Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Dotaz pro pejskaře - zahradníky :-)
Autor Zpráva
Fousisko
Člen
# Zasláno: 8 Led 2018 15:51
- Nahlásit

Zdravím všechny pejskaře, jejichž koníčkem je současně i zahrádka. Mám prosbičku o radu. U nového domku si chci udělat záhonek...takový dekorativní pruh podél plotu, kam bych ráda nasázela nějaké kytky, které dlouho kvetou a vydrží časté "kropení" psem.
Napadají mě jenom "floxy". Babička je má na chalupě, kde je moje fousisko pravidelně každý den o dovolené "kropí" i několikrát a ještě se z toho nesložily, ale je fakt, že tenhle záhul dostávají jenom takových 14 dní v roce a pak mají klídek.

Tak mě zajímají vaše zkušenosti.. Potřebuji nějakou trvalku, která je na pohled hezká, co nevyžaduje nějakou zvláštní péči (jako vyndávání na zimu apod.) a vydrží pravidelné kropení od psa... Místo, kam ty kytky chci upíchnout se z několika důvodů, které netřeba rozepisovat, nedá ohradit, takže proto potřebuji odolné kytky. Psovi v době své nepřítomnosti těžko budu zakazovat, aby je kropil, že...))
Předem díky za tipy.

Xerxová
Člen
# Zasláno: 8 Led 2018 16:48
- Nahlásit

podle mě žádná kytka nevydrží pravidelné "zalévání" od psa. Hlavně koncentrovaná moč ráno je hodně "ostrá". Přesto se mi dařilo kytičky dovést ke květu. Kolem stromků i zeleninových záhonků jsme pořídili ohrádky (první fotka) a tam, kde jsem nechtěla, aby byla zábrana moc vidět, jsem dala jen deseticentimetrové tyčky a na ně natažený obyčejný provázek. Pes se "zauzloval" (zcela bezpečně - fakt to jde přervat rukou) jen asi dvakrát - pak už čůral na kolíčky - proč by měl překračovat nějakej špagát... (provázek kolem růží je vidět na druhé fotce - u jiřin skoro vidět nebyl - ale to nemám nafocené) Jen doporučuji nedělat záhon až k plotu - pokud je to plot "hlídací" - tj. pes kolem pobíhá. Pak musí být ponechán prostor pro psí dálnici a až pak může být kytičková krása. I když Xerxes dálnici v době růstu trávy nevyběhal (foto tři u odkvetlých pivoněk) - když bylo jarní bahno tak tam byla (dosévali jsme často fotbalový trávník - ten hodně vydrží )

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Led 2018 19:57
- Nahlásit

Fousisko
Nejsem zadna velka zahradnice a cesticky podel plotu u nas spis pripominaji tankodrom. Jestli se nebojis hlavne toho, ze ti psisko zahonek podupe a jde jen o nejakou odolnost kytek vuci znackovani, tak stejne nejakej oplutek symbolickej by nebyl od veci. Pak zalezi, na jaky strane zahon bude, kvuli slunicku, stinu...
Kazdopadne, ja mam dobry zkusenosti s rudbekii, kvete dlouho a je docela odolna, nebo jiny druhy trapatek. Pod nima jsem mela casto zapominanou lichorerisnici, ktera se vysemenila sama a kvetla krasne dlouho. A jeste byl vdecnej hrachor, co se pnul primo po plote.
Treba daji tipy dalsi skutecny zahradnice.

Maya
Člen
# Zasláno: 8 Led 2018 21:51
- Nahlásit

Úplně nejlepší je před záhonek dát velkej květináč s kytkou bez misky, pes ochcává květináč a kytky v záhoně i v květináči jsou bez chcanek

kachna_
Člen
# Zasláno: 9 Led 2018 14:32
- Nahlásit

Fousisko
ak mě zajímají vaše zkušenosti.
naši psi zničili i flox. A když ne psi, tak brablenci.
Přežívaly nám cibuloviny, ale rozeseté do trávníku.

Od té doby, co máme ovce, na psa - psa ještě ráda vzpomínám.

corgi
Člen
# Zasláno: 9 Led 2018 15:47
- Nahlásit

Podél plotu je nejdekorativnější ta rozčvachtaná hluboká rejna, co tam ten pes vyběhá Žádný záhonek

Fousisko
Člen
# Zasláno: 10 Led 2018 11:16
- Nahlásit

Tak všem moc děkuji za rady a tipy
Pokud jde o místo, kde ten záhonek chci, je to bezpečný prostor, neboť to není ta "hlídací - lítací" část plotu :-D Moje fousisko taky už tak dobře rok a půl neleze do záhonů, (ani do neoplocených), chodí většinou po cestičkách, nebo maximálně, když se zapomene, záhon přeskočí. Jediné, co by záhon u nás mohlo postihnout je tedy to "kropení" a zahrabání si kostičky. To si ale už od jeho štěněcího věku hlídám, abych neměla po zahradě tajné úkryty (kvůli hlodavcům).

Maya
Ten nápad s prázdným květníkem před záhonem je super. To asi opravdu zrealizuju. Moje fousisko totiž loni zjistilo, že je strašně fajn čurat do kýblu, který stojí stabilně pod venkovním vodovodem Ne na kýbl, ale do...Vždycky se tam u toho naštěluje a pak to tam vypustí.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání