| Autor |
Zpráva |
andrea011
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 00:00
- Nahlásit
Dobrý den,
mám půl roční štěně australského ovčáka a příští víkend vyrážíme ze špindlerova mlýna na sněžku, tak bych se chtěla zeptat na váš názor zda pesana vzít sebou nebo ne. Na procházky chodíme každý den ale zatím nejdelsi trasa byla tak 10km a zvládla to bez problémů, ale doma spala.
A tak se ptám na váš názor.?
Moc děkuji za rady.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 06:36
- Nahlásit
myslím, že ze Špindlu na Sněžku to je skoro desítka. Takže pokud půjdete i zpátky, tak je to dvacet kilometrů, často po kamení. Pokud psisko šlo nejvíc desítku, tak bych ho do hor na dvacítku nebrala.
Taky záleží, jestli pochod jdete svým tempem a můžete se psisku přizpůsobovat a nebo jde větší parta lidí a musíte se přizpůsobovat i jim. Tím myslím, že pokud štěník začíná zpomalovat, neprůzkumničí, má tendenci se zastavit, kdykoli má pocit, že zastavujete vy... je fajn udělat delší přestávku... a to nemusí ostatním vyhovovat.
Já bych se šesti měsíčním štěníkem nešla (a to mám vždy psy hodně turistické) A když už bych musela na Sněžku, asi bych zvážila cestu z Pece a využila na kus cesty lanovku. Koneckonců socializace na cestu vzduchem je taky dobrá.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 08:53
- Nahlásit
Tedy, já jsem asi už měkká, ale mám momentálně 5m štěně a nenechala bych ho jít ani těch 10km.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 16:08
- Nahlásit
andrea011
ja myslim, ze je to OK, normalne bych ho privazal za tu motorku a at si poradi, aspon bude natrenovany
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 16:30
- Nahlásit
já jsem asi už měkká
nebo se taky dá říct, že máš rozum....
|
andrea011
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 18:07
- Nahlásit
Tak abych uvedla věci na pravou míru. Nejsme žádný chodící fanatici, pro nás samotný to bude slušnej výkon. Máme to v plánu jako celodenní výlet a s přizpůsobováním pauz počítáme.
Mám doma bernskeho salasnickeho psa a toho bych se v půl roce bála vzít na trasu i 5km, ale tenhle malej blázen ujde 10km u toho běhá a když dojdeme domů, tak má energie jako když sme nikam nešli, jak jsem se dnes přesvědčila.
Takže opravdu mi nejde o to že psa chci za každou cenu sebou i kdyby měl pojit, ale o to že podle mě by z výletu měl radost, proto jsem se ptala na názor ohledně této trasy, kterou jsem já osobně nikdy nešla.
Takže děkuji.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 18:29
- Nahlásit
takmozna jak psala corgi, zkusit mit na zpet dve moznosti - pesi a zkracovaci, treba lanovkou a kdyz by to vypadalo blbe, tak zkratit pesi cast dle moznosti nebo si rovnou naplanovat trochu kratsi trasu, at je to v poho jak provas, tak psa.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 19:57
- Nahlásit
andrea011
cestu znám a sama mám pětiletýho australáka, a rozhodně bych já svoje půlroční štěně na tuhle trasu nebrala. Cesta plná kamení kamenných balvanů a schodů je záhul i pro dospělého psa natož pro takovýhle mimino, který nemá hotovou kostru ani klouby. A rozhodně nemá na vysokohorskou turistiku ani fyzičku.
Já rozhodně radím NEBRAT!
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 21:01 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
corgi
Tedy, já jsem asi už měkká, ale mám momentálně 5m štěně a nenechala bych ho jít ani těch 10km.
No jo, ale tvoji psi nemaj nohy Neber to jako urážku, prosím. Jen chci říct, že je dost rozdíl mezi corgim a třeba ohařem nebo i tím australákem. 10 km je normální dvouhodinová procházka.
Do hor s těžkým terénem bych ale štěndo každopádně nebrala.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 21:04
- Nahlásit
andrea011
Chapu, ale nezapominejte, ze ten pesan nema jaksi "rozum". On Vam klidne pobezi i za tou motorkou dokud bude moci, pokud se mu to bude zdat jako dobra zabava...klidne si u toho ublizi atd ...
Nicmene "objektivne" vzato, na Váš dotaz není zaručeně správnáá odpověď. Je to prostě věc přístupu, konkrétního psa a asi spousty dalších faktorů, podle kterých by se dalo posuzovat.
Mě osobně o přijde jakože dost tura, nebral bych ho v jeho veku na zadny podobny tury , ale je to vec pohledu samozrejme.
ja bych treba tury nad 5km chodil az tak zhruba od roku veku pesana.
V kadym pripade je imo nesmysl uvazovat ve stylu...no pokud by nazpet uz nemohl tak ho nechame odvezt taka tak....pokud je sance/odhad, ze by k necemu takovemu melo dojit, rozhodne bych ho nebral vubec.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 21:19
- Nahlásit
zbrnd
V kadym pripade je imo nesmysl uvazovat ve stylu...no pokud by nazpet uz nemohl tak ho nechame odvezt taka tak....pokud je sance/odhad, ze by k necemu takovemu melo dojit, rozhodne bych ho nebral vubec.
jo souhlas..hlavně vidím riziko v tom, že tam když v půlce trasy zjistí že je štěně KO tak ho není jak odvést...jen odnést nahoru nebo dolu a obojí je o hubu. Když to bude procházka civilizací, zavolám si nějakej odvoz počkám na autobus/vlak /tramvaj když zjistím že je to pro štěně moc...ale tam v horách těžko...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 21:23
- Nahlásit
andrea011
já se přidám k ostatním. My chodíme dost, ale po zkušenostech se psem s odrovnanejma kloubama, bych si dala u takovýho prcka dost pozor. Radši mít možnost se psem chodit na túry od roku, roku a půl věku dalších deset a víc let, než to uspěchat, chodit se štěnětem a pak se dívat na psího invalidu.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2015 22:38
- Nahlásit
aňoňouma
Jen chci říct, že je dost rozdíl mezi corgim a třeba ohařem nebo i tím australákem.
Hlavní rozdíl vidím v tom, že moje štěně v 5m už je vlastně v půlce vývoje, zatímco australák tak ve třetině? Já vím, že délka končetin je 8cm versus 30cm, ale klouby má ten pes jenom jedny, ať je to podskříňák nebo žirafa
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2015 01:26
- Nahlásit
corgiHlavní rozdíl vidím v tom, že moje štěně v 5m už je vlastně v půlce vývojeTím jako chces rict, ze tve odchovy se dozivaji prumerne 10 mesicu?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2015 06:17
- Nahlásit
hlavně vidím riziko v tom, že tam když v půlce trasy zjistí že je štěně KO tak ho není jak odvést..
jenom o tom to není, štěně nemusí dát nic znát, ale na pohybový aparát v době nejprudšího růstu to je prostě nepřiměřená zátěž.
10 km je normální dvouhodinová procházka
jo, někde na placce kolem rybníka, ale ne v horách....já bych nešla s tak malým štěnětem ani tu placku
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2015 08:32
- Nahlásit
Neumi
Však jo, na placce kolem rybníka, tak to bylo myšleno. A půlroční puberťák pracovního plemene mi nepřijde malej na dvě hodiny pohybu v pohodovém tempu. Zvlášť pokud je to byťák a zbytek dne proleží na gauči.
|
andrea011
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2015 08:37
- Nahlásit
Tak pesena sebou neberu, je fakt ze na ty klouby jsem úplně zapomněla a to na ně naše starší fenka trpí. Radši supnta necháme doma ať se opaluje na dvore.
Děkuji
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2015 08:45
- Nahlásit
corgi
Já vím, že délka končetin je 8cm versus 30cm, ale klouby má ten pes jenom jedny, ať je to podskříňák nebo žirafa
Nejde jen o délku nohou, ale o jejich stavbu. Achondroplazie neudělá nohy prostě jen zkrácené 1:3, ale jsou tím zkrácením i určitým způsobem deformované a tím pádem jsou klouby namáhané nesrovnatelně víc, než u psa s normální stavbou kostry.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2015 11:45
- Nahlásit
aňoňouma
Však jo, na placce kolem rybníka, tak to bylo myšleno. A půlroční puberťák pracovního plemene mi nepřijde malej na dvě hodiny pohybu v pohodovém tempu. Zvlášť pokud je to byťák a zbytek dne proleží na gauči.
Myslíš jako, že lidé chovem zabezpečili, že to, co FCI označuje jako pracovní plemeno má rostě odolnější organismus, lepší pohybovej aparát a tak jo? ))))
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2015 13:59
- Nahlásit
aňoňouma
Teda, tady si někdo koleduje, že prej nemáme nohy a ještě deformované. Teď to tady bude někdo číst a bude si myslet, že jsme úplně nepoužitelný k chůzi (je mi to jasné)
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2015 14:11
- Nahlásit
corgi
Teda, tady si někdo koleduje, že prej nemáme nohy a ještě deformované. Teď to tady bude někdo číst a bude si myslet, že jsme úplně nepoužitelný k chůzi
tak mu dáš cvaknout redbula, bude mít křídla a nohou nebé třeba
andrea011
Radši supnta necháme doma ať se opaluje na dvore
rozumné rozhodnutí!
však nebojte až vyroste, tak vás bude honit tak, že budete rádi že spí aspoň v noci
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2015 14:11
- Nahlásit
corgi
ale zas podskrinak (nevim kdo to psal, nechci urazit muze byt vhodnej na stehovani skrini, takze vyhoda tam je, nizkej a silnej
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2015 15:17
- Nahlásit
Fajka
Voni ty moji křídla maj už bez redbula, ta malá dvojitý, grrrrrrr
cernej caj
Toho podskříňáka jsem psala já, nikdo jiný by si to doufám nedovolil
|
cernej caj
Člen |