| Autor |
Zpráva |
P.B.
|
# Zasláno: 19 Pro 2005 17:18
- Nahlásit
Máme 1,5 ročního labradora. Už od štěňátka jsme ho brali mezi lidi, aby si zvyknul i na cizí. Miluje děti i psy, je aboslutně neagresivní, ale je nedůvěřivý vůči cizím lidem. Tento zlom nastal tak kolem jeho půl roku. Když si ho chce někdo cizí pohladit, tak uhýbá a nenechá na sebe šáhnout. Z mužů má daleko větší strach (který se projevuje štěkáním), přitom nikdy neměl s nikým špatnou zkušenost. Překvapuje mě, že labrador - společneský, kamárdský - je nedůvěřivý vůči cizím lidem. Nevíte čím to může být?? děkuji
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2005 17:36
- Nahlásit
P.B.
Jak to popisujete, tak mi prijde, ze pejsek preci jen ma nejakou spatnou zkusenost specialne s chlapama. Nemohlo se stat, ze mu preci jen nekde nekdo ublizil (ani o tom nemusite vedet) - pres plot, pes uvazany u obchodu, pres kotec apod.. Labrousove byvaji skutecne velmi v pohode. Rodice vaseho psa v povaze podobny problem nemaji?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2005 17:42
- Nahlásit
to mi taky přijde, jakože psovi někdo ublížil, aniž by o tom jeho majitelka věděla....Stát se to může velice snadno....Ono fakt stačí i přes ten plot. Bývalý pes mého přítele měl neskutečnou averzi vůči lidem chodícím o holi a přítel taky nevěděl proč, pořád o tom přemýšlel, až to jednou ventiloval před mámou a jeho máma mu řekla, že viděla nějakého důchodce, jak psa přes plot píchl holí.....no a bylo zaděláno na problém....
|
P.B.
|
# Zasláno: 19 Pro 2005 17:42
- Nahlásit
Rodice jsou o.k., uz jsem se ptala. Mame ho v byte, takze ho mam na ocich skoro porad. Nikde ho neuvazuju (bojim se o nej), takze muzu fakt tvrdit, ze spatnou zkusenost nema. Jako stenatko byl kamaradsky, ale kolem toho pul roku se to nejak zlomilo. Pokud jdeme kolem lidi, tak si jich bud nevsima nebo si je chce ocuchat. Ale pokud si ho nekde chce pohladit, rychle ucukne. No a na chlapy vetsinou steka - cim starsi chlap, tim horsi.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2005 17:50
- Nahlásit
P.B.
Labrouse sicenema, ale zmena postoje k cizim mohla byt zpusobena dospivanim psa a jeho pubertou - pes zacne jinak hodnotit sve okoli, chova se jinak na vychazkach i ke psum... Ja bych pejska brala porad co nejvic mezi lidi, nejlepe nekam na cvicak, nebo jen se domluvit s partou lidi na vylet. To, ze si chce lidi ocuchat je super, tim padem se cizich neboji, jen si neni sam sebou jisty. Doporucuji se domluvit s par neznamymi lidmi, potkat je jako nahodou na vychazce, a az si je psik pujde ocuchat, at mu v klidu daji nejakou mnamku. Bez jakehokoliv hlazeni, ci blizsiho kontaktu. Jen proste - ty ses hezkej, tumas... (samozrejme, toto pouze v pripade, ze se nebojite, ze vam pak psa nakrmi kdokoliv cimkoliv..)
Taky jsem mela psy, kteri od urciteho veku byli vuci cizim rezervovani, ale mne to spise vyhovovalo. A navic je to pri vyse zminenem postupu casem preslo a byli OK!
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2005 06:33
- Nahlásit
P.B.
Kamarádka měla něco podbného. Strašně pomáhá POVZBUZOVAT! Ale nevím, jak je to u dospeleho psa. Ten její se bál všeobecně. A tak ve chvíli, kdy ucukával, když si ho někdo chtěl pohladit a nebo se staženým ocasem zdrhal, tak ho začala hlasitě povzbuzovat a smát se mu, jako že je prdlouš, že se boji . A on se na ní vždycky kouknul a dostal sebevědomí, že přeci, když to řiká panička, tak na tom něco musí být, ne!!?? Takhle se odnaučil se bát... Ona má Boloňáčka... Je pravda, že neštěkal a kdyby se u štěkání takto povzbuzovalo, tak by to pto psa mohlo vyznít jako povzbuzení k dalšímu hafání. Zkus se poradit s Desenksým
|
moll
|
# Zasláno: 20 Pro 2005 07:28
- Nahlásit
zase na druhé straně nemusí být s každým kamarád - odstup od cizích bych považovala za docela příjemnou vlastnost psa. Pokud se tak chová i k "povoleným" lidem a návštěvám, může od nich dostat nějakou dobrotu a tak si jejich přítomnost spojit s příjemnými zážitky. moll
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2005 07:31
- Nahlásit
moll
Pravda
|
P.B.
|
# Zasláno: 20 Pro 2005 08:53
- Nahlásit
moll
Asi jo. Pokud někdo příjde k nám, tak štěká. Musí si ho nejdřív očichat, my ho podržíme a ta neznámá návštěva ho pohladí. Za chvilku je o.k. Spíš mě překvapuje tento odstup u labradora .. vždyť jsou to takoví kamarádi.
|
moll
|
# Zasláno: 20 Pro 2005 10:26
- Nahlásit
znám několik labradorů, kteří jsou rvaví a snaží se zcela natvrdo sejmout vše, co se dostane do jejich blízkosti. Mzslím, že je to prostě už přešlechtěné plemeno a do vy¨zhledu i povahy se dostávají věci, které tam původně nebyly. moll
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2005 08:02
- Nahlásit
P.B.
Sice to není úplně ideálně typická labradoří povaha, ale myslím, že s věkem a přibývajícími (dobrými!) zkušenostmi se to zlepší.
Moje nejstarší labradorka (skoro 10 let) bývala v mládí podobně nejistá-štěkala na cizí, dokud si je "neověřila". Jinak měla neskutečného pamatováka a pokud k nám někdo přišel třeba po roce, tak už "nebyl cizí" a vítala ho. Pracovali jsme na tom a časem to přešlo, ale není prostě ten typ, co se radostně hrne ke každému, i neznámému. Což mi až tak nevadí, protože ti notoričtí vítači a milovníci všech kolemjdoucích mohou být někdy trochu únavní.
Takže nezoufejte a snažte se, aby pes nabyl zkušenosti, že mu nic nehrozí. Vypadá to, že se spíš bojí.
moll
Neodpustím si dotaz, zda ti rvaví labradoři jsou s PP.
Jinak nejde o přešlechtěnost, ale o neblahé důsledky módnosti a popularity plemene, která s sebou nese to, že někteří rádobychovatelé chovají za každou cenu a na všem. Vím o několika poměrně často využívaných krycích psech, kteří mají vady v povaze a tyto vady se tak přenášejí dál. Bohužel laik který si pořizuje své první štěně, nemá prakticky šanci se k těmto informacím dostat.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2005 08:30
- Nahlásit
Ketrin
Což mi až tak nevadí, protože ti notoričtí vítači a milovníci všech kolemjdoucích mohou být někdy trochu únavní.
Joo, pravda... Sára je bohužel ten typ, co se i venku vrhá ke všem lidem s účelem obšťastnit je svojí přítomností. Je zajímavý, že někdy si kolemjdoucích nevšímá a někdy se hrne jak divá (známej, neznámej, všechno jedno), takže já mám na procházkách stále oči na Sáře...
|
moll
|
# Zasláno: 21 Pro 2005 08:47
- Nahlásit
to Ketrin:
nevím, jestli ti rvaví labrouši mají PP nebo ne. no a tou přešlechtěností jsem v podstatě chtěla říct úplně to stejné jako ty - LR je modní plemeno s pověstí přítulné povahy, tak ho chce mít hodně lidí a je potřeba hodně štěňat. v jedné nejmenované chovné stanici specializované na množení retrívrů všech druhů o svých chovných psech a fenách zavřených v kotcích nemluví jinak než jako o "genetickém materiálu". a fenky jsou po posledním vrhu na injekci, protože se neoplatí je živit. zato pan majitel má nádhernou vilu uprostřed pěstěné zahrady. ito je život se psy. moll
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2005 08:50
- Nahlásit
moll
Ano, asi vím o kom mluvíš. Jednou jsem se tam byla podívat na krycí psy a bylo mi do breku. Vykládat těmto lidem něco o individuální péči a vztahu....ach joooo.
|