Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Atlas plemen psů
Autor Zpráva
Evik
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 13:56
- Nahlásit

Ahoj lidičky,
sháním skutečně kvalitní a obsáhlý atlas plemen psů - raději bych knihu, ale vím že na CD se toho víc vejde....Sháním všude možně po knihkupectvích, ale vše co jsem zatím viděla bylo příliš povrchní....(málo plemen a nepřehledné....)
Jestli někdo máte doma opravdu dobrý atlas, či máte tip, prosím napište mi sem kde jste ho koupili, či jaké nakladatelství ho vydalo a přesný název. Předem moc díky všem.

Evicka
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 14:12
- Nahlásit

Eviku, je to přesně tak, jak říkáš. Všechno, co k nám v poslední době putuje jsou zahraniční překlady, je tam dost nepřesností, dokonce i chyb.Těžko říct jestli vinou pisatele nebo překladatele. Už dlouhou dobu jsem nic dobrého neviděla a nevím, jestli vůbec uvidím. Nespoléhám na to.

Maya
# Zasláno: 4 Úno 2005 14:53
- Nahlásit

Všechna plemena jsou v dvoudílné encyklopedii od Rabera. Ale není tam moc o povahách a tak, ale spíš o historii.

Terri
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 15:43
- Nahlásit

Maya
Myslíš toho Räbera, co napsal "Bernský salašnický pes"?
Evik
Já mám Verhoef-Verhallen a docela se mi líbí (i když začátečník třeba podle mě nemá šanci rozlišit příliš jemné niance v popisu plemene, když to otevřel manžel, tak mě upozornil, že téměř u každého psíka je "inteligentní, pracovitý, veselý, milující.." čili takové ty obecné věci. Ale zase jsou tam i psi, které u nás moc neuvidíš a to i z více stran než jen od hlavy a z boku )

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 08:41
- Nahlásit

Díky všem, co jste mi napsali tipy - podívám se po tom, co píšete a snad něco pořádného seženu. Ten atlas si chci pořídit abych získala lepší přehled o plemenech - právě i o těch méně častých a o jejich povahách a historii. Když si tak ale přehraju v hlavě vlastní nároky na to, co by kniha měla obsahovat, zdá se mi, že snad ani žádná nemůže existovat - nejspíš si asi koupím - pokud seženu - knížek víc...

Maya
# Zasláno: 7 Úno 2005 15:34
- Nahlásit

Terri
Myslím Hanse Rabera, nevím jestli napsal i BSP.
Jmenuje se to Encyklopedie plemena psů, jsou to 2 díly, každý díl je kniha velká a tlustá zhruba jako kronika lidstva (tedy je to pěkná bichle :biglol
Jinak Verhoer-Verhallen mám taky a je to jediný atlas, kde jsou u mého plemene (něm.špic) uvedené pravdivé údaje co se týká povahy a úpravy.
Pak je ještě poměrně dobrý atlas Smrčkových.

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 16:18
- Nahlásit

Maya

prosím Tě, napiš mi, kde jsi koupila ten atlas od Räbera....v normálním v knihkupectví, nebo v nějakém specializovaném? A Verhoer-Verhallen - to je v němčině, nebo je i český překlad? Předem díky.

Maya
# Zasláno: 8 Úno 2005 11:41
- Nahlásit

Evik

Raber je koupený v normálním knihkupectví, ale je to už několik let, nevím, jestli vyšel znova.
Doma se podívám a zítra ti tu napíšu rok vydání a nakladatelství, aby sis to mohla zjistit.
Verhoer-Verhallen je v češtině, přeložené myslím z Holandska, a je to podle mě nejlepší atlas pro začátečníky, tedy pro ty, kdo nerozlišují mezi plemeny, ale mají představu, pro co a na co si psa pořizují. U každého plemene jsou odstavečky o údržbě, výchově, výcviku, o tom jak se snese s lidmi, psi, dětmi, zvířaty, kolik potřebuje pohybu a zaměstnání.

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:41
- Nahlásit

Maya
díky moc za info

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:06
- Nahlásit

Evik
dostala jsem ji k vánocům (Verhoer..) , a také jsem si ji vybrala z toho co bylo v prodeji, protože u hodně atlasů v poslední době vidím trend soustředit se na obrázky a informací je tam pomálu.

Maya
Tak to je ten stejný Hans. Mám od něj BSP, ale jak to bylo vychvalované (ta knížka), tam mi moc jeho styl psaní nevyhovoval. Ale poměr informací k ceně byl uspokojivý

Maya
# Zasláno: 9 Úno 2005 09:52
- Nahlásit

Terri
asi to bude ten samý, v encyklopedii je u každého plemene kapitolka o chovu ve Švýcarsku, takže je asi Švýcar a může psát i o BSP.
U encyklopedie se mi styl psaní docela líbil, asi je to tím, že mě dost zajímá historie plemen a o tom je její převážná část.

Evik
přesně je to Encyklopedie plemena psů, 2 díly, napsal Hans Raber, vydalo nakladatelství Blesk, Ostrava v roce 1994.

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:25
- Nahlásit

Maya
díky za přesné info - už si to opisuju a vydám se po knihkupectvích. Jinak mě taky zajímá spíš historie plemen - pokud tam je i obrázek, jak pes vypadá, jeho "míry", pak mi to stačí ke štěstí

Maya
# Zasláno: 10 Úno 2005 11:44
- Nahlásit

Evik
fotky tam jsou, někdy i s komentářem o vzhledu psa, často jsou tam černobílé staré fotky, reprodukce obrazů nebo fotky soch, na kterých je dané plemeno.
Fotky jsou velký a je jich dost.
V textu dost často cituje staré encyklopedie nebo znalce psů a ve většině případů porovnává s dneškem (to je velmi zajímavé, pokud člověk plemeno zná). Nebo ten dnešní stav jen tak zmíní uprostřed textu. A někdy ten dnešek chybí (ale nečetla jsem všechna plemena, takže statisticky nevím).
Často tam taky přímo jmenuje jedince a chovat.stanice - zakladatele plemen, někdy až několik generací.

Evik
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 13:20
- Nahlásit

Maya
to je prima a jsou tam jen plemena uznaná oficiálně FCI nebo i neuznaná Tzv. národní plemena? Já mám národní plemeno doma a dost by mě zajímalo, co o něm říkají encyklopedie....

Anonymní
# Zasláno: 10 Úno 2005 15:29
- Nahlásit

Evik
Evo, ještě jsem v žádném zahraničním atlasu neobjevila žádné plemeno neuznané FCI. Pochybuji, že ve výše zmiňovaných budou.
Já jsem si nedávno koupila právě od Smrčkových atlas psů, kde je naše plemeno. Vyšlo to v edici Oko a nejsou tam fotky, ale jsou malovaní.
Sendy

Evik
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 07:19
- Nahlásit

Sendy, myslíš ty Smrčkovi, kteří píší do Světa psů a do Našeho miláčka? Teď, když zrovna nejsem někde s Akoušem, prolézám knihkupectví a zatím jsem narazila jen na takové povrchní - nic neříkající knížky...."atlasy"....JO, a kdes koupila tu svou knížku od Smrčkových? Díky Eva.

Sendy
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 11:57
- Nahlásit

Evik
Svět psů jsem začala odebírat teprve teď, tak nevím, zda to jsou oni, ale asi ano...spoluautoři Lea a Martin Smrčkovi, ilustrace Libuše a Jaromír Knotkovi
Koupila jsem ji v knihkupectví v Europarku ve Štěrboholích na Černokostelecké , ale měli by jí mít všude. Jak jsem již psala, je to edice Oko, tudíž malá knížka na ležato (10x15), ale tlustá....530 číslovaných stran. Jmenuje se Pes pro mě. Je tam i hodně zatím neuznaných plemen, a samo i chodin

Evik
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 12:57
- Nahlásit

Sendy
díky moc , takže první knížka po které zapátrám bude ta, co píšeš - Pokud se týče těch Smrčkových, tak jsou to Lea a Martin - píší hlavně do Našeho miláčka (ten odebírám taky- kvůli drobnému zvířectvu, jsem posedlá nejen psy )
Takže to tedy asi bude dobrá knížka, Smrčkovi mají přehled, to vím. Už se těším, až jí seženu a budu si listovat....

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:36
- Nahlásit

Jak se vám jeví srovnání Svět psů a Pes přítel člověka?

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:38
- Nahlásit

Terri
Já kupuju už dlouho jen PPČ.

Evik
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:21
- Nahlásit

Terri

já zatím odebírám svět psů - PPČ jsem si ještě nekoupila....ale určitě si ho koupím.

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:27
- Nahlásit

No já četla vždycky PPČ, ale teď odebírám Svět psů, nejenže se mi zdá že jsou články hodně podobné, PPČ má hodně "služebních" článků, ale také mnohdy mi připadají zkreslené či zaměřené. A nelíbí se mi některé rady, které dávají.
Tak proto se ptám, co vy na to. Se Světem jsem spokojená.

Maya
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:38
- Nahlásit

Evik
neuznaná tam nejsou, alepoň české určitě ne. Ale v českých atlasech bývají, pár jsem jich četla, ale nejlepší je ta samostatná kniha Národní plemena psů, ale tu asi máš.
Jinak od Smrčkových já mám atlas s fotkami, je kromě popisu a nárocích zaměřený na poznávání plemen - u každého je napsáno, s kterým si ho můžeš splést a jak je odlišit.

Já čtu Svět psů i PPČ. Ve Světě jsou dobré články, ale někdy dost povrchní a v PPČ se člověk dozví věci (hlavně co se týká chovu).

A teď jsem si koupila dvě bezvadný knížky - Jak žít s neurotickým psem - nedoporučuji číst na veřejnosti, budete za blázna (smějícího se) a pak Psí život od nějakého Francouze (nevím jméno) - to je počteníčko.

jana33
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:44
- Nahlásit

Já čtu oboje, řekla bych, že Svět psů je dělaný i pro nás pejskaře amatéry, pro běžné soužití, v PPČ je už víc odborný, hodně zaměřený na sportovní a služební kynologii. Takže v obojím se dají najít zajímavé články.
Já teď mám dvě knížky - Poznej svého psa od Vladimíra Mikulici a Hodný pes, nemožné chování - od nějakého amíka. Hlavně ta první je moc zajímavá, hodně stránek je věnovaných mimice a vyjadřovacím schopnostem psů, takže čtu a porovnávám

Terri
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:51
- Nahlásit

Mikulicu jsem taky četla (aneb vyskytla se v Levných knihách ) - líbila se mi hodně, až na pár závěrečných kapitol, které mi přišly mimo dobu, ale možná je to i mým přístupem
Celkový dojem mám dobrý.
Ještě máme doma někde "poznej inteligenci svého psa".

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 16:10
- Nahlásit

díky všem ještě za doplnění a další info o knížkách.....jakmile budu mít trochu času, prolezu všechna knihkupectví, co znám a nejpíš si vezmu s sebou vozíček, abych to všechno pobrala Bylo by strašně hezké, kdyby taky nějakou knížku napsal pan Desenský (tedy pokud to ještě neudělal) ten má takové obdivuhodné znalosti o komunikaci mezi psy a porozumění jim.

iva
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 21:46
- Nahlásit

Mám celkem asi 50 knih s kynologickou tématikou, ale z atlasů nedám dopustit na jeden : Velká encyklopedie psů, Esther J.J. Verhoef-Verhallen. Je to kniha o 550 stranách asi za 800 Kč, ale stojí za to - řazení plemen podle FCI, uvedená i málo známá plemena a ke každému plemenu hodně podrobných informací. Mám ji asi 2 roky, ale nedávno jsem ji viděla v odborné knize opět. Dále můžu vřale doporučit knihu Problémové chování psů od Ivo Eichlera, která většinou není na pultech knihkupectví, ale já jsem si jí nechala též v odborné knize objednat.

Evik
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 09:02
- Nahlásit

iva
Ivo, a prosím tě, kde přesně sis ty knihy objednávala, na internetu je spousta odkazů a já se v tom nevyznám.....předem díky.

Maya
# Zasláno: 16 Úno 2005 11:42
- Nahlásit

Knihu Problémové chování psů od Eichlera jsem zrovna v pátek koupila normálně v knihkupectví. Ale mě docela zklamala, jsou tam jen ty samé dotazy, co v PPČ.

Evik
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 15:29
- Nahlásit

Tak jsem si dnes přes internet objednala 3 knihy - encyklopedii Verhoef-Verhallen, Psi do kapsy (Lea Smrčková) a Vlastnosti psů - jsem na ty knížky moc zvědavá. Až mi přijdou, určitě Vám sem napíšu noticku, jestli za to stojí....

iva
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2005 22:06
- Nahlásit

Evik
Nějak jsem sem nezabrousila. Knížky si objednávám v prodejně odborné knihy, kde jsou velmi ochotní a seženou téměř vše. Ještě jsem chtěla uvést knížku, kterou mám už moc dlouho, nevím, zda je ještě k dostání, ale možná někde v antikvariátu, určitě stojí za to : Eberhard Trumler : Rozumíme psům? Autor vychází z vlastních zkušeností, popisuje chování psů ve smečce i jednotlivě, vývojové fáze štěněte atd. Když jsem s kynologií začínala, byla pro mě tato knížka nejdůležitější, ale i teď, po 25 letech zkušeností, si v ní ráda počtu.

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2005 15:08
- Nahlásit

iva
díky moc - po knížce, kterou uvádíte budu pátrat a snad seženu - zní to zajímavě. O výcviku už knížky mám, ale o jejich psychologii a chování ještě nemám nic a moc mě to zajímá, takže zapátrám po antikvariátech - ještě jednou díky za tip.

Anonymní
# Zasláno: 29 Bře 2005 10:21
- Nahlásit

Mám fantastický tip: dostala jsem dárkem knihu Stephena Bakera Jak žít s neurotickým psem. Opravdu vtipná, milá, chápající po svém vztahy pejsků a jejich pánů a navíc s úplně senzačními obrázky. Lze ji otevřít na kterémkoliv místě a rovnou se začnete chechtat. Stojí jen 180 Kč a nakladatel má uvedenou adresu. likaklub@volny.cz. Opravdu upřímně doporučuju a ráda na toto téma s vámi pohovořím.
Rita

Anonymní
# Zasláno: 14 Čec 2005 13:36
- Nahlásit

Ahoj všichni, možná už jsem trochu "mimo mísu" ale objevila jsem na internetu nabídku encyklopedií Hanse Räbera, je to originál v němčině. České už jsou beznadějně rozebrané, tak si myslím že ten německý exemplář by mohl někomu taky být něco platný. Tady je odkaz na internetový obchod.

http://shop.retriever-hilfe.de/index.php?main_page=product_info&cPath= 62_72&products_id=231

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Čec 2005 14:33
- Nahlásit

no ta encyklopedie vypadá rozsáhle, ale jestliže už jsou české exempláře rozebrané, pak si nepomůžu, německy neumím...

Maya
# Zasláno: 14 Čec 2005 14:44
- Nahlásit

V češtině to vyšlo ve dvou dílech, jeden díl přibližně formátu Kroniky lidstva, možná tlustší, ale většinou je tam o historii a začátcích chovu, kdo hledá informace o tom, jaké je to které plemeno, jak ho vychovávat a pod., tak je mu tahle encyklopedie k ničemu, na to je nejlepší encyklopedie od pí.Verhaollen, ať už malá nebo velká.

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2005 07:30
- Nahlásit

Maya

encyklopedii Verhoef-Verhallen už mám, ta je fakt dobrá. Našla jsem tam spoustu plemen, která jsem předtím vůbec neznala.

IVCA
# Zasláno: 5 Srp 2005 14:56
- Nahlásit

Kolik ta knížka od Verhoef-Verhallen stojí? Schánim tu od Rabera ale nějak se mi to nevede tak bych skusila jinou, nemate ještě nekdo nějakej typ na knížku ?

IVČA
# Zasláno: 5 Srp 2005 14:57
- Nahlásit

IVCA

Maya
# Zasláno: 5 Srp 2005 15:23
- Nahlásit

Vehoef-Verhallen jsou dva druhy - větší a menší. Větší stojí kolem 550,- a menší kolem 250,- Kč. Pokud ti stačí vybírat v běžnějších plemenech, tak ti stačí ta menší.

Sissi
# Zasláno: 7 Srp 2005 20:11
- Nahlásit

Velmi dobrý a kvalitní, kde snad vše, co potřebuješ vědět(od popisu a fotek plemena až po jeho chování, výchovu a společenskost) je Encyklopedie psů od Esther J. J. Verhoef-Verhallen, nakladatelství REBO. Je tam i zhruba potřbné množství pohybu a potřebná péče o plemeno. je to skvělá encyklopedie a s údaji v ní plně souhlasím!

gabifi
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2005 20:29
- Nahlásit

Sissi
Souhlasím, jedna z nejlepších, jaké jsem u nás našla. Jediná věc, která mne lehce vytáčí, je překlad spojení "výcvik obratnosti". Trvalo mi dost dlouho než jsem přišla na to, že se jedná o agility.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání