| Autor |
Zpráva |
Ivuš
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 11:56
- Nahlásit
Jakou byste doporučili rasu pro mé rodiče? Pejsek bude doma, každý den procházky, mamka se mu bude věnovat se vším všudy, ale chtěla by pejska max. 20kg, aby ho dala do vany, nechce loveckého, spíše něco klidnějšího, ráda ale chodí na túry, tak aby mohl psík s nima. Taky nechce nic malinkého jako třeba jorkšír atd. JInak by to měl být pes snadno ovladatelný, bez jakékoliv známky agresivity, ne tvrdohlavý jako třeba beagle, kokr .... poradíte??
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:06
- Nahlásit
myslím, že lepší by byla fenka než pes, fenky jsou klidnější, jejich puberta není tak bouřlivá jako u psů. S ohledem na ty možné túry mě napadá třeba westík, český strakatý pes, chodský pes....ti dva poslední jsou psi střední velikosti, ale lehcí (menší fenka choďáka se do 20 kg vejde. A statnější fenky mívají většinou tak max. do 25kg)
Dále mě napadá americký kokršpaněl - ti jsou povahově vyrovnanější než angličtí, kavalír king Charles španěl, střední či velký špic....
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:07
- Nahlásit
Ivuš
Co třeba pudlík? Nebo kříženeček z útulku?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:08
- Nahlásit
A čo Fr. buldoček - ich povaha je úžasná.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:10
- Nahlásit
volila bych českého strakatého psa.
|
utina
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:14
- Nahlásit
Ja osobne bych rodicum doporucila tibetskeho teriera .... je to spolecenske plemeno, mamina by se jiste dobre postarala o srst a hlavne je to skvely partak na vylety a tury obzvlast. Neni problemovy, dobre ovladatelny, fixovany na svoji smecku, v prirode si ji hlida, neprcha. Je to pejsek do slunce i nepohody. Velikostne a vahove by taky sedel.
Pokud chcete o tibetacich zjistit vic, mrknete na nasi stranku:
http://legs-smon.hyperlink.cz
|
klára
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:21
- Nahlásit
Ivuš
jestli jsou rodiče opravdu zapálení turisti - chodí často a celoročně, tak NEDOPORUČUJU malého a dlouhosrstého psa - co dokáže podzimní listí, větvičky a moře bláta si lze těžko představit , psovi to nijak nevadí, ale uvést ho do původního stavu je někdy fuška.
co třeba knírač - velikostí i barev dost na výběř, mají výdrž a při pravidelném trimování i snadnou údržbu
Nebo štěndo nějaké směsi z útulku, po vánocích tam bude narváno
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:24
- Nahlásit
utina
Je to pes vhodný i na agility???
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:29
- Nahlásit
klára
Ivuš psala, že její rodiče by preferovali psa spíše s klidnější povahou.....což knír moc není - jsou to dost temperamenti, paličáci a s tendencemi lovit (kočičky, srnečky apod.....)
|
Ivuš
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:45
- Nahlásit
No o kříženečkovi z útulku jsme taky přemýšleli, ale nikdy nebudou vědět, jakou bude mít povahu, což u každého čistokrovného psa jde celkem odhadnout. Fenku nechtějí, protože mají rodinný barák, bydlí na vesnici a když fena hárá, tak se skoro všichni psi snaží k ní dostat co nejblíž. Však to znáte. No s westíky znám 3 a jsou strašně uštěkají a nesnesou se s jinýmy psy. Ten tibetský teriér se mi líbí, ale možná by byla fakt lepší ta kratší srst. Budu za jakoukoliv radu vděčná. Spíš mi jde o praktické zkušenosti, protože teorie z knížek je sice krásná, ale mnohdy ne až tak pravdivá
|
klára
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:48
- Nahlásit
Evik
v tom případě nedoporučuju ani pudla - máme za sebou už úspěšné ulovení slepice a dostižení zajíce (toho nezakousla, protože byl stejně velký jako ona) Kníry znám jen klidné až pohodlné
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:52
- Nahlásit
Ide aj o to aký má mamka vkus čo sa výzoru týka.
Podľa mňa buldoček je vhodný na túry, je milý ,komický a bezproblémový voči psom aj ľuďom a veľmi Lahko vycvičitelný, ale pokiaľ sa cca 12 rokov nebude môcť pozerať na takýto ksichtík, tak potom radšej stafordšírskeho bulteriéra - ten tiež spĺňa všetky kritéria
|
Ivuš
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:54
- Nahlásit
Verca
A kolik tak váží pes českého strakatého psa??
|
wami
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:55 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Ja jsem taky pro ceskeo strakateho psa...
Splnoval by vsechny pozadavky...
http://www.strakaci.cz/scz/
* STANDARD PLEMENE *
http://www.strakaci.cz/scz/standard.php3
|
klára
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 12:56
- Nahlásit
Ivuš
je pravda,že se dá předpovědět povaha psa, ale musíš znát jeho rodiče, mám teď druhou pudlici, velikostí i barvou je stejná jako její předchůdkyně, ale povaha se nedá srovnat ani omylem (je tak strašně jiná, že nad tím žasnu pořád)
|
blackkery
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 14:19
- Nahlásit
Nedá mi to, abych si nepřihřála polívčičku. Navrhuji vlčího špice, vím co říkám, "blbnu" kolem nich už 16 let, od svých 15. narozenin. Předtím jsem měla německého ovčáka, ale vlčí špic mi vyhovuje po všech stránkách. Je to nenáročné plemeno, které se snadno učí, hodí se i pro začátečníky. Je nenáročný i na údržvu, jeho krásná srst je nutná častěji vyčesávat jen v době výměny, jinak stačí dle potřeby. Navíc velmi dobře hlídá, dá se chovat celoročně venku i v paneláku. Nehodí se pro dlouhodobý pobyt v kotci, je to totiž pes rodinný a při malém kontaktu s rodinou strádá. Ale to asi většina psů. Fenky v dospělosti váži 16-20Kg, pejsci o málo více. Jsou pohybovbě zdatní a většinou mají pevné zdraví. Navíc cenově jsou dostupní. Štěně s PP stojí kolem 5-6 tisíc. Můžete se podívat na mé stránky www.sweb.cz/vlcispic. Možná se u nás v lednu narodí štěňátka. Pozor, vl čí špic je něco jiného než keeshond, i když jsou si zdánlivě podobní, keeshond je menší, se sklony k tloustnutí a náročnou údržbou srsti (musí se stříhat).
Tady někdo navrhoval francouzského buldočka. I s těmi mám zkušenosti. Souhlasím, že povahově je toto plemeno supr, jsou to atleti, rychlí a zdatní. Ale v teplejším počasí pes nevydrží dlouhé pochody, může zkolabovat!!! Problém je naopak i v zimě, při delším pochodu mu mohou omrznout špičky jeho velkých uší. Pozor na nachlazení ledvin. Buldoček je skvělý, ale na turistiku jsou, myslím, vhodnější plemena.
|
blackkery
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 14:29
- Nahlásit
Ještě dodávám, délka srsti při výběru plemen pro turistiku není až tak směrodatná. Pokud si zrovna nevyberu šitzu se srstí až na zem. Ale takový kavalír proč ne. Nevěřím tomu, že byste se prodírali džunglí. Údžba špice je velmi nenáročná, koupe se co možná nejmíň (pokud se tedy nevykoupe sám v nějakém odpadku), ale vše se dá snadno vykartáčovat.
Jinak, ten český strakatý pes by asi taky nebyl od věci. Mně je to plemeno také sympatické, měla by se mu udělat větší reklama. Vzhledově se mu přibližuje tolik oblíbený bígl, kam se však bígl na něho povahově hrabe ...
|
blackkery
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 14:32
- Nahlásit
Nedá mi to, abych si nepřihřála polívčičku. Navrhuji vlčího špice, vím co říkám, "blbnu" kolem nich už 16 let, od svých 15. narozenin. Předtím jsem měla německého ovčáka, ale vlčí špic mi vyhovuje po všech stránkách. Je to nenáročné plemeno, které se snadno učí, hodí se i pro začátečníky. Je nenáročný i na údržvu, jeho krásná srst je nutná častěji vyčesávat jen v době výměny, jinak stačí dle potřeby. Navíc velmi dobře hlídá, dá se chovat celoročně venku i v paneláku. Nehodí se pro dlouhodobý pobyt v kotci, je to totiž pes rodinný a při malém kontaktu s rodinou strádá. Ale to asi většina psů. Fenky v dospělosti váži 16-20Kg, pejsci o málo více. Jsou pohybovbě zdatní a většinou mají pevné zdraví. Navíc cenově jsou dostupní. Štěně s PP stojí kolem 5-6 tisíc. Můžete se podívat na mé stránky www.sweb.cz/vlcispic
Možná se u nás v lednu narodí štěňátka. Pozor, vl čí špic je něco jiného než keeshond, i když jsou si zdánlivě podobní, keeshond je menší, se sklony k tloustnutí a náročnou údržbou srsti (musí se stříhat).
Tady někdo navrhoval francouzského buldočka. I s těmi mám zkušenosti. Souhlasím, že povahově je toto plemeno supr, jsou to atleti, rychlí a zdatní. Ale v teplejším počasí pes nevydrží dlouhé pochody, může zkolabovat!!! Problém je naopak i v zimě, při delším pochodu mu mohou omrznout špičky jeho velkých uší. Pozor na nachlazení ledvin. Buldoček je skvělý, ale na turistiku jsou, myslím, vhodnější plemena.
|
klára
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 15:13
- Nahlásit
blackkery
délka srsti při výběru plemen pro turistiku není až tak směrodatná nemůžu souhlasit, mám pudla a nechtějte vědět, jak vypadá při blátivém podzimu, kdy se 2 hodiny honí s kokrem a teriérem - ti 2 jsou pořád stejní, ale moje vypadá šíleně - bláto až na zádech, plná bodláčí a kuklíku - je to doma vždycky pěkná šichta, udělat z ní zase pudlici , mě to nevadí, když jsem si ji pořizovala, věděla jsem do čeho jdu, ale ne každý na to má trpělivost (všechen ten humus vyčesat) a taky jít s takhle zřízeným pudlem po ulici je zážitek (vypadá jako nejubožejší obyvatel útulku - každý se za tou chudinkou zuboženou otočí)
|
Ivuš
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 15:35
- Nahlásit
No vzhledem k tomu,že pes bude s nima doma, tak je asi praktičtější krátká srst. Jednak mu bude menší horko a potom po každé procháchce to koupání není taky moc příjemný. Líbí se mi ten český strakatý pes. Myslela jsem si před tím, než jsem si o něm přečetla, že je to lovecký pes a příjemně mě překvapila jeho povaha. Fakt Nevíte, jak se tak cenově pohybuje štěndo? S PP i bez .. našim je to jedno. Chtějí jen kamaráda a mazla.
|
utina
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 16:41
- Nahlásit
Ivuš
jestli jsou rodiče opravdu zapálení turisti - chodí často a celoročně, tak NEDOPORUČUJU malého a dlouhosrstého psa - co dokáže podzimní listí, větvičky a moře bláta si lze těžko představit, psovi to nijak nevadí, ale uvést ho do původního stavu je někdy fuška.
Mam tri, chodime do prirody i na vystavy a zvladame to bez problemu, rozhodne to nevidim jako horos )))
Mimo to nekteri majitele TT si je zastrihnout na stredni delku a pak uz nersi nic. Ano, blato je treba ze srsti splachnout, obzvlast, kdyz spi pejsanek v posteli.
Ale co se tyce TT ma jejich srst pomerne slusnou samocistici schopnost. Takze pri kempovani zablaceni moc neresime, oschnou a kozich je cisty.
|
utina
|
# Zasláno: 8 Pro 2005 16:45
- Nahlásit
Jandula
Je to pes vhodný i na agility???
Je to pes inteligentni, temperamentni a rad skace. Kdyz je dobre motivovan, je vhodny i na agility. Zkus mrknout na stranku naseho kamose, ktery s panickou podnika ruzne aktivity, vcetne agility a dogtreku a taky je tam videt, jaky fesak muze byt ostrihany TT (i kdyz ja drzim na ty dlouhe chlupy )))). Navic je mozne si precist o ruznych turach (vcetne horskych) s TT. Je to opravdu vsestranny psik. A nema problemy ani se zimou ani horkem .... jediny problem ma (to musim uznat, kdyz je mokry snih a nabaluje se na packy).
Stranky Kasika: http://kasik.unas.cz/
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 17:52
- Nahlásit
Ivuš
Ac nejsem chovatel ani majitel nasledujicich plemen, taky bych doporucila ceskeho strakateho psa nebo chodskeho psa. vyhodou je stredni velikost, maximalni prispusobivost atd.. Navic Ceska narodni plemena, tak proc nebyt vlastencem?? Navic znam par strakacu, kteri jsou pri vycviku moooc sikovni!
Jinak me srdce busi pro vsechny vysokonohe teriery, ale to jsou vesmes plemena velmi aktivni az hyperaktivni.
A co se loveckych pudu tyka, snad kazdy pes, pred kterym utika slepice nebo kocka ma nejake to nutkani. Jde jen o to, jak to s nim zvladnete.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 17:56
- Nahlásit
utina
Jinak jsem mrkla na tibetacky, taky moc sikovni pejsci a moc se o nich nevi!!! (nebo jsem zaostala..)
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 19:59
- Nahlásit
jsem ráda, že se tu našli příznivci českého strakáče
sama mám fenku a musím, říct, že do puntíku splňuje všechno, co se o nich píše, hlavně mají skvělou povahu
i když se nikdy neviděli, hned si spolu hrají, což vždycky budí úžas na výstavách, protože se tam prohání třeba desetičlená smečka a nikdo si na nikoho nedovoluje, prostě v pohodě
jinak strakáč je výborný rodinný pes, Bela s námi jezdí všude, chodila s námi na výlety po horách (v zimě), jela s námi na vodu ...
lovecké sklony nemá, alespoň naše Bela se podřídila i slepici
se sestrou Bonou
nevím, jak je to s cenami teď, ale loni jsme za Belu dali 5tis.
další výborné stránky má CHS z Kraje krkavce, měli by mít i čerstvá štěnda, ale nevím, jestli už nejsou zadaná:
http://sweb.cz/strakaci/
a potom naše Bela:
www.kocovi.com/bela
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2005 07:49
- Nahlásit
Ivuš
Ačkoli ze všeho nejvíc miluju choďáky a vím, že i do bytu jsou vhodní, tak pro Tvé rodiče by byl asi fakt lepší ten český strakáč. Srst u strakáčů prakticky nevyžaduje žádnou spešl péči (choďáci už se přece jen musí česat) a pro psa, který bude větší část dne v bytě je asi vážně vhodnější ta kratší srst. Strakáči jsou stejně všestranní jak choďáci a cenově se tuším pohybují tak nastejno.
|
Ivuš
|
# Zasláno: 9 Pro 2005 10:29
- Nahlásit
No strakáči jsou fakt krásní, ale nikde jsem se nedočetla, kolik tak zhruba váží. Všude je uvedena jen míra, ale nikde váha. Napište, prosím, kdo má strakáče, jak se tak pohybuje váha u pejska. díky
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2005 10:33
- Nahlásit
Ivuš
myslím, že váží stejně nebo spíše méně než chodský pes (u něho se fenky pohybují průměrně kolem 20kg....psi jsou většinou kolem 25kg,) u strakáče to bude nejspíš kolem té dvacítky i psy....aspoň myslím. Znám jen jednoho - je to pes a má 22 kg.
|
Ivuš
|
# Zasláno: 9 Pro 2005 10:49
- Nahlásit
Super, ta váha je dost důležitá. Jak už jsem psala, mamka ho bude muset dávat do vany a žádná kulturistka to není
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2005 11:56
- Nahlásit
no průměrně silná žena 25kg psa běžně uzvedne. Já jsem menšího vzrůstu, taky žádná kulturistka a našeho choda bez problémů unesu a na chvíli jsem udržela i skoro 40kg našeho křížence.
|
Ivuš
|
# Zasláno: 9 Pro 2005 12:22
- Nahlásit
No jde o to, že mamka prodělala operaci ruky a neunese váhu, kterou by normálně unesla. Takže máme vyzkoušený, že max. je tak 23kg.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2005 12:25
- Nahlásit
Ivuš
Pes se dá většinou naučit, aby do vany skočil sám ( i když ne příliš radostně). Je fajn že myslíte i na tyhle situace
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2005 12:47
- Nahlásit
Ivuš
jak píše birma, to je fakt. Na míček nebo na piškot se pes naučí i skákat do vany - akorát zabezpečit odrazovou plochu před vanou a do vany dát třeba ručník či jinou neklouzavou podložku, aby pes neuklouzl. Nesmí získat špatnou zkušenost, pak je všechno v pohodě.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Pro 2005 13:31
- Nahlásit
Ivuš
naše Bela váží 15kg, ale paří k větším fenkám, psy známe od 15-25kg, ale běžná váha psa je okolo 20kg
jinak nevím jak ostatní strakáči, ale naše Bela vodu zbožňuje, takže pokud to jde, tak všude vleze a my ji pak doma sprchujem, nebo teď to blátivé počasí, to pak sprchujem aspoň "podvozek"
A Bela, jak píšu na webu v Naše Bela, umí povel "do vany"
a když je sucho a není po koupeli v potoce, skočí tam stejně a pak se tváří dotčeně, že se nic nekoná
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Pro 2005 13:32
- Nahlásit
ach jo, to jsem byla já, nejsem přihlášená
zuzka
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Pro 2005 13:33
- Nahlásit
Ivuš
ještě odkud jsi?
my občas děláme společné venčení spřátelených strakáčů, ale většinou v Praze, tak třeba byste se mohli přijít podívat, jak vypadají naživo
zuzka
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Pro 2005 13:36
- Nahlásit
a ještě jednou
tady je naše strakáčí diskuze, kdybys chtěla být přímo u zdroje:
http://www.mujpes.cz/forum.php?id_forum=100
|
Ivuš
|
# Zasláno: 9 Pro 2005 15:21
- Nahlásit
Naši bydlí v Kroměříži, takže do Prahy se asi nevydají. Ale na forum se podívám. Mamka se mě ptala, co bych jí poradila, ale jak už jsem psala, není nad praktické zkušenosti, protože v knížkách se toho moc nedozvím. Takže jí ukážu webový stránky o strakáčích a fotky a myslím, že si je hned zamiluje. Mě se taky moc líbí, hned bych jednoho brala, ale to už bych měla doma dva a to by mě asi přítel vystěhoval
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2005 16:04
- Nahlásit
strakáči hned k mání jsou tady, to je téměř oficiální stránka strakáčů (na KCHMPP toho moc není):
http://www.strakaci.cz/scz/inzerce.php3
|