| Autor |
Zpráva |
dina
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 19:02
- Nahlásit
Mám kamarádku na vozíčku, velice soběstačnou, která se konečně domohla k bytu a práci (doma) a ráda by si pořídila pejska. Jenže se stává že u nich v domě občas, tak dvakrát do měsíce nejede výtah, takže by se nedostali ven. Je možné naučit pejska, nebo spíše fenečku venčit se i doma ?? Nebude vadit že se výjímečně nedostane ven ?? Jestli ano tak kamarádce doporučím raději kočičku i když ona tak touží po hafince. A jestli ne můžete nám poradit pejska nějakého menšího plemene klidnější povahy, který by se hodil jako společník pro vozíčkářku ?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2005 19:05
- Nahlásit
dina
Mě napadl mopsík - klidnější malý pejsek - většinou úžasní mazlové. Každý malý pejsek se dá naučit na kočičí záchod, ale např. oblíbení jorkové jsou dost aktivní, stejně tak některé čivavy. Pokud se bude pejskovi doma věnovat a hrát si s ním. Tak to podle mě vadit nebude (pokud to bude opravdu zřídka)
|
haha
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 19:09
- Nahlásit
dina
naučit to lze ale bylo by lepší aby se ta fenečka byla radši zvyklá venčit doma i jindy třeba v noci,protože pro pejska kterej je naučenej ven je strašně stresující vyčůrat se doma a drží to do poslední chvíle a ničí si tím zdraví, pokud jí kamarádka naučí aby se v případě potřeby venčila třeba na hadr někde kde to nevadí jde to ,i tak se pejsek radši vyčůrá venku,fenka bude určitě lepší, protože pejsek nerad čůrá najednou.Jakej by byl vhodnej těžko říct ,nějakej malej aby čůral málo,kamarádka měla trpasličí pudličku, byla strašně miloučká a poslušná,taky mám známou starou paní s malou kníračkou, má jí naučenou taky na noviny,možná že by se hodil i nějakej voříšek po malých rodičích.
|
Fifi
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 19:53
- Nahlásit
Ja bych doporucila www.helppes.cz kde se muze kamaradka poradit s odborniky, pripadne email - info@helppes.cz Tam treba poradi kamaradce ne jen spolecnika, ale i pomocnika v beznych situacich spojenych i treba s nefunkcnim vytahem! Preji zdravi a nalezeni toho spravneho pejsanka
|
dina
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 20:00
- Nahlásit
Fifi
Na helppsa jsme koukali, kamarádka nepotřebuje asistenčního psa, ten ji ze šestého patra bez pomoci výtahu stejně nepomůže. Jinak je zcela soběstačná takže by ani na něj neměla nárok. Prostě chce jen psí kamarádku aby měla pro koho žít a taky ve dvou se to líp táhne.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2005 20:03
- Nahlásit
dina
A nemohla by pořádat třeba nějaké sousedy, aby ji pejska, v tomto případě raději fenečku, v době kdy nefunkuje výtah nevzali ven vyčůrat?
|
Fifi
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 20:13
- Nahlásit
Ja chapu, ze ji pejsek ze 6. poschodi nepomuze, myslela jsem, ze by ji mohl pomoci i jinak a na helppesu by poradili i s vencenim doma... Moznosti pro vyber psiho mazlika je spousta, jen nechapu, proc jim vlastne ten vytah obcas nefunguje - a tam je asi jadro pudla..
Jinak verim, ze kazdeho pejska lze naucit vencit i doma, aby nemeli pocit provineni a nepraskal jim mechyr. Napada me treba fenka stafordsirskyho bulteriera - jsou to od prirody rodinny psi a i ciziho cloveka zblemcaji k nepoznani... Pouzivaji se casto ke canisterapii, miluji fyzicky kontakt a jsou mirne a miluji mazleni(oproti medialnim utokum..)
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2005 20:28
- Nahlásit
Fifi
nemám pocit, že by AST bylo menšího plemene klidnější povahy, ale je pravda, že jsou to skvělí psi
|
Fifi
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 20:36
- Nahlásit
birma
Sorry, ja ale nepsala o AST cili Americkym Stafordsirskym terrierovi ale o Stafordsirskym Bullterierovi - tot podstatny rozdil - jak ve velikosti tak v povaze!!!! A hlavne v urceni plemene - Stafbull je v Anglii nejcastejsi rodinne plemeno a se Stafordy nema nic spolecnyho!!!
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2005 20:38
- Nahlásit
birma
Fifi psala o stafbulovi, ne o AST. A stafíci se fakt hodně používají na canisterapii
|
Lenka + T.
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 20:49
- Nahlásit
Mě se zdá stafordšír dost temperamentní a je to už těžší plemeno kolem 12 kg, tak nějak a pokud ji venku zatáhne, tak bude mít dost co dělat ho udržet. Já doporučuji spíše nějaké malé společenské plemeno - boloňáčka, bišonka, japonského china.
|
Mína
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 20:55
- Nahlásit
ZVOLTE PLEMENO KTERÉ NIKDY NEBYLO NA NIC JINÉHO NEŽ SPOLEČNÍK .... NAPADÁ MĚ BOLOŇÁČEK = ANTISTRESOVÝ PSÍK, JE MALÝ A LEHKÝ DO KLÍNA, TÉMĚŘ NELÍNÁ A TO JE DOBRÉ NEBOŤ I BĚŽNÝ ÚKLID DOMÁCNOSTI JE PRO VOZÍČKÁŘE DOST KOMPLIKACE, JE UČENLIVÝ A VELMI MAZLIVÝ, FENKA SE SNADNO NECHÁ NAUČIT CHODIT NA KOČIČÍ ZÁCHOD....RÁD I APORTUJE TAKŽE SE KLÍĎO NAUČÍ I SEM TAM NĚCO MENŠÍHO PODAT.... ZNÁM I JEDNOHO ČIVAVÁKA CO ŽIJE S VOZÍČKÁŘKOU A DOSTANE SE VEN JEN JEDNOU DENNĚ A TAK TO ŘEŠÍ JAKO KOČKA DO BEDÝNKY - V POHODĚ ! A JE TO PES-SAMEC....
OD KUD TA KAMARÁDKA JE ? Z PRAHY ?
|
Fifi
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 21:16
- Nahlásit
Mel
Diky, Mel za upresneni... Jinak, Mino, taky muzu psat s CapsLockem - ALE BUDOU MIT PAK MOJE SLOVA VETSI VAHU???
Zrovna StaffBul nema v zemi sveho standardu jine urceni nezli spolecnik - ale to je jedno, ja zde nepropaguji zadne urcite plemeno...
Stejne to Dina probere s se svou inkriminovanou kamaradkou a treba nakonec poridi tu kocicku...
Jinak stafbul me napadl prave proto, ze jsem se setkala jiz se spoustou pejsu teto rasy a specialne fenky mi pripadly nadmiru tulive,neagresivni a zavisle, pravda, nevazi 3 kg ale zase nejsou unufane, hystericke a nevyrovnane jako spousta jinych malych plemen.. Treba me, majitele malych plemen, ukamenujte...
|
dina
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 21:37
- Nahlásit
Mína
Jsme z Ostravy, samozřejmě že když výtah nepojede zajdu ji s hafinkou já, nebo můj manžel, ale občas býváme služebně pryč, takže kočičí bedýnka bude jen krajní řešení i když vlastně by měla být k dispozici neustále aby fenečka věděla, že do ní kdykoliv může.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2005 21:43
- Nahlásit
Fifi
pardón ale i stafbul mi připadá jako taková dělová koule plná enrgie.....
|
Fifi
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 21:48
- Nahlásit
birma
Jo, muze byt, zalezi, jak si stafbulika vychovas... Jsou to ale psi s velkym srdcem, kteri se prispusobi kdekomu!
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2005 21:55
- Nahlásit
Fifi
To sice ano, ale pokud si někdo přeje klidnýho pejska, tak bych brala pejska, který je od přírody klidný a nenutila takový styl života pejskovi, kterému by více vyhovovalo něco jiného.....
|
Fifi
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 22:00
- Nahlásit
birma
Aaach jo, OK, definuj od prirody klidnyho pejska resp. plemeno!!!! Vse je o vychove!
Ani pouzivani slepecti psi nejsou od prirody klidni, jen maji urcite predispozice, ktere se vycvikem utvrdi! A to je, o cem mluvim.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2005 22:04
- Nahlásit
Fifi
já to psala hned na začátku - mops, nebo třeba japan-chin tito psíci jsou mnohem klidnější než stafbul
Jasně utvrzuje se to během života, ale přece by sis nevzala na vrcholovej výcvik nějakýho naprostýho flegmatika - prostě podle mě je nejlepší vybírat podle základní povahy plemene a k tomu ještě klidného jedince
stafbulíků pár znám a většina z nich je schopná se venku honit tři hodinky za míčkem a moc se u toho neunaví a tak já si klidnýho psa nepředstavuju
|
Fifi
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 22:37
- Nahlásit
birma
Kdo mluvil o vrcholovym vycviku?? Dle me je zakladni povaha prave u stafbula velka mazlivost, prichylnost ke vsem lidem a nadmerna potreba kontaktu.. Opet zalezi, jestli si z vrhu vyberes stene za ucelem sportovniho vyziti nebo klidnejsi povahu - jinak s tebou souhlasim, take znam stafbuly sportovni, k neutahani, ale tez znam naopak klidne a canisterapeuticke jedince, kteri by zblemcali kde koho a vydrzi lezet dlooouuuho a trpelive u postizenych.
Ale na zacatku si uvedla mopsika - je to vhodne plemeno, jen tech zdravotnich problemu...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2005 22:42
- Nahlásit
Fifi
víš já si hlavně nedovedu představit vozíčkáře, který nemá zkušenost se psy jak z vozíčku uklidňuje a vychovává temperamentní štěně...
Kdo mluvil o vrcholovym vycviku?? šlo mi o přirovnání, že si vždycky vybereš plemeno i psa podle toho co s nim chceš dělat....
ještě mě napadl kavalír, nebo king (ten by byl možná lepší)
jinak si myslím, že my dvě si rozumíme, že při osobnim kontaktu bychom se asi pochopily hned....
|
Fifi
|
# Zasláno: 30 Lis 2005 22:49
- Nahlásit
birma
Jj, asi se chapem.. Jen jestli Dine bude nase diskuse co k cemu... Ale jinak hezkej pokec!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2005 07:16 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
Dina
já jsem sice zapálená pejskařka, ale myslím, že pro Tvoji handicapovanou kamarádku by možná byla lepší ta kočička. Vybrat si u pečlivého chovatele pěkné zdravé koťátko-nejlépe kočičku, a pak nemusí kamarádka řešit žádné značkování, ani venčení venku. Kočky se na tzv. suchý kočičí záchod naučí takřka samy. Když jsem já měla kočku, chovala se spíš jako pes, než kočka.....Přicházela na zavolání, chtěla být stále se mnou, vyžadovala kontakt, uklidňovala duši....... Tohle všechno mám teď u psů, když už kočku nemám, ale nikdy na ní nezapomenu, protože byla fakt super. Byla to sibiřská kočka (to jsou číči,u kterých kocouři mohou vážit až 12 kg...jsou mazlivé, chápající a velmi učenlivé a svým chováním vůči člověku mi fakt víc připomínají psa....)
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2005 07:34
- Nahlásit
Ahoj holky stafbul je opravdu super plemeno znám jich hodně a jsou opravdu moc hodní a mazliví, ale s tou kočkou je to nejspíš lepší nápad. Já mněla kocoura takového obič. půďáka a byl úplně jako pes vážil kolem deseti kg a umněl pár kousků jako pesani. Chodil u nohy bez vodítka čekal na mě před krámem, chodil na místo akorát neaportoval. V jednom roce jsme ho dali vykastrovat a byl opravdu super. Teď ho má babička u mně by nedopadl dobře mám čubinu která by ho zakousla
|
Břetislava
|
# Zasláno: 1 Pro 2005 09:49
- Nahlásit
Nemyslím si,že by byla lepší kočka než pes. Pokud si vybere nějaké malé plemeno, nenáročné na pohyb, tak si myslím, že bude pejsek určitě spokojený. Ale volila bych opravdu malé plemeno. A s tím čůráním na písek, jak píše Dina, to určitě nebude často. Pejskovi bude dobře u někoho, kdo ho má rád a bude pořád s ním ...
|
bord
|
# Zasláno: 1 Pro 2005 10:15
- Nahlásit
Mám babi co už hodně špatně chodí a jsou dny,kdy ji nohy bolí tak,že neopouští byt i 2-3 dny.Má srnčího ratlíka,je naučená na písek a většinu dne spí.Nezdá se,že by nějak strádala,vždyť ani nic jiného nezná.Babička ji poté co se přestěhovala do přízemí může vypustit na zahrádku vyčurat,ale když si zrovna nevšimne,že pes stojí u dveří,tak ratlík běží bezprob. na písek.
Jinak kočka versus pes - myslím,že pro vozíčkáře je vhodnější malý pes,když kvůli ničemu jinému, tak kvůli kontaktu s okolím.Je spousta lidí co by třeba rádi prohodili pár slov s postiženým a neví jak na to, aby se třeba nechtěně někoho nedotkli a pokud se kolem prdolí pes je to hned snazší.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2005 10:51
- Nahlásit
já jsem toho názoru, že teď už záleží čistě na té postižené osobě, zda se rozhodne pro pejska či kočičku. Já jsem ale pořád toho názoru, že ať sebemenší a sebenenáročnější pes, každý potřebuje denně nějakou dávku pohybu na čerstvém vzduchu a jsem přesvědčená, že pes, který se nemůže pořádně aspoň párkrát za týden vylítat povenku, je hodně ochuzen.......To kočka ta je většinu dne schopná prospat pěkně v teplíčku....Naše bývalá kočka, ta např. vůbec ven ani nechtěla, líp jí bylo u mě v posteli Kdežto jak jednou vezmete pejska ven a jemu se to zalíbí, tak ty procházky potom bude postrádat, pokud je mít nebude....
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2005 10:57
- Nahlásit
Já bych stejně jako birma doporučila mopsíka nebo japan-china
|
Anonymní
|
# Zasláno: 1 Pro 2005 11:17
- Nahlásit
jinak znamy mel pejska (maleho knirace) a ten byl nauceny vencit so do vany. Pak to jenom splachl a bylo...pejsek si tam vzdycky skocil vycural se a zas hop ven
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2005 12:13
- Nahlásit
Anonymní
a co když pejsek do vany udělal kromě malé i velkou potřebu? To taky páníček spláchnul?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2005 20:01
- Nahlásit
Ja viem, ze to sem nepatri, lebo je to uplne ina situacia. Ale poznala som pana, ktory nemohol na nohy, mal taky vozicek pohanany rukami (nieco ako bycikel naopak) a za nim vzdy po ceste uplne sporiadane behali 3! fundlaci a v Petrzalke
|
Mína
|
# Zasláno: 1 Pro 2005 20:57
- Nahlásit
Fifi - nic tak světobornýho jsem nenapsala abych to musela podávat z větší váhou ) , jen jsem si nevšimla ŽE MA ZAPLÝ CAPS LOCK a jsem líná to pak mazat.....tak se hned nestresuj
Štěně nebo dospělec ? to o čem se tu píše je v podstatě
"rezidentní terapeutický pes" pro postiženou osobu /do domácnosti/ = tedy "předvychovaný" a řádně integrovaný s rodinou a přáteli postižené osoby (příjemce) ... v jistých organizacích (NNO) je to jejich činností takové pejsky zajistit a předávat postiženým (nechci dělat nikomu reklamu, ale stačí si ty weby projet a hned "jste doma"), orientujte se i na "méně profláklé" org. - mnohdy jsou tam lidé mnohem vstřícnější a mnohem zkušenější v tomto oboru - jen tolik o sobě nevykřikují....ale tak to chodí i v jiných odvětví lidského snažení, znáte to ne? Ovšem pozor na kšeftaře co údajně psa vycvičí ale už jim je zatěžko psa s postiženým řádně integrovat a "naučit" ho se psem spolupracovat a naopak !!! Pak jsou oba (pán/postižený/ i pes) nešťastní a zmatení.... Přeju hodně Štěstí !!!!
|