| Autor |
Zpráva |
Martina
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 15:10
- Nahlásit
Mám jeden dotaz. Když vidím moji fenku jak honí za oknama mouchy a pochutnává si na nich, tak už mě děsí představa až začnou včely a vosy. Nedávno jsem někde četla, že kdo má malé plemeno má u sebe nosit jakousi hadičku a v případě šťípnutí zasunout do krku, aby se pejsek neudusil. Co Vy na to?
Jak reagují Vaši pejsánci na včely nebo jiný bodavý hmyz?
|
šíša
|
# Zasláno: 1 Dub 2005 15:27
- Nahlásit
Naše čubina je taky honí. Loni v létě ji vosa píchla do čumáku. V momentě jí začala otékat hlava, naštěstí máme veterináře kousek tak jsme dostali injekci proti otokům a čubina pomalu splaskla. Jako první pomoc nám veterinář doporučil Dithiaden který prý působí protialergicky. Ale naštěstí jsme zatím neměli možnost ho vyzkoušet. Čubina od té doby už naštěstí vosu neulovila.
|
Jerryk
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 20:23
- Nahlásit
Soused má včely, takže jich u nás je habaděj. My máme NO-ten včelí bodnutí snáší bez alergie. Včely přímo nesnáší a snaží se je překousnout, ale nežere je-ukáže mi kam mu spadla a já ji ještě zašlápnu. Máme ale od letoška čivavičku, takže už jsem se ptala veta-prý ji nesmí sežrat. Při bodnutí snažit se místo bodnutí ledovat nebo chladit, kdyby otékal nebo bodnutí bylo na nebezpečném místě (čumáček, jazyk...) okamžitě na pohotovost pro kalciovku. Doufám že to nebude potřeba
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 20:28
- Nahlásit
prý ji nesmí sežrat
To jsem si myslela. Tak to bude síla, naše žere absolutně všechno. Díky moc
|
iva
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 22:22
- Nahlásit
Mám taky 2 čivavky a brabantičku, čiviny jsou lovci všeho - od žížal přes mravence až po ty vosy. Brabantice si dá jen žížalu jako chuťovku a to je prý zdravé. No, zatím jí to prospívá. Jinak mám skutečně trvale u sebe tabl. Dithiaden či Fenistil. Jsou to tabl proti alergické reakci a pomáhají. Už jsem je u čivin musela několikrát použít a ani na veterinu jsme nemuseli. Jen to chce podat hned a pejska hlídat. My jsem dostali žihadla do packy, za krk a do ucha, zatím nikdy do čumáčku či dokonce při spolknutí.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2005 08:12
- Nahlásit
U nás zatím vždycky stačily studené obklady, max. s přidáním trošky octa. Ale jinak může být píchnutí životu nebezpečné.Ale že by pes dobrovolně sežral včelu nebo vosu, tak s tím jsem se ještě nesetkala. Vždycky ji trochu požužlal, ale pak s odporem vyplivnul. Tak asi nebude moc chutná.
|
Mark
|
# Zasláno: 4 Dub 2005 14:42
- Nahlásit
Moje boxerka prosedela hodiny u plotu, soused tam ma uly a bastila jednu vcelu za druhou. Chnapla, zatrepala hlavou a bylo. Jen malo kdy prisla s nateklym cumackem. Chrtik po pichnuti otece v miste vpichu a do ctvrt hodky se dostavi alergicka reakce, puchyre po celem tele, takze musime na injekci k veterinari.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Dub 2005 19:21
- Nahlásit
Moje, v te dobe 4mesicni fenecka, zbastila venku vosu a ta ji samozrejme pichla nekam do tlamicky, mozna i krku. Fenka vyjekla, stala naprosto nehnute a pritom strasne plakala. Nevedela jsem rychle co mam delat (asi 15 minut pesky od civilizace). Opatrne jsem ji vzala do naruci a rvouci jsem ji nesla domu. Doma jsem ji nalila studene mleko, jednak aby se krk ochladil a kvuli vapniku (sumivy vapnik jsem samozrejme nenasla). Jen trochu si jinak oblibeneho mlicka cucla, ale strasne pritom rvala bolesti. Ja zatim volala do veterinarni nemocnice (nedele odpoledne) co mam rychle delat, protoze vim, ze anafylakticky sok by se dostavil drive nez bychom do nemocnice dojely. Nic specialniho mi neporadilil, jen at okamzite prijedu. Tak jsem popadla fenecku a jela autobusem na kliniku. Fenecka se ale po ceste uklidnila a na kliniku jsme dovezli zdrave zvire. Presto pro jistotu dostala vcelicku antihistaminik a mne spadl kamen ze srdce, ze moje fenecka neni na hmyzi bodnuti alergicka.
O par mesicu pozdeji opet snedla vosu (tomu se pri vsi dobre vuli neda zabranit). Opet strasne plakala, ale ted uz jsem vedela, ze se nic nedeje. Po chvilce to samo preslo.
Nechci hmyzi bodnuti nejak podcenovat, nekdy jde opravdu o zivot, ale chtela jsem ukazat, ze ikdyz to vypada beznadejne, muze to mit i dobry konec.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2005 20:14
- Nahlásit
Díky moc za všechny odpovědi. Je to prostě jako u lídí někdo reaguje dobře, někdo má alergickou reakci atd. Prostě to uvidíme až dostane první žihadlo. Jen mě zajímalo jak to máte s pejsánkama Vy a co všechno nás může potkat. Ptala jsem se jedný známý a ta mi řekla, že to nesmím tak prožívat a dramatizovat. Ošklivá co? Ale máme prvního pejska tak se ptám néééé?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2005 07:33
- Nahlásit
Oba mí psi se v létě cpou hruškami, co nám padají ze stromů a jsou tam samozřejmě i vosy....starší pes si na ně dává bedlivý pozor, ale mlaďochovi je to jedno a klidně zbaští hrušku i s vosou....(už měl kolikrát oteklý pysk) Když mu prvně natekla tlamka, jeli jsme hned na veterinu, pes dostal kalciovkou injekci a do hoďky a půl byl v pohodě. Žádná alergická reakce. Při dalším bodnutí zase do pysku - to byla tentokrát včela - jsem vytáhla žihadlo pinzetou a pejsovi dala na cucání zmražení borůvkový knedlík Otok splaskl sám....Pomalu se připravujeme na pokácení těch našich hrušní....
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2005 08:46
- Nahlásit
To náš je zatím jen nešikovně chytá. Předchozí filák byl mnohem fikanější a chytl je tak, že je zubama přepůlil - nechápu, jak mohl mít takový postřeh. Vždycky jsme trnuli, ale nikdy ho žádná nepíchla. Já jsem nevěděla, že alergickou reakci může mít, i když ten hmyz sežere! To mě ani nenapadlo, když jsem viděla, že je filouš žral běžně. (Navíc stejně jako Evik, zbožňoval hrušky..)
|