Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Jackyl-Hydův syndrom u kokrů
Autor Zpráva
Alča
# Zasláno: 3 Dub 2005 11:31
- Nahlásit

Můj kokršpaněl se vždycky projevoval při krmení trochu dominantně, teď se to však velice zhoršilo...Včera jsem např. prošla kolem jeho misky a on zavrčel. Nevšímala jsem si toho a sedla si na druhou stranu místnosti. On dožral, přišel ke mně a podle mého výrazu poznal, že se na něj zlobím a začal se ke mně tulit. Já mu řekla trochu rozzlobeným hlasem:"Před chvílí si vrčel, když jsem se přiblížila k misce a teď se chceš tulit? To teda ne, běž na místo." Mi najednou vystartoval po obličeji a myslel to naprosto vážně. Naštěsí jsem si před obličej dala ruku, takže mě kousnul jen do prstů. Pak odešel na místo. Jeden nejmenovaný odborník na agresivní psy mi říkal, že to je nejspíš Jackyl-Hydův syndrom zuřivosti, který mají kokři v genech. Prý už je to dost vzácné, ale vyskytovat swe to může. Myslíte, že to opravdu může být tento syndrom? Pokud ano, uvítala bych jakékoli informace o tomto syndromu, popř jak ho zastavit nebo alespoň zmírnit. Můj pes je u krmení úplně nepříčetný, jenak je to skvělý a hodný pes. Jsme na sobě hodně závislí, všude chodí za mnou, neustále se chce mazlit, má rád děti, no prostě mazel. Ale jakmile mu dám krmení, je to úplně jiný pes.

stremka
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2005 14:04
- Nahlásit

Alča
ráda bych poznala toho "odborníka" co ti tady blbne mozek. To je normální projev málo(nechci říci špatně) vychovaného kokra.Abych ti mohla dát radu co s tím napiš mi kolik je tobě a kolik je kokříkovi.

Anonymní
# Zasláno: 3 Dub 2005 16:49
- Nahlásit

ALČO:
....No nevim kdo ti radí ten j-d syndrom ale pokud jsi tu situaci popsala takhle : "najednou mi vystartoval po obličeji atd..." může to někdo pochopit jako "z ničeho nic - bez předešlých komunikačních projevů - naprosto nečekaně a neadekvátně ....atd." . To je ten problém RADÍLKŮ-ODBORNÍKŮ na poradnách přes internet.... že můžou tvou informaci i jen špatně pochopit a hluboké nedorozumění je na světě !......Pokud ti ten odborník neřekl že by musel vás /psa+tebe/ vidět a ZAŽÍT osobně - pak je to trouba a to pěkně nebezpečnej pro ostatní pejskaře amatéry-lajky co se na něj kdy obrátěj o pomoc....
Je mnoho povolaných - ale jen málo vyvolených !
Z tvého nynějšího vysvětlení o j-d s. myslím nejde.

nefer
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2005 17:12
- Nahlásit

trochu se Alči zastanu, o tom svém kokrovi sem už psala několikrát (jsi zo ty, že) a podle těch příspěvků soudím, že zkoušela první poslední. jeden čas to už vypadalo, že s tím vyjížděním u jídla přestane a najednou tohle. myslím, že i vím, kdo je oním odborníkem (pan Desenský, že). měla bys ho navštívit osobně i se psem. nebo odkud jsi? třeba se najde někdo blíž. protože já fakt nevím, co ti ještě poradit. možná bude mít pravdu, podle toho co vše jsi zatím popsala, bych se zas tak moc nedivila

Alča
# Zasláno: 3 Dub 2005 17:52
- Nahlásit

Mě je 16 a kokříkovi je 10 měsíců.
To nefer-Ano, jsem to já Vložilo se mi tam blbý jméno a pak už to nešlo změnit. Také máš pravdu, že te to pan Desenský. Mluvila jsem s ním po telefonu, ve čtvrtek jsme domluvení, že se tam stavím. Prozatím mi poradil, že ho mám dát na vodítko a když začne při krmení jančit, tak ho přivolat a přitáhnout si ho, ale toho se právě bojím...že když ho přitáhnu, tak mě kousne. Vždycky se jen oháněl a lehce kousal, ale co jsem zažila včera...jsem z toho ještě teď v šoku. Vypadal, že vůbec neví kdo jsem, jako by mě najednou ani nepoznával. A chvilku potom se chtěl zase mazlit. Nevím, přijde mi to opravdu jako ten syndrom. Nebo je to jen, jak říkáte, projev špatně vychovaného psa? Já ale vůbec nevím, kde jsem mohla ve výchově udělat takovou chybu. Jednoho dá se říct trochu útočného psa z útulku jsem vychovala ve skvělého psa, ale s tím mým si fakt nevím rady.

haha
# Zasláno: 3 Dub 2005 18:31
- Nahlásit

alčo myslím že jsi to ty které jsem už jednou taky něco psala a ostatní mě tady považovali za blbce ale zřejmě se tě pes po tom trestání začal bát a teď už ví že když ho okřikneš může následovat trest a on se předem brání útokem, čím víc násilí proti němu budeš používat tím se bude situace zhoršovat , vzhledem k tomu že se jedná teprve o štěně co bude asi dělat v dospělosti. jedinou pomocí je tady opravdu trpělivost a vlídné zacházení taky zvýšená pohybová aktivita psa aby byl náležitě utahanej a neměl náladu na blbosti,musíš s ním zacházet důsledně ale bez nervozity a strachu, prostě se jedná o trochu labilnější zvíře a chybu ve výchově jsi udělala tím že jsi ho začala nepřiměřeně trestat a on se tě teď bojí.

stremka
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2005 19:14
- Nahlásit

nefer
Alča
tak jestli už byl psík jak popisujete jako pokusný králík tak to chce odborníka a vidět jeho reakce.Já teda nevím ale když se dávají rady po netu, tak ten, kdo chce poradit ,by si měj vybrat pouze jednu metodu a podle ní se řídit a ne zkoušet jak to přijde v "net-poradně".Metoda" buď a nebo" se v kynologii nevyplácí.

nefer
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2005 08:27
- Nahlásit

Stremka, odpovím za Alču (ale stejně to bylo adresováno i mě), dostala několik návrhů, jak to řešit a jeden z nich si vybrala (tedy tak jsem to z jejích příspěvků pochopila), byla to zrovna cesta po dobrém (ne nepřiměřené trestání jak mluví haha - pokud vím, ta to nechtěla řešit vůbec) a chvíli to vypadalo dobře. ale já fakt nevím co k tomu dál říct - nepřijde mi to jako normální dominance nad pánem a už vůbec ne jako strach z něho. kdyby se pes bál a pánovi nevěřil, těžko si nechá bez řečí čistit uši a plnit všechny ostatní povely.

Evicka
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2005 09:56
- Nahlásit

Myslím si, že o tomhle problému je zbytečné tlachat na netu, musí se řešit konkrétně na základě osobního seznámení s majitelkou a psem, jejich vzájemného respektování a komunikace vůbec. V tomto případě to chce odborníka a přímou konzultaci s ním. Nebude tak jednoduché psa této nepřiměřené reakce zbavit. Osobně si myslím, že nejde o žádný syndrom, ale spíš o to, že se někde něco ve výchově pokazilo. P. Desenský určitě bude vědět jak na to.

stremka
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2005 12:32
- Nahlásit

Evicka
souhlasím s tebou.Já to napsala trochu jinak ale v podstatě máme stejný názor.Podle mě tam byl vytvořen nežádoucí podnět ,který se projevuje při krmení, protože v té souvislosti byl vytvořen.

RoSa
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2005 14:02
- Nahlásit

Dr. Čáp ve své poradně veterina-info jednou zmiňoval, že kokři jsou početně největší "klientela" na uspání z důvodu agresivity, nejčastěji se jedná o zlaté kokry. To jsem Alču asi moc nepotěšila...
Ale jak již všichni psali: tohle chce osobní návštěvu u odborníka a ne rady po netu.

haha
# Zasláno: 4 Dub 2005 19:00
- Nahlásit

já jsem toho psa neviděla jak kousl a jak se zachoval potom ale podle toho popisu soudím že vyrazil a pak zdrhnul na místo , takhle se nechová dominantní jedinec,ten by kousnul naplno a pořádně,zřejmě tím že jsi ho pro něj bezdůvodně okřikla, on už totiž nepochopí že je to za to že před 10 minutama vrčel,považoval se za ohroženého a zaútočil prostě proto že se bojí (jinak nevim jak s těma ušima ale to jsem psala já o svém psu)rozhodně bych nepřemýšlela o žádném uspání psa ,mí psi se ke mě dostali většinou jako dospělí a někteří i velmi problémoví jedinci, přesto se po dobrém s nimi pořídit dalo.Je pravda že pes nějakým způsobem zkažený se již nikdy nebude chovat zcela normálně jako pes normální a dobře vychovaný od štěněte.

Alča
# Zasláno: 4 Dub 2005 19:39
- Nahlásit

Ano, pan Desenský ho opravdu musí vidět, protože jeho chování je velice zváštní a těžko se to popisuje. Mě např. docela zaskočilo to, že se často po krmení přede mnou sám od sebe převalí za záda a vrčí při tom. Zajímalo by mě, co tím chce říct. Od té doby, co to děláme s tím vodítkem, jak nám pan Desenský poradil po telefonu, je to čím dál horší. Dříve vrčel, když jsem se přiblížila, teď stačí k zuřivému vrčení jen to, že na něj při krmení nebo po něm z dálky přátelsky promluvím. Tak uvidíme ve čtvrtek... Do té doby nebudu nijak zasahovat, jen mu vždy dám krmení a odejdu z místnosti. Pan Desenský ho opravdu musí vidět, aby zvolil vhodnou metodu a nechci to ještě víc pokazit, tedy pokud to vůbec ještě jde. L
Viděla jsem pana Desenského v pořadu Na vlastní oči. Zdálo se mi, že používá metody spíše „po zlém“, ale je mnohonásobně zkušenější než já nebo jakýkoli jiný pejskař, tak snad ví, co dělá. Máte s ním někdo zkušenosti? Jsem totiž trochu na vážkách, jestli mu mám věřit. Po té jeho „radě“ můj pes skoro nežere a když už jo, tak se hrozně bojí a kouká na mě, jestli vůbec může. Mám takový dojem, že už mu vrčení při krmení přijde natolik normální, že když ho trestám za vrčení a chňapání, myslí si, že ho trestám za to, že žere.
Proboha, o nějakém uspání mi ani nemluvte. Mám ho hrozně ráda a asi bych to psychicky nezvládla. Ještě dávno před tím, než jsme si pořídili psa, moje máma jednou prohlásila:"Pes, který se obrátí proti jeho majiteli je nebezpečný a musí se nechat utratit." Poslední dobou mi to pořád zní v uších a jen doufám, že tento názor moje máma nezačne znovu propagovat.

Azoráček
# Zasláno: 4 Dub 2005 19:43
- Nahlásit

Alča
Alčo ahojky, jsi to ty,co má Kimíka? Pokud ano, jsem v šoku!!Tohle bych od Kimíka vážně nečekala
:sadyk vypadal jako suprovej pejsek:confusedoufám že se mýlím a Kimík nezklame

Napiš prosím, třeba i na mail, jistě ho znáš

Azoráček
# Zasláno: 4 Dub 2005 19:45
- Nahlásit

Koukám že se mi tam udělali uplne jiná smaily. První měl být a druhý

Sendy
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2005 20:16
- Nahlásit

Alča
Ano, pan Desenský ho opravdu musí vidět, protože jeho chování je velice zváštní a těžko se to popisuje
Sama jsi to napsala. Neváhej a ve čtvrtek k němu jeď. Neboj se.....poradí, pomůže.
Pokud jsi ještě nebyla na jeho stránkách (http://artemis.erbak.com), mrkni se do diskuze,určitě si na něj uděláš jiný názor, než z Novy.

Eimy
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2005 20:21
- Nahlásit

haha

Eimy
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2005 20:23
- Nahlásit

haha
Nedávno jsem se zrovna bavila s jednou slečnou, jejíž známí si vzali kokra, kterj nepouštěl předchozí rodinu ani do pokoje, dkyž nechtěl atd. Jakžtakž ho dali "do pucu", ale bohužel po určité dob, když pejsek zestárl, bezdůvodně napadl pánečka a bohužel ho museli nechat utratit...
Co v posledních dnech vídám kokry, tak jsou opravdu docela dost agresivní (třeba když jim chce paneček venku sebrat klacek), neříkám,že jsou takový všichni, ale u jiných psů se s tim tolik nesetkávám...

Alča
# Zasláno: 4 Dub 2005 21:46
- Nahlásit

azoráček:
Jojo, bohužel jsem to já On to opravdu je suprovej pejsek, ale při krmení se mi zdá, že to ani není on.

Myslíte, že mám do čtvrtka pokračovat v tom, co mi poradil pan Desenský s tím vodítkem? On už se hrozně bojí žrát a většinou si vezme pár soust snaží se utéct. Je mi fakt hrozně, když si s ním hraju a jsme nejlepší kámoši a pak přede mnou utíká.

Sendy
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2005 00:45
- Nahlásit

Alča
Já bych ho do čtvrtka nechala v klidu, než se na něj podívá a poradí. Je možné, že jste si přes telefon správně nerozumněli a třeba to děláš špatně, nevím. Jen bych ho ve čtvrtek nekrmila ráno (pokud krmíš) a vzala to krmení s sebou.
Dej pak vědět, jak pokračujete.

Evik
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2005 07:14
- Nahlásit

Alča

jak to tu čtu, mám pocit, že je pejsa prostě jen nervově labilní a neumí si v té své hlavičce srovnat, co po něm vlastně požaduješ.... Nevím jak to p. Desenský s tím vodítkem myslel, ale přijde mi to jako přinejmenším "zvláštní" metoda....p.Desenský ale snad ví, co dělá....rozhodně si myslím, že bys to neměla dělat sama a počkat s tím, až ti přesně ukáže co a jak. Po telefonu se taky radí blbě.....

moll
# Zasláno: 5 Dub 2005 12:59
- Nahlásit

Fenka zařazená v naší smečce na poslední místo taky při jídle vrčí. A v přítomnosti alfas-psa se taky převrací na záda. a čím víc dává tělem najevo podřízenost, tím víc vrčí. Ale pokud jí šéf smečky naznačí, že vznáší nárok na její misku, tak sice vrčí pořád, ale přenechá mu ji. V případě štěněte si myslím, že je to taky agrese ze strachu. Já bych se nedala odradit jeho vrčením a v době jídla bych byla ve stejné místnosti jako on. Zpočátku opodál a postupně bych se přibližovala. V klidu - třeba sedět na židli a jen koukat. V případě nutnosti bych si oblékla tlustý svetr a případně rukavice. kdyby štěně vyjelo, tak by hned dostalo přes zadek a vědělo by, že to není za žrádlo, ale za napadení paničky. myslím, že pomůže pouze velká trpělivost, citlivost a důslednost. Tahání za vodítko a vůbec rušení psa při jídle bych pro začátek zcela vynechala - štěně musí napřed získat jistotu, že si jídlo nemusí před nikým bránit. Teprve potom se může učit, že je v pořádku, když mu někdo sahá do misky.
PS: S p. Desenským jsem byla na výcvikovém kursu, poznala jsem i několik psů, které zkrotil a předal buď zpět majitelům nebo dalším lidem. Psiska byla poslušná, jen v očích jim chyběla jiskra a radost.moll

Alča
# Zasláno: 5 Dub 2005 18:17
- Nahlásit

Dneska ráno jsme to zkusili metodou, která by se ani panu Desenskému nelíbila, protože je založená na tom, že se psu podřídím, ale fungovala. Když mě jako každé ráno po probuzení horlivě vítal a olizoval, tak jsem si říkala, že bych ho mohla zkusit nakrmit, když je na mě takhle natěšený. Lehla jsem si k misce na bok. On přišel a olízal mě. Pak jsem pomalu a velice opatrně nasypala do misky krmení. To najednou jako vždy začal být celý napjatý, počkal na povel a pak se do toho pustil. Ležela jsem těsně u něj a přátelsky na něj mluvila. Vrtěl při tom ocasem. Pak jsem ho zkusila pohladit. To nejdřív trochu zavrčel, ale když jsem ho začala drbat za uchem (což mi nikdy jindy při krmení nedovolil), tak přestal vrčet. Když dojedl, strčil do mě čumákem a ještě jednou mě celou olízal. Pak jsem si říkala, že bych měla tuto pozitivní zkušenost ještě více podpořit. Vyndala jsem balonek a chvíli jsme si hráli. Vypadal neuvěřitelně šťastně, stejně jako já, že jsme zvládli krmení téměř bez vrčení. Vím, že po krmení si pes nemá hrát, ale nehráli jsme si moc divoce.
to moll:
Tvůj názor zní ze všech co jsem četla nejrozumněji. K panu Desenskému zajedeme ve čtvrtek večer, tak dám asi vědět později večer. Na víkend totiž jedu pryč. Budu se řídit jeho radami, ale doufám, že nebude používat příliš drastické metody. Psal mi, že už několik kokrů s podobným chováním převychoval tak, že jsou ovladatelní povelem na dálku.
"Psiska byla poslušná, jen v očích jim chyběla jiskra a radost."
To je to, čeho se trochu bojím. Při jakémkoli výcviku by si měl pes zachovat trochu své hrdosti. Není nic horšího, než pohled na psa, který je sice poslušný, ale takzvaně zlomený a v očích mu chybí ta zmiňovaná jiskra.

haha
# Zasláno: 5 Dub 2005 18:24
- Nahlásit

Neznám pana Desenskýho,ale rozhodně bych v žádnejch pokusech z vodítkem nepokračovala, podle toho co popisuješ se tě ten pes bojí a fakt nechápe proč ho trestáš, zkus si ho při žrádle nevšímat jak už jsi to udělala ,úplně ho ignoruj i jinak se při manipulaci s nim zatim vyvaruj trestání nebo okřikování, spíš když za vrčí tak si ho prostě přestaň na chvíli všímat to je pro psa největší trest, já sama jsem z takovým raplem 14 let žila nebyl to sice kokr ale po prodělaném zánětu mozkových blan se choval skoro podobně , hlavně na něj nepoužívej násilí protože to všechno jen zhorší on když časem uvidí že mu od tebe nic nehrozí trochu se zklidní, to že na tebe vrčí neznamená že tě nemá rád nebo že tě neuznává je to jen nepřiměřená reakce labilního zvířete která se dá trpělivostí snížit na únosnou míru.

moll
# Zasláno: 6 Dub 2005 07:56
- Nahlásit

Jsou i jiní cvičitelé a napravovači psího chování. např. p. Eichler píše bve svých článcích, že se mu mockrát podařilo překonat agresivní chování psa metodou, která je na první pokled docela ujetá: pes vystartuje a zcela zřejmě očekává trest, po němž by mohl opět projevit agresi a s pánečkem se natahovat, kdo je větší šéf. Ale u p. eichlera dostane po prvním útoku obrovskou radost, pochvalu a pamlsek. Tím se pes prý uvede do stavu naprostého zmatku, protože je to situace, se kterou vůbec nepočítal a není na její řešení okamžitě připraven. Než promyslí další postup, zabaví ho cvičitel jinak - hrou, úkolem apod. a pes nemá na další agresi čas ani mysl.
Po zkušenostech popsaných v přáspěvku z 5 Dub, 2005 18:17:06 je vidět, že je opravdu potřeba zbavit psa strachu o misku a žrádlo. Vždy je dobré vyslechnout rady, ale vyhodnotit je vlastním rozumem a aplikovat do své vlastní situace. To platí i o výsledku návštěvy u R. Desenského. těším se na další pokračování příběhu.moll

Alča
# Zasláno: 7 Dub 2005 21:41
- Nahlásit

Tak jsme dnes byli na návštěvě u pana Desenského. Nějakou dobu toho mého kokříka „testoval“. Nejdříve jsem mu měla říct, ať si sedne. To poslechnul dobře. Pak jsem si ho měla dát např. na klín v poloze na zádech, to už se trochu bránil. Pak jsem ho měla odvolat od psa tak, aby si sednul čelem ke mně. Sice si sednul přede mě, ale hlavu stále otáčel za psy. Takže tohle mám trénovat častěji, protože mě při tom trochu neuznává a čím bude starší, tím více se bude snažit prosadit. Říkal, že má trochu labilní povahu, že je to holt trochu nervák a na svůj věk už si dost dovoluje.
Co se týče přímo krmení, prý to dělá ze strachu a za strach ho nemám trestat. Mám ho vždy mít preventivně na vodítku, abych případně mohla zasáhnout. Když krmení odmítá, prý je to jeho problém, klidně si mám sednout nebo něco dělat a nevšímat si ho (dnes jsem to už zkoušela a opravdu se do toho po chvíli váhání pustil). Pak se chovat naprosto normálně, projít vedle něj a když zavrčí, tak si z něj udělat srandu. Mluvit na něj veselým hlasem, smát se mu,… Prý ho tím překvapím a on najednou nebude vědět, proč vlastně vrčí. Jen kdyby vystartoval nebo chňapal, tak pořádně škubnout vodítkem. Dnes jsme to už doma zkoušeli a po tom, co jsem si z něj „udělala srandu“ toho nechal. Chodila jsem kolem něj a jen občas zavrčel, to jsem se pak zase chovala hrozně pobaveně. Ani nechňapal, i když jsem chodila docela blízko, takže jsme ani vodítkem škubat nemuseli. Ale dnes byl hodně unavený, uvidíme, jak nám to půjde příští dny. Po víkendu sem zase napíšu, jak pokračujeme.
Trochu jsem se obávala, co to bude za člověka, když žije v boudě na samotě u lesa, ale musím říct, že to byl neuvěřitelně milý a sympatický člověk. Psi měli opravdu tvrdou disciplínu, ale to asi musí být, když je jich tam celkem odhaduji tak 15, k tomu ještě kůň a ovce a všechno je to v jedné zahradě.

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2005 09:07
- Nahlásit

Alča

držím Ti palce, ať pejsa dělá pokroky....pan Desenský určitě ví, o čem mluví, ale s tím vodítkem mi to pořád přijde dost divný....Pes se tedy musí asi to vodítko při krmení vůbec nevnímat, aby byl schopný se nažrat v klidu....nevím.....Kdybych dala při krmení svému psu vodítko, vím, že by nikdy nevrčel (já se mu klidně při krmení můžu v misce hrabat), ale žral by v hrozném spěchu z obavy, že mu to někdo sebere......Tvůj kokřík baští s tím vodítkem normálně - přehnaně nehltá?

Alča
# Zasláno: 10 Dub 2005 19:06
- Nahlásit

Hltal vždycky, s vodítkem i bez. Poslední dobou však hltá o něco míň, spousta lidí mi říkala, že je docela hubený, tak ho trochu víc krmím. Právě jsme se vrátili od babičky, kdy byli další 3 psi a mělo to velice pozitivní účinek. Všichni psi tam jsou totiž zvyklí krmit se společně, tak jsem ho zkusila nakrmit s nimi. Když viděl, že ostatní psi jsou klidní, žerou si na vzájem z misek a žádné náznaky agrese, snažil se je napodobovat.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání