Andys
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2018 12:52
- Nahlásit
Zdravím,
je tu někdo, kdo má zkušenosti s oběma rasami (Velký knírač a černý ruský terier)a dokázal by mi je v kostce srovnat?
Hledám PP psa, ale stále se nemůžu rozhodnout mezi těmito dvěma.
Něco o nás: zkušenosti nějaké jsou (retriever, dobrman, pitbull a x r. ridgebacka), ale nic ani s jedním z vybraných plemen. Vždy jsme měli psy a rádi by jsme se toho drželi, k fenám jsme nějak nepřirostli. Se psem jsem až na nějaké výjimky 24h denně (chodí se mnou i do práce), měl by zvládat kolo, běh, turistiku, co se týče výcviku chodíme s našimi dvěma (piťák a xRR) na poslušnost a obrany. Momentálně bydlíme v bytě, výhledově domek. Podmínka již geneticky dobrý vztah k dětem.
Moc děkuji za rady
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2018 15:02
- Nahlásit
Zdravím,
já mám s oběma plemeny zkušenost jen okrajovou...Z dětství od babičky, ta měla černého velkého kníra. Byl to "pes domácí zahradní", měl jen domácí výchovu a plnil hlavně hlídací f-ci, ale byl to dobrák a nás potřeštěná děcka toleroval, ačkoli mezi dětmi vyloženě nevyrostl... Pokud jde o "rusáka", tak ty dlouho choval náš známý z ulice. Měl psa a fenu. Čuba byla hodně ostrá, pes byl kliďas a dobrák. Oba měli klasický výcvik, ale obrany s nimi pán nedělal.
Podle mého jsou ta plemena co do temperamentu srovnatelná. Pokud byste vybrali kníra, tak mně bylo kdysi doporučeno (cca 4 roky zpět, když jsem zvažovala, zda velkého kníra či střeďáka), abych šla do černého, pokud bych chtěla velkého. Tam jsou prý ustálenější povahy a celkově prý větší vhodnost pro výcvik než u velkého pepřáka....Já se tenkrát rozhodla nakonec pro pepřáka střeďáka...od kamarádky, co má chovku Mám povahově skvělého pepře, nicméně i mezi těmi střeďáky slýchám názory, že černí mají prošlechtěnější povahy....možná na tom něco je...
Jinak takové hrubší srovnání velkého kníra s rusákem je třeba zde:
http://www.ecanis.cz/clanky/kdo-je-kdo-_528.html
|