Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Pes v autě
Autor Zpráva
Pavla
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:38
- Nahlásit

Mám 2,5 měsíční štěndo a často s ním jezdíme v autě. Zatím to byly jízdy tak 10-15 min., ale štěndo celou dobu kňučí. Dáváme ho do kufru (auto combi - kryt vždy odklopený), chci aby si zvyklo. Jezdíme i na delší výlety, určitě chceme brát pejsu ssebou. Prosím poraďte.

Břetislava
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:50
- Nahlásit

Vždyť je to ještě mrně ... to si snad ve 2,5 měsících nestačil zvyknout na nové prostředí, natožtak jízdu autem. Až se otrká, bude to určtitě ok. Všechno nejde změnit ze dne na den

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 11:05
- Nahlásit

taky 2,5 měsíční štěndo má možná stres z toho, že z kufru nevidí na svého páníčka či paničku. My jsme našeho pejsíka jako štěndo vozili vpředu po nohama spolujezdce, vešel se tam bez problémů a jak odrostl a už viděl z otevřeného kurfu na nás, začali jsme ho zvykat na kufr, stačily dvě jízdy a pejsa byl naprosto v pohodě.

wensday
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 11:21
- Nahlásit

Pavla Ahoj Pavli, jezdi ze začátku na zadním sedadle, pokud to jde, tak abys na psa dosáhla a mohla ho případně uklidnit a pohladit. Taky bych mu dala do auta nějakou deku nebo pelíšek, co důvěrně zná a při každým naložení a vyložení bych mu dala odměnku a chválila ho.

Pavla
# Zasláno: 14 Pro 2005 11:36
- Nahlásit

Děkuju za odpovědi, je fakt, že je ještě malej a na všechno si zatím zvyká, jen jsem myslela, jestli nedělám něco špatně nebo naopak nemám dělat ještě něco speciálního.

wensday
Bohužel musím řídit, ale většinou se mnou jezdí moje děti, tak když jedeme jen kousek, povolím jim vylézt ze sedaček a pohladit ho. Zatím to moc nezabírá, tak snad se to časem zlepší.

Ještě jednou děkuji všem.

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 11:59
- Nahlásit

ještě k tomu kňučení. Náš mladej je schopný celou cestu kňourat, brumlat apod., když ví, že se jede na výlet a jak je natěšenej, že se jede, tak celou cestu "prokecá" což je taky normální psí projev

Radik
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 13:36
- Nahlásit

Ahoj vsem.

Mam take dotaz ohledne pesana v aute. Potrebovala bych radu, co delat s fenuli, kterou mam asi sedm mesicu, ale jsou ji dva nebo tri roky.Na auto nebyla vubec zvykla a ted ji to dela hrozne problemy a stale zvraci. Snazim se kratke trate, na dlouhych stavim a vetram ji, oteviram okynko, zkousim ji nedat pred cestou dlabanec, ale nic nepomaha. I kdyz se zrovna nevyzvraci, je na ni videt, ze ji je zle. Mate nekdo nejakou radu, jak na to vyzrat.? Jezdime celkem casto a nechci ji to zneprijemnovat. Uz si auto spojila se "spatne" a sotva do nej hupsne, zacne slinit.
Kinedryl mi nebyl doporucen, ze ji po nem muze byt hure. Tak teda nevim co delat.

Diky za pomoc

Niko
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 13:40
- Nahlásit

Radik
Tak prostě dojdi k vetovi a ten ti určitě něco dá .

fromeli
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 13:41
- Nahlásit

Radik
Můžeš zkusit homeopatika

cherry
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 14:40
- Nahlásit

Náš pes taky kňučí, ale jen ze začátku. Měli jsme vzadu mřížku, teď jsme ji museli na chvíli sundat a pes hned skočil na zadní sedadlo, a když jela dcera sama, tak se nacpal až vedle řidiče na sedadlo a byl móc spokojený. Seděl ani se nehnul. Normální spolujezdec, tak říkám dceři, že mu měla dát pásy . Ale to jela jen kousek, jinak by jsme si to nedovolili.

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 15:47
- Nahlásit

Radik

u tvé fenky jde pravděpodobně vážně jen o problém psychického rázu, už si prostě jízdu autem zařadila do "chlívečku špatných zkušeností" a na to jí žádná homeopatika ani kynedril nepomůžou. CHtělo by to spíš navštívit odborníka přes psí psýchu a konzultovat, jak na to.
Musíš zkrátka začít znova od začátku - auto spojovat se samými pozitivními zkušenostmi. Např. nikam nejeďte, ale jen fenku do auta nalož, za vstřícné nastoupení jí hned odměň pamlskem, hračkou či pohlazením (prostě tím, co ona sama bere nejvíc jako pochvalu). Chvíli seď s fenkou v autě, mluv na ni veselým povzbuzujícím hlasem a pozoruj její chování. Pak normálně vystupte, zase jí pochval......Tohle praktikujte třeba pár dní a až se fenka začne chovat normálně, zkuste ujet pár metrů, přičemž opět nezapomenout na chválu (nejlepší by bylo, kdybys nemusela řídit a mohla s fenkou sedět tam, kde jí vozíš, a odřídil to někdo jiný...)
Tak, jak jsem to popsala, to praktikovala asi 14 dní moje kamarádka se svým dospělým jezevčíkem (který předtím autem nikdy nejel, bál se a též zvracel...) po pár dnech byly na psovi vidět viditelné pokroky a za těch cca 14 dní už do auta hopsal s nadšením.
Jo ještě jsem zapomněla, že jakmile se pes přestane bát pobytu v autě tak, že je schopen v něm ujet byť i pár minut, mělo by se někde na příhodném místě zastavit, psa nechat vylítat, pohrát si s ním, aby nabyl dojmu, že každá cesta autem má nějaký pozitivní cíl.

shmoldie
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 16:09
- Nahlásit

Radik

souhlas s Evikem. Moje mladší čubina taky zvracela. Vždycky jsme jí naložili a jeli někam na výlet - takže ona do auta šla ráda asi tak už po týdnu, akorát pořád zvracela. Protože jezdíme hodně často - min. 2* týdně a v létě skoro každej den mimo Prahu zvykla si asi během 2 měsíců na přítelovo řízení a pak zvracela jenom u mě (zrovna sem začínala řídit .o)) a teďka už nezvrací ani u mě. Trvalo jí to zhruba 4 měsíce - nejřív jsem jí nedávala baštu až pak doma, teďka můžem vyrazit klíďo i po snídani. Nejlepší je toho psa pořád vozit - klidně i každej den někam jet třeba 15 minut, procházka a pak zase zpátky domu - aby si zafixoval, že auto = príma výlet. Taky mi lidi radili nějaký ty prášky, ale já čubinám moc ráda takovýhle věci nedávám - sama prášky moc nemusim, tak se snažím většinu věcí řešit bez toho.

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 07:27
- Nahlásit

s tím žrádlem taky.....náš prostřední pesa má "slabý žaludek" - autem jezdí strašně rád, ale při cestě s častějšími zatáčkami se vždycky pozvrací, takže to řešíme tak, že pes prostě před delší cestou dostane najíst naposledy ráno den před jízdou a četnost zvracení je pak mnohem nižší, neli nulová. Ono to chce skutečně poznat, zda pes bleje z nervů nebo z toho, že mu prostě jízda nedělá dobře. Každý pes je v tom trošku jiný. Náš mladej, ten by se klidně před jízdou mohl nacpat k prasknutí, pak jet půl dne v autě a nevyhodí nic...prostě pohodář...

Radik
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 12:22
- Nahlásit

To ona se do auta tesi, cpe se do nej prvni, paaac vi ze jedeme na vylet. Ale hned tam slini a jak kdy....nekdy je schopna zvracet po 10ti minutach, jindy trebas az po delsi dobe. Vet mi prave poradil abych ji nedavala najist, ale i tak je ji zle. Leky chci dat az v krajnim pripade.

Ma tedy smysl zacit ji na auto zvykat znovu, jak to popisujes, Eviku?? Nebo je to spis zvykani na auto, jako takove, aby se ho pes nebal...?

Jeste je tam jedna komplikace a to je, ze ma rozhozeny zazivani a nesnese nic jineho nez granule.. Jinak trpi prujmy (i kdyz jsem ji dala varene kureci s ryzi)Ted uz se to srovnalo, ale mozna to muze mit souvislost i stim, ze ji neni dobre v aute...

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 12:35
- Nahlásit

Radik

aha, tak to je jiný kafe....já myslela, že má fenka to slinění a následné zvracení z nervů, ale když píšeš, že se do auta těší ale má slabý žaludek, tak to ti možná nakonec nezbude nic jiného než ty léky, pokud je to tak špatné jak píšeš.....
Jak jsem psala výše. Náš pes z útulku taky v autě zvrací, i když jezdí rád.....Jeho zažívání taky není nic moc a kromě granulí snese akorát kuřecí či játra s rýží a sýry, (ještě tak jablko) ale ostatní pochutiny ne.....Nám stačí většinou to nenakrmení před cestou.
Možná by teda v tvém případě stálo za úvahu vyzkoušet, kde v autě fenka zvrací nejméně. Taky třeba záleží na tom, kde v autě je vozena, jestli musí během cesty udržovat rovnováhu, pokud nesedí nebo neleží......
Pokud se týče toho rozhozeného zažívání, poraď se s veterinářem o změně granulí. Našemu psovi hodně upravily zažívání granule HILL´S i/d (je určeno především pro psy slinivkáře, což náš pes nemá, ale stejně to pomohlo)

Radik
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 22:02
- Nahlásit

Ted uz je jen na granulich a nic jineho nedostava...teda jeste piskoty. Jakmile bych ji dala cokoli jineho, byl by prusvih. Dostava ted kureci Nutram s ryzi a svedci ji to.

To s polohou psinky mas pravdu...jakmile si lehne ve smeru jizdy, vydrzi mnohem dele, ale na boku je to hned. ´

Budeme zkouset a snad to casem pujde

Diky

Usanda
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 07:41
- Nahlásit

Pavla
To se vůbec nedivím, že kňučí! Je to úplně malý prcek, jediné co v životě ted má jste vy. A ted se vžijte do jeho pocitů. Vždycky je u vás, tam je v bezpečí. Najednou ho strčíte do věci, která se klepe, hlučí, smrdí, je tam někde za přepážkou, nemůže se dostat k vám.....to bych kňučela taky. Vyřešit to jde jedině tak, že nějakou dobu s ním bude jezdit ještě někdo a bude ho mít v náruči, po jízdě piškotek a pochvala. jedině tak si zvykne, že jezdit není nic nebezpečnýho a pak nebude tolik potřebovat vaši oporu.

Anonymní
# Zasláno: 16 Pro 2005 09:20
- Nahlásit

Neviem, či to tu už niekto spomenul ,lebo nemám čas čítať všetko, ale ak nie, moja skúsenosť je, že pes musí mať cestu autom spojenú s niečím dobrým, trebárs s venčením, musí vedieť že keď sa ide autom, tak potom bude hneď nasledovať niečo super - naháňačka so psami, hry, proste niečo čo má rád. V žiadnom prípade sa nesmie ísť autom napr. k veterinárovi na očkovanie, pokiaľ má z toho pes strach atď. Môj hafan strašne rád chodí na cvičák a keď sa blíži hodina kedy vyrážame z domu tak už sedí pri aute a čaká, lebo vie že na cvičák sa chodí autom. Keď otvorím kufor, tak skáče do ňho že si ide nohy polámať.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání