| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Bře 2005 12:29
- Nahlásit
Hojky, vlastnim foxteriera a mam docela velky problem se sehnanim nahubku. V obchodech najdete jen typizovane rozmery dělané podle určitých plemen, ale pokud mam foxla - zvire s uzkym dlouhym cumakem, tak mam proste smulu? Myslim ze obdobny problem by mohli mit i majitele selticek nebo mensich plemen chrtu. Jestli s tim mate nekdo zkusenosti, mohli byste mi poradit, kde se po takovem nahubku poohlednout?? Dik moc.
|
bord
|
# Zasláno: 29 Bře 2005 13:14
- Nahlásit
Kamarádka také sháněla na foxíka - marně ,nakonec to řeší tzv.ohlávkou a nezdá se,že by to hafanovi vadilo..já měla taky stejný problém a nesehnala jsem náhubek ani na Intercanisu,(akorát jsem potřebovala na krátký čenich a silněj.čelisti).
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 13:42
- Nahlásit
Anonymní, foxlíky chováme řadu let a nikdy jsme nepotřebovali košík? Proč ho potřebuješ? Budeš cestovat hromadnou přepravou nebo je snad agresivní na ostatní psy!!?? V prodeji se rozhodně nedá běžně koupit, není to běžný standartní typ takže by se těžko prodával. To chce jedině chodit, shánět a hledat něco podobného. Rozhodně to ale vždycky vyzkoušej. A co máš za foxlíka, z jaké chov. stanice? Třeba bych mohla v něčem poradit?
|
jana33
|
# Zasláno: 29 Bře 2005 13:54
- Nahlásit
Anonyme, vyzkoušej veterinární náhubek. Teda samozřejmě záleží proč ho chceš. Jestli je to jen na popojíždění MHD, tak je super. Já mám labrouše a protože má hlavu medvědí, taky mu žádný nebyl. Ale tenhle je super, je lehký, takže mu nevadí a ani o něm skoro neví. Ale moc v tom nemůže otevřít tlamuchu, takže jestli to chceš na procházky, tak to ne. Mají ho na netu - obćhod Happy animals
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 14:18
- Nahlásit
Anonymní
Já bych se zkusila domluvit ve zverimexu, jestli by vám košík speciálně neobjednali. Já to takhle dělala u svojí psice, protože má divnej čenich, tak jí košíky normálně nebyli, tka v tom zverimexu byli ochotní a objednali nám košík, kterej jí seděl...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Bře 2005 14:50
- Nahlásit
Chci se zeptat. V obchodě mají ty kovové nebo nějaké umělohmotné vypadají jak kožené. Mám labradora, nevím, který je lepší. díky
|
jana33
|
# Zasláno: 29 Bře 2005 14:52
- Nahlásit
Anonymní
Lepší jsou podle mého kovové, protože ty plastové praskají. Ale určitě košík nejdřív vyzkoušej, mám taky labradora a všechny košíky mu jsou úzké u hlavy.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 15:27
- Nahlásit
Já nejdřív pořídila pejsovi ten plastový, ale ten je fakt pitomý, pes v tom ani nemůže štěknout ani pořádně otevřít tlamu, tak jsem taky pořídila kovový. Já naštěstí problém neměla - můj pes má "standartní hlavu" - choďák
|
Suzi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 19:53 - Změnil/a: Suzi
- Nahlásit
Pro: Evicka
Od: puvodne Anonymni
Ja mam foxla od pana Kubu - z Cernovicke obory. Je to cuba po Sufredon Red Admiral z predlonskeho cervnoveho vrhu. Je to muj treti pes, i kdyz prvni foxlik, ale, myslim, ze ji mam docela zvladnutou, takze nahubek nepotrebuju proto, ze by byla agresivni. To prave naopak, v tomhle ohledu se snazim sve psy dobre socializovat. A vubec jsem s ni moc spokojena, je to uzasne temperamenti potrestene zvire. Nahubek potrebuju hlavne do vlaku, protoze jim jezdim na cvicak, pokud se neda na kole. (trenujeme agility) Ale pravda, ze jeden nesvar moje cuba ma. Nevim, jak se to stalo, ze jsem si to tak spatne pohlidala, ale sbira mi ze zeme vsechno mozne a jelikoz bydlime ve meste, kde lidi sypou na zem vselicos, tak bych nerada, aby se mi jednoho "krasneho" dne otravila. Mam jeste fenku knirace a s tou jsem nikdy tenhle problem nemela. Proste jsem ji naucila, ze kdyz je to fuj, tak i kdyby v tlame drzela cokoliv, i kdyby uz to treba zvykala, tak to okamzite a doslova vyplivne. Foxlice to na ono "fuj" do sebe spis jeste rychleji naladuje - rychle, rychle nez prijdu a seberu ji to. Kdyz ma na fuj takovou reakci, zkousim ji ted naucit, aby si to spojila s povelem "pust", jako kdyz je zvykla poustet aportky, tak aby stejne poustela i veci, co sebere ze zeme. Snazsi by sice bylo odnaucit ji ty veci sbirat, ale to uz jsem zkousela - v tom je tvrdohlava jak mezek. Kdyz je na voditku nebo i na dlouhe snure, tak to obejde stometrovym obloukem, moc dobre vi, ze by byla potrestana, ale jakmile ji pustim... S privolanim problem nemam, ale kdyz najde nejakou fajnovou smradlavou vec, tak prijde az ji ma v sobe. Vim, ze nasadit psovi nahubek neni reseni a taky by z te prochazky nic nemela - a to bych byla rada, kdyby mi nejakym kovovym monstrem na tlame neumlatila tu malou kniracku, kdyz by ji chytla ta jeji skvela nalada a chtela by si hrat. Ale presto, pokud ji mam pustit na nejakem otevrenem prostranstvi, kde lidi pohazujou odpadky, kterych jsou parky plne, pokud nebudu mit jistotu, ze se tim bordelem nebude prizivovat, chtela bych prece jen mit jistotu. Ale primarne je to kvuli tomu cestovani.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 08:33
- Nahlásit
Sufredon Red Admirál je úžasný anglický pes, byl do Česka zapůjčený na jeden rok, takže tady nějaké potomky zanechal. Nenapsala jsi matku. P. Kubů se zaměřuje výhradně na exterier, nedělá žádné pracovní využití. To mu trošku zazlívám, neboť plemeno foxterier je plemeno lovecké a k jeho dokonalosti by neměl stačit jen skvělý exterier, ale také vynikající povaha a rozvíjení jeho výborných loveckých vlastností. Ale to je každého chovatele věc, na co se zaměří. I když my jsme zastánci trochu jiného přístupu než p. Kubů. S tou žravostí sajrajtů bude trochu problém. Jistě víš, jak jsou chytří a vždycky si najdou nějakou skulinu, jak obejít příkaz pána nebo smlouvat o jeho splnění. Musíš být rychlá, fenku důkladně sledovat a okamžitě, jakmile něco bude byť jen čichat nebo se snažit vzít do tlamy, zasáhnout. Chce to velkou trpělivost a prostě se na to zaměřit. Pokud jste ve městě, mohlo by se jí to stát osudným. Válí se tam různé věci a pes je žrát nesmí. S tímhle jsme nikdy potíže neměli. Prostě nácvik "fuj", my používáme"nesmíš" je základní povel, který se musí rozvíjet už od malinka. Tak snad se ti povede. Na cvičák s ní jezdíš klasický?
|
Suzi
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2005 08:52
- Nahlásit
Matka je Aura z Cernovicke obory, na te, myslim, p.Kubu odchoval uz spoustu vrhu. Abych pravdu rekla, ja kdyz si foxla porizovala, bylo to ponekud narychlo. Chtela jsem psa (dobreho psa) hlavne na behani a praci, ale jelikoz studuji, chtela jsem si stene vzit jedine pres leto. V te dobe bylo nekolik vrhu a p.Kubu se mi zdal jako seriozni chovatel, nevim, zda tedy chova jen na exterier, ale tvrdil nam, ze dela pres myslivost a se svymi psy i pracuje. I kdyz vim, ze slozit dneska nejake zkousky pro uchovneni jeste neznamena se psem opravdu pracovat, je tezke zjistit, jak se vec opravdu ma. Navic, kdyz jsem tenkrat do toho plemene vubec nevidela. Kazdopadne si dovolim rict, ze kdyz jsem p.Kubu rekla, ze chci psa hlavne na vycvik, tak byl potesen. I kdyz musim priznat, ze dneska jsem ponekud zklamana po te strance, jak jsem si predstavovala, ze bych byla rada s chovatelem sveho psa v kontaktu. Je pravda, ze bydlim na druhem konci republiky, nicmene dnes v dobe internetu, v tom nevidim zadnou prekazku. Ted v cervnu bude mit cuba 2 roky a jsem s ni hodne spokojena. Prace ji ohromne bavi a prave naopak exterierove nijak nevynika. Byli jsme na dvou vystavach a pokazde si odnesla jenom VD, i kdyz pravda, ze jsem si prala, at je vyborna, protoze, souhlasim s Vami, ze nejidealnejsi je, kdyz se skloubi jak vyborny exterier, dobra fyzicka kondice, tak ochota k praci, temperament a vyborna povaha. Jelikoz je to ale muj prvni foxterier, nemuzu delat prilis usudky, na kolik je moje fena "typicka" v povaze. Na klasicky cvicak jsme chodivali driv, ale ted jsem se zamerila ciste na agility, protoze to zabere spoustu casu. Ale, jak rikam, tuhle fenku mam hlavne proto, abych se s timto plemenem trochu szila, zjistila, jestli mi povahove sedne, neplanuju na ni chovat. Ale planuju, ze u tohohle plemene nejspis zustanu a az si budu vybirat druheho psa, tak uz vice cilene.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2005 10:35
- Nahlásit
Pan Kubů neznám osobně, znám povrchně jeho chov a patří mezi pár slušných chovatelských stanic u nás. Nakolik se psy pracuje a nakolik je potom skutečně využívá v myslivecké praxi nejsem schopna posoudit. Ale teď obecně. Aura je kvalitní fenka, Sufredon vynikající pes, ale z hlediska genetiky nemusí vždy nutně dojít k tomu,že ze spojení dvou kvalitních jedinců výjde opět kvalita. Někdy je to průměr, někdy je některé štěně špičkové a zbytek průměr, to je právě to, co není nikdy jisté. V cíleném chovu se nevybírají jen rodiče, ale musí se sledovat rodokmeny dál, prapředci a snažit se najít vhodné jedince. Vždycky je to trochu sázka do loterie. Takže Suzi nic si z toho nedělej, naše první fena byla taky jen VD a moc nás to mrzelo. Časem jsme se propracovali kousek dál. Podívej, pokud můžeš, tak mi pošli výstavní posudek a fotku ve výstavním postoji, já se na ni skusím takhle podívat. Nevím, na kolik bude můj posudek objektivní, ale základní nedostatky odhalím. Podívej, typická povaha foxlíka je žívý , temperamentní, nebojácný, o vše se živě zajímající, pohyblivý, ale ne agresivní. S výrazným zájmem o zvěř. Myslím podle tvého popisu, že povahu má dobrou, tak jak má být. A pokud jí dáš dostatek pohybu a vyžití, bude ti skvělým společníkem. Ve věku dvou let je ještě hodně mladá a temperamentní, postupem času se bude zklidňovat. Agility je pro foxlíka vynikající zaměstnání, přesně odpovídající jeho temperamentu. Moje kamarádka, která s foxlandou cvičí ag. taky, tak říká, že je rychlá, ale trochu zbrklá a někdy nereaguje zcela přesně na povely, ale všechno dělá s obrovskou chutí a nadšením. Takže pokud je to tvůj případ, tak vytrvej.Jak říkám já, foxlík je aktivní plemeno pro aktivní lidi a kdo si myslí, že se bude bezcílně celé dny válet na gauči , je na omylu. Potřebuje běhat, skáhat, jakkoliv pracovat a pak teprve bude šťastný. Jestli chceš, můžeš juknout na naše stránky,www.pospichal.wz.cz. A jinak jsem ti k dispozici. Jo a to, že nejsi s chovatelem v kontaktu je možná vaše vzájemná chyba. My jsme v rámci chovatelského servisu v kontaktu se všemi, kteří o to stojí, děláme pro mě všechno co můžeme včetně bezplatné úpravy srsti před výstavou, atd. Prostě k solidním chov. stanicím tento servis patří zcela automaticky, takže zkus p. Kubů kontaktovat, uvidíš, jak bude reagovat, já myslím , že dobře.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Dub 2005 16:20
- Nahlásit
Pro ty foxlíkáře musím taky něco připsat.Kolem našeho baráku chodí stará paní s krátkosrstým foxem(ani jsem si nevšimla,jestli je to pejsek nebo fenka).Je to zajímavý pár.Paní už má dost let,chodí o holi a na třímetrovém vodítku vedle ní cape pejsek.Bez košíku,netáhne jí,lidí ani psů si nijak zvlášť nevšímá.Vždycky jsem si myslela,že to jsou plašani,ale tendle je skvělý společník.Možná už je taky starý,nevím,na mě působí mladě a statně.Tak si říkám,že ta paní asi kdysi dělala kynologii a psa má perfektně vychovaného.Prostě se za nima vždycky s obdivem ohlídnu.
|
Mark
|
# Zasláno: 5 Dub 2005 16:27
- Nahlásit
Evicka
Nasi sousedi si privezli krasnou foxi holcicku Emu. Myslim, ze rikali od Sumperka, neni od Vas ? Moji chrtici uz se nemuzou dockat az prijde na navstevu, zatim na sebe koukali jen pres plot,je uzasna .
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 09:20
- Nahlásit
Marku, jestli jsou to Krbovi, tak si právě asi před týdnem od nás odvezli malou divošku Lesněnku Od Hrubého lesa a říkají jí Ema.No tak to je super, jak je ten lidskopsí svět malý. Včera mi mailovali, jak je skvělá a jak ji děti milují, tak doufám, že jim to vydrží.
A pro anonymní. O těchto plemenech vládne v laické veřejnosti spousta nepříjemných lží, které spoustu potencionálních majitelů odrazují od koupě tohoto úžasného plemene. Ta stará paní je typickým příkladem teriéří přizpůsobivosti a důkazem toho, že při správném vedení se i z temperamentního pejska může stát velmi příjemný pes. Díky, tvůj příspěvek mě potěšil.
|
Mark
|
# Zasláno: 6 Dub 2005 11:43
- Nahlásit
Evicka
Jo jo, to jsou oni. Bude se mit urcite dobre, uz drive meli dve psi holky, ale ty nebyly pro nase chrtiky zajimavy, protoze to byly nebehaci tlustosky
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 12:53
- Nahlásit
Asi přesně nevěděli, kolik energie malý terier dokáže vyvinnout, ale jejich kluci u nás doma byli taky jako uragán, takže jim to společně určitě bude svědčit. Já to mám ráda, když si pejska přijede vybírat celá rodina. Oni už sice neměli z čeho vybírat, fenka už na ně čekala, ale k divokým dětičkám se i tato malá čubinka hodila. Takže ta ty chrtíky pořádně prožene a oni zase ji. Je to fajn, že má pejsky v sousedství a má si s kým pohrát. U nás jsou štěňata vždycky s celou smečkou a mají o kulturu postaráno.
|
Mark
|
# Zasláno: 6 Dub 2005 15:51
- Nahlásit
Evicka
Az holky seznamime, urcite dam vedet.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2005 16:16
- Nahlásit
Jo, to bude super.
|
Suzi
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 20:11
- Nahlásit
Pro: evicka
Ne, z toho, ze mam fenu VD si opravdu nic nedelam , tu fotku rada zaslu, jenze podle toho, co si mysli páni rozhodci, ma ta cuba spis problem v pohybu. Az me napada, jestli na tohle nemuze mit taky vliv prave to agility, i kdyz se skakanim jsme zacli az kolem 9 mesicu a pouze na malou vysku, takze teoreticky by to problem byt nemel, ale prakticky nejsem na cvicaku sama, kdo si s podobnymi posudky jako ja odnasel VD z vystav. S tim planovanim "idealniho" spojeni souhlasim, ale, jak jsem rikala, ja se po rodokmenech tenkrat jeste moc nepidila, protoze jsem tomu stejne houbec rozumela a nemela jsem nikoho, kdo by mi poradil. Navic myslim, ze lepsi je nekdy se ani tak moc nepidit, protoze clovek pocita, pocita.. az se prepocita, vklada do sveho psa ohromne nadeje, doveze si stene buhvi odkud, z buhvi jakeho skveleho zahranicniho kryti a nakonec z nej vyborneho psa stejne nemusi mit. Ale je dobre, kdyz do veci genetiky aspon chovatele trochu vidi a umi vybrat spojeni co nejvhodnejsi. Bohuzel i v dnesni dobe znam pripad, kdy jako poradce chovu jednoho nejmenovaneho plemene pusobi clovek, ktery nerozumi ani pojmum "dominantni a recesivni"...
Pana Kubu jsem kontaktovala asi trikrat, z toho mi odpovedel jen jednou a jeste, ze ma ted hodne prace, takze mi to prislo, ze mu to neni prilis vhod. Coz mu nijak nezazlivam, protoze tezko rici, jak se to opravdu melo a ma.
... cuba je povahove perfektni, ale s tou zbrklosti, to je fakt. Ne, ze by na moje povely nereagovala, ale kdyz ma proste naladu, tak si jednoduse reaguje po svojem a ma z toho ohromnou srandu. Ale to ona uz pozna, kdyz je neco spatne a to se pak ohromne rozciluje, normalka mi nadava, ze je to moje chyba, ze ona to dela vsechno skvele Je uzasne, ze je ochotna pracovat "do roztrhani" a vubec ji neomrzi jednu vec opakovat trebas stokrat po sobe. Ale je to proste terier, ma svoji hlavu a hodne zalezi na tom, jak se zrovna vyspi. Je pravda, ze s vekem se hodne zklidnila uz ted, nejvic si zacla hrat na dospelou po druhem harani, ale uplne z toho snad nevyroste nikdy - snad, protoze to je na ni fajn, ta jeji potrestenost a nadseni ze vseho mozneho.
Z jedne veci mam ale tedka trochu obavy. Je to cuba odchovana v byte, jenze pristi rok pojedu ven z mesta na skolu a chci si ji urcite vzit s sebou. Problem je v tom, ze nejspis.. nejspis urcite bude muset jit do kotce. Pohybu a zamestnani ji dam dost, to se nebojim, ale nemam zadne zkusenosti s tim, jak psa na kotec zvykat.. navic psa dospeleho. A jestli je to vubec vhodne, takhle ji ve dvou letech lamat. Chudera, aby se mi z toho stresu nesesypala. Je zvykla byt cele dopoledne sama doma, ale nekde zavrena? Aby tou svou hyperaktivitou ten kotec nakonec cely nesezrala Pres leto ji v kotci chci mit, pokud nejaky sezenu, urcite, nevim ale na kolik je to vhodne u foxla i pres zimu? Tak jestli bych mohla poprosit o nejake rady... Kazdopadne, jestli to s kotcem nepujde, nejak uz to zaridim, ale pohodlnejsi by pro me bylo si ji vzit na skolu s sebou.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 09:33
- Nahlásit
Suzi, naši psi jsou skoro celý rok venku. Jsou v kotcích, kde mají zateplené boudy polystyrenem a jako podestýlku seno. To je výborný izolační materiál a dobře se čistí.Naši psi jsou už od mládí zvyklí být doma i venku, tak různě se to střídá, takže obě prostředí jim příjdou naprosto normální a všude jsou doma. U tebe to může být problém. Rozhodně by to chctělo začít trénovat dopředu, mít už nějaký ten kotec na tréning. A zkoušet ji tam po chvilkách zavřít, vlést si tam s ní, nechat jí otevřená dvířka, dáváat jí tam jídlo a vodu, prostě aby si postupně zvykala na změnu prostředí. Ale pokud to nejde, tak by bylo lepší nechat ji v prostředí, na které je zvyklá. Ona by totiž v tom kotci mohla opravdu hodně vyvýdět, včetně neustálého štěkání, kousání pletiva, atd. Rozdodně by si mohla způsobit i nějaké zranění. Jak znám foxlíky, tak by se snažila dostat ven za každou cenu a to netřeba riskovat. Jinak na mail už jsem ti odpověděla.
|
Suzi
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 14:45 - Změnil/a: Suzi
- Nahlásit
No, s kotcem bude ocividne velky problem, protoze ja pristup k zadnemu nemam. Takze mou jedinou moznosti, jak fenku ucit byt nekde zavrena, predstavuji vikendy stravene na zavodech, ktere cubina travi v kleci... Ale nevim, jestli si pobyt v kleci a kotci nejak spoji. Kdyz jsme na cvicaku, "bydli" moji psi v odkladacce a to je asi tak jejich jedina zkusenost. ale treba, kdyz je budu do kotce davat spolecne, nebude to ta foxlice tak resit. kazdopadne stejne neni vubec jiste, jestli ten kotec nekde v blizkosti skoly vubec sezenu.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2005 09:35
- Nahlásit
Tak snad se ti poštěstí. Neházej flintu do žita!!!!!!Rozhodně u foxlíků na nežádoucí vazby pozor. Nejsou nijak vztahovační, ale tyhle vazby u nich vznikají velice rychle a těžko se jich potom zbavuje. Možná, že kontakt s jiným psem pomůže.
|