| Autor |
Zpráva |
kokinka3
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2016 15:28
- Nahlásit
Zdravím všechny psíkaře, přešla jsem u 9leté vořešnice (12 kg) s dobrým zažívám na syrové a mám tisíce otázek i když jsem už lecos na Netu vyčetla a zatím to jde dobře. Proto prosím zkušené BARFaře, abyste mi poradili. V první řadě mě zajímá, jestli kosti typu kuřecí křídla , skelet, nožky, krky a event. krky krůtí apod. stačí na pokrytí potřeby kostního procenta, co by měl pes mít. Protože se mi do těch velkých kostí moc nechce. Jak často svaloviny a jak často kosti? Dá se to řešit třeba nějakou masokostní moučkou? Jak poznám, že je kvalitní? Jak nasadit dietu u BARFu, více zeleniny a třeba jen kuřecí? Chtěla jsem se přihlásit na nějakou přednášku nebo seminář, abych si ty otázky vyjasnila najednou,ale nic jsem nenašla, pokud by někdo o něčem věděl, tak děkuji za tip nebo nějakého Veta, který Barfu rozumí a je ochotný odpovídat pořád na otázky dokola a dokola Moc děkuji
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2016 16:25
- Nahlásit
Zdravý pes kosti nemusí vůbec. Nehledejte v tom vědu a prostě ho krmte svalovinou a nějakou přílohou. To ostatní většinou stačí jako doplněk. Spíše bych dbal na kvalitu toho, čím ho krmím, pokud pro něj teda chcete dobro. Nekupoval bych maso a jine dobroty určené pro zvířata, masokostní moučku rozhodně ne, pokud si ji neuděláte sama.
Pes je živý organismus a tak pokud je zdravý, dokáže si z kvalitní potravy vybrat to, co potřebuje.
Například kosti z dnešní drůběže nejsou ničím, co by psovi dělalo nějak zvášť dobře.
A jako doplněk mu občas můžete dát skoro cokoliv - hlavně ať je to v rámci možnosti kvalitní.
Všeho s mírou, nic se nemá přehánět.
Barf je zase jen druh moderního "šílenství" stejně jako třeba byl a ještě i přetrvává boj o nejvyváženější granule.
Krmit masem + ...... je určitě fajn, ale stačí to dělat s rozumem...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2016 18:47
- Nahlásit
Nejsem žádný odborník na BARF, jenom krmím pár let psy masem, ale docela mě teda zbrnd teď zarazil svým tvrzením, že pes kosti nemusí vůbec. Zeptám se úplně jako laik, zbrnďo, a kde teda vezme vápník? A neber to jako nějaké popíchnutí, opravdu mě zajímá, jak tohle myslíš
kokinka3
i když jsem už lecos na Netu vyčetla
Já bych spíš než radami na netu začala knížkou - buď Novosádová BARF nebo Natural Dog Food. Pokud máte, je to dobrý start. Důležité je ale pochopit, že každý pes je jiný a přestože existujou všelijaké tabulky (např. denní potřeby vápníku), pes podle těch tabulek prostě nejede. Takže konkrétně k těm kostem, za mě. Tabulka říká, že dospělý pes potřebuje 50mg Ca na 1kg hmotnosti denně. Tedy váš pes 600mg denně. Ve 100g kuřecího krku je (podle tabulky...) 1500mg Ca. Kuře ale taky nejede podle tabulky. Navíc pes ten vápník nepotřebuje v každé dávce přijmout. Za mě - nebojte se krmit masem, nebojte se, že nebude mít dost kostí, frkněte mu tu svalovinu (i se šlachami, chrupkami), tu kost, tu něco s vnitřnostmi, k tomu něco zeleniny, když to nechce, tak dršťky, a je hotovo. Velké kosti - tedy myslím kloubovky, např. z prasečí nohy, dávám jen příležitostně, když vidím, že má někdo ze smečky zanešenější zuby, než se mi líbí. Doplňky - ať už minerální, oleje, řasy - jsou spíš pro dobrý pocit majitele, než že by je pes nutně potřeboval. Radši domácí vejce, než odměrku nějakého "sypání".
No a k těm veterinářům - těch "pro maso" je opravdu menšina a já se nedivím. Já v okolí nemám jediného, který by maso doporučoval, naštěstí se mi žádný nesnaží maso vymluvit a vnutit Hill's. Máme mezi sebou takovou tichou dohodu, že já si budu krmit a oni budou léčit
|
kokinka3
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2016 19:32
- Nahlásit
Děkuji zbrndovi i corgi za smysluplné pohodové odpovědi. Naštěsí se nechystám z toho zešílet, jen už čubí není nejmladší, tak jsem to nechtěla zanedbat, stačí, že jsem to zanedbala 6letým granulováním (Acana,TotW, Orijen). Pařátky mám z farmy, to je bezva a maso kupuji u řezníka, jen snad nějaké ty rybky budu muset vzít z Netu. Na radu jsem použila i jofky, spařené vločky a tvaroh a málem jsem jí tu pomazánku snědla. Jen mě ještě napadá, co rozdrcené skořápky ? A ještě k té dietě, měla by 2 kg sundat, co by tomu pomohlo ? Pravda je, že dostane svojí porci, to, že jí dám navíc tvaroh nebo žloutek nebo malý kroužek hrtánku a nějaké (fakt málo odměnky venku za úkony) je tohle už překrmování ? Je to možne...Měla by mít 12-12,5, má teď skoro 15 a dostává 2600 gr potravy 1/3 ráno a zbytek večer. Je ale po koloběhu hárání, "březost", "porod" a to je taková nafoukla vždycky. Je ale pažravá od začátku a ted po tom přechodu na maso, mi přijde, že má hlad, pořád chodí k misce.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2016 21:01
- Nahlásit
kokinka3
krmím podobně jako corgi - většinou kuře (půlky nebo čtvrtky v celku), když maj v řeznictví vemínko, koupím mu ho, stejně tak vepřové žaludky, hrtany, nebo podobnou dobrotu, občas dostane hovězí mletinu... Sem tam do toho přihodím vajíčko, dostane ke sváče mrkev nebo jablko, k snídani dávám v poslední době většinou kefír z tibetské houby. Jako pamlsky (ty jsou u nás v množství větším než malém) dostane vařené/pečené maso, domácí játrovky, domácí sardinkové sušenky.... Teď na jaře takhle krmím třetím rokem, pes je celkem v zápřahu, vypadá naprosto zdravě a nechávala jsem teď dělat i biochemii a všechno vypadá, jak má
Měla by mít 12-12,5, má teď skoro 15 a dostává 2600 gr potravy 1/3 ráno a zbytek večer
nepřidalas tam nulu navíc? prostě krm tak, aby ti připadala tak akorát, z tabulek vycházej jen orientačně. Když máš pocit, že potřebuje shodit, omez tučné maso a přidej libového (od doby, kdy mi pes nakynul, dostává z větší části drůbež, hovězí jen při větší zátěži - třeba teď po longu, když jsme po výletě, máme po těžkém tréninku a podobně)
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2016 21:30 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
kokinka3
maso kupuji u řezníka, jen snad nějaké ty rybky budu muset vzít z Netu
Maso od řezníka - myšleno maso pro lidi? Čistá svalovina je v podstatě nejmíň vhodná, lepší je, když je kolem i ten "odpad" v podobě šlach, chrupek, kůže atd. Někdo se řídí pravidlem "celého zvířete" - tedy že pes má pozřít vše, co se na a ve zvířeti nachází v poměrech, v jakých se to nachází. Tedy např. krmím-li kuře, mělo by množství masa : kosti : vnitřnosti : odpad (pařáty, kůže) odpovídat kuřeti
že jí dám navíc tvaroh nebo žloutek nebo malý kroužek hrtánku
Tvaroh stop stav, žloutek 1 týdně a kroužky hrtánku prosím rozříznout, aby to nebyly kroužky (kvůli bezpečnosti, ne kvůli dietě).
měla by 2 kg sundat, co by tomu pomohlo ?
Redukční dieta na BARFu = 40% z každé dávky zelenina. Pokud toto zvládá, tedy zeleninu žere, jste v pohodě. Bez jakéhokoliv navýšení pohybu atd. po tomhle opravdu shodí a nebude mít pocit prázdného žaludku.
|
kokinka3
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2016 23:11
- Nahlásit
Přidala jsem nulu.....Moc děkuji za další návody. V podstatě jsem začla nedávno a zatím jsem použila hlavně hov. srdce - no to je kvíz... je to svalovina nebo vnitřnost ? a kuřecí skelety, krky a pařátky, játra, jehněčí pajšl, kuř. srdce a žaludky,mám připravené dršky, vepřový pajšl, ten bych raději uvařila. Nevadí syrové vepřové ? Odčervujete častěji nebo mám rozborárnu blízko. Jak se dělá biochemie ? Proč ne tvaroh ? šmarjáá, vždycky jsou většinou hrtábky v kroužku, co se může stát ? A co ty vaječné skořápky, pořád mi v tom složení chybí ta mléčná složka, jogurt prý taky ne, kefír tedy ? Se zeleninou nemá vůbec problém ba naopak, zahájíme redukci zeleninovou. Ta kuřata mi nepřipadají úplně vhodná je dávat hlavně, pořád nevím, jak to s nima je, jestli jsou narychlo vyhnaná bobulema, jak se pořád tvrdí. Zařadím i krůtu? Celé půlky nebo čtvrtky, to je právě můj kámen úrazu, zatím jsem se neodvážila na ty větší kosti...je to v pohodě ? Když ona tak hltá....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2016 10:10
- Nahlásit
kokinka3
před třemi lety jsme si brali z útulku jedenáctiletou fenku. Zhruba po týdnu jsem jí začla dávat, stejně jako našemu psu, syrové maso. není čeho se bát. Psům dávám hlavně kusové - hovězí -srdce, svaloviny, občas játra, ledvinku. Kuře celé - prostě naporcuju a hodím do misky - třeba čtvrtku kuřete (hruď s křídlem, nebo celé stehno s hřbetem), kupuju pajšl - tam je právě i ten hrtan (rozkrájí se prostě podélně, aby se psu nenavlékl na jazyk - už se to stalo, pes se udusil, stejně tak rozkrájím tzv. gurgle, které se dají koupit samostatně, či právě s tím pajšlem), krom hrtanu jsou tam plíce, chrupavka, bránice), občas dávám vepřové - odřezky z globusu. Velké kosti s klouby, které nechám okusovat, mám zatím zdroj na syrové vepřové uši, občas koupím nějakou rybu, dávám celou. Hodně kupuju zelené mleté držťky. Nedělala jsem z toho u feňule nějakou vědu, vypozorovala jsem si co jí sedne, co ne - i když teď jak je jí 14, tak už se to mění. Vajíčko dávám psům celé, venku na zahradě každému do kušny jedno, ať si ho křápnou a vypijou a nebo ho rozplesknu do žrádla, skořápku rozmačkám . Je fajn, že feňule ráda zeleninu, dá se tím vyfutrovat dávka, aby pes nehladoval. Dávám bílý jogurt, kefír, kyšku, , syrovátku. - tak nějak, jak si vzpomenu.
Plus Roboran, pivovarské kvasnice. Nedělejte si z toho moc velký sudoku, nebojte
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2016 10:21
- Nahlásit
kokinka3
Zrovna srdce nejsou moc super - je to svalovina s hodně fosforem. Jak už jsem psala, mnohem vhodnější než čistá svalovina je ten "bordel" okolo. Tedy v psím světě např. mletiny - obsahují nejenom svalovinu, ale i ty chrupky, šlachy.
Kuře - proč ne. Žádné bobule, dnešní kuře je prostě vyšlechtěný superrychle rostoucí jedinec. Normálně kupte celá kuřata, vezměte sekáček, rozsekejte je na čtvrtiny a dejte je psovi. Žádná věda, žádný strach.
Pokud jde o vepřové - máte-li jistotu, že pochází z ČR, dejte syrové. Samozřejmě je vepřík tučný a tomu se chcete vyhnout, jak jsem pochopila
Mléčná složka - a to má být co nebo proč? Které dospělé zvíře má v přirozené stravě mléčnou složku? Samozřejmě se pes bez mléčných výrobků obejde úplně. Pokud mu ale chcete přilepšit, proč ne domácím jogurtem (nebo holt koupeným selským). Kefír, pokud snese, cottage (málo, je slaný). Tvaroh ne, protože je tučný a vy chcete hubnout. Pokud kupujete netučný, nedejbože odtučněný, nedá to psovi lautr nic, takže ho dáváte zbytečně.
Berte to s klidem, není to žádné jaderné inženýrství. Většinu z toho, na co se ptáte, najdete v té zmiňované knížce od Novosádové. Pokud ji nemáte, rozhodně doporučuju koupit
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2016 10:58
- Nahlásit
corgi
Nejsem žádný odborník na BARF, jenom krmím pár let psy masem, ale docela mě teda zbrnd teď zarazil svým tvrzením, že pes kosti nemusí vůbec. Zeptám se úplně jako laik, zbrnďo, a kde teda vezme vápník? A neber to jako nějaké popíchnutí, opravdu mě zajímá, jak tohle myslíš
Taky nejsem zadny odnornik, ale zrovna na tohle tema tu byla pred casem docela obsahla debata na tema vapnik, vitamin D atd, v ktere jsem projevil svou excelentni sklerozu a neschopnost soustredit a tak si vzpominam, ze ze mne lamalucni tenkrat tady udelala uplneho debila jen tim, ze psala fakta, hlavne ten fakt ze si zamenuji vitaminD s vapnikem )) teda ono ze mne toho debila neudelala, ja jsem proste debil neb jsem to fakt zamenoval, nesoustredil a psal a psal
Nicmene k veci. Ano, kosti jsou urcite zdrojem vapniku a maji ho dosti, vice nez mnohe jine casti zvirecich tel. Rozhodne tedy nejsou jedinym moznym zdrojem vapniku. Normalni zdravy metabolismum funguje tak, ze si z potravy bere to, co potrebuje, takze kdyz dostava potravu, ktera obsahuje vapniku mene, metabolicky by jej mel vice vyuzit apod.
netvrdim, ze pes kosti nemuze (to jen obcas sprymujeme s PetraK ou), ale fakt nevidim duvod, proc by je musel.
navic, kdyz si vezmes treba dnesni technologii "vyroby" drubeze, mivaji tam az tretinove uhyny zejmena proto, ze organismus proste selze neb nestaci ten cca mesic co to drubez zije udrzet sam sebe funkcni vzhledem k tomu, jak rychle roste. Spousta z nich scipne protoze je zjednodusene napsano neudrzi kostra, takze z tohoto duvodu si taky nemyslim, ze by kosti v tomto pripade drubezi byly necim, co pes nutne potrebuje.
Dalsi problem vidim v tom, ze v kostech se uklada mnoho skodlivin, coz v pripade modernich technologii "vyroby" zvirat nezni taky nikterak dobre.
V prirode se tusim maloktery zivocich specializuje na poradani kosti. A treba takovy alfa smečky psovitych si taky myslim nevybira zrovna kosti ke sve strave, ba naopak.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2016 11:03
- Nahlásit
corgi
Které dospělé zvíře má v přirozené stravě mléčnou složku? Samozřejmě se pes bez mléčných výrobků obejde úplně
třeba pes, kočka, člověk ....
jasně že obejde, stejně jako bez kostí a bez mnoho dalsiho...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2016 11:06
- Nahlásit
kokinka3
no to je kvíz... je to svalovina nebo vnitřnost
je to vnitrnost tedy svalovina
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2016 11:10 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
kokinka3
pro psovite selmy je standardnim zakladem potravy maso(jiny zivocich) ostatni jsou doplnky, o kefirech, tvarozich, zelenine, vejcich muzeme dalekosahle placat az diskutovat, jsou to proste doplnky ne zaklad...toho bych se drzel
a taky: ze pes neco chce nebo snese nebo zbasti nebo se po tom muze utlouct jeste vubec neznamena, ze je to pro nej dobre
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2016 11:14 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
corgi
Zrovna srdce nejsou moc super - je to svalovina s hodně fosforem. Jak už jsem psala, mnohem vhodnější než čistá svalovina je ten "bordel" okolo. Tedy v psím světě např. mletiny - obsahují nejenom svalovinu, ale i ty chrupky, šlachy.
proc by srdce nebylo super? a proc by naopak mlete krupky a slachy mely byt? leda proto, ze je nekomu lino propravovat zrovna proste psovi to, co by mel v prirode .... tak kdyz si treba predstavim, ze by proste psi lovili nejaka zvirata, tak jde asi snadno odvodit, kolik procent stravy by delalo to srdce ...nebo myslis, ze zvirata v prirode neji srdce, protoze se boji toho fosforu? to spis nechavaji ty kosti ne? do te mletiny ti "kazda" firma namele to, co by jinak neprodala.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2016 13:19
- Nahlásit
zbrnd
jde asi snadno odvodit, kolik procent stravy by delalo to srdce ...nebo myslis, ze zvirata v prirode neji srdce, protoze se boji toho fosforu?
Jsem si to teď představila, jak to zvíře "dožere" až k srdci a tam se lekne a odejde :-D Moje poznámka, že srdce není moc super, vycházela z toho, že zadavatelka píše, že krmí hlavně srdce. Takže ty procenta srdce jsou jistě vyšší, než by měly při teorii celé kořisti být.
do te mletiny ti "kazda" firma namele to, co by jinak neprodala.
To bezpochyby
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2016 13:47
- Nahlásit
corgi
zbrnd
jde asi snadno odvodit, kolik procent stravy by delalo to srdce ...nebo myslis, ze zvirata v prirode neji srdce, protoze se boji toho fosforu?
Jsem si to teď představila, jak to zvíře "dožere" až k srdci a tam se lekne a odejde
nenééééé! Hele třebas Jůlča - to by byl pro ni bubák. aspoň něčeho by se třebas bála?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2016 19:09
- Nahlásit
PetraK
Jůlča - to by byl pro ni bubák.
Nepředpokládám, že by někdy při tý rychlosti žraní čehokoliv vůbec postřehla, že se projedla až k srdci. Ani by si nestihla všimnout.....
aspoň něčeho by se třebas bála?
Ona se straaašně bojí v autobusu! Je to správnej vidlák. Na zastávce machry machry, nastoupí a je z ní třasořitka. Ovšem vystoupí, vše je zapomenuto a zase machry machry.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2016 21:47
- Nahlásit
corgiOna se straaašně bojí v autobusu!
tam je hodne srdci totiz
|
kokinka3
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2016 10:14
- Nahlásit
srdce tedy zredukuji, to zní nehezky co ? ...ještě připomínám jednu otázku.. odčervujete častěji? A přeci jen vas ještě trochu oprudim i když nikdo tu nemá rád ty tabulky, kolik by měla mít denní dávku v gr na 12,5 kg váhy ?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2016 11:52
- Nahlásit
kokinka3
odčervujete častěji?
Není žádný důvod odčervovat vůbec. Tedy pokud není koprologií potvrzen výskyt parazitů. Za cca 8 let ze 4 psů pouze 3x tasemnice, vždy ze sežraných myší - které neměli v misce, pochopitelně...
kolik by měla mít denní dávku v gr na 12,5 kg váhy ?
Znovu doporučuju knihu od Novosádové
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2016 12:20
- Nahlásit
kokinka3
nebo i na manwe.eu ma hodne i nformaci i s tabulkou pro orientacni vypocet davky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2016 14:13
- Nahlásit
corgi
Ona se straaašně bojí v autobusu! Je to správnej vidlák.+
ááá to by měl někdo říct Ričrdovi teda, aby měl nějakej trumf v rukávu
Budou možná s Rumíčkem nějaký trochu vzdálený příbuzný - ten hrozně neoblibuje dopravní prostředky. Od štěnda.Je to můj první pes co nenávidí cestování a stěžuje si na celý kolo. Vypadalo to, že vlak bude v pohodě, ale už i ten jest zahrnut na černou listinu. Jemu vadí to, že se ta krajina pohybuje. když se nejede, dobrý, jak se začne za oknem pohybovat krajina, tak jako to dělat nebude
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2016 21:50
- Nahlásit
kokainka3
kolik by měla mít denní dávku v gr na 12,5 kg váhy ?
to záleží, kolik bude ta její váha v gramech, musí se vždy vyprázdnit zcela stejně, vy ji pak musíte zcela uklidnit, aby nehla ani brvou, zvážit ji na gram přesně a pak spočítat tu přesnou dávku v gramech, postup zopakovat nejméně pětkrát a výsledky zprůměrovat, pak už ten průměr jen dosadíte do vzorečku a lehce spočítáte, kolik je denní dávka!
|
AlexxAla
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2016 13:28
- Nahlásit
Dobrý den,
podívejte se na co nenajdete v jejich textech, určitě jim napište. Vypočítají Vám krmnou dávku a se vším ochotně poradí
|