| Autor |
Zpráva |
Dana35
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 13:31
- Nahlásit
Zdravím všechny. Náš syn se od velmi útlého dětství zajímá o psy a vše kolem nich. Od šesti let chodil na cvičák, jen okukovat nebo s pejsky sousedů. Má i přečteno spousty knih o psech, jejich výchově, výcviku i krmení. Letos mu bylo deset let a on by chtěl psa. Teda toho si přeje už strašně dlouho, ale letos uvažujeme, že bychom mu jeho přání splnili. Jenže, syn si nepřeje nic menšího než NO, ČV nebo BOM. Proto se ptám zkušenějších kynologů - bude desetiletý kluk pro takového psa dostatečnou autoritou na to, aby ho vycvičil a pes poslouchal, nebo ještě máme pár roků počkat ? Díky za odpovědi.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 13:41
- Nahlásit
je vidět ,že váš syn o psy jeví zájem už delší dobu, proto nehrozí, že by ho to časem omrzelo. Můj názor je , že by pro něj byla určitě lepší fenka (No, BOM) kvůli dominanci než pes. ČV bych asi dítěti nepořizovala, přece jenom Čv není podle mého názoru až tak kontaktní a je spíš ostražitější.
|
viky
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 13:45
- Nahlásit
k nam na cvicak chodi 10ti leta holcina, ma psa NO a zvlada ho mozna lip nez nekteri stari psovodi ( tim stari myslim v pomeru k jejimu veku ). Nekdy se mi zda, ze pes a dite si proste lip rozumi nez pes a dospelak.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 13:47
- Nahlásit
ještě jsem zapomněla napsat že No i BOM jsou skvělá zvířeta, ale potřebují dostatek pohybu či práce, prostě musejí být dostatečně zaměstnaný. Jinak abych Vás drobátko uklidnila, mám 4 leté dítě, které vodilo mýho praštěnýho ovčouna(2) na vodítku a od dítěte s nechal krásně vodit a dával pozor aby jí neporazil, a když s ním jdu já na vodítku a nedám mu povel aby šel u nohy tak se mnou vláčí. to jsem uvedla jen jako příklad, že většina psů má hezký vztah k dětem, tedy pokud jim dětičky neublizují
|
Velvetka
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 13:50
- Nahlásit
Taky bych doporučila NO.Já sama jsem se od svých 8 let věnovala psovi NO - chodila jsem s ním na procházky,něco jsme cvičili a bylo to strašně v pohodě.Teď je mi 19 a věnuju se 10-timěsíční fence NO a takovou by váš syn určitě zvládl.Je vidět že to neni jenom takovej chvilkovej zájem a tak bych fenku NO upřímně doporučila
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 13:51
- Nahlásit
ono se říká, že tak do 13 let není pro psa dítě autoritou ve smyslu pán-pes......Ale ono je to různorodé....Některé děti mají vysloveně talent k zacházení se psy a některým dětem bych naopak nesvěřila ani psa plyšového......Ono hodně záleží na mentální vyspělosti dítěte. Podle toho, co píšete by na to Váš syn už možná mohl mít, když mu výrazně pomůžete. Já bych byla taky pro fenečku a asi spíš NO než malinu. Maliny jsou hodně akční a myslím, že fenka NO je pro začátek lepší. Čsv bych taky nedoporučovala - to pravdu není pes pro začátečníka....
Jinak určo jdete do štěněte s PP.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:01
- Nahlásit
Taky bych doporucila spis NO nezli malinu. A taky me napada chodsky pes, ten by byl mozna jeste vhodnejsi do zacatku, nezli NO.
|
Velvetka
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:03
- Nahlásit
Fifi
Jj,to je pravda.Ti jsou taky moc fajn¨,učenliví,přátelští
A cena za pejska s PP se moc neliší za cenu za NO s PP.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:09
- Nahlásit
Možno by bolo ešte lepšie a jednoduchšie začať s labradorom ako s NO.
Chôdza pri nohe s mojou 6 -ročnou dcérou
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:14
- Nahlásit
Já měla okolo svého 12 roku taky NO - nejlepší pejsa, krásné vzpomínky, nádherný vztah!!! Ale choďáčka bych také zvážila.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:15
- Nahlásit
Anonymní Nic proti labrousum, ale Dana35 psala, ze by synek chtel s pejskem cvicit na cvicaku - tak by to spis asi chtelo plemeno s podobnym potencialem(jasne, je i par labradoru, kteri maji zkousky z vykonu, ale to jsou spis vyjimky..).
Dana35
Zkus ty Chodaky! Ukaz je klukovi, jak by se mu libili a uvidis...
Tady mas kontakt primo na jejich klub http://www.kpchp.org/
|
handula
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:17
- Nahlásit
nejsem si jistá, že bude pro jakéhokoliv psa 10ti leté dítě autoritou, psa ano, ale pánem musí být někdo z dospělích a ne dítě....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:19
- Nahlásit
Dana35
ja bych sla do NO, mala Anula ho zvlada perfektne a ja mam NO taky od 13ti. U techto psiku netreba mit strach. I kdyz znam i dobrmanku, ktera poslouchala deti.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:24
- Nahlásit
Ja zacinala v 11 letech na cvicaku s boxerem, kteryho byl poradnej kus a obcas jsem mela co delat ho pri obranach udrzet... Autoritou jsem byla, ale hlavne proto, ze jsem pejskarinu hrozne zrala a venovala se ji porad - a pes cvicil jak hodinky. Vsechno je individualni..
|
viky
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:25
- Nahlásit
handula
mylis se, z vlastni zkusenosti vim, ze pes dite respektuje jako sveho pana mozna nekdy lip nez dospelaka. Jako dite jsem mela dokonce psychicky naruseneho psa ( tyraneho ). Nikdo z dospelych ( rodice ) k nemu nesmel, mou maminku dvakrat pokousal, me respektoval, chranil, poslouchal na slovo. Nikdy si nedovolil neposlechnout. Coz se nedalo rict o dospelych.
|
dd
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:27
- Nahlásit
Viděla jsem na různých závodech děti ,které sotva viděli přes psa a přesto ho zvládali tak bravurně,že člověk málem záviděl Asi bych šla taky do NO ačkoli sama toto plemeno nemusím,ale pro výcvik a závodění je z pracovních plemen a zvlášť pro malého kluka nejideálnější.Ale dala bych přednost štěněti s PPa z pracovního chovu,jen né inzeráty KOMISAŘ REX.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:29
- Nahlásit
Fifi, Dana písala že by to nemalo byť menšie ako NO.
Ja chodím s mojim labradorom na cvičák a od nového roku sa pripravujeme na skúšky.
NO je síce super pes na výcvik, ale 10 ročný chlapec-začiatočník môže spraviť veľa chýb vo výchove a výcviku a u NO by tieto chyby môhli mať oveľa závažnejšie následky ako u LAB.
Inak nič proti NO - pokiaľ by išlo o dospelého človeka.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:29
- Nahlásit
viky
ale nemůžeš to přeci napsat jako jasnou věc, která je daná. Neříkám, že se to vyjímečně stát nemůže, ale prostě obecně je pro psa dítě jenom dítě. Alespon s tím mám zkušenost zase já. Pes ho bude ochraňovat, bránit, je to přeci člen smečky, ale aby ho bral jako Alfu? No to teda nevim....
|
Dana35
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:30
- Nahlásit
Ještě jednou díky za odpovědi. Syn zrovna prohlíží choďáčky, docela se mu líbí. Tak asi teda pořídíme buď NO nebo choďáčka. Nemáte někdo ještě odkaz na stránky klubu NO ? A ještě proč je fenka vhodnější než pes ?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:31
- Nahlásit
někdo tu navrhoval chodského psa.....No tak to by byla pro kluka - zapáleného do psů asi podle mě ta nejlepší volba. Choďáci milují děti a často je uznávají i jako páníčky. Já mám chodského psa, už bych neměnila......Mně to nenapadlo navrhnout, když pisatelka původního dotazu psala jen o NO, BOM a Čsv......ale je fakt, že choďáci jsou učenliví, lehcí, takže je zvládne fyzicky i dítě. Oni mají taky obrovský cit- rozpoznají, kdo je vede a jak se tedy mají chovat.....Moje kamarádka má 4letého syna, který jejich psa - choďáka vodí na vodítku a pes je klidný, netahá, prostě super. Mrkněte na ten kontakt, jak už vám tu uvedla Fifi, tam se o chodech dozvíte všechno.....taky můžete poklábosit na choďáckém fóru a ze zkušeností se dozvíte víc.
Mnoho mých známých má choďáky spolu s malými dětmi, některé z těch dětí i samostatně psy vystavují a sbírají ocenění. Prostě asi tak.....pokud klučina už má po psychické stránce na to vychovat psa, tak choďák je do začátku výborný pes, pokud ještě ne, páníčkem bude někdo z jeho rodičů.....Mám osobně tu zkušenost, že choďák poslouchá víceméně všechny členy rodiny.
|
Velvetka
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:32
- Nahlásit
Taky mám pocit že dítě a pes mají takovej zvláštní vztah.Ten pes ví že to je dítě a taky se k němu jinak chová.Já si pamatuju jak jsem jako osmiletej prcek chodila se psem NO ven a pejskaři čuměli,že když se Endy rodzběhnul za jejich psem,tak na povel "k noze" mi přišel a celou dobu co jsme procházeli okolo psa mi u nohy zůstal bez toho abych ho držela.A i další povely zvládal suprově.Ale kupte pejska opravdu s PP a pořádně vybírejte (ne každej papírák je super).Dá se sehnat už od 5,6.000Kč
|
dd
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:34
- Nahlásit
Fenky jsou jemnější a tvárnější než pes(samec)Choďák je podobný ovčákům, ale nevím jak jsou na tom s obranama.Chce to chladnou hlavu a přemýšlet co bude chtít klučina cvičit.
|
Fifi
Člen |
- Nahlásit
Anonymní
Ja vim, ale treba zrovna malina vypada vedle ovcaka dost subtilne, chodak me napadnul prave proto, ze se NO hodne podoba ale je lehci, takze by ho klucina lip zvladnul. A ze i chodaci umi pracovat - staci kouknout na jejich stranky na vykonane zkousky(ja zadnyho chodaka nevlastnim, jen mi to prijde jako takovy kompromis pro malyho kluka..).
|
Velvetka
Člen |
- Nahlásit
Dana35
Fenka je mírnější než pes ¨I když samozřejmě existují výjimky.Taky bývá míň dominantní než pes.Taky se říká že fenky jsou inteligentnější,ale to nemusí být pravda.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:35
- Nahlásit
http://www.ceskyklub-no.cz/
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:36
- Nahlásit
Dana35
ještě k dotazu, proč je fena vhodnější pro začátečníka než pes....protože feny mají menší sklony k dominanci než psi, lépe se cvičí, bývají méně nezávislé, spíše se drží svého pána. Pokud byste uvažovali o choďáčkovi skutečně, tak tam je myslím, jedno, zda psa či fenku. U tohoto plemene bývají jak fenky tak psi velcí závisláci na páníčcích, sklony k dominanci u psů nejsou nijak výrazné, při správném vedení se choďák snadno naučí respektovat autoritu, konflikty nevyhledává, když už se do nějakého dostane, ví, kdy ustoupit....
|
viky
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:37
- Nahlásit
handula
nerikam, ze je to vzdy danne, ale myslim si, ze vztah dite pes je ve velke vetsine pripadu silny a pokud je chlapci uz 10 a bude pejska spravne vychovavat uz od malicka, tak proc by ho nemel respektovat. Ta holcina od nas je taky 10ti leta a zvlada ho opravdu moooc dobre pouze na obranach ji ho musime nekdo drzet, ale jinak v pohode.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:39
- Nahlásit
dd
choďáci mají obrany dobré....sice se asi nedají srovnávat s pořádně namakaným dobrmanem či malinou co se týče plnosti zákusu, ale jinak jsou v obraně též supr. Několik výborných chodů obranářů znám. Asi takto - choďáci se hodí snad pro každý kynologický sport snad kromě loveckého výcviku. To teď nedělám propagaci plemeni, ale prostě je to vyzkoušené. Znám choďáky agiliťáky, ty co dělají dogdancing, záchranařinu, prostě všechno možné.
|
dd
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:45
- Nahlásit
Evik
dík za informace,člověk se pořád musí školit
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:46
- Nahlásit
já bych se taky přimlouvala spíš za choďáka, znám rodinu s NO-psem, kde jeho pán měl být náctiletý kluk, chodil s ním na cvičák a vůbec se mu věnoval, ale kolem psova dospívání (klukovi bylo 16) to bylo fakt těžký, dokonce ho na cvičáku několikrát pokousal, odmítal ho uznat vůdcem, nakonec to vyřešili s kamarádem, který cvičí policejní psy.
Možná to byl zrovna jen dominantní jedinec, ale vím, že to bylo dost drsné období.
Proto bych doporučovala mírnější plemeno nebo ať je pánem někdo dospělý.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:55
- Nahlásit
nevím proč by nemněl malí kluk dobře vycvičit BO já je vřele doporučuji ale určitě by byla lepší čuba, ale je to jedno opravdu doporučuji
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:01
- Nahlásit
Petra
Ja myslim, ze konkretne Malina je pro uplnyho zacatecnika a jeste navic malyho kluka prilis rychla, ziva, temperamentni a muze byt i trosku nervacek... Tak radsi jine plemeno. Muj nazor na prvni dotaz.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:03
- Nahlásit
BO jsou mnohem chápavější a citlivější než NO. Měla jsem obje plemena a už zůstanu u BO. jsou více vázáni na pána a na děti vůbec mám to vyzkoušené
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:05
- Nahlásit
Petra
Jo, ale cvici s nima ty deti?
Jinak ja proti malinam vuuubec nic nemam, naopak je hrozne uznavam, ale proste pro maly dite mi malina jako prvni pes nesedi...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:08
- Nahlásit
já si myslím, že ten choďák by byl kompromis mezi BOM a NO....je temperamentní, živý, má chuť pracovat, je řekla bych aktivnější než NO, ale zase ne tak rychlý jako malina, je vcelku splachovací, nejsou to nerváci, takže jako pro začátečníka bych já volila choďáka už taky kvůli té jeho chuti spolupracovat i s dětmi....Choďák se od NO liší v mnohém i povahou - nikdy by se neobrátil proti vlastnímu pánovi....
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:15
- Nahlásit
Fifi mám doma dva a před nimi jsem mněla jednoho BO tervueren
a mohu opravdu k desetiletému klukovi doporučit. Mám kluka 5let a psi pro něj udělaj i kotrmelec. NO jsou klidnější ale trošku přitroublí(promiňte) a už jsem několikrát viděla jak se ohradí oproti s vému pánovi. Malina je super a znám i kluky v jeho věku kteří dobře zvládají poslušnost
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:21
- Nahlásit
Petra
Jasne, jak uz jsem psala, vsechno je individualni. Uvidime, co se bude klukovi libit a jak si vybere... Snad nam da Dana vedet...
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:23
- Nahlásit
Ahoj FIFI už jdu domů z práce tak zítra. Psala jsem to v dobrém ahoj
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:24
- Nahlásit
Petra
Jak jinak??? Tak zitra...
|
jirka
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:58
- Nahlásit
Díky moc že jste mojí mamce napsali, že můžu mít psa. Nejspíš se rozhodnu pro toho choďáčka, líbí se mi. Chtěl bych se zeptat jestli když bych šel na výstavu, můžu vystavovat normálně mezi dospělýma, nebo jen v junior handlingu ?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:08
- Nahlásit
jirka Ahoj Jirko, na vystave zalezi na tom, do jake tridy pejska prihlasis- to zalezi na jeho veku. Muzes klidne predvadet sveho pejska mezi dospelyma sveho plemene.
Juniorhandling je spise takova soutez pro mlade vystavovatele - jak umeji vystavit sveho psa a se skutecnou vystavou a ohodnocenim tveho pejska to nema nic spolecneho, tam se hodnoti prave ti handleri a nikoliv pejsek...
Drzim palce pri vyberu pejska, a hlavne se snaz, at mamku nezklames!!!!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:20 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
jirka
volba choďáčka prima, jsou to fakt super psi....pokud se skutečně rozhodneš pro něho, zabrus do diskusního fóra KPCHP - www.kpchp.org do knihy návštěv či v sekci "fórum", a tam se můžeš optat na různé detaily a i kdo zrovna má či bude mít štěňátka. Jedna moje známá zrovna nechávala nakrýt fenku a vím i o dalších, a jsou to zrovna chovatelské stanice, které mají moc pěkné odchovy, takže pokud už štěníky nemají zamluvené (jakože všechny asi ještě ne), můžeš si štěndo zamluvit...
jinak k tomu vystavování. Pokud vím, tak na každé výstavě je vždycky soutěž "mladý vystavovatel" takže děti vystavují v této kategorii. Na klubových výstavách KPCHP a speciálních choďáckých výstavách ale často vystavují mládežníci pod 18 let a pes je normálně posouzen se vším všudy i s možností získání titulu....Je ale fakt, že děti, v tvém věku jsou tam častěji vidět v té kategorii "mladý vystavovatel"......
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:23
- Nahlásit
Jirko, jak ti to popsala Fifi s tím vystavováním, tak je to mnohem přesněji vyjádřeno, než jsem napsala já...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:28
- Nahlásit
Evik
Ja se snad jeste dneska s nekym shodnu!
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 22:40
- Nahlásit
Jirka
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 22:44
- Nahlásit
Jirka
Sorry, nějak se mi to na poprvé vymklo z ruky.
Taky bych ti doporučila choďáčka. Hodně připomínají německé ovčáky, jsou ale menší a lehčí. Pro tebe by možná opravdu byla vhodnější fenka, jsou ovladatelnější a oddanější než psi, protože psi mají sklony k dominanci, a to bys ve svém věku třeba nemusel úplně zvládnout.
Musím se ohradit proti názoru, že jsou NO přitroublí. To není pravda. Jsou velmi učinliví. Každé plemeno má něco do sebe, každé plemeno je vyšlechtěno k něčemu jinému.
Přeji ti Jirko, aby ti to všechno vyšlo a s pejskem se ti dařilo.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 07:30
- Nahlásit
Majdo, já to tak nemyslela, ale porovnání plemen BO a NO je to prostě tak, nedá se nic dělat. Zkus je mít oba a uvidíš rozdíl
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 07:36
- Nahlásit
Majda
jen bych tě chtěla trochu poopravit ohledně dominance psů - choďáků....Netvrdím, že choďáci- psi vůbec neprojevují dominanci vůči psům, ale rozhodně je to mnohem méně časté než např. u těch NO......pokud už má choďák sklony k dominanci, pak se dá ale dobře zvládnout a snadno se podřídí, pokud si jeho pán tyto projevy nepřeje. Můj mladý si na psy také snaží dovolovat, ale stačí mi jedno důrazné NESMÍŠ, popř. cuknutí vodítkem a nechá toho......choďák je hodně "splachovací" - žádné rozčilení mu nevydrží dlouho....
Jinak se taky musím zastat ovčounů. Určitě nejsou přitroublí. Spousta lidí si to myslí proto, že někteří psi plní povely svého pána jako "stroj" a jakoby je nezajímalo proč to dělají. Ovčáci jsou velmi učenliví a pro svého pána by udělali všechno, když mu věří a milují ho.........Všechno je to o povaze psa a každému člověku vyhovuje jiná psí povaha.
jo ještě pro Jirku v případě, že by ses skutečně rozhodl pro toho choďáčka, tak musíš počítat s tím, že nějakým drilem se u nich toho moc nedosáhne....Choďák cvičí se strašnou chutí, ale musí ho to bavit, což už je na páníčkovi aby to zajistil Spousta z nich je "ujetá na míčky", takže to je pak výborná pomůcka pro učení všeho možného...
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 08:02
- Nahlásit
Ale já to přeci tak nemyslela že jsou hloulí to vůbec né ja NO obdivuji a mám je ráda ale srovnávám obje plemena nic víc. Moc se všem NO omlouvám
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:04
- Nahlásit
Jako dlouholetý instruktor se do toho musím vložit. Tak za 1.-chce se chlapec věnovat sportovnímu výcviku, agility,.... ???
Pokud sportovnímu výcviku tak je zde mnoho problémů. Za 1.-10ti leté dítě těžko chápe metodiku výcviku, těžko odhaduje situace a jejicj řešení při výcviku (nehledě na fyziskou způsobilost). Takto malé děti,které vidíte na cvičáku nebo závodech jsou obvykle děti pejskařů a jen málokteré si svého psa skutečně "samo" vycvičilo. Vybrané plemena jsou pro 10ti leté dítě všechna NAPROSTO nevhodná. Vaše dítě může být výjímka, může mít teh "grif",ale pokud v tom nevyrůstal a nembude mít stále za sebou zkušeného psovoda, tak by to byl zázrak. Všichni tady posuzujete navrhovaná plemena podle svých nebo známých psů, ale objektivně: i v rámci plemene se jednotlivci liší a pokud to vezmeme realisticky tak: BOM - exteriérový - dost nevhodný pro výcvik (nervy), pracák - obrovský temperament a chuť do práce - pro dítě absolutně nevhodný. NO - dtto BOM. ČV nebo choďák - v rámci plemene velmi nevyrovnané povahy. Můžete mít štěstí na super psa (spíš u choďáka), ale pravděpodobnost je .... Labrador - předpokládám, že kluka budou zajímat obrany a tudíž nevhodné. Doporučovala bych středního knírače, velikost tak akorát, vhodný pro jakýkoliv výcvik.
|
haha
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:30
- Nahlásit
souhlasím s anonymním ,u nás ve vsi je děvče asi 10 let má černýho knírače střeďáka a pes jí bezvadně poslouchá ,myslím že je to pro tak starý dítě pes akorát.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:39
- Nahlásit
anonymní
já tedy opravdu nechápu, jak můžete jakožto dlouholetý instruktor doporučit desetiletému klukovi středního knírače. Jednoho psa tohoto plemene mám a znám více lidé, co též mají stř. knírače.....Toto plemeno, jak jistě víte je mnohem temperamentnější a náročnější na výcvik než např. chodský pes. Mohu srovnávat, jelikož mám jak kníra, tak choďáka. Všichni choďáci co zná a že jich znám hodně (kolem 40) jsou povahově vyrovnaní, snadno ovladatelní, že by je bylo schopno zvládnout fyzicky i psychicky klidně i to 10leté dítě. Jsem skálopevně přesvědčená, že při dobrém dohledu a vedení dospělé osoby je i takto malé, avšak dostatečně mentálně vyspělé dítě (což malý Jirka nejpíš je) choďáka dobře vycvičit.
Kdežto knírač je velmi temperamentní a poměrně výbušné povahy, jeho výcvik je náročnější v tom, že knírač je též poměrně paličatý a svéhlavička. Od zkušených kníračáků i ze zkušenosti vím, že stř. knírač je ze všech kníračů ten nejnáročnější na výcvik. Pokud se týče jeho vhodnosti z hlediska menší velikosti, tak si dovoluji podotknout, že střední knírač - pes má přibližně stejnou váhu jako chodský pes- fena. Já mám jemně přerostlého stř. knírače, který váží 22 kg (není tlustý) a chodského psa - samce, který má 24 kg, takže ten rozdíl je takřka neznatelný.....
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:42
- Nahlásit
haha
a ta dívčina si toho svého kníra cvičila úplně sama? Tak to je buď geniální budoucí výcvikářský talent, nebo jí s výchovou někdo hodně pomáhal, k čemuž bych se přikláněla víc.
|
viky
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:52
- Nahlásit
no ja nevim, ale znam par kniracu a diteti bych tohle plemeno moc nedoporucila. Jsou strasne tvrdohlavy a nevim, rekneme ze diky tomu hure cvicitelni.
Znama taktez zvolila stredase jako prvni plemeno, bylo ji tenkrat neco kolem osumnacti a problemy s min maji do ted. Kdyz si usmysli, zaleze do postele a nikoho jinyho do ni nepusti. Povely zvlada, to jo, ale plni je za stalyho povrcovani, sem tam se i ozene. No nevim jestli knirac je nejvhodnejsi....
|
haha
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:53
- Nahlásit
Evik
její rodiče na toho psa celkem kašlou takže dokud byla Kačka menší pes občas zdrhnul a jen tak pobíhal ,nijak cvičenej nebyl ,ona se mu začala věnovat tak asi před dvěma třemi lety ,když začala chodit do školy a ten pes jí poslouchá tak že by jí dospělí mohli závidět ,pravda pes je už starší asi 6 letý a má rozum,ale je pravda že ta holka se psy zacházet umí a je to jedno z mála dětí který si bez obav může hrát i s mými psy což bych nikomu jinému kromě příbuzných nedovolila.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:54
- Nahlásit
Eviku, svým způsobem máš pravdu, ale - choďák není příliš vhodný ke sportovnímu výcviku a neurážej se proto, s tím nemá nic spoločného, že jsou ovladatelní. Jde o to, co si představujeme obě pod pojmem "vycvičit".Je fakt, že povahy jsou poměrně nevyrovnané a co se týče obran může to být problém pro dítě nezvládnutelný. Knírač je sice "palice dubová", ale s chutí pracovat i kousat. Doporučovala bych spíš pepřáka a podívala se po rodičích s více složenými zkouškami.
|
haha
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:59
- Nahlásit
já bych možná poradila něco úplně jiného a to boxeří fenku, pokud se klukovi bude líbit,měla jsem ho jako malá holka ,je pravda že s výcvikem pomohl táta ale ten pes poslouchal i mě a byl skvělej.
|
jirka
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:16
- Nahlásit
Tak jsem si přečetl vaše rady. A rozhodl jsem se přece jenom pro fenku choďáčka. Rád bych s ní chodil k nám na cvičák, zatím bysme dělali hlavně poslušnost a agility. Taky bych chtěl zkusit vystavovat. Mamina už rozjela pátrání po chovatelské stanici kde by měli štěňátka. Chtěli bysme fenečku už na vánoční prázdniny abych s ní byl aspoň ze začátku doma celý den.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:28
- Nahlásit
jirka
vím, že choďák je vzhledem nejblíž tomu, jaká plemena jsi chtěl původně, ale jestli chceš dělat jen poslušnost a agility, zkus se podívat taky na Českého strakatého psa, povahu má super, dobře cvičitelný, vhodný pro začátečníky, spousta jich dělá agility a i jiné sporty ...
výborné stránky, kde je všechno popsáno:
http://sweb.cz/strakaci/
a naše "dračice"
http://www.kocovi.com/bela/index.htm
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:40
- Nahlásit
anonymní
já se neurážím, ale podívej se prosím na klubové stránky chodských psů a zjistíš že toto plemeno se pro sportovní výcvik hodí velice. Mnoho choďáků sklízí úspěchy v agility, v tanci se psem zrovna vyhrála jedna má známá MR ČR, jsou to i výborní obranáři a především stopaři. Jak už jsem psala je jasné, že jsou i vhodnější plemena pro obranu, ale choďák jí také zvládá výborně. U policie v USA dlouhá léta sloužil chodský pes a byl to vynikajíci pes, který dokázal jako jediný na jedné soužeži policejních psů vypracovat 3 denní stopu "pachatele" se vším všudy. Od choďáků znám hodně lidí co aktivně cvičí, skládají zkoušky, jezdí po závodech - schválně se podívej v databázi na www.kpchp.org na různé psy a podívej se kolik mají složeno zkoušek. Dokonce několik psů má složeno i zkoušky pastevecké! Takže nejdříve se podívej, pak bys nemohl napsat, že se choďák nehodí pro sportovní výcvik
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:43
- Nahlásit
Jirko
jestli už ses opravdu rozhodl, tak s mamkou pořádně prolezte ty klubové stránky KPCHP, tam jsou i inzeráty a taky se podívej tady http://www.chodskypes.cz/inzerce.html tam by byly štěnátka ze stanice Daraskár k oběru už v lednu
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 15:19
- Nahlásit
jirka
Tak budu drzet palce, at se vycvik dari a s pejskem se ti hezky cvici! Dej obcas vedet, jak spolu valcite.. Krasny vanoce se stenatkem!
|
Dana35
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 19:59
- Nahlásit
Tak jsme dneska přivezli fenečku choďáčka. Má pět měsíců, je s PP a koupili jsme ji od jedné paní co ji před třemi měsíci pořídila pro šestnáctiletou dceru. Ta, když zjistila co je kolem psa za práce se na ni zá pár dní vykašlala a hodila ji na krk mámě. Chudák paní plakala protože si na ni dost zvykla, ale bohužel sama na ni nemá dost času a tak se rozhodla ji prodat. Má to jednu velkou výhodu už je naučená chodit se venčit ven. Jirka je šťastnej jako blecha a já jen doufám, že mu psí nadšení vydrží podstatně déle než oné slečně.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 20:03
- Nahlásit
No tak preci jen nakonec chodacek Taky doufam, ze se Jirka pochlapi a vyroste z nej vzorny kynologicky nadsenec!! Tak hlavne at je fenka zdrava a vam vsem krasny zazitky s feneckou!!
|
Dana35
|
# Zasláno: 7 Pro 2005 20:08
- Nahlásit
Fifi
Snad jo, teď jí chystá baštu a špitá jí do ouška že se ještě večer půjdou na zahradu vyčůrat a pak s ním může spát v posteli. Dokonce jsme mu dovolili aby se kvůli ní hodil do konce týdne marod a ona nemusela hned první dny být doma sama.
|
krynduska
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 20:11
- Nahlásit
Dana35
Docela vam zavidim nadseni vaseho syna ....moje dcera kdyz ji pozadam aby sla vyvencit tak mi to proste odmitne ...no asi to bude tim ze mezi pesama vyrustala tak jich ma plny zuby
|
Velvetka
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 21:21
- Nahlásit
Dana35
Tvůj Jirka se má že má takovou chápající mamču.Co já bych za to dala.Už jsem skoro měla mít pejska a máma to zatrhla,i když ho zbytek rodiny chce No co se dá dělat...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 07:01
- Nahlásit
Dano35a Jirko
hodně radosti s novou hafuškou
|
replik
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 07:20
- Nahlásit
Dano35, Jirko
Gratuluji a přeji hodně radosti s choďulkou. Mohu se zeptat, jak se fenečka jmenuje?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 07:33
- Nahlásit
Dana35
Tak ze srdce gratuluji, a kdybyste potřebovali s fenečkou poradit s čímkoli, zaregistrujte se do klubového fóra choďáčků - tady je adresa http://www.kpchp.org/forum/index.php
tam je moc prima pokec o choďácích, chodí tam lidé se zkušenostmi s výcvikem, výchovou. navzájem si tam radíme, když máme problémy atd.....Budu moc držet Vám i Vašemu Jiříkovi palečky, ať Vám fenečka dělá jen radost a aby Jirkovi vydrželo to kynologické nadšení.
(a ještě moc prosím, pokud byste to nechtěla napsat přímo sem..., mohla byste mi napsat na mail pytlisek@seznam.cz jméno a chovatelskou stanici fenečky tak jak je to v PP? čistě ze statistického důvodu by mě to zajímalo.........V poslední době totiž bylo více případů, kdy se původní majitel svého choďáčka musel z různých důvodů zbavit, vždycky jsme s přáteli dohledali o jakého psa šlo a pomohli mu najít nového pána....Věřím, že u vás už se tato feňulka bude mít dobře a dobře u Vás zakotví. )
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2005 07:33
- Nahlásit
Gratuluji za nového člena rodiny, přeji hodně štěstí,
|
jirka
|
# Zasláno: 12 Pro 2005 15:34
- Nahlásit
Ahojky tak vypadá že si hafinka u nás už docela zvykla je moc hodná a čistotná. Čůrat chodí jenom ven doma zatím loužičku neudělala. Včera jsme se byli kouknout na cvičák a hlavně se seznámit s ostatníma pejskama. Hned se s každým skamarádila a potom blbnula s ovčákem mýho kamaráda. Je fakt super. Jmenuje se Kira. Chtěl jsem sice jiné jméno ale ona už na to slyšela tak jsme jí ho nechali.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2005 15:43
- Nahlásit
jirka
Tak opet se opakuji - drzim cele rodince palce, at Kira splni vase ocekavani a at se ti na cvicaku libi! A at z tebe vbrzku naroste poradnej kynologickej maniak - a treba se naucis casem i figurovat, figurantu neni nikdy dost!
Je super, ze je fenka tak krasne cistotna - a ze uz spi v ty tvy posteli???
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2005 16:25
- Nahlásit
jirka
Jiříku, prosím nemohl by ses podívat do PP Kiry, zda se tak jmenuje oficiálně? a popř. z jaké je chovatelské stanice. To víš, jsem zvědavá členka Klubu přátel chodských psů, tak mě zajímá kdo je taťka a mamka Tvojí fenečky Předem moc díky.
|
Dana35
|
# Zasláno: 12 Pro 2005 19:06
- Nahlásit
Evik
Nezlob se, ale my jsme té paní slíbili, nikde nebudeme probírat jméno stanice ani pejska aby se to chovatelka zatím nedozvěděla. Oni od sebe zase nebydlí tak daleko. Ta paní říkala,že jí to později řekne sama, tak snad aby se to nedověděla z jiných zdrojů než přímo od ní. Možná tedy později. Fenečka je to opravdu milá, dobře socializovaná a nijak zanedbaná. Dostali jsme ji za velmi slušnou cenu i s pelíškem, obojkem, vodítkem a miskama. Nevím co si s chovatelkou domluvily, ale nerada bych ji nějak ublížila nebo poškodila.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2005 19:10
- Nahlásit
Dana35
A spi uz v ty posteli???
|
Dana35
|
# Zasláno: 12 Pro 2005 19:11
- Nahlásit
Fifi
Spí - od prvního dne.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2005 19:14
- Nahlásit
Dana35
Kdo by to byl cekal...?
|
replik
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2005 20:37
- Nahlásit
Dana35
Já jsem byla taky hodně zvědavá o jakou fenečku se jedná. Myslím, že by se to chovatelka měla dovědět co nejdřive, protože spousta lidí tyto diskuse čte a pak mohou vznikat spekulace o jakého pejska se jedná. Ono není moc vrhů, kterým je teď 5 měsíců. Navíc na jaře byste měli jít s ní na svod, případně výstavu.
Já mám teď taky 5-ti měsíčniho choďáčka a přeji Vám mnoho radosti s fenečkou.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Pro 2005 21:14
- Nahlásit
replik
A co Ty máš za chodina? Není to Mates?
Ronča
|
replik
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2005 06:11
- Nahlásit
Ronca,
mám Agříka ... to je pro tebe překvápko že jo
replik
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2005 08:01
- Nahlásit
replik
jé tak to jsi ty? chichi, to je dobrý, nevěděla jsem, že máš tuto přezdívku
Dana35
ono to s tím "utajením" jistě nebude tak horké.....Já chápu, že se možná bývalá majitelka bojí případného "hněvu" chovatelky, ale pokud měla k prodeji fenečky rozumný důvod a štěndo se dostalo do dobrých rukou, pak si myslím, že by to chovatelka jistě pochopila. Okolo choďáků jsou v drtivé většině samí slušní lidé se smyslem pro porozumění.
A mohla byste sem dát (nebo někam na net a sem dát link) aspoň fotečku pejsiny....my choďáci jsme na ni všichni zvědaví
|
Dana35
|
# Zasláno: 13 Pro 2005 11:20
- Nahlásit
Evik
Foťák donese Jirkovi ježíšek tak se pak určitě pochlubí.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2005 12:10
- Nahlásit
Dana35
tak to už se budeme těšit na fotečky Jé a teď abyste zakázala Jiříkovi vstup na fórum, aby se nedověděl o dárečku
|
Dana35
|
# Zasláno: 13 Pro 2005 12:16
- Nahlásit
Evik
Jirka to ví, chtěl jen psa a foťák. Pesinu už má a na foťák si holt pár dní ještě počká. On už na ježíška stejně nevěří.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2005 12:19
- Nahlásit
aha tak to jo.....no je fakt, že na Ježíška je už velký
Tak ať Vám to soužití s choďandou svědčí a máte se všichni dobře.A až si u Vás fenečka víc zvykne, zkuste s ní nějakou choďáckou akci a na svod kolem půl roka běžte pak určitě
|