Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Sali prosím? - né o psech
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 09:41
- Nahlásit

Sali
To je něco pro Tebe co? Votravovat s neadekvátními dotazy o psech a navíc otravovat na psím webu úplně mimo psy. Ale přeci:
Staniž se soudcem v mém sporu.
Oblast? Lidská medicína.
Obor? Resuscitace.
Byla jsem svědkem dopravní nehody. Nevinný účastník byl z vozu vytažen těsně před explozí. Bylo to v noci, asi -13° C. Při vytažení z vozu se mu svlékly kalhoty i se spodním prádlem. Na silnici byl položen téměř nahý, na ten promrzlý asfalt v kose jako prase. Pro nás laiky nebyl hmatný tep a zdálo se, že nedýchá. Oči měl široce rozevřené, ale zornice ještě reagovali na přímé světlo. Navenek žádné viditelné zranění. Nějaký člověk mu dával umělé dýchání, tvrdil, že tep už cítí. Chtěla jsem toho raněného zabalit do deky, protože mi přišlo skoro zbytečné chtít udržet krevní oběh v těle, které je vystaveno velkému mrazu a silně podchlazené, krom toho TEPLO je jedno z pěti "T", ale nepustili mě k němu, že se s ním nesmí hýbat (riziko poranění páteře). Když přijela sanitka, dali mu takové ty elektrické šoky, dýchací přístroj a "stabilizovaného" jej naložili do sanitky. Samozřejmě v první řadě jej zabalili do tepla. Cestou do nemocnice zemřel (32 let).

V jiném relativně podobném případě tělo prohlédli a rovnou zakryli.

Sali vysvětli mi jednu věc. Co je rozhodující pro pokus o resuscitaci? Já to chápu tak, že resuscitace musí zaručit pracující srdce - tím krevní oběh a dýchání - tím okysličování krve, která krevním oběhem zásobuje mozek a vše kyslíkem. To je priorita. Ano?
Je pochopitelné, že má-li člověk vnitřní zranění při němž během několika vteřin vykrvácí uvnitř, je zbytečné se o cokoliv pokoušet. Podobně když má jiné zranění neslučitelné se životem, je oběh a dýchání trochu o ničem.
Pro mě je srozumitelná jedině situace, kdy má třeba poraněný mozek, který "přestal" koordinovat funkce těla, ale samotné poranění mozku je operovatelné a lze je léčit, tak tu funkci mozku (řídit srdce a plíce) musí převzít jiný člověk, než se mozek "vrátí do práce".
Otázka zní, co je příčinou toho, že člověk přestane dýchat či mu být srdce (pokud nemá samostatné smrtelné zranění). A když to srdce a dech někdo nastartuje tak ve výsledku tomu člověku nic bezprostředně ohrožujícího na životě není.
Podle čeho se lékaři na místě rozhodují (RLP), zda zkusit resuscitovat, či už jen použít to bílé plátno?

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:02
- Nahlásit

Jo a taky když ten zemřelý v sanitce při převozu... Co je rozhodující pro to, že už umřel, když byl relativně mrtvý i před tou resuscitací?

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:07
- Nahlásit

Podle čeho se lékaři na místě rozhodují (RLP), zda zkusit resuscitovat, či už jen použít to bílé plátno
Nikdy jsem RZ nejezdila,ani nedělám nehody,ale domnívám se,že k medicínským znalostem je nadstavba praxe.....prostě koukneš po pár věcech a tak nějak víš....známky klinické smrti poznáš,když je tam jakás takás zbytková životní aktivita,zkusíš bojovat,i kvůli lidem co jsou okolo,ale některý věci jsou prostě neřešitelný....nemůžeš u akceleračního potrhání mozku uvnitř převzít funkci srdce...to nejde,to musí fungovat centrum pro oběh v prodloužený míše,aby srdce dál běželo....nahodíš arytmii,i opakovaně,ale neudržíš chod něčeho,co je seshora vypnutý....a operovatelnost mozku a tak-holka to je strašně složitý,něco jde a něco je v prdeli.
Vem si u bouraček sílu servačnosti,působící na měkké tkáně při zastavení ze sta na nulu v jedný dvou vteřinách...

Rozhodující pro resuscitace je jen a jen rutina-přijedu,ještě to žije,tak nějak "stabilisovat" a naložit,a dál se uvidí...nebo to prostě stabilisovat nejde a umře to pod rukama....nebo už je tam klinická smrt,ale ještě šance,víš čas a mechanismus zástavy........ale hlavně taky lidi kolem,co tam potilimkrev předtím,to by lítačku ukamenovali,kdyby doktor kouk a řek to nemá cenu....

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:08
- Nahlásit

Jo a taky když ten zemřelý v sanitce při převozu... Co je rozhodující pro to, že už umřel, když byl relativně mrtvý i před tou resuscitací?
jednoznačný známky nezvratný klinický smrti.Příčinu smrti pak řekne patolog nebo sou´dař.

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:10
- Nahlásit

taky kolikrát půl hodiny bojuješ,narveš tam 12 ampulí noradrenalínu,jeden výboj za druhým,vždycky to srdce blikne a zase stopka,až už blikat přestane...tak to konečně vzdáš a já na pitvě najdu ruplej infarkt a krvácení do osrdečníku,zmáčknutý srce nahodit nejde.

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:12
- Nahlásit

je to praxe,zkušenost získaná léty,cost-effect ratio,narovnat se a říct necháme toho,nemá to cenu...

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:13
- Nahlásit

Sali
Nóóó, to je pesimistická odpověď čišící beznadějí. Ale tak to je.
A když si varazím dech (třeba pádem z iháka) můžu se udusit, když se sama nedokážu otočit? Nebo to vždycky naskočí samo? (zatím jsem se sama otočila, nebo jsem byla někým otočena :biglol

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:16
- Nahlásit

Garfield
tak to ti nepovím,jak povolit křeč bránice...tohle fakt nevím.Zaklepat? praštila bych tě do zad a ono by se něco stalo.

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:23
- Nahlásit

Mě ten konkrétní případ strašně naštval. Třeba se pletu, ale mám pocit, že poraněná páteř je průser a může se pohybem pokazit, ale když ani nedýchá a nesrdcuje, tak musí páteř trošku stranou. Takže nechat ležet nahatýho chlapa modrajícího na silnici, když všichni okolo klepou kosu v kožichách a čepici a rukavicích a kozačkách s kožíškem mi přišlo ujetý. A především! ten záchrance byl městskej policajt a dával mu to dýchání s tím, že tep teda cítí. Jistá jsem si tím nebyla, ale čím mě fakt posadil na prdel, že mu dával dýchání aniž by mu zaklonil hlavu a otevřel ústa či vytáhl jazyk. Nechal jej ležet tak, jak na tu silnici "upadl". Prý se mu tou hlavou nesmí hýbat ze stejného důvodu jako se nesmí zakrývat. Člověk si to veme osobně, když tam stojíš, koukáš na to tělo bez života, nad kterým tiše vzlyká naprosto nezraněná spolujezdkyně a o kus dál se klepe ožralej nezraněnej viník nehody. Strašně tomu člověku přeješ, aby žil a máš pocit, že ti okolo kurví něco, co se dá udělat líp.

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:29
- Nahlásit

Garfield
člověk co to umí zařve že to umí,odhodí ostatní a jedná....takovejch případů kdy laická resuscitace nic nepřinese je většina.
s tím nic nenaděláš,leda bys to uměla sama,a odhodila ty čumily a jednala správně....

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:33
- Nahlásit

Sali
K tomu bych odvahu asi nenašla už proto, že ten strach, že něco uděláš špatně a ublížíš mu je velkej. A když je někdo akční a už něco podniká, tak jaksi ustoupíš. Kdybych u toho byla první, tak by ten instinkt a vnitřní napětí fakčilo asi jinak a jela bych jak fretka, u toho bych brečela a prosila o brzký příjezd sanitky. Ale tady byla o tři auta dál má známá, lékařka z Masarykova onkologického ústavu a nedostala se k němu přes davy lidí, kteří tvrdili, že už tam pomoc je.

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:35
- Nahlásit

Při porušení míchy umře člověk hned a nenávratně? Co je mícha, tekutina? Gel? Pevná látka?

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:40
- Nahlásit

Garfield
to je bohužel osud v davu lidí...lítačka už s tím umí dělat....ti se proboxujou.

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:43
- Nahlásit

Garfield
Mícha je nervová tkáň,poměrně křehká a měkká,v pevných obalech....když jí přerušíš tam kde začíná,není co řešit...odpojíš mozek od těla,zůstanou jen hlavový nervy a těma se jaxi moc nedejchá...

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:47
- Nahlásit

Sali
Tzn. v oblasti krční páteře je to vždy konec a zbytek se dá žít, ale ochrnutý? To víš, takových nás je ve sportu nemálo. Tedy sebe zatím nepočítám a snad ani nebudu muset.

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 10:58
- Nahlásit

Garfield
no,od koní bys tohle měla znát dobře....
Konec je nad odstupem nervu pro bránici,aby se to ještě dalo s dopomocí udejchat...

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:10
- Nahlásit

Se máš... Víš toho o mě o sobě a o nás a o tobě tolik, že jen můžeme bledě závidět. Já chcu taky vědět, jak vypadám a funguju vevnitř...
Každopoádně děkuji za info. Hezký prodloužený víkend.

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:13
- Nahlásit

Garfield
nevím jestli se mám....
Taky hezký víkend. Jedete někam skákat? Co kobylka,ta noha?

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:18
- Nahlásit

Sali
Dnes ráno f 6.30 hod. středoevropského času sem ji odvezla na Veterynárňí a farmaceutyckou unyverzytu f Brně, gde ji vyňikající nožař tedy ortopet a chyrurg v jednom udělají tu svodnou a SONO a ohybový skoušky a další RTG a buď mi ji vrátí zdravou, nebo jí tu nohu uříznou a našijou jí nohu z plyšovýho medvjeda.

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:23
- Nahlásit

Garfield
jéžišmarjá.Jestli taky tak bojuješ s prachama jak já,tak potěštěrukapáně.

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:25
- Nahlásit

To je má noční můra. To, že se psovi nebo koni stane něco, na co už nemám (což není vůbec složitý) a já budu muset psa nechat umřít a koně prodat....
Ale v tomhle případě nejsem já majitelem koně pouze nájemcem. Živím, platím veškeré režie včetně veterinárního ošetření, ale pouze věci týkající se běžného provozu nebo zranění způsobená mou neopatrností či nedbalostí. To není tento případ. Takže doufám, že se s majitelem domluvím. Uvidím.

Eimy
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:26
- Nahlásit

Garfield
Kobylce přeju, ať to dobře dopadne... Ji dneska budu pozdravovat, až pudu kolem na cvičák

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:28
- Nahlásit

Eimy
Kam jdeš na Rybníček?

Eimy
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:32
- Nahlásit

Garfield
Přímo na VFU

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:37
- Nahlásit

Jo, tak pozdravuj Helču zo Slovenskej republiky, ktorá to tam vede, dúfam, že to naozaj stále robí, v koĺko to tam dnes je? Išla by som sa aj s Gafom pozreť až dáme kobylke volačo dobrého ku snětku.

Eimy
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:39
- Nahlásit

Garfield
No, Helča nás tam vede a učííí My chodíme s Veverkou do začátečníků, ti začínají v 15:00, pokročilí v 16:30 a závodníci hoďku a půl po nich (myslim )

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:43
- Nahlásit

Eimy
Mám krásný fotky (bohužel ne naskenovaný) jak její tři beardedky a náš ještě štěňatovej Gaj dělají šílenej bordel na chalupě na Vysočině. Ten víkend jsem její tři miláčky hlídala sama, protože Helence nebylo jaksi dobře a někde v koutku tiše zvracela... Hlavně jí to neříkej!!! Fotky psů hodím do galerie, až je naskenuju.

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:44
- Nahlásit

Eimy
Dnes ve tři se tam na Vás půjdu mrknout, s Helčou taky ráda zas pokecám.

Eimy
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:48
- Nahlásit

Garfield
Neboooj, je to u mě jak v hrobě...

Mně se hrozně líbí její přístup k hafanům...

Jejda, to abych dávala pozor, aby Veverucha nedělala blbiny jak minule - to jí přišlo zbytečný s probíháním tunelů čekat na paničku, tak si je dala sama (musím říct, že vzorně ) a pak se vrátila...

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 11:55
- Nahlásit

Eimy
Ve které části areálu VFU je cvičák? To víš, já tam chodím jen s nemocným a ven se zdravýma koňma.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání