Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Poslušnost - fena rok a půl
Autor Zpráva
Bobina
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 20:27
- Nahlásit

Ahoj, mám fenku slovenského čuvače a taky horu trápení. Už jsem sem psala jako anonym, kvůli toulání naši čtyřnohé potvůrky. Problém zatím bohužel nezmizel, spíš ještě narostl. Nevím, jestli je to puberta, vzdor nebo něco jiného. Naše psí slečna odmítá poslušnost, hlavně venku. Při povelu "ke mně " obvykle zbystří, chvíli jako by přemýšlí, pak se vydá směrem ke mně, ale velice líně a pomalu. Cestou ke mně, očuchává stromky, keře a tak. Často se zastaví na několik minut, pak se vydá ode mně. Když náhodou:confusedřijde, předsedne s výrazem "Neotravuj" Pochválím ji, dám pamlsek. Přiznám se, že mě její chování velice štve. Jinak je milá, hravá a úžasná. Myslím, že je naší rodině oddanná. Od malinka (třech měsíců)ji vychovávám k základní poslušnosti, myslím, že nám to fakt klapalo. Najednou bác, a jsem ji fuk. Myslím, že jsem někde udělala chybu. Myslíte, že se dá s její výchovou ještě něco dělat ? Není už moc stará? Pomohlo by ji mateřství ?Díky všem za odpověď. Bobina

nefer
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2005 21:05
- Nahlásit

vezmu to od konce:

Pomohlo by ji mateřství ?
Jak jsi na tohle, probůh, přišla? Myslíš, že mateřství feny někomu pomůže, aby byl více respektován? Nehledě na to, že v roce a půl má na březost ještě dost času.

Myslíte, že se dá s její výchovou ještě něco dělat ? Není už moc stará?
Ne, není ještě stará. V tomhle věku se dá udělat se psem ještě spousta věcí.

Najednou bác, a jsem ji fuk.
Myslím, žes to vystihla přesně. Otázka je, co děláš, abys jí fuk nebyla. Musí mít důvod k tobě přijít. Jestli stojíš na místě, opakuješ donekonečna povel a na konci čeká nic moc pochvala a okoukaný pamlsek, nemůžeš po ní chtít nic extra.
např. když vidíš, že na povel reaguje, ale pomalu a líně, musíš se ji snažit zaujmout, vnést do toho trošku zábavy. utíkat směrem od psa, vyloženě jásat, že jde k tobě, ukazovat odměnu (buď pamlsek nebo hračku - na co víc reaguje) a když povel splní a je konečně u tebe, pochválit dvakrát tolik a pohrát si. časem se tyhle "šílené" projevy samozřejmě tlumí, ale až časem. stejně tak je podstatné, jak povel proneseš - na zabrblané "ke mě" někam do límce, ti reagovat nebude. povel je prostě povel - pevným hlasem dostatečně hlasitě, tak že nedává na výběr jestli provést nebo ne.

proč vůbec nezajdeš někam na cvičák, kde to tohle všechno předvedou v reálu

Bobina
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 17:45
- Nahlásit

Ahoj Nefer, o cvičáku jsem vážně uvažovala, už v jejím štěněčím věku, ale nakonec jsem to zamítla. V té době se mi totiž narodilo mimčo, které mi zabralo dost času. Byla jsem fakt ráda, že jsem zvládala péči i o naší psí slečnu. Navíc u nás na cvičáku cvičí hlavcně NO, dle názoru chovatele potřebuje slovenský čuvač, jiný přístup.Můžeš asi taky namítat, že je nevhodná doba na pořízení psa v době mateřství paničky, ale co chovatel to názor. Já, ale nejsem chovatel a řídím se především svým selským rozumem. Peggy navíc malého miluje, a až do te´d nebyl problém ani s posloucháním, ani s útěkem. Chyba je asi jinde. Moc se mi líbí nápad s jásáním, a taky ho vyzkouším. Díky. Taky chci dodat, že se mi nelíbí tvůj ostrý přístup. Vím, že nejsem chovatel, možná ani dobrý pán. Jsem sice žena, ale dle okolí né snad úplně blbá. Možná jsem Tě naštvala tím psím mateřstvím, ale všechno prostě nevím. Taky si myslím, že je mladá, ale její toulání mě dohání k šílenství. Navíc jsme před dvěma roky, přišli o dva pejsky, které nám kousek od domu ve vesnici nějaký blb zastřelil brokovnicí. Nerada bych, aby naši fenu potkal stejný osud. Klidně si mysli, že jsem tamto rohatý.Já si jen nevím rady. Bobina
PS :Ale za rady dík.

Tchor
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 17:58
- Nahlásit

Bobina
jedina moje rada je prekopat od zakladu pristup ke psovi , zacit snim delat nejaky kynologicky sport a psa dukladne zamestnat. Sama si poradne doplnit znalosti a pokusit se ve svem okoli najit nekoho se zkusenostmi s vycvikem psu ( nejschudnejsi cesta byva cvicak). Je pravda ze cuvac potrebuje trochu jiny pristup nez NO, ale princip vycviku je uplne stejny jenom je potreba mnohem vetsi cit pro psa.

nefer
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 19:11
- Nahlásit

Bobino, promiň jestli to ode mě vyznělo ostře, ale chtěla jsem jen stručně, jasně, výstižně. Osobně bych sice svůj projev tak tragicky neviděla, ale jestli ty ano, patří ti omluva.
Tchor má naprostou pravdu. I když máte na cvičáku převahu NO, neznamená to, že tam nemůžeš. "trochu jiný přístup" je hodně ošemetná věc. jseš dospělý člověk a máš svojí hlavu, na první pohled to vypadá, že i inteligentní, tak se nemusíš bát na ten cvičák jít a omrknout ho. běž tam klidně bez psa, sedni si s instruktorem a pokecej. uvídíš, jak ti jeho metody padnou do oka, ženská intuice napoví
pořád je ale lepší, když ti někdo ukáže, co máš dělat v reálu na konkrétních situacích. bohužel má psaná diskuse nevýhodu v tom, že je právě psaná. a co je psáno, nemusí být nutně pochopeno, tak jak bylo myšleno.
jestli ti moje rada pomůže, budu ráda. kdyby jsi ale měla pocit, že to nikam nevede, najdi si opravdu někoho v okolí, kdo tě naučí.

Bobina
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 19:25
- Nahlásit

Ahoj Tchore, zkusím najít někoho,kdo má se psi zkušenosti. Snad budu mít štěstí. Už jsme s manželem prodebatovali ten cvičák, má to jeden háček. Naše Peggy nesnese jízdu autem, vozíme ji jen na veterinu nebo na výlety (občas), no a vždy je jí špatně a zvrací. Myslím, že za to může chovatelův nezbedný syn, který ji při našem přebýrání stále krmil. Těch 250 km domů ji taky asi moc neprospělo. Co se týče literatury, je to se mnou horší. Mám prima knížku o výcviku, podle které jsem postupovala. Bohužel neobsahuje moc rad,co se týče neposlouchání nebo toulání. Scháněla jsem knížku, laděnou přímo pro čuvače, ale marně. (i na slovensku). Čuvač už prý není teď moc moderní, asi není moc komerční. No a co se týče ostatní literatury z obchodů, přijde mi moc povrchní a komerční. Neviděla jsem, samozřejmě všechny knihy. Třeba o nějaké víš ? Zajímájí mě hlavně problémy se psy, toulání a tak. Ráda bych svojí feně porozumněla. Díky. Bobina

AngelikaTruskova
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2019 12:38
- Nahlásit

ModniVeci.cz je online internetový eshop který byl vytvořen k tomu aby ti ušetřil čas a chození po obchodech. V naší nabídce najdeš mnoho kvalitních produktů jako jsou šaty, košile pro ženy i pro muže, trička, plavky, spodní prádlo i prádlo. V naší nabídce najdete i mnoho věcí které se hodí jako dárek pro vaše blízké mohou to být např. pantofle které vám nabízíme v oteplených i neoteplených verzích pro ženy i muže. Nebo kvalitní kožené věci jako jsou kožené opasky, kabelky, rukavice a pod. V nabídce máme i drobnosti jako jsou ponožky, šátky na krk či čepice nebo klobouky.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání