Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / krmení kavkazáka
Autor Zpráva
sas
Člen
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:44 - Změnil/a: sas
- Nahlásit

Chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s krmením kavkazského psa. Veterina nám řekla, že musíme kupovat jen Eukanubu -(za 1900 Kč pytel),jinak špatně vyroste, chovatel co nám prodal štěně tvrdí , že krmí míchaninou z vyvařených mas a šlach, a přidává do toho střední třídu granulí a vše je OK. Připadá mi to, že je to o pěnězích. (protože Eukanuba se nechá sehnat i o čtyři stovky levnější - aha...) Přesto mám strach, aby pejsek dostal všechno co potřebuje a ve správném poměru. Můžete někdo poradit svoje zkušenosti - jak často a čím krmíte kavkazáčka (štěnata) a jestli přidáváte třeba něco na klouby (alavis) apod. Slyšela jsem, že pejsek se taky nesmí překrmovat, protože by se špatně pohyboval a mohl by mít následky na kloubech. Prý se taky nesmí moc přemáhat. Jak často a kolik chodit na procházky s tříměsíčním štěnětem? Dík.

# Zasláno: 8 Lis 2005 10:52
- Nahlásit

sas
Mám pětiletého kavkazana a od malička ho krmím vařenou stravou s přídavkem Roboranu, občas dětský multivitaminový sirup a rybí tuk. Granule v životě neměl. Narostl nám do úctyhodných rozměrů zatím je zdravý, nikdy jsme žádné zdravotní potíže nezaznamenali. Je celý den na zahradě a na procházku jsme se štěnětem chodili 2x denně ráno tak půl hoďky a odpoledne na hodinku někdy i dýl. Překrmovat by se neměl žádný pes, ti větších plemen pak trpí na klouby a ono ani není pěkný pohled na tlustého psa který se sotva valí.

Lea
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:41
- Nahlásit

Eukanubou krmit tedy nemusíš, je předražená a troufám si říct, že existují mnohem lepší krmiva, klidně v ceně okolo 1000,- za 15 kg. Přikláním se k Topíkovi-krmit vařeným masem, nejen nutně libovým, ale svalovina je hodně důležitá. Střídat třeba kuřecí, hovězí, nějakou tu rybku, dále tvaroh a ty granule taky může. My jsme dříve zastávali názor, že buď granule nebo vařená strava. Teď jsme došli k tomu, že je lepší dát psovi hojnost všeho, protože to mladá zvířata potřebují (proto např. čato venku zblajznou kdejaký hnus a v dospělosti je choutky většinou přejdou)Děláme to tak: ráno granule, okolo oběda třeba tvaroh nebo čerstvé kozí mléko, večer vařená bašta. Samozřejmě v přiměřených dávkách, není nic horšího než tlusté štěně. Zkus mu nabídnout trochu vápníkových tablet z ruky (Biocal plus), vezme si nebo ne, podle potřeby. Pravidelně můžeš přidávat multivitamín. Růstové problémy jsou individuální záležitost, můžeš krmit sebelíp a stejně se můžou vyskytnout. Všichni psi totiž nemají stejně fungující metabolismus. Jak já říkám: má-li se rozject, rozjede se (rozuměj nohy). Při růstových problémech pomáha injekce vit. A+D.

Shadow
Člen
# Zasláno: 8 Lis 2005 21:01
- Nahlásit

Lea
A takhle krmíš uplnš od malička?? Mě se taky tenhle způsob líbí je to takévý rozmanitý a myslim, že to i pro ty pesany musí být příjemnější. A všechno dobrý jo???

Lea
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:23
- Nahlásit

Už jsme takhle vykrmili dva mlaďochy, kterým se začaly nohy rozjíždět a vyrostli pak v poho. Teď takhle krmíme další čubinku a o hodně se lepší, právě přezubuje, ale u ní to bylo horší, ještě k tomu dostala párkrát to ádéčko. Zatím to vypadá dobře. Asi tak budem krmit všechna štěňata.

Shadow
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:48
- Nahlásit

díky...no my budem mít za nějaká čas leona tak tam je taky potřeba dobrá výživa díky

sus
# Zasláno: 9 Lis 2005 13:27
- Nahlásit

Díky za odpovědi, já mám taky strach, abychom toho našeho pejska moc nepřekrmili a přitom nepřetížili velkou námahou. On je totiž trochu míň pohyblivej, - zkrátka není tak živej, od malička je takovej mírnější, pomalejší, - třeba těch granulí nesní za den ani polovičku toho co doporučují v tabulce na pytli a přitom si myslím, že je až dost těžký - asi by potřeboval ještě míň - i když mu přidávám třeba kus vařené nožičky vepřové nebo trochu rybiček atd. Jinak chuť k jídlu má a když je něco dobrého, třeba uzenina nebo konzerva, tak by jedl neustále. Potřebovala bych se proto ještě zeptat, - jsou mu tři měsíce a stále moc neběhá, jen tak spíš chodí, a hodně spí. Je to v tomhle věku normální? Nebo ho mám víc nutít do pohybu - já totiž myslela, že je ještě malej, že bych ho přetěžovala, že teprve víc běhat začne až bude větší, až víc zesílí - nebo se mýlím? Zatím ještě čuřá na všech čtyřech nohách.

# Zasláno: 9 Lis 2005 13:35
- Nahlásit

sus
Tříměsíční kavkazáček je ještě miminečko tak se nediv že hodně spí. Zatím ho do ničeho nenuť, ale jestli je hravý zkus mu párkrát hodít míček uvidíš jestli za ním poběží nebo ne. Náš Topík od malinka taky není nějaký zvláštní běžec spíš jen tak rozvážně kráčí. Byli jsme s ním i na vyšetření jestli nemá nějakou vrozenou vadu, ale naštěstí je v pořádku. A zvedat nohu při čurání se naučí, některý pes to dělá třeba až v roce.

sus
# Zasláno: 9 Lis 2005 13:43
- Nahlásit

Já myslela, že tu nožičku začne zvedat právě až když zesílí, že dokavať je slabý, hodně spinká , málo běhá a čůrá na všech čtyřech. On se ještě nikdy nepostavil na zadní, ani když mu podávám salám a při chůzi nebo při klusu se někdy zamotá.... a hravý je dost, když mu nesu dobré krmení, tak i dost rychle přichvátá- já právě měla strach, jestli je to tak normální, protože jsme kavkazáčka ještě neměli a ten kříženec co jsme ho měli před ním už skákal ve dvou měsících - ale to byl hubený pes - asi 45 v kohoutku v dospělosti. Tohle je něco jiného - už má asi 16 kg a vypadá to někdy srandovně , když se takový obřík ještě chová jako miminko. Tak snad to bude dobrý, ale pro jistotu mu zkusím koupit ten Alavis - alespoň jedno balení preventivně, snad to nebude ke škodě.

Lea
# Zasláno: 9 Lis 2005 17:08
- Nahlásit

To jsou úplně jiní pesánci, úplně dospívají až kolem 3 let. Co se týká podnětů na hraní, tak jsou tedy o dost pomalejší, pochybuju že ti poběží za míčkem, já spíš přivážu balonek třeba na vodítku a taham ho před psem, jako že to víc probouzí lovecký pud. Ale když to na něj nezabere, pořád je normální. Je hlavně miminínko, jak říkal Top, hlavně ho do ničeho nenuť. Tady u těch psů musíš obrovitánskou trpělivost úpně ve všem. A nesmíš ho zradit tím, že bys ho nespravedlivě potrestala. Zjistila jsem, že našeho dvouletého psa jsem za jeho život nemusela ani jednou potrestat. A to né že by mi z něj občas netekly nervy, ale věděla jsem, že by to nepochopil a zkazila bych víc než napravila. Snaž se zjistit si o svém psovi co nejvíc, taky u chovatele, a přemýšlet po psím.
Co se týká žrádla-dávej mu třeba 4x denně co sní za 10-15 minut. A nediv se moc že granulky nee, když mu dáváš salámek

# Zasláno: 9 Lis 2005 17:21
- Nahlásit

Lea
Náš Topík jako štěně miloval starou pneumatiku z auta pověšenou na stromě. Hodiny na ni vydržel dorážet a kousat. Za míčkem běžel tak dvakrát, potřetí na mě koukal jako že když to furt vyhazuješ dones si to sám. Taky jsme ho nemuseli nijak trestat, když už byl moc drzej stačilo zvednout hlas nebo symbolickej lepanec a hned věděl že už to přehání.

Lea
# Zasláno: 9 Lis 2005 17:38
- Nahlásit

Tak to jsem nezkoušeli, jen mi to připomíná Leu, naší nejstarší fenu, ta dokáže jakou dobu skákat okolo stromu, na kterém zahlédla veverku. My jsme dospěli i ke kousání na figuranta a holky to dost bavilo, ale jako sranda, ale než to pochopili, proč tam ten tajtrdlik poskakuje a mává jim čímsi před čumákem...to Lea byla u toho schopná se v klidu vyčůrat Figurant byl spocenej a nas....j a čuba vysmátá. Ale přetahujou se o hadr nebo peška moc rádi a na rozdíl od ovčaček si dávají sakra majzla, aby mě nechytli za ruku. V jejich hře a hře těch s prominutím vymatlanejch ovčaček je dost velký rozdíl.

sas
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:56
- Nahlásit

Top[b][/b]
Kde seženu rybí tuk? V lékárně, nebo prodávají něco pro psy v chovatelských potřebách ? a kolik mu toho dáváš?(štěněti)

# Zasláno: 10 Lis 2005 10:59
- Nahlásit

sas
Normálně v lékárně lidskej. Buď tekutej a to jsem mu dával do žrádla polévkovou lžíci tak asi jednou za 14 dní, nebo to jsou takový maly červený tobolky a to tak jednu obden. Ale teď si nevzpomenu na jméno, přece jen Topík už má pět let. Takže teď míchám do bašty jen ten Roboran (to je takový prášek a má to vitamíny, minerály a jiné důležité látky).

Evik
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:21
- Nahlásit

když tu probíráte kavkazáky.....chci se zeptat....Neznáte náhodou nějakou chovatelskou stanici, která chová kavkazáky a která je kousek od hory Ještěd? Já jsem tam totiž už několikrát šla s tetou a teta říkala, že to je prý nějaká registrovaná ch.s.......tak mě zajímá která, protože v jakých podmínkách tam ži ubozí psi žijí, to je děsný...je mi jich líto.Co jsem si všimla, tak jsou všichni nádherní (pokud se dá soudit z cca desetimetrového odstupu), ale ....všichni pořád uvázáni na řetězech, a dva z těch řetězů (celkem tam je na 10 psů) zasahují i do turistické cesty, psi jsou šíleně agresívní - fakt mám pokaždé, když tam jdeme strach, že se utrhnou.....To není obyčejné "hlídací štěkání" - těm psům jde pěna od huby, cení zuby - no opravdu z nich čiší nenávist k lidem......Je mi jich líto....

Lea
# Zasláno: 10 Lis 2005 17:52
- Nahlásit

Evik
Jojo,Eviku, je to děs, já je teda neznám, ale to jsi asi ještě nebyla v Jugoslávii. Tam mají šarplanince, jejich údajnou pýchu a hrdost třeba na metrovém řetězu, viděla jsem i takové, kteří museli být skloněni, protože měli tak krátký řetěz. Ti šťastnější jsou celý život v kotcích a těm úplně nejšťastnějším tam občas i uklidí.
Uvázání podporuje agresivitu a když se ten pes dá do normálních podmínek, je z něj celkem vyrovnané zvíře. Viděla jsem to v tý Jug. kolikrát, že pes šíleně vyváděl, přesně jak popisuješ a sotva ho "páníček" vzal z řetězu, šmrdolilo se to jak štěně. Ale život na řetězu následky zanechá. Dokonce i u vojska mají mladé psy na řetěze u boudy a slyšela jsem i takový názor, že pro mladý psy ve vývinu je to vhodné, protože zmítáním se na řetěze trénují celé tělo a hlavně zadní nohy.
Jinak aby psi ohrožovali lidi na veřejné cestě se mi zdá nepřípustné a nahlásila bych to na příslušném místním úřadě.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání