Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / prosím poraďte
Autor Zpráva
Petrach
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2015 09:12
- Nahlásit

Dobrý den.
Jsem tu zcela nová a jsem tu proto, že mám problém. Mám 2 letou čubičku japonského teriéra. Dostala jsem jí v jejích 5 měsících, zvířátko ke mě a příteli vysoce kontaktní k cizím sice zvědavé, ale opatrné, plaché, někdy až lekavé... reaguje velmi intenzivně na různé podněty, bohužel často lekavě... zjistila jsem, že to prostě bude chtít velmi mnoho času... ale co mě hodně trápí... snažím se jí vychovat (vycvičit) v základní poslušnosti, to jest přivolání, chůze u nohy, když je třeba, odložení, a takové ty "fuj", "nesmíš" a pod... a jsem i zastáncem toho, že pes nemá v mé posteli co pohledávat, tak jako já neokupuji jeho pelíšek... je to z mnoha důvodů... jednak její kratičká srst, která se zapíchá všude, jednak hygiena-venku toho na packy nabere hodně a pak je to takové nějaké jako, že moje postel je prostě mé intimní teritorium a basta.. . potíž je v tom, že můj přítel toto všechno (celou tu snahu o výchovu) respektuje jen tak nějak... do nedávna se všechno vcelku dalo zvládat, ale najednou se holčička začala chovat divně... začala víc a víc kašlat na povely, víc a víc si dělat, co chce, ale když už tedy zareaguji důrazně, pak se plazí a předvádí týraného psa... což není... no a dnes ráno, jsem se musela při odchodu do práce vrátit pro něco domů a našla jsem psa, jak se válí s přítelem v posteli... co s tím mám dělat? co mám dělat, aby se pes nenaučil, že neposlouchat je vlastně v pořádku... chlap ne a ne to pochopit, že neposlušný pes ve městě je velký průšvih a nemůžu přeci toho psa pořád jen perzekuovat za to, že já mu vymezím hranice, ale druhý páníček mu povolí téměř všechno... nevím si rady a chce se mi z toho úplně brečet... holčička je jinak úžasná, ale teď je to vážně na pováženou...

birma
Člen
# Zasláno: 16 Srp 2015 21:52
- Nahlásit

Petrach
Napřed bych se zamyslela nad tím, proč by fenka ze svého pohledu měla povely plnit - co z toho má (tedy krom důrazné reakce, pokud neposlechne)? A vážně to, co tím získá je to, co získat chce?
A rozhodně bych ji nijak netrestala za to, že ji páníček vezme do postele - ona přece vymezená pravidla dodržuje. Protože pravidla jsou - s paničkou a před paničkou se do postele neleze, když je doma jenom páníček, tak se do postele může. To, že se vy dva nejste schopní shodnout naprosto není problém fenky, ale vás dvou.
co mám dělat, aby se pes nenaučil, že neposlouchat je vlastně v pořádku... chlap ne a ne to pochopit, že neposlušný pes ve městě je velký průšvih
chlap v tom zas tak velkou roli nehraje, to zda bude fenka poslouchat tebe záleží jen a jen na tobě. Pes dokáže bez problémů rozlišit své lidi a určit si, co kdo po něm chce a čí povely bude plnit.

Neumi
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 06:38
- Nahlásit

Petrach
ale když už tedy zareaguji důrazně, pak se plazí a předvádí týraného psa... což není
nevím, jestli předvádí týraného psa, ale v každém případě se tě bojí......

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 08:34 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Petrach

neposlušný pes ve městě je velký průšvih

Já s tím, jak popisuješ svůj přístup k fence docela souhlasím.

A považuju za zásadní, abyste se s přítelem dohodli na jedné sadě pravidel a možná i povelů, abyste fence trochu odlehčili od zmatku v hlavě. Pes sice dokáže rozlišovat, co s kterým páníčkem může, ale já to považuju za zbytečnou zátěž.

Všechna vaše komunikace závisí na srozumitelnosti - tedy hlavně té vaší vůči fence - a pokud oba nemáte moc zkušeností, tak ani stou srozumitelností to asi nebude úplně skvělé a každá další zátěž přibližuje fenku k tomu komunikaci s váma vzdát a uspořádat si svět podle svého.

Neviděl jsem jak spolu fungujete, ale to, že - najednou se holčička začala chovat divně... začala víc a víc kašlat na povely, víc a víc si dělat, co chce - může být způsobeno právě tímhle. Vámi vyvolaný zmatek v její hlavě mohl překročit únosnou hranici a aby se z toho nesesypala, přestala se snažit vaše signály dešifrovat.

To, že se při zvýšení tlaku na ní začne podřizovat, nemusí znamenat, že má nějaký velký strach, navíc třeba plynoucí z nějakého otevřeného násilí vůči ní, ale prostě se jí tahle taktika vyplácí - ty zvýšíš tlak, ona se tak zachová, tebe to zastaví a ona je z toho venku.

Takže doporučuju: srovnejte si pravidla, podle nich znovu od začátku projeďte výchovu a poslušnost. Neřešte až problémy, buďte ve všem "o krok před psem", buďte co nejvíc pozitivní, jednoznační a důslední.

Neumi
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 08:43
- Nahlásit

ale prostě se jí tahle taktika vyplácí
to nebude taktika, ale přesně kvůli tomu zmatku prostě neví co dělat, aby to bylo dobře. Mít jiného psa, tak už může řešit vrčení až pokousání.

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 09:21 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Neumi

to nebude taktika....Mít jiného psa, tak už může řešit vrčení až pokousání.

To je pravda. A kdyby měla medvěda, tak už mohla být sežraná, a kdyby měla koně, tak by jistojistě utekl

Zvíře má v takové nátlakové situaci čtyři možnosti: bojovat, utéct, podřídit se, nebo se neutrálním chováním snažit situaci uklidnit. Ze zvířecího pohledu jsou všechny tyhle taktiky stejně dobré. Kdo volí boj, se ale vystavuje nebezpečí, že bude sám poškozený, kdo volí útěk, vystavuje se nebezpečí, že bude dostižen, kdo volí podřízení, vystavuje se nebezpečí, že to agresora nezastaví, dominantní jedinci většinou volí neutrální chování a cítí, že tím agresora zastaví.

Při dalším narůstání tlaku může kterákoli taktika přejít v jinou a úroveň tlaku, při které k tomu dojde, je čistě individuální.

Fenka od Petrach prostě nejdřív zvolila třetí možnost a asi se jí vyplácí.

Neumi
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 09:32
- Nahlásit

teda už mimo - Waldo, já si nemyslím, že to zvíře taktizuje a volí (volím z více možností, přičemž všechny tyto možnosti znám pokud možno včetně důsledků), to jsou vědomé činnosti, plánované (zvíře, které "zvolí" útěk určitě nededukuje, zda ho ten druhý bude či nebude honit a jaké to může mít následky...). To zvíře koná instinktivně v souladu se svou nervovou soustavou a moc na výběr nemá....pokud ho to nenaučím.

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 09:59 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Neumi

já si nemyslím, že to zvíře taktizuje a volí

Souhlasím, že netaktizuje z lidského pohledu, jak to popisuješ.

Jeho strategie je asi taková: vyřešit konflikt s minimálním výdejem energie a minimálním poškozením.
Taktiky k dosažení cíle z kterých volí, jsou možnosti, které jsem popsal výš. Volbu usnadňují emotivní zkratky (urychlují volbu), a instinkty.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 11:14
- Nahlásit

birma
chlap v tom zas tak velkou roli nehraje, to zda bude fenka poslouchat tebe záleží jen a jen na tobě. Pes dokáže bez problémů rozlišit své lidi a určit si, co kdo po něm chce a čí povely bude plnit.
To si děláš ..... ne? DD
Jakože pes bude mít takovou morálku, že panička odejde do práce, páneček vezme psa do postele a pes to odmítne a z postele uteče? )))))?

Žádám zbrnd, aby se mírnil ve výrazech. Admin

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 11:15
- Nahlásit

Neumi
nevím, jestli předvádí týraného psa, ale v každém případě se tě bojí......
Jak to víš? DD Ty fogo to žasnu!!! Dnes se tu zas dějou věci )))

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 11:24 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Petrach
Tak jste se tu dozvěděla spoustu mouder a jaksi jsem nikde neviděl postihnutý základ problému. Snad trochu v příspěvku u Waldy, ale myslím, že Vám to nenapsal dost důrazně.
Takže:

Nejspíš je problém v příteli resp. ve vztahu s přítelem/vašem soužití nikoliv v psovi. To bych viděl jako základ.
Pokud přítel chlap ne a ne to pochopit, že neposlušný pes ve městě je velký průšvih a nemůžu přeci toho psa pořád jen perzekuovat za to, že já mu vymezím hranice, ale druhý páníček mu povolí téměř všechno, řeště prvně přítele, ne psa. Pokud řešíte prioritně psa, znamená to, že u něj očekáváte "větší rozum" než u přítele. A když zajdu dál .... co s takovým přítelem, který nepobere ani tohle. Klidně se urazte, hodnotím to, co jste zde napsala.
IMO prostě přes psa zde k solidnímu řešení nedospějete nikdy, pokud bude přítel/muž/chlap/manžel/partner "tam kde je".

birma
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 13:08
- Nahlásit

zbrnd
Jakože pes bude mít takovou morálku, že panička odejde do práce, páneček vezme psa do postele a pes to odmítne a z postele uteče?
Ne brouku. Měla jsem na mysli třeba přivolání, že pokud panička fenu naučí, že na její zavolání se prostě má dostavit, stěží to rozhodí chlap, kterýho bude mít venku fena na salámu.
Ohledně postele podle mě fena poslouchá naprosto dokonale O tom jsem psala v jiném odstavci.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 16:12
- Nahlásit

birma
Ne brouku. Měla jsem na mysli třeba přivolání, že pokud panička fenu naučí, že na její zavolání se prostě má dostavit, stěží to rozhodí chlap, kterýho bude mít venku fena na salámu.
Aha, tak to soráč beruško, nebylo mi to zcela klír
Jinak podle zadání mi spíš přijde, že na salámu, jak píšeš Ty, je tam má obě spíš ten pán.

birma
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 17:52
- Nahlásit

zbrnd
podle zadání mi spíš přijde, že na salámu, jak píšeš Ty, je tam má obě spíš ten pán
já ti nevím, podle mě má pán právo na svůj přístup k feně stejně jako zadavatelka. Jestli má fena trajdat po posteli je podle mě věcí domluvy (pokud je ta postel společná), ale kdyby mi partner zakazoval brát psa do postele, tak by mi to vadilo a pak už je zas na nátuře člověka, jestli to bude obcházet nebo se kvůli tomu zhádá.

impact
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 20:20 - Změnil/a: impact
- Nahlásit

Petrach
Takové komploty psa a jednoho pána občas vídávám a bohužel, vždy mají spíše zhoršující tendence. Jakmile pes jednou zjistí, že mu jeden povolí víc a navíc se mu začnou vyplácet i extrémně podřízená gesta, tak toho bude víc a víc zneužívat. Takové to pánečkovo "prosím tě nech jí bejt, podívej se, jak se tě bojí! a pojď za mnou pejsánku, vždyť ty jsi přece hodná holka. panička má nějakou blbou náladu".. Úplně to vidím v jasných barvách.

Bohužel co mám zkušenost, tak jediný, co pomáhá je, když se hlavně ty a přítel domluvíte na jasných pravidlech a oba je budete doopravdy dodržovat.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 20:23
- Nahlásit

birma
já ti nevím, podle mě má pán právo na svůj přístup k feně stejně jako zadavatelka.
No já zas vím, že pokud jim nestojí zato se dohodnout, mají se kdesi onde vzájemně nejspíš nebo toho nejsou schopni.
Ten pes na salámu určitě nikoho nemá, je na nich zavislej, je jejich otrok tak jak uz to u nasich psu proste bejva.

ale kdyby mi partner zakazoval brát psa do postele, tak by mi to vadilo a pak už je zas na nátuře člověka, jestli to bude obcházet nebo se kvůli tomu zhádá.
a já myslel, že normální v takový situaci je se domluvit

birma
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2015 22:26
- Nahlásit

zbrnd
já myslel, že normální v takový situaci je se domluvit
já myslela, že normální je partnerovi nezakazovat, když je to dospělý a svéprávný člověk

Neumi
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2015 07:24 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit

Walda
Jeho strategie je asi taková: vyřešit konflikt s minimálním výdejem energie a minimálním poškozením.
Taktiky k dosažení cíle z kterých volí, jsou možnosti, které jsem popsal výš.

Waldo, na takovou strategii sedí jenom to neutrální chování (viz tvůj příspěvek výše), kterého jsou ale schopni jenom ti vyrovnaní, dominantní (?). Boj ani útěk už tuto strategii přeci nesplňují.

Volbu usnadňují emotivní zkratky (urychlují volbu), a instinkty.
to bych řekla, že určují a ne usnadňují, ne? Bych tam dala temperament (nebo co myslíš onou emotivní zkratkou?)

Neumi
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2015 07:34
- Nahlásit

Bohužel co mám zkušenost, tak jediný, co pomáhá je, když se hlavně ty a přítel domluvíte na jasných pravidlech a oba je budete doopravdy dodržovat.
to v každém případě ....aneb "proměny muže" jak šel čas : psa domů - NIKDY!.....před pořízením štěněte - chlap - ale do ložnice nepoleze!(jójó taťko, plácej si co chceš)....štěně doma = tak do ložnice může, ale do postele NIKDY! (jójó taťko, plácej si co chceš)......tak už vstávej, ať se ke mně může přitulit (pes ráno chodil spát do mé postele, konečně měl můj chlap v posteli tu blondýnu ).........dneska - je to blbý, ta postel je pro mě a pastevec malá, počebuju větší (chlap)......

zbrnd
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2015 08:25
- Nahlásit

birma
já myslela, že normální je partnerovi nezakazovat, když je to dospělý a svéprávný člověk
to ano, ale
tak by mi to vadilo a pak už je zas na nátuře člověka, jestli to bude obcházet nebo se kvůli tomu zhádá.
mi jako výběr normálních/smysluplných reakcí nepřijde

birma
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2015 08:36
- Nahlásit

zbrnd
Já holt jako zastydlý puberťák na zákazy nereaguju moc smysluplně

Maya
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2015 09:04
- Nahlásit

birma
Si představ tohle s dítětem. Výsledkem takovýhle nejednotný výchovy je akorát rozmazlenej fracek naučenej toho akorát zneužívat. Se psem to je stejný. Jako když se nejsou schopní domluvit dva dospělí lidi, tak to je pak těžký a každá rada drahá.
Jak vidno, ono ten pes jako testér na rodičovství docela funguje, hned je vidět co a jak.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2015 14:41
- Nahlásit

birma
Já holt jako zastydlý puberťák na zákazy nereaguju moc smysluplně
No nebud domysliva jo? Tady sla rec nejen vo Tobe, ale obecne.

Maya
Jak vidno, ono ten pes jako testér na rodičovství docela funguje, hned je vidět co a jak.
Jednoznacne jsem proti testovani na zviratech a pro testovani na fakanech.

Walda
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2015 17:41 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Neumi

na takovou strategii sedí jenom to neutrální chování

To je právě ono: to můžeš říct teď, když si to můžeš rozmyslet a můžeš si v klidu vybrat.

Kdybys byla pod tlakem, v noci by tě někdo přepad v parku, jednala bys zkratkovitě (emotivně) a asi bys vybrala jinak. A bylo by to dobře, protože emotivní zkratky právě urychlují jednání, rychle bys zareagovala a třeba bys dokázala zdrhnout. Naproti tomu, kdybys i pod tlakem přemýšlěla, vybírala, nemohla by ses rozhodnout, zabralo by to fůru času a třeba bys nezdrhla. Emoce urychlují jednání.

A navíc ta podle nás nejlepší taktika, neutrální chování, není dostupná zdaleka pro každého, dokonce bych řekl, že pro většinu, ti to prostě neustojí, nedokáží zůstat patřičně klidní, sebevědomí a asertivní, nedokážou projektovat do okolí tu správnou dominantní energii, a prostě musí volit jinak. Zase jednají emotivně a je to u nich dobře, protože je to urychluje.

Takže pro ostatní jsou boj, útěk nebo podřízení stejně dobré jako pro jiného neutrální chování. Prostě někteří nemají jinou možnost.

Edit: Jo a vlastně: přece není jasný, že neutrální taktika vždycky zabere, třeba je agresor totální asociál a k tomu úplně vystrašenej a má pocit, že se prostě musí probít skrz. Pak může být neutrální taktika stejně neúspěšná, jako ty ostatní. Takže budou všechny stejně dobrý, pro každého jiná.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání