Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Ako dlho vydrzi pes bez mocenia bez problemov
Autor Zpráva
pigie
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 00:45 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Sedim v praci a rozmyslam, ze zajtra musim prist do prace neskor, pretoze nechcem nechat cez noc psa nevyvenceneho viac ako 11 hodin. Ako nad tym rozmyslam, pes bez problemov (avsak neviem, ci zdravotnych) vydrzi 12 hodin, na co sme prisli omylom (Mimochodom bol naozaj bez problemov, lebo ked som s nim letela von, tak este dobru minutu-dve hladal to spravne miesto na ocuranie). Kolko nechavate svojich psov bez vencenia maximalne, resp. pri akej dobe im hrozi nejake zdravotne riziko z hladiska mocovych ciest?

Som pripravena niest odpovednost za to, ze som tyranka, ked ho nechavam tak dlho cakat, aj ked len v mojej najvacsej casovej tiesni, cca raz za dva mesiace

jeje
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 01:59
- Nahlásit

Fyziologické je pre psa zadržiavať moč max. 8-9 hodín. Avšak len v tom prípade, ak pes spí. Počas spánku tvorba moču prudko klesá, pri fyzickej aktivite naopak prudko stúpa.
Nedodržanie biorytmu, poškodzuje zdravie psa.

pigie
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 02:33 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

jeje
8-9 hodin ked spi... hm. No, problemom je, ze s nim chodime von pomerne casto cez den, v noci spi spolu s nami, pokial sa nezobudime. Ak ma problem on, bez okolkov nas zobudi (napr. hnacka). Takze ak ho nechavam doma raz za cas na tych 11 hodin cez noc, tak este to nemusi byt uplne kriticke, hoci sedliacky rozum mi napoveda, ze je to fakt na hrane. Aj ked, nezavisi to trocha tiez od temperamentu psa? Napr. ja niekedy svojho nedostanem von viac ako tri krat za den na hodinku a fakt sa netvari, ze by mu doma nieco chybalo.

pigie
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 06:19
- Nahlásit

To znamena, ze vsetci ludia, co pracuju 8-9 hodin cez den a vracaju sa po tych 9-10 cez den, tak vlastne poskodzuju zdravie svojho psa... Az take zle to je? Ake optimalne prestavky su medzi jednotlivymi venceniami, 5-6 hodin cez den? Samozrejme z hladiska fyziologie psa

birma
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 09:00
- Nahlásit

pigie
já taky napíšu co jsem omylem zjistila - nekamenovat.
Pesovi byly 4 měsíce a byli jsme na samotě v lesích, psa jsem večer zavřela do pokoje, protože byl unaven a chtěl spát.
Když jsme přišli spát i my, něco pěkného se mu zdálo, tak se mi nechtělo ho budit na čurání, s tím, že takové štěně nebude mít zábrany se v noci vyčurat v pokoji a já to ráno vytřu. Ráno jsem vstala, nikde ani loužička a pes pořád spal. Bylo to už cca 14 hodin od doby, kdy šel vstát a já ho musela dlouze budit s tím, že by se měl jít vyčurat, jinak mu bude blbě.....

Ebony
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 09:28
- Nahlásit

pigie
když jsem měla psy v paneláku, vydrželi bez problému 10 hodin, dokonce jezevčici jsem ráno musela doslova odnést z postele, aby vůbec šla ven.......dožila se 16 let, ovčanda 14 let, a pes dožívá, teď už v baráku se zahradou, 13 rok, takže myslím, že netrpěli......

pigie
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 09:39
- Nahlásit

No, ved ani mne to nejde do hlavy. Rano, ked vstanem, tak obcas psa musim budit, ze treba ist von, poobede proste spi a von ho nedostanem, pokial sa jemu nechce (teda dostanem, ale s tym vyrazom, ze trapia ma pomooooc). Ja viem, ze psy su schopni to vydrzat, len ci tym nahodou si nezarabaju na nejaku chorobu. Pes ma tendencie viac drzat moc ako sucka. Bojim sa, ze keby sa mi nahodou nieco stalo a pes by v byte musel vydrzat 15 a viac hodin, tak sa proste nevycura.

K tomuto ma viedlo aj to, ze suseda, ktora byva podomnou ma RR. Pes, ktory nenavidi zimu a najma dazd. Stalo sa asi to, ze vecer jej odmietol ist von, lebo prsi (pes je rozmaznany, takze nejde ako Hugo, ze musi, proste sa zatne a nejde), rano stale prsalo, ona musela odist do roboty, pes sa rozhodol, ze ani tentoraz von nejde. Tak pozatvarala vsetky dvere, psa nechala na chodbe s dlazdickami a povedala si, ze co uz, proste to vsetko (aj take, aj makove) poutiera. Vratila sa vecer a pes sa tvaril urazene, ze akoto, ze musel byt zavrety v chodbe. Takze suma sumarum, pes bol doma nevyvenceny od 18:00 jedneho dna do 17:00 nasledujuceho dna. Ja som jej ani verit nechcela, ale bohuzial, je to pani, co klamat vazne nevie A rozpravala nam to pri kamaratke, ktora svoju vtedy devat mesacnu sucku nevedela odnaucit, ze sa to nema robit doma kazde styri hodiny. Nuz, tomuto poviem zahul a vlastne to ma vyprovokovalo. Zajtra ho tu proste musim nechat (alebo poziadat niekoho o vyvencenie, co vsak pri jeho velkosti a nie prave velkej radosti posluchat niekoho ineho nie je dobry napad) a chcela som vediet, ci mu to nemoze uskodit. Viem, ze vydrzi, to ano, ale ci to moze mat nejake nasledky (z jedneho razu asi tazko, ale dlhodobe vencenie trebars len 2x denne a pod.).

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 10:08
- Nahlásit

Ebony
pigie
taky jsem to řešívala,vtip je v tom,že ty dlouhý pauzy by si měl pes vybrat sám,neměly by mu být pravidelně vnucovaný...
Te´d když všechna zvířata mohou ven kdy chtějí,zjišťuju zajímavý věci...je to fakt přísně vázaný na styl krmení,na aktivity a na počasí...ale je to už jen jejich volba.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 10:12
- Nahlásit

pigie
uškodí neuškodí,je to těžký,může z koncentrovaný moči a obecně nízký diuresy (protože taky bude málo pít,aby nemusel tolik čurat a tak)mít kameny,když k jejich tvorbě bude mít dispozice nebo vhodné podmínky-moč bohatá na kamenotvorné látky,záněty,.....
Co s tím naděláš.
Chirurgové mají často šutry,protože málo pijou a furt stojí dobrovolně umytí u stolu...napijou se trochu v pauzách mezi operacema,aby nemuseli chodit na záchod,a pak až odpoledne...

pigie
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 10:15
- Nahlásit

No, ja mam moznost svojho psa pozorovat aj v dome, aj v byte. Iste je, ze ked je v byte venci sa castejsie ako ked je vonku. Napr. ked je v byte stolica 2-3x denne, v dome len raz denne. Pri dome zasadne neznackuje, zdvihne nohu a obcura najblizsi strom a zas si ide lahnut pred dvere (logicke pri jeho temperamente), kdezto v Blave zdviha nohu na vsetko, okolo coho pes presiel. Toto praktikuje asi tak 3x za den. Ja mam skorej pocit, akoby som ho niekedy vencila "nasilu". No, najlepsie je naozaj, ked je to len na nich, to je pravda

pigie
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 10:18 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Sali
No, ved prave preto sa pytam, my to nepraktizujeme, so psom je na 99.9% niekto doma, kto ho venci. Len proste niekedy sa pritrafi, ze sa neda a potom mam vycitky svedomia, hoci viem, ze ked rano pridem domov, tak sa pes bude natahovat, zivat a bude este z jednej strany vyhriaty od mojej periny, kam sa samozrejme usalasi, aby mi ju nahodou nikto neukradol.
Co pri vzniku tych kamenov je dlhodobo (sama nejake mam ), predpokladam mesiace az roky, nie?

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 10:32
- Nahlásit

pigie
jo,je to dlouhodobější záležitost.

evina
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 11:09
- Nahlásit

Moji pesani vydrželi přes noc 12 hodin.Dožili se 13 a 15,5 a nikdy neměli žádný problém.Ani se ráno nijak nehnali ven,naopak byli líní vůbec vstát.

jeje
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 12:15
- Nahlásit

evina
To je asi taky argument, ako ked niekto povie, moji rodicia fajcili 40 denne a dozili sa 90 rokov.

haha
# Zasláno: 3 Lis 2005 12:20
- Nahlásit

moji taky vydrží celou noc a ráno abych je prosila aby ráčili vylézt z peřin,řekla bych když se to stane jednorázově že musíš zůstat v práci déle a není to pravidlo tak to vydrží a nic se neděje taky se mi stalo že se mi rozbilo auto a najednou museli být doma deset hodin,ale fakt se to stane ojediněle,tak to vydrží no a přinejhorším se doma počůrá

evina
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 13:15
- Nahlásit

jeje:no vidíš,já nekouřím a 90.let se zřejmě nedožiju.Podle mne když se pejskovi začne chtít,tak si sám řekne!

Anonymní
# Zasláno: 3 Lis 2005 13:58
- Nahlásit

bydlíme v domě, naše feňule má možnost kdykoliv vyběhnout na zahradu, přesto večer s námi spí u televize, pak ji chci ještě naposled vyhnat na zahradu, to pak stojíme u otevřených dveří a ona na mě čučí s výrazem "a to jako co?"
Takže nic, jdeme spát, spí s námi zavřená v ložnici celou noc a ráno, když vstáváme její první cesta rozhodně nevede ven, ale na gauč v obýváku, kde dospává
o víkendu to může být i víc než 12 hodin, trochu si dělám starosti, aby z toho neměla nějaké zdravotní problémy, ale zase když je to její volba...

pigie
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 14:51
- Nahlásit

Anonymní
Presne toto poznam. Na dome, ked vstanem, tak psa hned pustam von, kym ja sa este motam po dome. Mojho psa nikdy, nikdy nenapadlo, ze by mal robit nieco ine, ako ma cakat pred dverami (inak to je prave vymysel mojich rodicov, ze psa musim ihned pustit von, pretoze sa mu uz urcite chce, takze otec ako nas vydi, ze vstavame, tak rovno otvara dvere a psa doslova vypodka von). Je to uplne zbytocne, pretoze vidim, ako si moj pes sadne pred dvere veduce na terasu (su presklenene) a caka a caka, pricom vyrvalo hladi na nas vnutri, ze co sme mu to urobili. Nikdy som ho neskusala tam proste nechat, ze kedy sa uz pobere sam vencit sa (predpokladam, ze pol hodinu by urcite vydrzal). Pre mojho otca je moj pes kripel, ktory (prepacte za vyraz) "sa ani nedokaze vystat sam" Mne to vsak vobec neprekaza Verim, ze ked naozaj potrebuje (vid hnacka), tak proste leti von uplne inym tempom a aj sa von pyta. Este sa mi nestalo, ze by kvoli curaniu sa pytal von. Ono je to proste divne, ja si asi myslim, ze nacvikom chodenia von sme im asi potlacili hranicu zadrzania mocu vyssie ako psom chovanym vonku...

evina
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 16:30
- Nahlásit

Tak mi to nedalo a spočítala jsem to...můj 6,5 letý syn v noci vydrží také přesně 12 hod. a to tu možnost volby má a stejně jí nevyužije!Tudíž si nemyslím,že by to bylo nějaké trápení zvířete,pokud klidně spí a nehlásí se jít ven.Přes den je to ovšem jiné.To zůstávali hafíni doma max.8hod.Štěník teď nejčastěji asi 3hod. a to tak bude i v budoucnu(alespoň doufám!)

wami
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 20:03 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Tak moje momentalne desetimesicni stene vydrzi doma necurat i deset hodin SAM a DOBROVOLNE, to nemyslim pres noc (to chodi vecer v 11 a rano v 6, tkaze jen sedm hodin), ale kdyz pres den delam doma na diplomce, tak jak se rano vrati z venceni, tak chrni leckdy i do ctyrech odpoledne. Pricemz mu staci si jakkoliv dat najevo, ze chce ven a jdu s nim, ale proste to nepotrebuje, spi a spi. Kolikrat ja uz i nedockave cekam oblecena, ze teda konecne jdeme ven, "at se netrapi", a on se znechucene nehodla jen tak probrat...

Takze asi fakt zalezi na kazdem jedinci a na jeho vlastnich biorytmech...

pigie
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2005 20:44
- Nahlásit

wami
evina

Tina
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2005 12:35
- Nahlásit

Tak to my máme asi rekord, protože moje fenka vydrží klidně sedmnáct hodin. Zdá se mi to strašně moc, ale prostě jí nemůžu donutit. Naposledy jí vyženu na zahradu cca ve 23 hod. Ráno vstávám po šesté a z 80% jí ven prostě nedostanu a když jí i třeba vystrčím, tak zůstane sedět za dveřma a škrábe se dovnitř. Z práce přijedu v půl čtvrté a a fenka se stejně ven vůbec nehrne a v klidu čeká, až se převlíknu a jdeme na procházku. Ptala jsem se veterináře, jestli je to normální a říkal, že pokud míň pije, tak to nevadí. Myslím, že by měla pít mnohem víc než teď, ale nevím jak ji donutit.

hana
# Zasláno: 4 Lis 2005 15:25
- Nahlásit

Nefrologie je mým koníčkem a částečně i mou prací.Psy mám od roku 1973, obvykle ve větším počtu. 2 mladí psi mně uhynuli na chronické selhání ledvin - ne ale proto, že bych je nevenčila.Nechci se zaplétat do fyziologie a patofyziologie, ale na základě toho, co vím o funkci ledvin, považuji za součást své péče o smečku to, aby psi pili, měli správnou barvu moči a často se vyprazdňovali.Myslím, že ve fungování ledvin a odvodných cest mezi lidmi a psy není až tak velký rozdíl, snad se mně jen zdá, že lidské ledviny snesou více než psí, ale to je možná jen můj dojem. I dnes řada lidí pije málo - k snídani kafe, k obědu džus a večer nevím co a celkem se nic nestane, způsobuje to jen únavu, nevýkonnost, ev. bolesti hlavy apod. Podobně jako výše uvedení psi i lidi neradi lezou z postele a raději vydrží. U lidí se zvětšenou prostatou, kteří se nemohou vymočit, se kapacita močového měchýře velmi zvětšuje a taky si na to trochu zvyknou, ale nic dobrého to není. Nejsem veterinář, nevím, jestli se totéž stane u psů, kteří se vyprazdnují po mnoha hodinách, ale asi ano, protože tvorbu moči nelze zastavit, takže někde ta moč musí být. Takže a´t žije pitný režim a venčení.

Aida
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2005 19:16
- Nahlásit

To je dobrý, zrovna nedávno jsem uvažovala o tom, jestli svoje psy vlastně netýrám, protože je nevenčím po 5-6 hodinách, jak se všude doporučuje. Stará psice vydrží přes noc klidně 12 hodin, hlavně když nemusí vstávat z peřin, což je nejvíc patrné na chalupě, kde není problém jít ven kdykoli si řekne. Aida se, co vyrostla z útlých štěněcích let, přizpůsobila tempu Bonnie, takže ráno je musím někdy vyhánět. Přes den se snažím, aby šly ven po sedmi hodinách, pokud jsem pryč, a pokud jsem doma, kolikrát zjistím, že nebyly venku 9 hodin, protože si prostě neřekly a já jsem v rámci zaujetí nějakou činností na ně pozapomněla. Ale obecně se snažím dodržovat interval maximálně 8 hodin přes den.

martan
# Zasláno: 4 Lis 2005 19:59
- Nahlásit

Tak jsem někdy rád že nejsem pes,to já když si dám rano kafe,tak jdu dopoledne minimálně 2krat.

evina
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2005 20:56
- Nahlásit

martan:tak to já bych nejspíš skončila v útulku,kdo by mě taky chtěl venčit 3x za noc

martan
# Zasláno: 4 Lis 2005 20:58
- Nahlásit

A ne jen čurat-Martinova žena

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání