| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Kvě 2005 08:34
- Nahlásit
ještě mám od včera trochu rozklepaná kolena a potřebuji poradit. Na procházce - podotýkám,že to bylo ve městě ve čtvrti rodinných domů - jsem měla svoji pejsinu střední velikosti na vodítku.Najednou se ozval silný řev, otočím se a cca 5m od nás se na nás řítila fena howavarda,která na svou paničku,která jela na kole, z vysoka kašlala. Protože jsem tu svou 8kg hafinu popadla do náruče a k útočnici se otočila zády, nic se nestalo - než se rozhodla jít i na mě, panička ji lapila a odvlekla.
Tu howavardku znám, vím,kde bydlí a vždy za plotem má šílený záchvat vzteku,když jdem kolem. Navíc, tenhle útok na nás nebyl první,ale poprvé nebyla na vodítku a byla hodně blízko. Potřebovala bych vědět,jestli existuje způsob, jak té velké potvoře vysvětlit,že tohle prostě nesmí i když si třeba s mojí čubou nepadly do oka.Ještě upřesnění - hawavardce jsou cca 2 roky, já mám roční skoro štěně. S jinými psy ani fenami problémy nemáme a nezpozorovala jsem důvod,proč howav. nás tak nenávidí (moje čuba ji nijak neprovokuje).
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2005 13:57
- Nahlásit
hovawarti jsou všeobecně trošku výbušnější povahy a pokud nemají důslednou výchovu, velmi snadno přerostou páníčkovi přes hlavu....
Ono to chce hodně sledovat výraz psa, s jakým se k vám a vaší fence "řítí"....fakt že se "řítí" ještě nemusí znamenat, že chce vašeho psa napadnout..... To ale musíte poznat sama a učinit včas příslušná opatření.....To braní fenky do náruče bych viděla opravdu jako krajní řešení. Pokud je to možné, snažte se toho vyvarovat. Fenku byste tak akorát naučila, že se má velkých psů bát....nebo by si na ně z té vyšší pozice u vás v náručí mohla začít dovolovat....Taky většina psů, kteří se k vám blíží za účelem očichat si vaši fenku se na vás bude snažit skákat, pokud fenu vezmete do náruče. Je to logické - nedosáhnou na ní, tak si vyskočí.
Jinak k tomu štěkání a cenění zubů za plotem....to je normální. Spousta psů za plotem dělá "bububu" a venku na neutrální půdě se buďto kamarádí, nebo si ostatních psů nevšímají.....
Pokud ale tu hovawartku znáte a víte, že je agresívní, pokud nebude na vodítku. Snažte se co nejvíc zachovat chladnou hlavu, pokud se budete na procházce míjet, zkuste si jí vůbec nevšímat, pokud poběží k vám, zkuste ji zahnat dřív, než k vám doběhne. Já vím, že se to lehko říká a těžko uplatňuje v praxi..... Zkuste se podívat na fórum "obrana před nezvládnutelným psem", tam se toto téma také probíralo.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2005 13:59
- Nahlásit
to fórum je tady http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=7&topic =259
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Kvě 2005 14:36
- Nahlásit
nebo se mrkni sem http://erbak.com/PES/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=273&star t=0
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Kvě 2005 15:07
- Nahlásit
Problém je v tom,že ta howavardka moji čubu 100% nesnáší a považuje ji za nepřítele č. 1, proč, to nedokážu vysvětlit. Když jsme se potkaly před tím útokem,tak to bylo na chodníku,auta byla tak těsně u sebe,že jsme nemohly přejít,howavar se na nás také sápala (vrčela a cenila zuby),slečna ji nemohla skoro udržet. svoji čubinu jsem vmáčkla pod auto a stála před ní,takže to proběhlo v přiměřených mezích. Vzetí psa do náruče bylo opravdu krajní řešení - jak píšete.Rozhodně to není tak,že by moje hafina v mém náručí měla větší jistotu a troufala si a provokovala.Velkých psů se nebojí - kamarádí s malamutem,afgánem a dobrmanem.
Rozhodně to není tak, že čubu nenechám k nikomu přiblížit, naopak, chci,aby byla na psy zvyklá a dobře s nimi vycházela,ale předem se ostatních lidí ptám, jestli jim nevadí,když se psi očuchají. Co mám zkušenost, pejskařům s velkými hafany to nevadí, těm s malými dost často ano
Problém je prostě v tom,že ji jako malé štěně pokousal vlčák - taky jsem ji měla na vodítku. trauma z toho mám větší asi já než moje psice, přestože se to napadení neobešlo bez jejího zranění a amputace Klidně bych si to rozdala s vlkodavem!!!
ti lidi s howavardkou znám jen od vidění,ale myslím, že by byli svolní nějak ten problém řešit společně - aby se hafiny aspoň ignorovaly,jen nevím jak, tak kdyby někdo měl zkušenost - poraďte, díky
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2005 16:59
- Nahlásit
nějak ten problém řešit společně - aby se hafiny aspoň ignorovaly
bylo by skutečně ideální, kdybyste problém vyřešili s majiteli té hovawartky. Jelikož jsou hovíce vcelku paličáci a když si jednou zapamatují, že je např. za vyjíždění na psa nikdo nepotrestal, budou to pak dělat dál protože to budou považovat za normální. (to se ale netýká jen hovíků...ale všech psů....) Ve vašem případě asi těžko docílíte, aby se čuby navzájem ignorovaly. To by musela panička té hovice udělat opravdu razantní krok ve výchově......Dvouletá čuba se ale ještě pořád dá převychovat lépe než třeba 5letá....
Napadá mě, co kdybyste se s majitelkou té hovawartky domluvila, že se jakoby náhodou budete potkávat na vycházkách často - vždy obě feny na vodítku a kdykoli by jedna nebo druhá vystartovala, tak okamžitě trest - ostrým hlasem "fůůůůj, nesmíš" a razantní trhnutí vodítkem - pokud by ve vyjíždění pokračovala tak plácnout přes čumák.
Podle mě, když by se čuby potkávaly často a po každém vyjetí dostaly "přes čumák", brzy se naučí držet klapačku
To je ale čistě můj názor - nejsem výcvikář, jen se mi toto osvědčilo u mého pesana. Když mi vyjížděl po jednom špicovi.... Chce to ale stoprocentně vědět, že oba páníčci své psy zvládnou.
|