| Autor |
Zpráva |
Evicka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 10:30
- Nahlásit
Přátelé, dnes nemám moc dobrou náladu, ale ta nemá vliv na to, o čem delší dobu přemýšlím. Jak s mužem chováme psy čím dál tím delší dobu, tak po celou tuto dobu ve mně narůstá pocit se na to vykašlat. Obzvláště v posledních asi dvou letech jsem znechucena zkorumpovaností rozhodčích, jejich bratříčkováním s vystavovateli, většinou členy výboru daného klubu, kterým není ani stydno přímo na výstavách nosit do kruhu rozhodčím cosi, vesele se smát a důvěrně si cosi špitat. Taky jsem jaksi znechucena honbou za tituly, objížděním všech možných výstav pro pomíjivou slávu nějakého pitomého umístění. Kdysi mě to fscinovalo, byla v tom trocha adrenalinu, ale těď ve mně tohle vzrušení absolutně není. Stačí se podívat do katalogu a většinou předem vím, jak to u daného rozhodčího dopadne. Dokonce už ani nemám radost z toho, že se náš pes výborně umístil. Dnes jsem se dokonce přesvědčila, že v různých soutěžích je upřednostňována kvantita nad kvalitou. Jsem prostě na pokraji rozhodnutí přestat chovat. Vždycky jsem ctila určitá etická pravidla, ale ta se mi dnes někam vytratila. Už v sobě necítím tu energii a nadšení, které bylo před pár lety. Nevím, jak se této skepse zbavit, jakd dál pokračovat, jak najít opět smysl toho všeho pinožení za kvalitními jedinci. Jestli by nebylo lepší mít psy jen pro radost a mít klid. Nemuset poslouchat pitomé připomínky pitomých lidí. Dokonce i vztahy lidí kolem stejného plemene jsdou do kelu, tvoří se různé skupinky, které proti sobě brojí. A pokud chce člověk zůstat neutrální, tak jej obě skupiny odepíší. Co dál, jak dál ?????
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 10:43
- Nahlásit
Milá Evičko,
Tvůj příspěvek mě rozesmutnil, protože chápu jak asi prožíváš Ty - osoba, která jde s plným nasazením a láskou do kvality, zatímco naše společnost (a bohužel i ve psí) se čím dál více orientuje na kvantitu na "mít než být", na zisky a potírání hodnot penězmi a výkonem.
Pokud bys ale Evičko podlehla tomuto těžkému boji s větrnými mlýny, pak by kynologie přišla zase o jednoho z těch, kterých by si měla vážit, co.. zlatem vyvažovat!
Chov a práce v kynologii staví na lidech, jako jsi Ty (s manželem), bohužel nikterak je nepodporuje, asi to uvědomění přijde, až to všichni poctiví lidé vzdají. Ale já doufám, že k tomu nedojde.
Mnohdy cítím podobné pocity zmaru jako Ty ve své práci, a přesto jdu dál - protože by mi to svědomí nedovolilo.
Je těžký bojovat vůči všem, ale myslím si, že záleží hlavně na Tvém etickém povědomí a "čistotě". Ti ostatní nedopadnou dobře, možná získají pár ocenění navíc, ale důležité je, jakým způsobem.
To, že výstavy opouští stále víc chovatelů - hlavně z řad lidiček, co s pesanama dělají víc než jen krásu je fakt.
Ale víš jak se to říká - kameny melou sice pomalu ale jistě.
Nevzdávejte to, možná hledejte malý kompromis, ale určitě neochuďte lidičky, kteří jsou podobní vám - tj. udělají pro své psy a jejich chov mnoho. Byla by to hrozná škoda.
Nejsem chovatel, ale právě lidí jako jste vy s manželem si moc vážím. Těch, o kterých píšeš, ne.
Přeji, ať vám klacky pod nohy kladou jen vaši pesani při aportu a jiných hrách
|
Anonymní
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 10:44
- Nahlásit
....hm, ještě že mě neláká představa výstav, nikdy jsem to nezkoušela a ani po tom neprahnu, aniž bych to zkusila, podobný dojem mám z vyprávění svých přátel už dávno...., psy mám pro radost a pro dobrý pocit z toho, co jsem jej sama dokázala naučit a z toho, jak mi to vrací a oplácí věrností.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 10:54
- Nahlásit
Mě tu zaujala jedna věta: je těžké bojovat proti všem.
Evičko, já ti to řeknu takhle. U mého plemene fungují dva chovatelské kluby - pražský a brněnský a to jaké si dělají naschvály (možná slabé slovo) podle mě nemá obdoby. Zhruba před dvěma lety to vyvrcholilo tím, že byla nelegálně tomu brněnskému pozastavena činnost, což nedávno spravil vyhraný soudní spor. Dál se o tom rozepisovat nebudu. Sama se v tom pořádně nevyznám, nikdo ti neřekne, kde je pravda. Každý má tu svou. Jen ti napovím: podívej se na stránky www.ridge.cz a pročti si jejich články. To jsou také lidé, kteří už delší dobu bojují proti všem a zatím to nevzdávají a upřímně doufám, že ani nevzdají.
Kdyby jsi skončila se svých chovem, přijde naše kynologie o hodně. Máš výsledky a ty hovoří za tebe. Už máš vybudované jméno a neříkej mi, že aby sis ho udržela, musíš být na každé výstavě a kazit si žaludek.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:15
- Nahlásit
Evicka
to,co jsme po zkušenostech z minula i z okolí zvollii my,je pouze sportovní výcvik bez potřeby chovat a vystavovat,chovat hodláme pouze pro potřebu naší a kamarádů,a to jen na čubě,která výkonem přesvědčí,že její potomci budou chtění,
výstavy absolvujem pouze pro dosažení chovnosti a členství v klubech dost tvrdě bojkotujem,stačí členství v ČKS.
Ani se neorientujem na v současné době žádané IPO,baví nás všestrannost,chci výstup na TART,na obranářský speciály,i na stopařinu.
Osobně se nedomnívám,že k úspěšnému chovu pracovního plemene na výkon je třeba navštěvovat výstavy-tam se ti správní zájemci o má zvířata neobjevují....nechci chovat na kvantitu a exteriérovou kvalitu současně a prodávat plošně komukoliv,kdo se ozve....chci když tak vyprodukovat důstojnýho nástupce svýho zvířete a nový sportovní partnery pro kamarády.
Trénujem si pro svý potěšení,soutěžíme taky pro svý potěšení,a jen kroutíme hlavou nad starostma těch,co aktivně chovají a vystavují a zmítají se v boji frakcí klubu plemene....
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:18
- Nahlásit
Milé dámy,
děkuji Vám za morální podporu. Teprve včera jsem totiž dostala onu osudnou zpávu, která byla poslední kapkou v již tak plném poháru. Nebudu se rozepisovat, co to bylo, ale vážně nás to s mužem hodně rozhodilo. Dokonce jsem mu večer nabízela panáka, ale odmítnul. Byli jsme včera moc smutní a rozdýchávat budeme některé věci hodně dlouho. Včera jsme totiž tenhle společný názor poprvé nazvaly pravým jménem a pustily ho veřejně ven. Já jsem znamením beran, takže většinou bývám dosti neústupná a tvrdohlavá a nevzdávám se tak lehko.Navíc jsem obrovský optimista se spoustou elánu a pokud se do něčeho zakousnu, tak jdu do toho naplno. Ale tentokrát vážně nevím, jsem na vážkám. Už zase začala ta pitomá výst. sezóna, už zase jsme přihlásili psa do Č. Budějovic a na speciálku, ale asi tam ani nepojedeme. Čert vem výstavní poplatky. Já vím, třeba to zase pomine nebo něco příznivého zmírní tyto pocity beznaděje, ale jak dlouho nám to bude trvat. I ve psech se musí pořád být vidět, pořád se ukazovat, připomínat, pracovat, aby dobré jméno a pracně budovaná pověst nebyla zapomenuta. A na to teď jaksi nemáme potřebnou energii. Vážně, ale smrtelně vážně jsme v koncích.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:22
- Nahlásit
Evicka
a musíš fakrt u teriérů vystavovat? proboha v malinách musíš být vidět jen na place....
|
fifa
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:23
- Nahlásit
pro Evicku
určitě se nevzdávejte,kam se pejsci s PP bez takových jako Vy poděli
Sama jsem asi sobec, mám určitě skvělou fenku s PP (oba rodiče jsou xkrát šampioni-vystavovaní sourozenci též), ale ona chovná nikdy nebude,neměla bych to srdce dát štěnda někomu cizímu, asi je to špatně, ale je to tak. Navíc je to pudlice, ale mám ji vyloženě na sport a ze všeho nejvíc pro radost, takže žádné výstavy (10hodinová příprava srsti by mě odrovnala a pro čubinu to není taky žádná radost) nebo honba za titulem na soutěžích ve sportu.Stačí mi,že je úžasná, má výbornou formu a jsem si jistá, že by uspěla, kdybych se já snažila radši jsem s ní celý den venku než na výstavě nebo soutěži, ale kam by se psi s PP dostali, kdyby byl každý jako já. Za pár let by už nebyli ani pořádní psi s PP a to by byla velká škoda.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:23
- Nahlásit
...a u dobrmanů na výkon to snad stačí taky...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:27
- Nahlásit
Evicka
Evičko, ať už to bylo včera cokoliv, dejte si třeba načas pohov, nechte emoce odeznít, nechte si prostor pro znovunabytí energie, ale určitě to nevzdávejte úplně. Promyslete varianty, zda můžete někde ubrat, někde přidat. Kde tu energii investovat a kde naopak šetřit.
Nebýt vás tak opravdu Za pár let by už nebyli ani pořádní psi s PP a to by byla velká škoda.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:42
- Nahlásit
Pro Sali
Sali, bohužel i u terierů se projevuje ta skutečnost, že myslivců a zvěře v přírodě celkově ubývá, tj. ubývá možnosti pracovního využití psů a stávají se z nich většinou společníci, gaučáci a všechno ostatní než jsou kvalitní pracovní psy. Z takových 70 procent si od nás štěňata berou lidi nikoliv pro práci, ale taky pro cokoliv jiného. Samozřejmě vždycky dáme přednost tomu, kdo chce se psem pracovat, k výstavám nikoho nenutíme. Ale takových ubývá. Takže nás hlavně zajímá, jestli se štěně bude mít dobře a do jakých jde podmínek. Alespoň jím tim ztabezpečíme kvalitní zázemí. Samozřejmě každého upozorníme na všechna úskalí takto zahálejících psů a na specifika terierských povah. Jenže každý je chytrý a všechno zná a žádné dobře míněné rady nepotřebuje. Ale to je na jinou debatu. Takže u nás je teď trend obcházet co nejvíc výstav,m získat co nejvíc titulů výstavních. Těch, co ocení naše pracovní CACTy a CACITy je vážně málo. O tom, že jsme jako jediní v celé novodobé historii plemene byli na úžasné a naprosto odlišné CACITové soutěži barvářů v Polsku, kde jsou naprosto jiné , neznáme disciplíny než u nás a pes je musí řešit až na místě, nikdo nemá zájem, nic to neznamená. Hlavně, aby měl co nejvíc CAC,CACIB,BOB a šampionátů. Kvalitní pracovní linie znamenají už velmi málo. A pokud k tomu je super exterier, tak to je přece to, oč by mělo jít. Nejde. Všechno je jinak. Bohužel. Když jsem četla Tvůj článek, tak jsem v tom našla sice hodně pravdy, ale na teriery některé věci aplikovat nejdou. Rozhodně i tento způsob stojí za úvahu. Jenže u nás je k chovu či jakékoliv činnosti nutné členství v Klubu. Jinak jsi úplně mimo všech akcí . Vše je podmíněno členstvím.A bohužel přeorientovat se na jiné plemeno asi nedokážeme. Teriery milujeme.
Pro Terri,
ono těch možností a variant moc není. My jsem ten typ, že buď naplno nebo vůbec. Dáme si chvilku pohov, snad bude líp.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 11:49
- Nahlásit
Evicka
obávám se,že k chovu plemene je třeba u nás členství v klubu taky,ale jednak se vždycky můžu přihlásit a být pasivní člen,a druhak klub,kde se jedou pracovní maliny,není nauseativní...
Dobrmani budou problém,tam platí dost to,co píšeš o teriérech,ale právě proto nehodlám chovat pokud nebudu mít dost zájemců o štěně na výkon.Moje pracovní čuba je čistě VD zvíře,její chovné využití závisí na jejím výkonu a je ve hvězdách,a pejskovi jsou tři měsíce,ten je taky zatím z úvah mimo.Svěřená chovná fena Moya je majetkem kamarádky a chová se na její stanici.
|
xxx
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 12:21
- Nahlásit
Evi nevzdávej se tak snadno. Já už se na sebe a můj chov dozvěděla takový hnusný pomluvy a je mi z toho vždycky taky blbě. Nechápu takový lidi, kteří se tim baví. Chováš pro lepší psy ne pro blbý lidi.
Pro pobavení poslední zpráva: jeden chovatel má aktuálně štěňata a uvolnil se mu pejsek. Zájemce, který čeká na vrh po mnou odchovaný feně, o tom trochu zapřemýšlel, že by měl štěně o dost dřív. Zavolal nejdřív majiteli té mnou odchované feny, jestli by se případně nezlobil. Majitel mu řekl, že ho chápe, že je tam sice celkem blízká příbuzenská, čemuž on osobně neholduje, ale můžou z toho být moc pěkný štěňata. Zavolal onomu chovateli, který o té mnou odchované feně řekl, že je hnusná, atd. (mimochodem je junioršampionka), ať si vezme jejich štěně. Zájemci se takový silný slova příčila a tak řekl, že si nevezme. Onen chovatel se ho snažil ještě uhánět a volal mu. Zájemce potom zavolal majiteli té mnou odchované feny a řekl, co se stalo a že od takového chovatele si štěně nevezme, byť je sebeznámější. Tedy aspoň občas spravedlnost funguje. Takový různý zprávy se ke mě dostávají bohužel často.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 12:42
- Nahlásit
Omlouvam se, ze sem zatahuji dalsi neprijemnost, ale dost mne to zarazilo, tak snad se tu dozvim vic.
Ve zdejsich odkazech na plemena jsem si nasel bisonky a tam jedinou uvednou stanici - more sampionu, nominace do Anglie, proste na prvni pohled zodpovedna a veskrze solidni chovatelka ...
no a pri blizsim procteni jsem zjistil, ze toci na dvou fenkach vrh kazdych 6 mesicu uz tretim rokem, na jednom svem steneti chova od 16 mesiu a poslednich 10 vrhu kryje jedinym vlastnim psem porad dokola
mam pocit ze nejaka pani Pospichalova se ji v knize hostu zastavala - pokud jste to vy, mohu poprosit o nazor ?
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 12:44
- Nahlásit
Na tyhle pomlouvačný kecy jsem naprosto zvyklá, ty se mnou nic nedělají, ale některé podrazy jsou už prostě něco, co se neděje ani mezi hotentoty a jsou do nebe volající a jsou jich schopní lidi, kterých sis původně vážila nebo si je alespoň respektovala. Mezi moje zásady stále patří pravda, láska, pomoc a jiné nesmysly, které se v dnešní době už vůbec nenosí. Proto asi takový šok a pád do reality všedního dne. Teď jsem mluvila s mužem a ho to taky ještě pořád drží a vyjádřil to trefně : "Nejradši bych se na všecko vys...!" XXX zrovna včera jsem si psala s chovatelkou super nádherných bišonků a v její knize návštěv jsem četla takové debility a tak závistivé příspěvky, že jsem ji musela morálně taky podpořit. Nevím, jestli se tohle děje i ve světě nebo je tohle jen typicky česká nepřejícnost a závistivost.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 12:53
- Nahlásit
A tak jsme se sešli,byla jsem to já, ale já jsem takhle dopodrobna vrhy nezkoumala a nepočítala. Zdá se mi tato paní chovatelka solidní a její pejsci nádherní a nepřeji jí nic jiného než úspěch. Ale pokud vím, tak to tam nějak zdůvodňovala, takže se budete muset obrátit na ni a ne na mne. Já oceňuji její ochotu obětovat tolik času a peněz pro to, aby sjezdila celou Evropu. Výstavní poplatky se všude v zahraničí platí v EUR a po přepočtu to nejsou malé částky. Její nominace na Cruft svědčí o tom, že kvalita jedinců je vysoká. A pokud kryje nepříbuzné feny krycího psa stále stejným osvědčeným plemeníkem, tak na tom nevidím nic špatného. Taky opakujeme některá spojení stále dokola, prostě proto, že se maximálně osvědčila jak exteirerem , tak výbornou povahou. Nevím, jak je to s věkem pro zařazení do chovu, ale u nás může být fena poprve kryta v den, kdy dosáhla věku 15 měsíců. U těchto malých plemen dospívají fenky daleko dříve než u plemen velkých. Samozřejmě bych se na tuto paní chovatelku mohla podívat podrobněji, ale přoč? Já jí věřím.Navíc společenská plemena nejsou moje parketa. Prostě se mi jen její pejsci moc líbili.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 12:56
- Nahlásit
Evicka
moc to prožíváš,to výstaváři obvykle dělávají,taky proto se mi v jejich společnosti dobře nedaří...
Na vyprávění o pravdě a lásce jsem alergická,to mi nezní dobře,nějak mi nezní dobře to co prožíváš....nečekala jsem opd tebe takovýhle projev,na základě předchozích příspěvků...
Ve výkonu se taky dá připísknout tomu či onomu,ale nemůže to řvát do nebe a hlavně ve výkonu má člověk pocit objektivity.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:00
- Nahlásit
Evičko, pročti si ty články, na které jsem ti dala odkaz
Min. zjistíš, že v tom nejsi sama a že stojí za to se nevzdávat. Můžeš klidně žít pro pravdu a lásku atd., ale nemůžeš se nechat zlomit volama.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:00
- Nahlásit
Evicka
malý dotaz-ty jsi nikdy nezabrousila do oddělení non-hladkosrstých společenských psů? Ono udržet je celoročně ve výstavní srsti znamená drastické omezení jejich života,vpodstatě se mimo výstavní klec moc nedostanou,aby si neubrousili chlupy,pořád v natáčkách,pokud je to třeba,....
malinu vemeš do kruhu poté,co jí vyčešeš,dobrmama přeleštíš utěrkou...může tam jít rovnou z tréninku...ale tohle s malými společenskými plemeny už není o sportu se psem,ale o něčem velmi ošklivém.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:04
- Nahlásit
Rozhodne souhlasim s tim, ze jeji snaha je chvalyhodna, chapu, ze penize na vystavy se nekde vratit musi, ale ...
na dvou fenach 5 vrhu po sobe a kazde harani to preci neni solidni chov, stejne tak neni pro chov dobre aby jeden plemenik tvoril 100% odchovu - tohle mi proste nesedi
jeji obranou byla jen urazka te prispevatelky Jany, ze ona urcite nechova
a dorazilo mne, kdyz na svych strankach ma samozrejmne zcela korektni (a ja s nim souhlasim) vysvetleni pro radeji pejska s PP a v nem sama uvadi smernice klubu max 3 vrhy za dva roky a sama to vrchovate porusuje
myslite, ze ty fenky doziji zrovna vysokeho veku pri takoveto zatezi a ze 100% omezeni na vlastniho kryciho psa je prinos rase??
znam osobne chovatele, kteri maji podobne vysledky, ale vice ohledu na plemeno a nelituji krycich poplatku v cizine a setri chovne feny
ja jsem sice klasicky "malochovatel", ale kryt jsme byli americkym pejskem ve Varsave a dalsi chovnou fenky jsme importovali z Finska
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:05
- Nahlásit
Jsi moc velký realista a možná je výkon u Vašich jedinců jednoznačný, ale lovecký pes má obrovský manévrovací prostor, jsou mu v rámci zkušebního řádu povoleny mnohé vyjímky jak disciplínu posuzovat aniž by ztratil cenné body. Pes je samostatně uvažující jednotka, která pracuje spolu s vůdcem ne podle vůdce, jak je to předpokládám u Vás.Já ten pocit objektivity občas postrádám.Všechno je jen o lidech a jejich subjektivních názorech. U loveckých psů jsou rozdíly v posouzení disciplín naprosto subjektivní. Zkušební řád sice stanoví určitá pravidla pro zařazení do daného ohodnocení, ale jen velmi volně, nic striktního. Já jsem sice taky realista, ale když se mě něco dotkne hodně hluboko, tak nad rozumen vítězí city. Taky by ti nějaké neškodili.Občas. Ale nic ve zlém.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:11
- Nahlásit
Locco, slibuji teda, že se na to podívám podrobněji a pak napíšu, ale nevím, kdy to bude. Stačí?
