| Autor |
Zpráva |
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 10:24
- Nahlásit
Pigie, včera jsem v magazínu Hospodářských novin četla o Vysokých Tatrách a zastesklo se mi po nich - už jsem tam dlouho nebyla. A tak začnu plánovat letní dovolenou 2006.
Jak je to tam s možnostmi ubytování se psy a hlavně s jejich pohybem po turistických trasách? Jestli třeba nemusí být jen na vodítku.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 11:24
- Nahlásit
Ketrin
co mam ja zkusenost, tak do Rohacu by pes nemel jit vubec. ale je fakt, ze jsem na Banikove potkal takovou skupinku s kniracem. jen by me zajimalo, jak s nim resili prechod useku kde se jde po retezech.
jinak do mist, kam pes muze, tak by mel rozhodne byt na voditku, kdyz ale bude plne ovladatelny, tak se da s nahodne potkanym spravcem parku domluvit i bez pokuty .... ubytovani je stejne jako u nas, vetsina hotelu a penzionu alespon dle me vlastni zkusenosti klidne psa ubytuje s tebou na pokoji
|
moll
|
# Zasláno: 3 Lis 2005 11:28
- Nahlásit
loni jsem se dotazovala přímo na TANAPu na úplně to stejné. řekli mi, že na celém území TANAPu (a tedy i na území roháčů) se psi mohou pohybovat jen do úrovně trvalého osídlení, nad tuto hranici v žádném případě - tedy ani na vodítku a s košem. tak jsem musela na dovolenou jinam a do tater už snad nepojedu nikdy, protože psiska doma nenechám. moll
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 11:44
- Nahlásit
Tak to je blbý
i když já jezdím se psy na běžkách po KRNAPu kde by také měli být na vodítku a zatím jsem se s případným ochranářem vždy domluvila, když viděl, že jsou bez problémů a poslušní.
No ale spolíhat na to a pak mít zkaženou dovču a psa mít furt na vodítku.... to asi nerisknu.
Takže zase Alpy.
|
klára
|
# Zasláno: 3 Lis 2005 11:51
- Nahlásit
v Tatrách jsem byla naposled před 2 lety (bohužel bez psa), ale turisty (nejčastěji Němce) se psy jsem tam potkávala (na Brnčálce, na Ostrvě a cestou na Zbojnickou chatu) Je pravda, že psa bez vodítka jsem tam nepotkala ani jednoho.
V Nízkých Tatrách v hotelu Junior - Jasná se dalo se psem bydlet bez potíží, ale už je to cca 4 roky. Je to sportovní hotel a moc se mi tam líbilo, jen tenkrát byla invaze medvědů (prý courali i po Jasné),tak jsem se při večerních návratech bála
Protože jsme dělali celodenní túry, nemůžu posoudit hotelovou stravu, ale hospůdka s názvem Peklo je úžasná
Ten hotel má i své www.stránky
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 11:53
- Nahlásit
Jirikovo
menšího psa na řetězech přenášejí... já psy do takového terénu přecejen neberu.
moll
... to nějak zpřísnili... ještě v 2002 jsme byli s psicí na Chopoku
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 11:53
- Nahlásit
Známá byla v Tatrách před pár lety s velkým psem. Brala ho i tam, kam psi nesmějí. Pes byl na samonavíječce. Dokonce s ním slézali i ty řetězové úseky, ale prý to bylo dost nebezpečné (pes má asi 35 kg). Jinak pes je tak trochu zachránil, protože se ztratili a on je v úplné tmě dovedl promočené k nějaké ubytovně. Tam lidi nemohli pochopit, jak to, že tam někdo tahá psa, a že mu k večeři objednává teplou polívku (odměna za záchranu) a ještě ho chce mít u sebe v noclehárce.
Já osobně bych s sebou psa do tater nebrala.
|
Lenka2
|
# Zasláno: 3 Lis 2005 12:56
- Nahlásit
V Tatrách nesmí ani do dolin.My jsme absolvovali se psem Nízké Tatry,ale do Vysokých a Roháčů to nešlo.Ptali jsme se na TANAPu.Ovšem v Alpách to není problém.Pouze je zvykem mít psa na vodítku.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 13:01
- Nahlásit
Lenka2
My je necháváme volně běhat i v Alpách, s výjimkou více frekventovaných lokalit (hodně lidí a psů). Ale těm se snažíme vyhýbat. Jezdíme hlavně do italské části Tyrolska a tam není problém najít spoustu krásných liduprázdných tras.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 13:15
- Nahlásit
Ketrin
no kdyz si predstavim sebe, jak prenasim po nekterych usecich meho psa v batohu ... coz o to, tech devet kilo clovek unese, ale jelikoz ta moje potvurka je tak ziva, tak mam pocit ze by me vytrvalym hazenim s sebou v batohu nakonec dolu ze skaly stejne shodila ....
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 13:17
- Nahlásit
jinak bych to rekl k problematice Tater asi takhle - kde neni zalobce, neni ani soudce. proste z toho co jsem videl, tam dost lidi psy bere a dokud se nestane nejaky maler, je jim to dle meho nazoru tise tolerovano ... ale toho knirace mi bylo fakt lito, sli s nim na Banikov z te mene problematicke strany (bez retezu) ale je to v podstate ctyrhodinova cesta do kamennych schodu, takze pesan si asi uzil ...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 13:19
- Nahlásit
Jirikovo
No právě! Já to viděla např.ve Francii na výstupu na horu okolo 2900 m n.m. Nějaký menší pes typu takového toho franc.dlouhosrstého ohaře, pán si ho normálně dal na záda, pes se ho packama držel okolo krku (!) a přes obtížné místo se nechal v klidu přenést. Asi byl zvyklý.
Jenže naši mají všichni okolo 38 kg....
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 14:02
- Nahlásit
My se chystáme na lyžování na Chopok a psa berem s sebou (při lyžování s ním bude kamarádka, která nelyžuje). Doufám, že s tím nebudou žádný problémy, bude se stejně asi stále pohybovat kolem hotelů na Jasné.
Jinak jsem řešila stejný problém na letošní dovolenou. Byli jsme v Tatrách loni, ale ještě bez pejsy. Letos jsme chtěli znovu, ale někde v tom jejich řádu jsem vyčetla, že se tam se psy nesmí, tak jsme jeli do Beskyd. Spousta známých mi ale říkala, že v Tatrách se psem byli. Tak nevím, zda to risknout nebo ne. Nejsme žádní velcí tůraři, ale v Tatrách je prostě nádherně.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 14:21
- Nahlásit
Hafina
no jak tady nekdo psal vyse, pes smi do obydlenych oblasti, takze na vychazky kolem hotelu a tak je to urcite bez problemu. jinak i ja znam dost lidi, co se jim pes koupal ve Strbskem plese a nikdy jim nikdo nic nerekl ... zakaz je jedna vec, jeho dodrzovani a hlavne dusledne vymahani ze strany ochrancu parku vec druha. ale ja kdyz jedu do Tater, tak rozhodne bez psa, protoze chodim na tury, o kterych nejsem presvedcen ze by ta moje potvurka mala zvladla bez ujmy na zdravi ... uplne mi stacilo, kdyz mi na Sumave zvracela vycerpanim
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 15:00 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Ketrin
Vid ako sme prezili dovolenku v tatrach my
Ak sa budete pytat, dopadnete zle, treba si nastudovat svoje prava, tak sa dozviete, ze v pripade statnej rezervacie pes do nej nesmie byt vedeny. V nizsich pripadoch ochrany ako narodny park (prirodna rezervacia, to je napr. Strbske jazero + uzemie od turistickeho chodnika k nemu) ma byt vedeny na voditku s kosom. Ako uvidis na stranke, pes bol bez problemov na skalnatom plese, len musel zaplatit polovicne vstupne do lanovky... Nikdy nas neoslovil nik, ak je pes ovladatelny, tak sa stane atrakciou, lebo Hugova fotka + nejaky cudzi clovek bola nasou kazdodennou zalezitostou (keby sme si za to pytali peniaze, tak nam Hugo zarobil na cely pobyt ). Takze kludne chod so psom.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2005 15:05 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Minule leto, ked som este nemala Huga som na chate pod Rysmi stretla labradora, ktory tam vyvadzal na snehu, pricom jeho majitelia oddychovali Mne sa nestalo, ze by ma niekto zadrzal a pytal sa, ako povedal miestny, tak ochranari maju teraz inu pracu ako pokutovat ludi Proste tam, kde bolo vyslovene napisane statna rezervacia (mimochodom je mozne, ze cele uzemie tatier je rezervacia, ale to mne neprekaza) sme so psom nesli. Pravdou je, ze my s nasim krivajucim havinom sme sa vsade vyvazali. Tak snad by nam nedali listok, kebyze nemozeme a vsade boli piktogramy, ze pes ma byt uviazany a na voditku. Takze mna osobne, keby niekto zacal buzerovat co a ako, tak ho k najblizsej takej tabuli dovediem a poviem mu, ze co to tam potom robi.
Ale naozaj si myslim, ze je rozdiel NP a prirodna rezervacia, takze by bolo treba vediet, co je prirodnou rezervaciou (viem, ze niektore doliny ano). http://www.vysoketatry.com/tanap/ilist/ilist.html
My sme "predpokladali", ze by mala byt viditelne oznacena tak ako napr. Strbske pleso.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 07:59
- Nahlásit
Jirikovo
My na ty moc velký tůry nejsme. Mám problémy s koleny, takže zvládnáme jen kratší trasy. A to nemám obavu, že by to ten náš raplík nezvládl. Je to hyperaktivní welšák. Ale jak jsem psala, na Chopok jedeme lyžovat a na léto do těch Vysokých Tater si asi netroufnu. Jsem ten typ co dodržuje pravidla a nerad se hádá s "orgány"...
Ale koukám, že ty jsi velký turista. To bys nám mohl na léto doporučit něco v ČR, kde jsou nějaký hezký kratší výlety...
Láká mě Šumava...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 08:04
- Nahlásit
pigie
"Viď ako sme prežili dovolenku v tatrach my"
No právě proto jsem dotaz adresovala Tobě!
Taky se mi nechce moc spoléhat na benevolenci "orgánů".
Na druhou stranu, když jsme byli v Bretani, tak úplně u všech pláží byla cedule že psi jen na vodítku a na některé nesměli vůbec.
A co myslíte? Psi domácích i turistů byli všude, navolno, v pohodě a nikdo nic nenamítal.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 08:27
- Nahlásit
Hafina
no se Sumavou jsi to trefila do cernyho. mam ji prolezlou celkem obstojne a musim rict, ze kdyz jsem tam byl v roce 1990 na vojenskem putaku (to vis, tata ex-lampasak ) tak to byl fakt super zazitek. ted v poslednich letech jsem trosicku rozmrzely z poctu lidi. jedes na kole a v podstate misto uzivani si nadherne krajiny si musis porad davat pozor, komu se vyhnout ... a samozrejme i na te prirode to jiz je poznat. ale za tydenni dovolenou to rozhodne stoji. z meho pohledu je nejlepsi ubytovat se bud na Kvilde nebo na Modrave ci prilehlem okoli. to je ta nejhezci cast Sumavy a kdyz budes cely tyden chodit na vylety nebo jezdit na kole, tak je tam tolik moznosti, ze nemusis za cely tyden vubec podruhe absolovat stejnou cestu (teda krome vchodu do hotelu) ...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2005 08:38 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Ketrin
Prirodne rezervacie byvaju oznacene a urcite to nie je cele uzemie TANAPU. Kamos mi povedal, ze byvaju oznacene na mapach. Inak pes na voditku a s kosom podla "organov". Ale to by tu na Slovensku mal byt aj v obycajnom lese... Takze si vyber. Vlastne volny pohyb psov je u nas zakazany skoro vsade, v mestach len na urcitych plochach, v lesoch, akurat na sukromnych pozemkoch nie Ja ti poviem asi tak, ze v Tatrach psikovia pobehovali na volno a nemali kosiky. Bohuzial, moze sa ti stat, ze ti to niekto bude vytykat, lebo to nie je podla zakona pripustne. Tak si vyber
Inak s ubytovanim neviem, nas vzali hned do prveho privatu, na ktory sme zavolali
|