Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / chovatelství- láska nebo peníze??
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 9 Led 2006 10:38
- Nahlásit

Měla jsem potřebu někam napsat, tak jsem si našla tyhle stránky, před třemi měsíci jsme si pořídily fenečku krysařičku. Je pravda, že s malým plemenem jsme neměly zkušenost a vybraly jsme si nejmenší štěňátko. Podotýkám, že to byl papírový pejsek od prvního týdne nám začly problémy se srstí později s čelistmi a celé tři měsíce jsme jezdily po veterinářích i do Prahy a fenečku jsme krmily stříkačkou prrotože nemohla jíst.Ale pořád jsme věřily že se z toho dostane, nedostala byly jsme na ortoped. klinice v Praze, kde nám řekly,že už není naděje a pejsek se trápí bolestí.Fenečka nám o vánocích umřela, uvědomily jsme o tom chovatelku a ta nám po diskuzi měla vrátit peníze, ale po vánocích zavolala a nabídla nám 9 měsíců starou fenečku náhradou za tu naší.Jela jsem se na ní podívat a samozřejmě přijela i s ní můj 7 letej syn i přítel byly nadšení, že je doma zas veselo. Akorát mám v sobě pocit, že když jsem viděla jak pejsky mají doma sice v paneláku, ale v plastových bedničkách, bez hraček, hubené, krmené podle chovatele K9 , ale uštěkané asi zavřené celý den doma i podle zápachu z bytu,dá se říct, že vlastně nic neuměla, tak nevím nevím, jestli to je o lásce k pejskům, nebo spíš o štěňatech a výdělcích a já sam pokud bych měla 9 měsíců fenečku, tak bych raději vrátila peníze než dala pejska. Měly jsme strach z toho, že si jentak nezvykne a že jí bude chovatel chybět, ale to je omyl za jeden den se ode mě nehnula na krok, snědla všechno, co jsem jí dala snažím se ji trošku vykrmit aby neměla tak vystouplou páteř. Musíme jí učit si hrát, neumí to.A opravdu k nám přilnula. Jediná chybička, že je dost uštěkaná, ale to je tím jak byla s více psi. Vím, že jsou dobří a špatní chovatelé a mám dobrý pocit z toho, že naše fenečka nebude jen chovnou fabrikou na ště'nátka.

Anonymní
# Zasláno: 9 Led 2006 10:51
- Nahlásit

Je to tak.Já jsem dlouho hledala boxera.Když jsme si ho konečně našli a přivezli domů,vážila v 6 týdnech 3 kg a po týdnu jsme zjistili,že má kožní potíže,protože asi nebyla moc v čistotě.Po týdnu jí přestala smrdět srst a za 14 dní naší péce přestala olizovat zdi.Nyní je jí 5 měsícu,všechno dohnala,ale toho chovatele bych nikomu nedoporučila AMI

evina
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 10:52
- Nahlásit

Sice jste udělali dobrý skutek a poskytli fence určitě lepší domov.Na druhou stranu,od takovýchto rádoby "chovatelů" by se štěňátka brát neměli.Pokud jim totiž nepůjdou na odběr,nebudou se snad této činnosti věnovat.Já osobně bych se bála si vzít od takovéto ženské pejska už staršího.Víte proč si ho ponechávala tak dlouho?Držím palce ať je fenka alespoň zdravá.Se štěkáním se dá alespoň něco dělat,se zdravím pejsků bohužel někdy ne

Tchor
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 10:53
- Nahlásit

Anonymní
Copak je takovej problem se na podminky chovu prijet podivat? Chovatel ktery by mi neumoznil se na steneata prijet podivat jeste pred odberem by u mne zkoncil.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 11:03
- Nahlásit

Tchor

A z druhé strany: ani na vteřinu bych neuvažovala o tom, prodat štěně někomu, kdo by nejevil zájem se na něj aspoň 1x přijet podívat.

Lenda
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 11:04
- Nahlásit

Anonymní
Dát štěně v 6 týdnech je hrůza a naníc štěně boxera s PP by mělo vážit 4kg.To byl asi spíš množitel!

Anonymní
# Zasláno: 9 Led 2006 11:08
- Nahlásit

Na štěňátka jsme se byli podívat, ale u rodičů, kde běhaly venku a rodiče chovatelky byli fajn.U těch bylo vidět, že pejsky mají rádi, ale jak nám řekly, tak výdělky nechávají dceři, která se ovše stará.Fenečku měla prý na chov, ale má jich moc tak jí dala radši, než peníze.Zdravá by měla být, byla se mnou poradkyně chovu tady od nás a řekla, že fenečka vypadá dobře a kontrolovala ji, akorát je hubená, ale já jí vykrmím.Přinesla nám moc radosti a já věřím, že u nás bude spokojená.

evina
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 11:12
- Nahlásit

Ketrin:no já se třeba na štěníka podívat nebyla.Byla jsem se ale podívat na čubinu,když byla nakrytá.Potom jsem už taky nechtěla otravovat.Přitom jsem zájem měla velký...Těch štěňátek bylo zrovna víc(od 2fen)a kdyby tam každý chtěl jezdit...

Tchor
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 11:13
- Nahlásit

evina
Pro socializaci stenet je docela dobry kdyz se tam stridaj cizi lidi Chovatele ktery znam se aktivne snazi zvat lidi na navstevu ke stenatum.

Tchor
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 11:15
- Nahlásit

Kdyz jsme si vybirali posledniho dobrmanka byli jsme tam kazdej tejden a bylo vyborny ze jsme mohli sledovat vyvoj chovani jednotlivych stenat. Docela se v prubehu menilo a pri odberu uz by nebyli videt rozdily mezi jednotlivimy stenaty.A rek bych ze jsme si vybrali dobre.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 11:21
- Nahlásit

evina
To je právě to, kdo to bere jako otravování a kdo ne. Já do telefonu nikomu štěně neslíbím. Chci ty lidi vidět co jsou zač a jak se ke psům mají, co s ním zamýšlejí atd. Se štěňaty jsem prostě dva měsíce doma, nechodím do práce a věnuju veškerý čas feně, vrhu a návštěvám zájemců.

Mek
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 11:26
- Nahlásit

Ale jet se podívat na potecionální štěně neno obtěžování. Buď je to chovatelka a dovolí vám přijek kdykoli a nebo množitelka která nemá čisté svědomí a neukáže vám nic jen to jedno štěně. Taky bych neprodala psa nikomu, kdo neprojevil zájem se ani podívat.

klára
# Zasláno: 9 Led 2006 12:04
- Nahlásit

Mě umřela pejsina a narychlo jsem sháněla nového pesu, protože se to nedalo v prázdném bytě vydržet - sehnat to, co jsem si představovala nebyla zrovna jednoduchá záležitost, ale podařilo se - pomocí mailu a telefonu a pak jsem si pro pejsu jela rovnou a vybrala jsem tu CHS dobře - i bez návštěvy předem, s chovatelkou si dodnes píšu a posílám fotky, scházíme se na výstavách, aby pejsinu viděla.
Dobrý chovatel se dá poznat i po telefonu, tím jsem si jistá - zodpověděli mi všechny dost šťouravé otázky, mohla jsem najít reference o jejich štěnatech na netu (výstavy, výsledky soutěží) - oni se mě taky docela vyptávali na co pejsu chci, jak se bude mít, jaké mám s tím plemenem zkušenosti atd...
Někdy je ta vzdálenost na návštěvu fakt velká a kydž člověk ví co chce a nebojí se zeptat, tak se to dá vyřídit i na dálku

evina
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 12:05
- Nahlásit

Ono ze začátku ani nebylo jasné zda pejsek bude můj.Sice jsem si ho zamlouvala půl roku předem ale zároveň měl dostat majitel krycího psa štěňátko-pejska.A jako na potvoru byl pejsek nakonec jen jeden(ostatní fenky).Takže chovatelka nejdřív zjišťovala zda ten chlap hafína nechá tady v republice(nakonec si vzal z druhého vrhu).O mě věděla,že jsem psy už měla a taky zjišťovala od koho jsem měla.Nakonec jsem si brala pejska jako prvního,takže jsem měla možnost vidět celý vrh pohromadě.Nádherný,vyrovnaný,čistý,dobře krmený štěňátka.Že byli opravdu pěkní mě vlastně nijak nepřekvapilo protože abych se vyhnula nečestnému chovateli,tak jsem si rovnou brala od poradkyně chovu.Takže...i přesto,že jsem svého pejsu neviděla předem,nemyslím že bych o to menší měla zájem nebo se pro něj jako páníček nehodila.

Tchor
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 12:09
- Nahlásit

Kazdej pripad je jinej nejde na kazdyho koukat stejne.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 12:10
- Nahlásit

evina
Ale to nebylo nic proti tobě ani proti tvé chovatelce - jak to popisuješ, tak tvůj případ je trochu výjimečný, ale obecně platí to co bylo řečeno - zájemce který je ok se přijede podívat a chovatel který je ok to umožní a uvítá.

evina
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 12:24
- Nahlásit

No to máte pravdu,že každý je jiný...on i takový rozhovor hodně prozradí.Jinak jsem to samozřejmě proti sobě nebralaTřeba moje tchýně si před lety brala štěně(pravda bez PP).Štěně si vybírala od někoho jiného než přímo "chovatele" někde na zahradě.Ani matku neviděla.Mohla si vybrat ze tří štěňat.Toho co si vybrala jí řekli,že je nemocný ať si přijede za tři dny.Za tři dny když si ho odvážela smrdělo celý auto jeho ušima.Teď je psovi 11leta celý život jen zdravotní problémy.Které si ovšem panička mohla ušetřit kdyby nechtěla šetřit na pořizovací ceně.Nakonec cena byla téměř stejná jako s PP.Ale komu není pomoci...

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 12:28
- Nahlásit

Když jsem si vybírala štěndo, taky jsem byla u chovatelky skoro každý týden a koukala, jak mi z té mé vybrané "kuličky" roste pořádně temperamentní divočák, ale zůstala jsem u své první volby a jsem ráda. Na chovatelce bylo vidět - ačkoli měla štěnda myslím poprvé, že má všechno nastudované a ví co dělá. Štěníci buclatí, čistí, fenka milá, kamarádská, prostě prima atmosféra a když jsem si pak štěndo odvážela domů, vůbec nedělal scény, protože za ta mnohá setkání se mnou už mě prostě považoval za svou. Tak si myslím, že by to v ideálním případě (když má nový majitel k chovateli blízko) být.

Množitelé a chovatelé, kteří chovají pro peníze by se neměli podporovat a každý vážný zájemce o štěňátko by měl být v tomto ohledu poučen na co si má dávat pozor, aby se ušetřil případných pozdějších zklamání.

Evicka
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 14:14
- Nahlásit

Pro anonymní:

Je to velmi smutná zkušenost, která se bohužel stává. Obzvláště u těch plemen, která jsou skutečně finančním přínosem do rodiny. Pokud chovám plemeno, kde se štěňa podává za 10tisíc a víc, tak musím projevovat opravdovou lásku ke spům, dělat to s nadšením a obětavostí. Jinak to vždy zavání trochu kšeftem. Je potřeba soudit individuálně, vždycky se důkladně seznámit s chovatelským prostředím, udělat pár návštěv a obzvláště v případě, kdy pořizovací cena není zrovna malá. Je taky docela vhod zeptat se na chovatelský servis, který by měl být samozřejmostí u všech seriozních stanic. Taky kupní ssmlouva písemnou formou je nezbytností, obzvláště v těchto případech. To, že je fenka tak nemocná, nemůže sama přijímat potravu je vážná vada nikoliv skrytá, takže chovatelka vám vědomě prodala toto štěňátko. Je to sviňárna, bohužel ne první ani poslední. Takoví chovatelé dělají nám, slušným, špatnou reklamu. Proto doporučuji nenechat se zlákat např. blízkostí stanice od našeho bydliště, ale vždycky se aktivně pídit po informacích, dát na doporučení známých, kteří mají dobré zkušenosti, udělat návštěvy, vyptávat se a být dotěrný. Kupujeme si přece kamaráda na dlouhou dobu , a tak chceme, aby náše vzájemné soužití bylo pohodové a bez potíží. Jinak můžete být ráda, že vám nabídla výměnou starší zvíře. I to nebývá časté. Tyhle chyby se dělaly, dělají a budou dělat, dokud budou lidi, kteří chctějí všechno a za každou cenu co nejlépe zpeněžit a na druhé straně lidi, kteří při koupi budou chtít ušetřit, budou počítat každou kačku a udělají kompromis proti vlastnímu přesvědčení bez větších znalostí a bez větší informovanosti. Lidi, poučte se už. Vybírejte stanice pečlivě. Vždycky se najdou stanice kvalitní, ale i ty nekvalitní, po kterých by neměl ani pes štěknout. Ušetříte se těchto zklamání, tedy alespoň ve většině případů.

Anonymní
# Zasláno: 9 Led 2006 15:17
- Nahlásit

Má zkušenost. Jsem v klubu basenji.V lednové ročence je okopírovaná žaloba na klub basenji. Lidé si koupili první fenku plemene.Hned v 15měsících ji chtěli bonitovat,jenže na výstavě zjistili,že fence chybí zub a tudíž nemůže být vzata do chovu-alespoň podle řádu klubu. A tak podali žalobu na klub a chtěj náhradu škodu- přesně píšu "při vrhu v průměru 4štěnat za cenu 15.000,-Kč požaduje žalobce od klubu,že fenka nemohla být zařazena do klubu 60.000,-Kč. Tak přemýšlím,za jakým účelem od prvopočátku fenku kupovali.Myslím,že je nám všem jasné.Je mi to líto,že to lidi takhle viděj-chovný pes=rovná se výdělek. H

arsiela
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 15:40
- Nahlásit

Ach jo,tohle hrozně nerada čtu.Jenže bohužel jsem si takhle přivezla taky fenu.Vzhledem k tomu,že jsem chtěla fenku ,která bude mít předpoklad uchovnění volila jsem na doporučení chovatelů již dospělou roční fenu.Sehnala jsem nabídku od jedné paní,prodávala rok starou fenu,jela jsem se tam podívat,fenka v pořádku,snad jen hubená,odpovídala standartu.takže jsem ji koupila.Během pár dnů vyšlo najevo,že se neumí venčit venku,chodit na vodítku,bojí se pohlazení.Ke mě přilnula naprosto dokonale,stále ji mám u sebe,beru ji všude kam to jen kapku jde.Ale ze syna a manžela má stále obavy.Cizí lidi k ní nesmí,utíká před nimi.Sice se to lepší,ale pomalu.Můžu se jen domnívat v jakých podmínkách ta fena celou dobu byla,ale ddobrý pocit z toho nemám.

Anonymní
# Zasláno: 9 Led 2006 16:36
- Nahlásit

Díky za všechny ty příspěvky, myslela jsem si, že jsem vyjímka, ale jak koukám, je to docela častá věc.My jsme daly za první fenečku 13 tisíc, což si myslím není zrovna málo. Ale třeba jak píšete o tý žalobě, tak to bych nikdy neudělala, protože nám šlo hlavně o mazlíka a chtěly jsme ji jako člena rodiny, taky bych chtěla třeba na nějakou tu výstavu i když s tím nemám zkušenost, ale pokud by měla fenečka nějakou vadu, určitě bych ji neodstrčila nebo nechtěla zpátky peníze, měla bych ji ráda předse i tak. Ale tohle bylo něco jinýho jezdily jsme po doktorech 3 měsíce a vůbec nelituju toho co to stálo chtěly jsme ji mo vyléčit a byla jak moje druhý dítě.Doufám, že tahle fenečka už bude v pořádku, je pořád se mnou i v práci, mám krámek, takže není vlastně vůbec sama.je moc smutný, když čtu o takovejch pejscích, ale mám zároven radost z toho když se dostanou do lepších rukou, moc vás zdravím, musím končit ahoj Z

Endy
# Zasláno: 9 Led 2006 17:00
- Nahlásit

Anonymní
Co té krysařičce bylo?Pokud nemohla žrát,museli jste na to přijít hned jak jste jí přivezli.
To co popisuješ u chovatelky je bohužel častý jev u chovatelů malých plemen.Spousta jedinců,není to kde venčit a není čas(nebo chuť)poskytnou štěndům individuální péči.Do mističky se nasypou granule,žádná velká práce a za štěňátko tučná sumička.Proto kápnout na chovatele,co má štěnda jako své děti a těch pár týdnů se točí jenom kolem nich,je štěstí a radost.
Tak ať je druhá fenečka bez starostí a je šťastná v nové,lepší,smečce.

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 17:08
- Nahlásit

mně tedy 13 tisíc za krysaříčka připadá strašně moc......což by mi ukazovalo na to, že ta chovatelka je fakt spíš množitelka, která chce vidělat. Tu "velkorysou nabídku" místo peněz dát jiného psa nejspíš udělala ze strachu, aby jí někdo právě nežaloval a aby se jí do "chovu" nešla podívat veterinární kontrola....
Já mám chodského psa, tedy též české národní plemeno a za štěně s pracovními i výstavními předpoklady jsem dala 6000, což je u choďáků vcelku běžná cena (ceny jsou většinou mezi 6 a 8 tisíci za "choďátko"). Nechápu proč jsou tedy štěnda krysaříčků prodávána tak draho....Že by platilo to nepsané pravidlo "čím menší, tím dražší?"

arsiela
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 18:29
- Nahlásit

Eviku jakého máš choďáka?Taťka ho má taky je to 10 letá fenka Ema Bako.Má složenou zkoušku ZOP,ZUP1 a BH,byla připravená i na ZM,kousala hrozně ráda,ale pak odešel ze cvičáku figurant a nebyl čas dojíždět někam 30 km daleko.Jinak z výstav má výbornou a res.CAC.RTG O/O.Je to naše sluníčko,taťka ji miluje jak další dítě.Bohužel už rok má epilepsii,ale zatím se statečně drží,mám choďáky ráda,pokud bych si někdy mohla zas pořídit většího pejska tak choďák je horkým favoritem

Anonymní
# Zasláno: 9 Led 2006 18:36
- Nahlásit

arsiela-ahoj,dnes me psala Iva,ze jsou po operaci a ze dopadla dobre.takze se uvidi casem,jak to dopadlo.....
petr

arsiela
Člen
# Zasláno: 9 Led 2006 19:40
- Nahlásit

Jo,před chvílí mi volala,Jimmy se probral z narkózy v pohodě a uvidí se co dál.Moc jim držím pěsti,aby to dopadlo co nejlíp.Hned jak se Jimmy vrátí z nemocnice tak se na něj půjdu podívat.

Evik
Člen
# Zasláno: 11 Led 2006 07:38
- Nahlásit

arsiela
jé to je príma, že je tu taky nějaký jiný choďák, kterého neznám. Já mám skoro dvouletého divočáka - Akíčita Indian z Luční záře. Odkud ji ty? Nechcete někdy s Emou a Tvým tatínkem vyrazit na nějaký společný choďácký výlet? Podívej se na naše diskusní fórum na www.kpchp.org klikni na odkaz fórum a tam si kecáme víceméně jen o choďácích. Taky se tam mluví o plánovaných výletech.....pozvánky na ně jsou na klubových stránkách, ale to určo víš. Jinak Vaše Ema je šikula....my máme s Akoušem zatím složenou jen ZOP a za sebou tři výstavy s hodnocením VN (baby), V1, a VD.....Jinak můžeš na mého pesana kouknout v databázi na klubovkách. Má tam taky Ema fotku? Jestli ne, tak jí pošlete webmasterovi KPCHP pro doplnění do databáze psů.....klub se snaží aby byla co nejkompletnější.

Evik
Člen
# Zasláno: 11 Led 2006 08:35
- Nahlásit

arsiela

teď jsem tady http://www.chodskypes.cz/pes/chodskypes-548.html viděla tvou Emu - je to krásná čubinka. Budu moc držet palce, aby s vámi byla ještě hodně dlouho a ta nemoc jí přiliš neomezovala.

Anonymní
# Zasláno: 11 Led 2006 09:11
- Nahlásit

Včera jsem se nemohla dostat na stránky, Endy ona sice jedla ze začátku, ale hodně málo a pak už vůbec, proto jsme ji musely krmit stříkačkou. A co ted máme tu novou fenečku tak už po týdnu není ani tak kostnatá. A nikdy bych nevěřila tomu, že i takhle starší pejsek dokáže přilnout, nehne se ode mě na krok a pořád si mě hlídá.Jinak ceny krysaříků se tak pohybují, když sme sháněly první štěňátko, tak nám říkaly za pejska deset tisíc a fenečky 13 až 15 tisíc. Jsou perfektní povahově a na to jak jsou malý tak jsou moc odvážní a temperamentní.I když to má taky nevýhodu, dovoluje si na každýho psa a čím větší tim lepší a můžu jí říkat jak chci, že by z ní mohl mít menší svačinku.Ale jsme moc rádi, že jí máme lítáme okolo ní celá rodina, kdyby nás někdo pozoroval tak nevim, co by si myslel o našem duševním zdraví,dokonale nás zblbla, ale za ten týden se naučila i dost věcí nechá se oblíknout do svetříku, když jí zavolám do taštičky tak si vleze do psí tašky a slyší už i na nějaký slova co má nebo nemá a už začla i blbákovat a hrát si, řekla bych za tejden docela pokrok jenom to chce trošku času a věnovat se jí, je velkej přínos do naší rodiny ahoj Z

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání