Nahlásit
Jandula
viz Ebony,jde o jediné-kastráti nemají ty hormonální úlety kdy kvůli sexu pořádně nežerou a pořád pobíhají.... díky tomu líp uloží energii do tuku...a jedno nevím,u lidí existují dva typy obesity-gynoidní podmíněný estrogeny,kdy se tuk ukládá typicky do stehen a zadnice ,a androidní,s tlousnutím do břicha chlapského typu...ale není to pravidlem,jsou rofdové variace a neniusí tam být změněná hormonální hladina...ale kastrát může tloustnout vpodstatě všude...
Domnívám se,že to je opravdu jen otázka příjmu a výdeje,stačí snížit energetickou nabušenost krmiva při zachovalém výkonu...
Měla jsem psa-kastráta ve výkonu a nezměnil se ani trochu,jen při výkrmu na zimu reagoval ochotněji,rychleji se obalil.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 18:38
- Nahlásit
mirka
je to jako u lidí-nitrobřišní operace s 14-denní pracovní neschopností,a pak radši ještě měsíc neskákat překážky a nekousat,kvůli kýle.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 18:38
- Nahlásit
a kolik jsi jich viděla změněných?
viděla jsem jich dost - změněných i nezměněných a nevidím nic špatného na tom, když řeknu, že na každého psa či fenu má kastrace individuální dopad. a ano, měla jsem kastráta i doma, kdyby ses náhodou chtěla zeptat. stejně jako změna povahy se nedá na 100% předvídat pozdější inkontinence a je trošku nefér striktně říct: povaha se nezmění (kort když o pár řádků dál napíšeš: a kolik jsi jich viděla změněných? já žádnýho, když nepočítám ty svoje doma
Jinak si odmítej diskutovat s kým chceš, ale já nejsem žádný fanatický odpůrce kastrace. Jen nemám ráda, když někdo docela podstatnou věc líčí jen v růžových barvách a na negativa zapomíná.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 18:39
- Nahlásit
Já měla po sterilisaci čubu týden doma pod dohledem,kvůli stehům,pak šla do kotce,desátý den jsem vyndala stehy a čtrnáctý den šla na cvičák,akorát ten měsíc jsme se šetřily...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 18:42
- Nahlásit
nefer
co jsem vidělas a zažila,zvířata se zklidní a trochu zpohodlní,ten sexuální motor co dělá svět dynamickým tam prostě není...pro výkon není dobré,když se kastrují zvířata před dospělostí,než si právě díky hormonům vybudují osobnost a pohled na svět...trochu tý hormonální frajeřiny a zkušeností z ní je třeba...kastrace v plné dospělosti pak nic nemění,kastrace půlročního štěněte vede k trvalému infantilismu v projevu srovnáváno s nekastrovanými.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 18:45
- Nahlásit
nefer
a musím se Ebony zastat,tys nepochopila,ona říká "když nepoičítám ty svý,a pposuzuju jen těch osm cizích,tak jejich lidi si nestěžovali na nic,ale dělali před i po stejně"
a to beru.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 18:50
- Nahlásit
nefer
inkontinence hrozí u velkých plemen jako následek dvou věcí:
1)změněných anatomických poměrů dna pánevního(to samý i u lidí),ale pes je horizontálně postavený a spíš než váha orgánů se projeví jizvení po trochu nešetrnější preparaci...
2)atrofie pochvy při hypoestrinismu,řešitelné pilulkami
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 18:51
- Nahlásit
Sali
Jestli jsem Ebony špatně pochopila, patří jí omluva.
Jinak promiň, ale já dneska nemám náladu na "dlouhé řeči". Chtěla jsem jen vyjádřit svůj názor.
To co jsi napsala ti neberu, souhlasím. Ale také jsem zažila feny, které po kastraci jaksi přiostřily. Nikde jsem netvrdila, že je to nějaké extra procento, ale ta možnost prostě existuje a může nastat.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 18:53 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
To, co mi na kastraci vadí je to, že znám fenky resp. jejich majitele, co "si pořídili fenku, počkali na hárání a vykastrovali" - přeci se nebudou trápit s háráním, faleškami atd.
Pak to celé nasadí na prevenci zánětů a rakoviny, aby si to zdůvodnili.
Pak se ale ptám, proč si pořizovali fenku??? Z výše uvedených důvodů mi kastrace opravdu přijde "ala Dostál".
Nějak mi to prostě nesedí k "humánním zákrokům". Resp. jo - k typicky lidským.
PS: takže nic proti zdravotním a také s respektem k "útulkovým fenám"...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 19:00
- Nahlásit
nefer
no,to přiostření beru z pohledu výcvikáře jako pozitivum...je fakt,že zmizí roztěkanost a náladovost,a můj dobrman se nápadně stabilisoval v obraně-byl pořád stejně soustředěnej a razantní,ať se kolem dělo a vonělo cokoliv.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 19:01
- Nahlásit
Terri
a proč ne? Nechovné zvíře nemusí být plodné..proboha jsou to psi,užitková zvířata...
|
mirka
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 19:14
- Nahlásit
Tak se na to koukám a zase nevím, riziko je vždycky a u všeho. Já jsem si vždycky přála mít pejska, ale obávala jsem se, že mu nebudu schopna zajistit život podle mých představ o tom, jak by se měl mít. Možná jsem se bála přijmout zodpovědnost a podvědomé obavy, že to třeba nemusím zvládnout a co potom chudák pes... Nemyslím si, že bych byla pohodlná, tedy nejde o to, abych se trápila s falešnou březostí a háráním. Jen mám pocit, že voříškový štěňata nejsou to pravý ořechový a že mít je by byl nerozum. Nejde o mou lenost. Zdravotní hledisko nechci používat jako argument. Prostě nevím, můj názor mi příjde v dané situaci racionální a správný, přesto nemám osobní zkušenost a ač nechci, doléhá ke mě ona "parková univerzita" (jak to hezky nazvala Sali). Nechci se nechat vláčet emocemi ani z toho dělat vědu, ale je to zásah definitivní.
|
mirka
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 19:15
- Nahlásit
Jo, ještě jsem se chtěla zeptat. Měla jsem pocit, že kastrace se tento zákrok nazývá u psů, sterilizace u fen, je to tak nebo se mýlím?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 19:20
- Nahlásit
mirka
ale ty přece nechceš chovat bezpapíráky,nebo snad ano?
Jinak kastrace je operativní odnětí pohlavních orgánů,sterilisace je trvalé znemožnění rozmnožování.
|
mirka
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 19:32
- Nahlásit
SALI
Jednoznačně nechci, protože i když se v tomto případě jedná o křížení dvou podobných plemen, které bylo dokonce plánované (důvod mi není znám) a je to exteriérově hezká a chytrá fena, nehodlám v tomto "díle" pokračovat. Pokud bych se rozhodla pro dalšího psa, zcela jistě by to papírák byl, tím jsem si jistá na 100%. No novou rasu asi nevyšlechtím, takže do toho nechci jít vůbec.
Voříšci mi nevadí, považuji je za prima a mnohdy jsou to otužilá a moc chytrá zvířata, ale jsou jich plné útulky a necítím se povolána jejich stav rozmnožovat. Vážím si každého, kdo se takového pejska ujme, já bych z toho měla obavy.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 19:44
- Nahlásit
mirka
hlavně to co máš je tzv.užitkový kříženec,F1 generacemdál se potomci typově i projevově rozpadnou ,kdybys chtěla podobnýho,mudela bys zase křížit povahově špicovýho zlaťáka s obdobně dokonalým labíkem...to jsou špicoví užitkoví kříženci,používají se na slepecké psy,na asistenční psy,...mají efekt heteroze a fakt jsou fajn,lepší než obě rodičovská plemena...ale jen ta F1 generace.
|
mirka
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 19:59
- Nahlásit
SALI
Tak tedy proto to křížení, je pravda, že je výborná a chytrá, jsem z ní nadšená, ale přesně, co dál? Nejsem žádnej zkušenej chovatel a my už to F1 podle všeho jsme. Takže žádný velký perspektivy, hlavně já jí doopravdy nemám na chov, spíš je to prima kamarád a úžasnej pes, ale tím to pro mě končí. Jo ten efekt heteroze znamená přesně co? Představuju si to tak, že v první generaci, pokud se jedná o povahově dobý jedince přebírají štěňata přednosti obou plemen, v další generaci ale tento proces mizí....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 20:03
- Nahlásit
F1 jste,efekt heteroze je zvýšení životnosti obecně u kříženců první generace.
Přesně tak,F1 si bere to nejlepší z obou,učelný mix,dál to ale mizí štěpí se to mezi potomky...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 20:15 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Sali
proč ne? Nechovné zvíře nemusí být plodné..proboha jsou to psi,užitková zvířata...
Jsi přesně vystihla kámen úrazu těch pro a proti kastraci z důvodů, které jsem uvedla já.
Brát psa jako užitkové zvíře, pak si neberu servítky ani v čínské restauraci.
A co do jiných užitkových zvířat - i tam se mi kastrace nelíbí. Dělat z býka vola a z hřebce valacha... ale zde spíš vidím pozitiva ve změnách povahy narozdíl od "plusu" v zamezení mláďat.
Mělo by se něco vymyslet i pro další užitková zvířata, a tím jsou lidé - všimni si, co to vyvolává za reakci ve filmech o Ufounech
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 20:50
- Nahlásit
Terri
no to je úhel pohledu humanista kontra biolog....s tím nic nenaděláš.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 21:49
- Nahlásit
Terri
často si říkám, že by to lidem vůbec neškodilo ... ale pak si řeknu, že by o tom rozhodavala ta sběř, co si říká politici a rychle na to zapomínám
vždy až do okamžiku, kdy v tramvaji potkam "rodinku Downovych" on i ona silne postizeni, k tomu asi ctyri deti celi rodice a dva osetrovatele navrch
ale jinak mne silne vytaci reci "milovniku pejsanku", kteri z pozice ochrancu prav milacku tyraji chovem
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 22:15
- Nahlásit
Ad původní dotaz - já to vidím asi takhle:
Rozhodně bych na té feně nechovala. Taky proč a nač.
Ale ke kastraci či sterilizaci přistupuji ze zdravotních důvodů či v případě držení většího počtu zvířat z důvodů ryze praktických. Fena se dvakrát za rok od nechtěného nakrytí uhlídat dá, není t takový problém. A pokud mi tak moc vadí, že fena hárá, nepořizuji si fenu.
Neuznávám zákrok pro "pohodlí" majitele. Proč zvíře zbytečně uspávat, působit mu trauma z pooperačního stavu?
Nenechat připustit neznamená automaticky nechat vybrat. Zároveň jsou ale zvěsti o psychických změnách kastrátů značně přehnané. Tloušťka je o bilanci mezi příjmem a výdejem energie - ono ze vzduchu ta zvířata netloustnou. A při kastraci po dosažení pohlavní dospělosti k žádným psychickým změnám nedochází, kromě výše popsaných (útlum pohlavního chování).
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2005 08:03
- Nahlásit
Jak to tady čtu, začínám být zase na vážkách... I když už jsem se ke kastraci rozhodla, feňule má už docela dlouho výtok a hafani po ní jedou jak "po vypínači", navíc vzhledem k tomu, že ten výtook je podle všeho hormonálního původu, tak bude podle mě lepší ji nechat vykastrovat.
V okolí mám kastrovaných fenek celkem dost, i když všechny byly kastrovaný mnohem dřív (v poměru věku) než moje fenka, takže to jsou psiska, který jsou z části pořád ještě štěňata,možná tak už i zůstanou. Moje psice už je naštěstí dospělá, takže změna povahy se snad konat nebude...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2005 09:11
- Nahlásit
Nikita
dneska se dají z malého operačního řezu odstranit jen vaječníky,není to příliš zatěžuující operace a je pak klid,kdyby nakonec mělo dojít k zánětu dělohy,což při její atrofii zas tak moc nehrozí,dá se dobrat dodatečně...
U lidí se dělá běžně laparoskopická sterilisace podvazem vejcovodů,u psa je to možná trochu problém,vaječníky nasedají téměř přímo na děložní rohy...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2005 09:17
- Nahlásit
Sali
no to je úhel pohledu humanista kontra biolog....s tím nic nenaděláš
Také jsem dlouze přemýšlela o marné snaze mít z lékařů aspoň trochu psychology - asi to nejde, zbláznili by se...
Locco
Down - hodně z nich je o mnoho šťastnějších než my...
(jinak hodně MR je postiženo i neplodností od přírody..)
jinak mne silne vytaci reci "milovniku pejsanku", kteri z pozice ochrancu prav milacku tyraji chovem
To jsou stejní falešníci jako kastrovači z důvodů pohodlnosti.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2005 09:48
- Nahlásit
Terri
z patologa psychologa fakt neuděláš.Vzdej to:
Já vidím svět přes objektivní kriteria deskriptivních diagnos a dojmologie cobykdybyjakby provázaná empatií se soucitem mi k diagnose moc nepomůže.
Přistupuju k světu asi takto: Vidím to a to,znamená to že máš tu a tu dg.,takže si s tím vědomím nějak poraď a když to sám nezvládneš,navštiv odborníka na duši.
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2005 09:55
- Nahlásit
Sali
a dovětek...stejně jednou skončíš u mě
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2005 10:01
- Nahlásit
Sali
Souhlasím s první půlkou až po "vidím to a to". Pak už by měl nastoupit psycho-lékař, nebo ho zabiješ už tím jak to řekněš A chochol má pak zbytečnou práci s důsledky místo aby byla prevence - navíc spoustu lidí k němu prostě nejde.
A pak máš kšefty navíc.
a dovětek...stejně jednou skončíš u mě
S tím počítám , ale cesta je mnohdy zbytečně strastiplná.
Tož vraťme se ke psům
|
Danuš
|
# Zasláno: 5 Kvě 2005 07:53
- Nahlásit
Taky se přidám se svým názorem.
Já jsem jednoznačně pro kastraci. Jednak se skutečně zabrání určitým zdravotním problémům a na druhé straně - nežádoucí štěňata jsou velkým problémem. Nikdo mi neargumentujte, že fenu přece 2x do roka ohlídáte. Ti psi jsou někdy rychlejší než průjem. Strýček odháněl od feny, kterou měl na vodítku 3 psy, kteří se na ní seběhli a než se otočil, byl čtvrtý s fenou svázaný. Teď mi kolega říkal, že mu asi fenku MK nakryl jorkšír (feně je 12,5 roku). Pravda, tu neměl na vodítku, ale i tak je to docela síla. Kastrovanou fenku toto nepotká
Z hlediska etologie - v přírodě se množí pouze alfa pár. Takže není pravda, že když fenka nemá štěňata, tak je to proti přírodě. Jak už psala Sali, jako prevence rakoviny může posloužit pouze, pokud je fena chovně využívaná po celou dobu svého reprodukčního věku.
A co se týče změny povahy a tloustnutí, mám teda jenom jednu kastrovanou fenu a změnu povahy jsem u ní nepozorovala. K tloustnutí sice tendence má, ale to měla i před kastrací. Je abnormálně žravá. Ale je pořád štíhlá. Panička je hnusná a dá jenom její porci. Víc ani ň.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2005 11:43
- Nahlásit
Danuš
v přírodě se množí pouze alfa pár
to neni tak uplne pravda - musis trochu rozlisovat mezi vlky a divokymi psy .... ale v zasade ostatni odvozene veci plati
ze ctyr cumaku doma, je jeden (pes) kastrovany - z duvodu vic dieteticko-logickych nez primo zdravotnich ... velke plemeno s mnoha zdravotnimi potizemi si proste nemuze dovolit 2x do roka tri tydny nezrat a do chovu na 100% zrovna on taky nepatri
byla to pohodlnost nebo nutnost ? tezko se to i mne posuzuje, v kazdem pripade zmeny byly veskrze pozitivni
ale obecne jsem proti bezduvodne kastraci
|
Ketrin
|
# Zasláno: 12 Kvě 2005 11:21
- Nahlásit
Já bych ji vykastrovala, pokud nechcete štěňata, je to nejšetrnější. A že by fena "musela" ze zdravotních důvodů mít štěňata, je pouhá pověra.Svou nechovnou labradorku jsem bohužel nedala vykastrovat včas (nezkušenost, podobné rady jaké zvažujete vy) a dostala v 8,5 letech pyometru, tak na kastraci stejně došlo. Naštěstí vše zvládla v pohodě a ještě týž den po operaci vstala a šla se ven vyčurat, pár dní se musí hlídat stehy, aby si je fenka samoléčitelka nelízala a neškubala, ale jinak OK. Sebrala se hrozně rychle. Odteď už vždycky nechám vykastrovat fenu, která nebude pro chov, i chovnou po vyřazení, tj.po 8.roce. Zdraví Ketrin
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Kvě 2005 16:23
- Nahlásit
Ještě jeden - další případ nechtěného nakrytí. Opět náš strýček. Přišla návštěva, která nezavřela branku. Strýček šel otevřít a bláznivá nevychovaná Čikina mu proklouzla pod nohama a pláchla. Opět, než strýček sešel schody, byla Čika svázaná s vořechem, který pochopitelně vyčkával na příhodný okamžik opodál.
Lidi, kastrujte, kastrujte, kastrujte. Ne vždy se podaří zvíře uhlídat po celou dobu jeho reprodukční schopnosti.
|
Danuš
|
# Zasláno: 12 Kvě 2005 16:24
- Nahlásit
Sorry, já se nepodepsala.
|