Sali, proto taky nechovám žádné společenské plemeno, protože pořád česat, tupírovat, lakovat a natáčet, to by mě zabilo.Jednou jsem měla malého oranžového špice s PP. Na výstavě jsme byli 2x a pak jsme to zabalili jednou provždy. To bylo vybavení lepší než v některých kadeřnických salonech. Ale když to běhá v kruhu, tak je to velmi efektní. Kvalita takového psího života je samozřejmě někde jinde.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:22
- Nahlásit
Evicka
víš nesmíš to vzdávat, já jsem taky měla období, kdy jsem se chtěla na všechno vykašlat a úplně s pejskařinou praštit. Můj první hafan byl bez PP, no a byla celkem šikovná. Vzhledem k tomu, že já tenkrát ještě mládež mohla závodit i s bezpapírákem, nebyl problém, dvakrát jsme byli na MRM a celkem dobře umístění, jenže pak přišel zvrat, zákaz účasti psů bez PP na vrcholových akcích dle NZŘ (do té doby bez problémů) no já měla doma čtyřletou fenu, skvělou, a na nic. objížděly jsme klasické pouťáky a porážely psi, kteří vyhrávali mistráky, fajn pocit, ale na nic. Znám spoustu lidí, mě skoro nikdo. Určitě víš jak se buduje jméno mezi kynology, musíš být vidět, no a s bez PP psem vidět nejsi. Tak jsem si pořídila psa s PP a buduji si vše znovu. Vím že toto jsou úplně jiné problémy než ty tvoje, ale něco mají společného, někdo se rozhodl, něco zakázal a důsledky nedomyslel. Náš krásný závod 500 boďák se zrušil pro malou účast, proč? (protože tam nemohli bez PP, no a S pp se jede IPO) Teď znovu povolili vrcholovky bez PP, bohužel pro mě pozdě, tento týden jsem svojí čubinku pohřbila. Ale stejně jsem ráda, kvůli těm ostatním, kteří již nebudou tak bezmocní, kteří nebudou celý podzim a zimu připravovat na ZV3 aby se na jaře dozvěděli, že na ní nesmějí, jen kvůli tomu, že jejich pes nemá nějaký blbý číslo v uchu. (pro rýpaly já na ní nikdy nechovala, chtěla jsem jen cvičit).
Možná je ten příspěvek trochu zmatený, jen jsem chtěla říct, že boží mlýny fakt melou, i když pomalu a ty se nesmíš vzdát, uvidíš jednou zase bude líp
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:22
- Nahlásit
Evička
Myslím si, že to co píšeš a problémy s tím - mají přesně ti lidé s týmiž hodnotami ve všech oblastech. Tj. v práci, se vztahama.
Kolikrát si taky s manželem říkáme jak se na všechno vybodnem. Máme pocit, jako bychom byli z jiného světa. Ale nejde se na to vykašlat, spíš se s tím smířit a jít po své cestě. Of course oproti omezencům a necitům ji budete mít o hodně trnitější. Ale jenom právě proto - že mezi ně nepatříte!
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:38
- Nahlásit
Díky za všechno.
Pro Locco
Tak jsem na to jukla hned a vážně máš pravdu. Docela mě to zaskočilo, že se dají štěňata tak rychle točit. Skoro mi to připomíná malou množárničku super psů asi taky za super peníze. My jsme za 13 let chovu měli 13 vrhů na 4 fenách. Jsem z toho docela v šoku, že navenek se zdá tato stanice v naprostém pořádku, tak jak se to zdálo mě při zběžném pohledu, ale v pořádku to není. Zřejmě striktně dodržuje pravidlo 3 vrhy ve dvou letech. To by odpovídalo. Bohužel ty fenky asi dlouho nevydrží a sotva se dají fyzicky dohromady,jsou zase kryty. Ten pes Blody se mi už taky tolik nepozdává, co by vhodný pro naprosto všechna krytí všech fen. Chov je přece o trvalém zlepšování a hledání toho nejvhodnějšího spojení. Takže v tomhle pířípadě jde evidentně o to, ušetřit na krytí jinde a použít co máme doma. Na příbuznost blízkou či vzdálenou jsem se u jednotlivých fenek k Blondymu nedívala. Tak snad tam není. U těchto malých plemen je riziko vzniku dědičných chorob už i tak dosti vysoké. Teď už by mě zajímala jen cena štěněte. Locco, uznávám, měl jsi ve všem pravdu.Ale stránky jsou to pro laika naprosto úžasně zpracované.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:50
- Nahlásit
Evicka
ad druhé hodnocení té stanice,jak odpovídáš Loccovi-to je právě o těch emocích,já je zaplla´t pámbu v tvém rozsahu postrádám,a pak se dají dělat klidné analýzy.
Když tě jako dloholetého chovatele uchvátí zpracování stránek,za tu paní bojuješ v její knize hostů a pak se takhle podíváš do reality ,jen díky analýze jiného,a uvidíš to psané mezi řádky,tak doufámže pochopíš,že emoce a boj za povrchní pravdu a lásku jen překážejí.
Já jsem patolog diagnostik.V popisu mé práce není přetékat emocema,ale suchýma informacema vyplývajícíma z kklidné nezůčastněné analýzy problému.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:56
- Nahlásit
Locco, co se příbuzenské plemenitby týče, tak je tam všechno v pořádku a z výsledků nových, mladých fenek, které si ponechali a ostatních titulů soudím, že Blondy své výborné exterierové kvality předává svým potomkům. Možná i proto tolik kryjí tímto psem. Na mladé fenky po Blondym budou zřejmě připouštět nového nepříbuzného pejska, kterého importovali ze zahraničí. V tomto směru mají jedničku. Ještě přemýšlím nad tím, že zhodnotit, jestli Blondy kryje hodně nebo málo je moc těžké, neboť neznám celkovou chovnou základnu fen a psů bišonů v ČR. Pokud je fen hodně a probíhá velké množství krytí během roku, tak se v tomto množství těch deset Blondyho kdytí rozptýlí jako nic. Pokud by byla ovšem celková chovná základna malá nebo málo početná, hrozilo by, že se nenajde nepříbuzný jedinec na Blondyho a hrozilo by vážné ohrožení celé populace. Ale vzhledem k tomu, že si myslím, že tohle plemeno frčí, tak i chovná základna bude široká a bude to v pohodě. Rozhodně by paní majitelka mohla zkusit i jiného krycího psa, ale tohle je jen na jejím rozhodnutí.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 13:59
- Nahlásit
Sali, tak už mě nech, máš pravdu jako vždy, jen se jí člověk dost špatně staví čelem. Ale víš, že tě repektuji. Jenže já ty city , bohužel, nepostrádám. A naopak moje práce je právě někdy víc o těch citech než rozumu. Asi mám částečně profesionální deformaci.Ale rozhodně jsi mi na sklonku mé pracovní doby spravila náladu. Děkuji.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:00
- Nahlásit
Sali
Sice souhlasím, navíc nejen patolog, ale spousta lékařů, kdyby emoce nepřehrála rozumem, by se zbláznila ale přesto: emoce a city k nám patří stejně jako rozum a nevyváženost obou působí problémy. Např. v mezilidských vztazích. A co udělá hůř, fakt nebo citový výlev či naopak citová podpora místo hordy faktů - to posuď sama
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:44
- Nahlásit
Evicka
nezlob se na mě,já taky nemám dneska dobrou náladu a na přenos emočního vyladění nějak zabírám naopak...když mi není duševně dobře,jedu čistě na dekadenci a fakta.
pejskařský svět kolem mě mě nasral do běla ještě dřív než tebe,ale já už si našla svý modus vivendi a mám kolem sebe jen lidi,co je mi s nima dobře,a když se něco externího zhnojí,jen se otočím a mám kam sáhnout jinam...výstavničení a dění kolem považuju od jistý doby za formu sekrářský hysterie a mám pro ty,co to prožívají,už jen shovívavý úsměv....jenom na place je určitá rovnováha mezi realitou a jejím obodováním.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:45
- Nahlásit
Terri
já mám emocí dost,ale čistě interních.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:59
- Nahlásit
Sali
já mám emocí dost,ale čistě interních.
..a viz. předchozí Tvůj příspěvek pro určitou skupinu lidí. Nápodobně, jinak by to bylo na mašli, co?
Ale projevit druhýmu emoční podporu neznamená ty své emoce nějak pohnojit. Znám pár skvělých lidí, co ty svý interní tlačí co nejvíc dovnitř a není to dobře. Jednak se hodně někdy sami trápí a také působí na druhé krapet studeně, a oni přitom takoví nejsou..
Ale souhlasím s předchozím řečeným - razit svou cestu se svýma lidma (a psama )
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 15:01
- Nahlásit
Evicka
taky jsem se tam pokousel najit omluvy, ale ona nema tri vrhy za dva roky, ona ma PET vrhu za DVA a PUL roku
navic prirustky plemene jsou snadno spocitatelne dle cisel stenat - za tri roky to cini asi 800 stenat a jen z jeji stanice pak je skoro 5% po stejnem otci ... jeste se pokusim sehnat informaci o jeho dalsim uplatneni v chovu
pokud to shrnu: hodne drobnosti mi tam dela pod povrchem dojem neceho nelibeho, NEODDISKUTOVATELNE pretezuje chovne feny, z plemene hodne tezi a sice investuje do propagace ale uz vubec NIC do nove krve
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 15:02
- Nahlásit
Terri
...život se se mnou nemazlil a naučil mě být tvrdá...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 15:04
- Nahlásit
Sali
Tvrdý neznamená necitlivý. Připomíná mi to "nedobytné" hradby okolo pěkné a jemné zahrady - ale už dost, to už by bylo mimo psí a navíc dost intim
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 15:06
- Nahlásit
jeste doplnek: citat z profilu jejich chovneho psa
po téměř dvou letech působení v plemenitbě má pes nakrytých 23 fen a zatím narozených 76 potomků. takze to PRESAHUJE 10% prirustku
na druhou stranu jsem ji krivdil, privezli si noveho pejska z ciziny
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 15:08
- Nahlásit
Terri
jako bys Sali neznala, za tvrdou slupkou se skryva citliva dusicka a ta poza je ciste sebeobrana
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 15:08
- Nahlásit
Sali
nechci to taky rozviřovat ale kdo ví ten rozumí
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 15:10
- Nahlásit
Locco
poza je ciste sebeobrana jo jo, viz "zahrada" můj příspěvek výš
PS: to co píšeš o bišonech je docela síla
|
Jerryk
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 20:34
- Nahlásit
Co dál, jak dál ????? Šmankote hlavně se nenechte otrávit! Koukáte se na zprávy?-blbci jsou všude! Před dvěma lety jsme s manželem řešili životní dilema-vzdát se a utéct do klidu, nebo bojovat. Vybrali jsme boj. Sice nás to stálo hodně sil, ale myslím, že si sebe sami víc vážíme za to, co jsme dokázali. A hlavně neponížili jsme se nikdy k podrazáctví (a že byly chvilky kdy jsem si přála ty pacholky vidět válet se v kaluži krve). Kdyby jsme ustoupili lidským sv...., možná, že bysme se do konce života užírali. TeĎ děláme to, co nás baví a ne to, co nám ostatní dovolí-a v tom je podstatný rozdíl, ne?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Bře 2005 08:04
- Nahlásit
Bože ty lidi co vám tady zobou z ruky jsou tak hloupí.Je vidět,že nepatří mezi lidi,co na vás taky něco vědí.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 08:00
- Nahlásit
Anonymní - tenhle tvůj příspěvek jsem jaksi nepochopila!!! Tak buď konkrétní a neschovávej se za anonym.
Locco, já se dál k té stanici vyjadřovat nebudu, neznám poměry v chovu bišonů, neznám pozadí a spoustu dalších věcí a rozhodně bych nerada někoho očerňovala. Absolutně nesouhlasím s tou četností krytí, to je na úkor zdraví a kondice fen a žádné preparáty tuto skutečnost nevyváží. Použití jediného chovného psa není správné, ale tato skutečnost je jen a jen na svědomí a vlastní vůli majitelky. A pokud po psovi jsou kvalitní štěňata bez vrozených vad, tak tady nejsem tak zcela proti. Samozřejmě změna by občas neškodila, a to i pro vlastní ozkoušení jiného spojení z hlediska oživení krve a z hlediska možného kvalitnějšího potomstva. Moje domněnka je, že hodně spoléhají na nového pejska a jeho další využití v chovu.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 09:48
- Nahlásit
Evicka
take to tak vidim, myslim, ze uplnou tecku (ovsem se dvemi moznymi konci) za tim udela odpoved pani chovatelky na jejich strankach
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 09:54
- Nahlásit
Locco ty jsi jí dával nějaký nový dotaz? Pokud ano, tak bych si to taky docela ráda přečetla. Tak mi pak napiš.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 10:00
- Nahlásit
Evicka
Já pořád pořádněn nechápu,co se Ti vlastně stalo...selhal ti pes ve výkonu katastrofickým způsobem,nebo se mu stal nějaký úraz,který ho dočasně či trvale vyřadí z výkonu a chovu,nebo se stalo něco zásadního Tobě? Něco co opravdu znamená omezení činnosti?
Protože upadat do deprese z toho,co o vás někdo řekl nebo jak vám verbálně či písemně někdo ublížil,je pro mě nepochopitelný....to přece nemůže zasáhnout vaše hodnoty,to po vás musí stýct jak po kachně voda, přece kritéria jsou jasná a objektivní,pokud vy nemáte z vašich vnitřních příčin nějakou limitaci,pokud můžete fyzicky a psychicky pokračovat,nikdo zvenku vás nemůže vykolejit...
To by se nedala dělat vrcholová kynologie,když by se lidi sypali na pomluvy a balili to...naopak,séřou na okolí a jedou si urputně dál....
Hele svýho času jsem byla varovaná,pokud se můj pes někam dostane,abych ho na akci nenechávala nikde samotnýho bez dohledu,třeba v odkládačce nebo v autě...že celkem běžný způsob jak si likvidovat konkurenci je zterorisovat soupeřova psa...rozhodit mu psychiku tak,že skončí..
za všechno se platí jistá daň a s tím se musí počítat,že když si chceš hrát s velkými kluky,dostaneš občas nakládačku...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 10:04
- Nahlásit
Evicka
a k tomu anonymovi-v téhle zemi není jaxi zvykem,že by nikdo neměl na hlavě aspoň kousíček máslíčka,bulvár kvete a lidi se pídí po drbech...
je už jakýmsi dobrým zvykem,že když někdo začne vzlykat a ohánět se frázemi o pravdě a lásce,maskuje nějakou dobrou pikantnost...jinak by se tak teatrálně nechoval....
Podařilo se ti zřejmě přesně to,cos nechtěla,přeformátovat si image-všechno,co řekneš,bude promptně použito proti tobě....
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 10:55
- Nahlásit
No to je sbírka, Evičko, neblázni, kdybych ti popsala svoji sbírku neúspěchů a závisti a špinavostí, co mě na cestě k chovatelství potkaly, tak se podivíš, ale tohle přeci o tom není. Já mám psy proto, že je mám ráda, baví mě a obohacují, zbytek je doplněk někdy nutný (chov, výstavy), jindy zábavný (výcvik). A u ovčáků, tam o špinavosti a nespravedlnost zakopneš na každém kroku, ale přeci nedopustím, aby takový krásný plemeno chovala jen banda zkorumpovaných a penězchtivých blbců. Já jezdím na výstavy, i když jsem vždy mezi posledními(vlkošedáci nejsou v módě), ale beru to ze svého pohledu, dělám si tam socializaci, zátěž mezi psy a lidmi, a jsem spokojená, když se zvíře pěkně předvede a zvládá to v psychické pohodě, víc nic neočekávám. Navíc jsem 13 let v kuse neměla chovné zvíře, ale nevadí mi to, prostě je u nás, tak u nás zůstane, a cvičíme, děláme věci, který nás baví. A o tom to přeci je, prožít si v klidu hezkej vztah se psema a kašlat na hajzly, co jen ostatním otravujou život, co je mi do takovejch lidí, jsou mi naprosto ukradený, ať si každej sáhne do svýho svědomí, pokud má ovšem vůbec kam sáhnout.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 11:39
- Nahlásit
Tak já Vám to teda v kostce povím. Měli jsme dostal jeden z nejprestižnějších titulů, jaké jsou pro lovecká plemena možná. Už jsme na něj byli strašně natěšení, ale naštěstí nám jedna dobrá duše všechno prozradila předem. Žádný titul se nekoná. Dostane ho pes, který pracovně tomu našemu nesahá ani po kolena, nemá žádné získané pracovní tituly, jen jaksi absolvoval s průměrnými výsledky více akcí. Tady to mé rozčarování (opět) nad tím, že kvantita přebije kvalitu. Tak jak je všude uznávaná průměrnost, tak jsem si naivně myslela, že alespoň někde je to jinak. Bohužel. A navíc nikdo neměl tu odvahu nám to říct do očí, jen ta jedna dobrá duše. Ještě si tento člověk myslel, že na něj budeme naštvaní. Ale my jsme mu blahořečili, protože měl alespoň tolik odvahy říct nám nepříjemnou pravdu jako jediný a ušetřil nás případného trapasu a obrovského úžasu v místě konání předávání ceny.Takže na vyhlašování budeme druzí, a na to jim pardon to slovo sereme. Běžně sprostá slova nepoužívám a považuji svůj projev za kultivovaný. Takže Sali, jako výcvikář, který nežije pro nějakou slávu výstav atd, ale pro výcvik a pracovní využití zajisté pochopíš tenhle podraz.Tohle absolutní zhnusení, že průměr může zvítězit nad vyjímečností. Ale po prodlouženém víkendu jsem to už nějak vstřebala a nepohlížím na naši chovatelskou budoucnost tak černě. Navíc si o víkendu jezdili noví majitelé pro naše štěňátka a tak jsme poznali spoustu příjemných lidí a zase ta naše "práce" získala smysl. I když tenhle podraz nerozchodím asi nikdy. Můj závěr z téhle kauzy je, že nemusím mít špičkového psa, který pracuje jako Bůh, ale stačí my obyčejný průměr nebo podprůměr pokud s ním opět průměrně absolvuji obrovský počet zkoušek nebo třeba jen jedné. Prostě ho naučím bezkontaktní norování, objedu s ním celou republiku a mám nejlepšího psa. Zbytečně vám všem nebudu rozvádět lov. plemena, jste tu na jiné týpky. Ahojte, ještě jednou díky za morální podporu a věřím, že budeme proti proudu bojovat dál. Máme doma přeci pětiměsíční naději fenku Nelinku a ta jim to jednou natře.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 11:47
- Nahlásit
Evicka
ale hlavní je, že ty to víš, že je ten pes špička, ne, a ostatní taky, neboj, takovéhle věci se roznesou a solidní chovatelé budou jezdit krýt na vašeho psa, protže jim nejde o průměr, tituly jsou ho...., důležitá je skutečnost. A ještě je spousta lidí, co to ocení.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 12:01
- Nahlásit
Ebony, zapomněla jsi na lidskou závist a různé skupiny. Právě proto, že ten pes je tak dobrý, tak ti lepší chovatelé krýt nepřijedou.Bylo by to od nich určité uznání kvality někoho jiného a toho nejsou schopni, to se u nás nenosí.Ale to je na jinou diskusi. Jestli se u nás bude krýt víc nebo míň, tak na tom nám vůbec nezáleží. Prostě to uznání veřejné - kvalit tohoto psa a jakási satisfakce zato, že se tomu maximálně věnuješ není. A pak se ten průměr nacpe všude. To je k zlosti. Klesli jsme tak nízko, že už nejsme schopni oddělit zrno od plev.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 12:16
- Nahlásit
Evicka
no možná mi to přemýšlí jiným směrem, protože nějak nejsem závistivá, či co, ale musím s klidným srdcem prohlásit, že znám ve svém okolí dost soudných lidí, kteří právě na tohle nenaletí, a to zrno si najdou, tak nevěš hlavu, určite jsou tací i u vás.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 12:18
- Nahlásit
Evicka
no,abych pravdu řekla,pořád to srovnávám s zadávanými tituly v dobrmanech,"nejlepší pracovní pes roku" a tak,a je mi to jen k smíchu,bodovací systém a koeficienty jsou prapodivné,a klubová ohodnocení jsou mi naprosto volná,zajímá mě jen,jak ten který pes boduje v národních a mezinárodních soutěžích všech plemen...
a ve světě v malinách,tam je špička tak vyrovnaná,že prvních deset zvířat si jen prohazuje pozice podle momentální naladěnosti...ale všichni jsou na stejný kvalitový úrovni...a u nás skoro to samý,maliny co jezdí vylučovačky a mistráky hovoří svými výsledky samy za sebe,a jakékoliv dodatečné ocenění nebo tak jako klubové tituly,jsou naprosto nepodstatné...
Totiž realita je právě na tom place,při těch rodících se výsledcích,nikoliv tam,kde to ex post někdo ohodnocuje přepočtem s koeficienty....
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 12:21
- Nahlásit
Sali
přesně tak
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 12:46
- Nahlásit
Sali, právě proto mě to tak štve, že máme ty pracovní tituly s vrcholných akcí v česku i v zahraničí. CACT,CACIT, dokonce ta Mezinárodní soutěž v Polsku u nás nemá žádnou váhu. Přitom není jiný pes, který by na ní byl. Prostě ta kvalita těch soutěží, ten absolutní vrchol se necení. U lovečáků to není tak jednoduché, soutěží se zadáváním titulů je málo a musí se za nimi daleko jezdit. Ale nechme to být, nebudem to rozebírat. Pro nás a pár lidí, kteří nás znají , je ten pes absolutní jednička a to je hlavní. A hlavní je, že svoje perfektní vlastnosti předává spolehlivě na potomstvo.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 13:01
- Nahlásit
Evicka
to nevíš po těch letech,že váhu mají jen ty upocený akce,kam jezdí uřvaný průměr? A že se honosný soutěžě o nejlepšího psa či fenu v klubu dělají pro ně??? protože je to pro klubovou masu,aby si užila ,ne pro pár lidí,co jsou úplně někde jinde...
Proboha jediný důležitý je že pes má CACIT a CACT a že předává vlastnosti na potomky...věř mi,že člověk,co bude chtít chovat na výkon,si na něj zajede...a o ty vám snad jde...na co chovat lovečáky na gauč a výstavy,proboha tak temperamentní a v práci upevněný stvořeníčka se nedají pracovně nevyužívat,pak jsou neš'tastní psi i lidi...
Já si nedokážu představit,že by Bobulka nebo Kira nebo malej prcek Ferry neměli možnost pracovního vyžití....to by se zbláznili a lidi z nich...Kira je šestý den po osteosyntéze spirální zlomeniny holeně,chtěla jsem jí ve středu odpoledne vyběhat před stopou,a v běhu zapadla do díry,a už včera byla zase čuchat,chodí po třech,tou šroubovanou nohou si jen sem tam ťukne,ještě ráno si říkala o kapky na bolest a večer se hnala na nášlap...
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 13:57
- Nahlásit
Sali, to víš, že Vy všichni, kteří cvičíte se na to díváte jinak, ale lovečáci , a to i ty nejlepší linie , postupně degradují tím, že nejsou lovecky využíváni a žádné zkoušky podobného charakteru jako jsou vaše se u nás nedají dělat. Ke všemu, co děláme potřebujeme nutně obrovský prostor a hlavně zvěř. Jak ubývá té, tak ubývá i pracovních psů a tak ubývá i lidí, kteří aktivně cvičí. Je to bohužel přímá úměra směrem dolů , ke dnu. Kdybys viděla, co my všechno musíme udělat, aby si naši psi zapracovali naplno!! Můj muž chodí se smečkou nahánět zvěř do soukromých honiteb, kam si jezdí pracháči ze západu zalovit, a to jen proto, že v běžných honitbách je zvěře tak málo, že na něco narazit, tak to je kumšt.Kvalitní lovecký pes je nejen pes výborných lovec. vloh, ale především pes plný získaných zkušeností, a ty se dají získat jen v terénu, v přírodě, při samostatném jednání psa. Navíc lovecké vlohy a schopnosti se musí rozvíjet jedině v kontaktu se zvěří, v terénu. Bohužel i od nás si lidé berou psy jako gaučáky, i z těchto perspektivních spojení. Už jsme slevili ze svých zásad dávat štěně jen pracantům. V dnešním chovu lov. psů to tak nejde. Bojím se jen, že příjde dobe, kdy loveckých psů včetně původního poslání nebude a rozšíří se řady společenských plemen o nová z řad loveckých.
No a s tou tvou čubinkou je mi to líto. Takhle se nám to stalo taky u našeho teď už Dědka. Spadl nebo se spíš propadl ve starém zboru. Noha(pravá zadní stehenní kost) zdrátovaná 3 měsíce a výsledek nic moc. Tak doufám, že máte skvělého veterináře a o zbytek se postaráte sami. Držte se.
|
Danuš
|
# Zasláno: 1 Dub 2005 07:55
- Nahlásit
Evičko, podobné pocity prožívám také a už delší dobu. U chovatelství mě drží několik věcí
1) hrozně ráda odchovávám štěňátka, vybírám jim nové majitele a spoustu z nich se stalo mými přáteli
2) pokud nebudu chovat, za chvíli (až moje čubinky jednou odejdou) si nebudu mít od koho vybrat štěně, protože chov se obecně ubírá jinam, než si já představuju
3) pokud se pár lidí, kteří nepodvádějí nechá odradit, zbudou u chovatelů psů s PP jen množitelé, které tolika kritizují majitelé psů bezPP.
Takže vydrž!!!! a nenech se otrávit.
Jinak, to, co předvádí některé ústřední poradkyně chovu u kníračů, začíná být docela hrůza. Na loňském MR ani jeden z velkých kníračů nesplnil zkouškový limit a 3 z nich utekli na obranách . To je výsledek dlouholetého snažení poradkyně. Knírače máme sice krásné, ale ač před 10ti lety byli špičkou mezi knírači v Evropě, dneska už jsou jen průměr a za pár let........ No a poradkyně pro malé knírače prostě ignoruje, že existují vrozené vady. A proč? No protože má po psovi, v jehož odchovu se vrozená vada vyskytla (jedná se o kataraktu) dovezeného psa ze Španělska. Prostě hnus hnus hnus.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 08:17
- Nahlásit
Danuš, díky za podporu, už mě to počáteční zhnusení v maximální míře přešlo a zůstalo jen takovéto běžné otrávení, které zažívám dnes a denně u pejsanů a u ostatních kolegů chovatelů a Klubu a toho kolem. Tvoje důvody proč dál chovat jsou v podstatě stejné jako ty moje, hlavně ten bod 1 je asi tím, co mě drží nad vodou. Mezi těmi, co mají naše štěňata je spousta skvělých lidí, kteří o těhle tahanicích a sporech nic nevědí a já bych chtěla, aby to tak zůstalo. A tak si vyměňujem fotky, psaníčka, návštěvy a je to fajn. Taky mě těší, že se sami ozývají lidičky na naše štěňata, klidně si i počkají, třeba půl roku nebo rok, protože se jim prostě naši psi líbí a chtějí štěně právě od nás. Tohle je asi největší stimul, který nás nutí vytrvat. A pokud se Vaší poradkyně chovu týče, tak je to člověk, který tam nemá co dělat. Jenže to se lehko řekne a hůř provede. V takové funkci by měla mít na zřeteli především kvalitu chovu jako celek a osobní zájmy by měla potlačit. Ovšem to je také pouze teorie. V našem Klubu jsou taky levárny, jen trochu jiného druhu. Viz jak jsem psala na začátku - výstavy.No, my už jsme naplánovali letošní sezónu, uvažujem o rozšíření chovné základny o další fenku, takže snad je to už za námi. Ale křivda v srdci zůstane. Jen ji rozum nějak logicky zdůvodní, aby nebyla tak bolestivá.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 09:01
- Nahlásit
Přátelé, tak máme opět novou enrgii a chuť jim všem natřít prdel. Omluvte mě teď za mou vychloubačnost, ale nedá mi to se nepochlubit. Manžel byl s našim psem, o kterém je zde selou dobu řeč na Mezinárodních zkouškách v Maďarsku, odkud si odnesl tituly CACT a CACIT a náš pes tím pádem splnil podmínky pro přiznání titulu Mezinárodní šampion práce.Pro lovecké plemeno je to nejvyšší možný pracovní titul v rámci FCI. Bude jendiný v ČR. Tak jsem zvědavá, jak toto ocení někteří ostatní chovatelé. Zřejmě budou jen mlčet a dělat, že se jich to netýká. Mám z toho, abych pravdu řekla trochu zlomyslnou radost..Neměla bych ji, kdyby vládly jiné poměry.Hurá, mám z toho takovou radost.....
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 09:14
- Nahlásit
Evicka
GRATULUJI !!!!!!!
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 09:14
- Nahlásit
Tak to gratulujeme a jen tak mimochodem - tu zlomyslnou radost zcela chápu a spiklenecky přeji
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 10:12
- Nahlásit
gratuluju moc.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 11:11
- Nahlásit
Díky taky moc. Snad si konečně uvědomí, že to jejich bodování kvantity je absolutní paskvil před kvalitou. Ježiš, jak já bych chtěla teď někoho potkat z těch našich chytrolínů a pěkně jim to dát vyžrat. Sali, to je tak trochu tvůj slovník, promiň, ale to by v tuto chvíli bylo snad moje jediné přání. Na tohoto našeho psa už ani nemají tabulky, tak jsem zvědavá, jak to tento rok dopadne, cha , cha, ale už mě to netrápí.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 11:23
- Nahlásit
Evicka
a co jim chceš dát vyžrat? bejt stejná jako oni? když vidím,jak se chovatelé mezi sebou řežou kvůli reklamám,kvůli každému titulu....
Výkon a praxe se chválí sami,jsou vidět....budoucnost ukáže přínos jednotlivých plemeníků...chov je kontinuita po léta,ne snad nějaké léčení si komplexů v klubovém vyžití se te´d hned ihned....
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 12:20
- Nahlásit
Evičko, gratuluji! A hlavně - zůstaňte s manželem stejní jako doposud. Ztratit se v davu znamená být stejní jako dav...
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 12:33
- Nahlásit
Sali, to je sice fakt, ale každý občas potřebuje ulevit svému egu a pofoukat si vlastní sebevědomí. A když jsou někde tupci, kteří strkají hlavu do písku a dělají, že věci kolem nich prostě neexistují, tak je třeba je na některé věci upozornit.
A z jiného soudku. U lov. plemen se často tvrdí, že povaha a vrozené vlastnosti (lov. vlohy)se dědí jen naprosto minimálně, že většinou je všechno jen věcí výchovy a výcviku. To je absolutní blbost a kdo tohle tvrdí je absolutní ignorant. Nevím, jestli tenhle zcestný názor platí i u vás? Zřejmě ne, protože u vás se kvalitní jedinci dokáží ocenit. Rozhodně z vlastních zkušeností můžeme říct, že vlohy se dědí naprosto perfektně, dědivost je dle mého soudu poměrně vysoká , vlohy jsou daleko výraznější než u čistě exterieerových linií a takový pes má reáln é předpoklady stát se vynikajícím lov. psem. Zřejmě totéž platí u plemen vašich.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 12:38
- Nahlásit
Evicka
Taky moc gratuluju k úspěchu, jste fakt s manželem dobří. Když jsem četla co máte pejsků, to je fakt nářez. To ještě normálně zvládáš rodinu? Tak to fakt klobouk dolů.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 12:47
- Nahlásit
No k tomuhle dotazu. Celý chod naší rodiny, veškerý volný čas, prostě celý náš život je psům podřízen. Naštěstí máme dům,kolem velkou zahradu, blízko honitbu a tak podmínky téměř ideální. Bohužel, když se takhle zaměříš na jednoho psa, tak ti ostatní leží "ladem" a občas potřebují ráznější korekci svého chování. Občas se celá smečka serve na život a na smrt, občas někde vymorduje nějakou domácí havěť, ale jinak je to pohoda. Naše malá dcera tím žije od malinka s náma, když se narodila, tak už jsme měli 4 psy, takže pro ni je to absolutní přirozenost a naprostý životní standart. Jedinou nevýhodou je, že nemůžeme jezdit všude společně. A tak my na ty velké akce většinou máme hlídání a pak jedem oba nebo já jsem doma a fandím a SMSkuju s mužem. Když člověk něco dělat chce a má ro rád, tak tomu obětuje všechno, teda skoro všechno.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 13:02
- Nahlásit
Evicka
To se mi moc líbí. Myslím, že by Vám mohl leckdo závidět. Rodina je to nejdůležitější. Nesnáším lidi, kteří neví jestli si mají koupit boty Nike nebo Puma, musí mít i roční dětičky oblečený ve značkovým, v létě jsou 2x u moře, v zimě 2x na horách, loni koupený Bavorák je starý apod. Z Vás má pocit, že víte co chcete, máte to rádi, a proto to děláte. Přeji Vám moc a moc dalších úspěchů
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 13:46
- Nahlásit
Jo, takový věci my už dávno neřešíme. Žijeme si dobře, spokojeně a je nám spolu všem fajn. Občas si pustíme do našeho světa nějaké další lidičky, třeba nové majitele našich štěňat, ale jinak se obklopujeme jen podobnými týpky a je to bezva. Všem bych přála, aby měli stejného koně, jako máme my. Třeba v jiné oblasti, ale aby měli pro co žít a co by uspokojovalo život lidský. Marťo díky. (Sali, jsi z nás lehce znechucená?)
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 14:54
- Nahlásit
Evicka
nějak jsem nepochopila,proč mám být lehce znechucená...
my máme dohromady osm psů velkých,a aktivně se postupně dělalo se všemi,dneska na 4 aktivní zvířata máme 4 na penzi,jen s kondičním výstupem...nerve se nám to,nemordují žádnou havěť,když někam jedem,vezmem psy aktivní a neaktivní bydlí s tchýní,nic nám ke spokojenosti kromě víc peněz neschází a u nás ve sportu prostě lidi naší krevní skupiny jedou na výkon a jeho kriteria,takže ego si foukáme na stopách.Vítr je k dispozici skoro denně.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 15:46
- Nahlásit
No přeci z těch mých řečiček o spokojeným životě, pravdě a lásce?Ale né, dělám si jen legraci. To bylo jen něco jako řečnická otázka. Máme stejný životní styl a poměrně podobnou filozofii. Za chvíli to u nás bude taky tak, důchodců přibývá, nějakou kulturu potřebují taky, naše tchýně nemá vůbec pochopení, ale jinak, kromě peněz, ty asi chybí všem, kteří se do toho takhle vrhnou, je vše OK. My stopy takhle často neděláme, takže pofoukat si musíme ego jinde a jinak. Naštěstí se příliš často o slovo nehlásí.
|
Danuš
|
# Zasláno: 10 Kvě 2005 09:22
- Nahlásit
Evičko, gratulujuuuuuuuu !!!!!!!
Jen ještě k tomu znechucení přidám to, co potkalo mě. S naší poradkyní chovu jsem kamarádila cca 35 let (vyrůstaly jsme spolu). Teď se mi po 20ti letech, co dělám pejskařinu podařilo porazit její psy. No a je tak hnusná a nepřející, že jsme si na MVP v Praze málem nafackovaly v kruhu
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2005 09:52
- Nahlásit
Danuš, tohle znám z vlastní zkušenosti taky. Když jsme začínali my, tak jsme si vybrali plemeno a od chovatele koupili první fenku. Pak jsme chtěli ještě psa, tak jsme koupili u konkurence, aby nebyli příbuzní. Tento chovatel uměl tak dobře a zručně kecat, že jsme po nějaké době koupili ještě jednu fenku. Po celá léta jsme byli a jsme v kontaktu, můj muž a tento chovatel jsou spolu v různých jiných organizacích, jsou oba rozhodčí z výkonu, prostě se setkáváme každou chvíli. Také nemůže přenést přes srdce, že on už není schopen vycvičit psa, jeho chov stagnuje a nedokáže unést, že žák přerostl svého učitele. Tak nás různě pomlouvá, očerňuje, kde může lehce poškodí, až nám je z toho zle. Všichni Martinovi(můj muž) alespoň potřásli rukou, někteří ze slušnosti, někteří, chci věřit, že z upřímnosti. On dělal, že nic neví a raději odešel.Blbé kecy, které šířil už ani neposlouchám. Tahle závist mě vždycky hrozně štve. My všechno tohle děláme hlavně pro kvalitu a prezentaci plemene, a taky proto, že nás to baví. A pokud je někdo lepší, tak to férově uznám a ocením. Závist, to je snad nejhorší lidská vlastnost a z ní plynou ostatní věci. Lidi, lidi, kam to spějeme!!??
|
Hanka
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2005 21:27
- Nahlásit
Evičko taky moc gratuluju.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 11 Kvě 2005 08:41
- Nahlásit
Ale ať se nechlubím jen já, tak se taky pochlubte!!!
|