| Autor |
Zpráva |
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 07:46
- Nahlásit
Načínám toto téma a ráda bych, zda by někdo z Vás velmi zkušených dovedl precizně teoreticky definovat, kde končí dominance a začíná agresivita. Myslím mezi psy navzájem, ve vztahu pes-člověk je to jasné.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 07:51
- Nahlásit
já bych doporučovala knížku od Rogera Abrantese - Řeč psů....z té jsem leccos pochopila a taky to, že nejde napsat "dominance" x "agresivita", protože k projevům dominance pes využívá agresivity (v různé míře...)
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 08:15
- Nahlásit
Evik
Jo to máš pravdu, napsala jsem to zjednodušeně.
Jde mi o mého psa, který je "dominátor" a chtěla bych se zkonfrontovat s názory druhých, protože si myslím že agresivní v tom nežádoucím smyslu rozhodně není.
Příklady:
Od fen a štěňat si nechá líbit všecko.
Pokud je s druhými psy navolno, žádný problém. Hraje si, blbne, někomu se podřídí, někomu se raději vyhne.
Na vodítku občas na druhého psa zavrčí, ale ne na menšího-jen na stejně velké a větší. Ocas zvedlý až k nebi - "já jsem king".
Nevím, jestli by se porval, protože jsem zatím nikdy nedopustila, aby k tomu došlo.
|
jana33
|
# Zasláno: 7 Říj 2005 09:34
- Nahlásit
Ketrin
V tom co popisuješ přesně vidím mého labrouše. Je dost dominantní,ale v žádném případě není agresivní! Fenky, štěňata i psi malých plemen na něm můžou dříví štípat, k fenkám a štěňatům je nesmírně tolerantní,malé psy (k těm řadí všechny psy menší než on) nebere jako soupře a pokud jsou uňafaný nestojí mu ani za pohled. Pokud se setká se stejně velkým, větším samcem, blíží se k němu v přátelském,ale dominantním postoji. Vykračuje si jak "lipicán", ocas do nebe, srst za krkem mírně naježená. Pak záleží na situaci,jak se druhý pes zachová. Sam se nechce prát,ale nesnese,aby se na něj nějaký druhý pes povyšoval. Takže pokud je druhý pes submisivní, tak je přátelský, pokud je druhý pes stejně dominantní,tak se pokusí situaci vyřešit klidem zbraní, pokud se nad ním druhý pes pokusí dominovat, může z toho být rvačka. K tomu ale zatím nedošlo (s vyjímkou jednoho případu,to na něj ale druhý pes zaútočil z rozběhu,takže jsem nestihla zareagovat), protože je Sam dobře odvolatelný a reaguje na povel"nesmíš" a odvolání. Nejčastější průběh setkání se stejně dominantním,ale nervavým psem, probíhá asi tak,že se očichají, pomalu strnule obcházejí, pak se se stále upřeným pohledem oba odeberou něco označkovat a za mohutného vrčení zahrabávají. Pak už si sebe nevšimnou. Největší problém bych řekla nemáme ani tak s dominantními psy, jako se špatně socializovanými psy. Mají rádoby dominantní postoj,ale tím jejich komunikace končí, nevyšlou už žádný další signál typu - ustupuju, nebo jsem silný jako ty, ale nechci to řešit, ani já jsem tu šéf,jestli o tom pochybuješ, bude bitka. Z toho je pak Sam zmatený a většinou to bere za provokaci. Ale jak říkám, je odvolatelný a při každém setkání s větším psem jsem nablízku a kontroluju situace.
Takže dle mého dominantní pes je pes sebevědomý,který se nechce podřídit,ale nepotřebuje si všechny okolo sebe podřizovat. Tím nemyslím psy ve své smečce,ale psy které potkává.
Jinak souhlasím s Evikem, Řeč psů je super knížka
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 09:43
- Nahlásit
Ketrin
no tak to jsme na tom stejně....Mí dva hafové (kříženec choďáka s howíkem a čistý choďák) mají oba stejné sklony k dominanci jak popisuješ ty.....Tedy mezi sebou v pohodě. Mladý chod se podřídí většímu a staršímu kříženci když jde o to vyjasnit si postavení. Ale na prochajdách je to jinak. Mlaďoch, i když on sám nikdy žádnou rvačku nevyvolal a sám si nezačíná se k ostatním psům stejné velikosti chová taky stylem "já jsem king a kdo je víc" na volno bez problémů a odvolatelný i z napjaté situace mezi dvěma cizími psy.... Na vodítku však taky povrkává..... Druhý pes (je z útulku) - u něj už vůbec nedovedu říci, co by udělal, kdybych ho nechala na volno s cizím psem....On na vodítku má tendenči vyjíždět po všech psech stejné velikosti či větších. Oba psi jsou s čubama i štěňatama v pohodě (většího pro jistotu hodně hlídám, ale u mlaďocha jsem si v tomto směru zcela jistá, že ani štěněti ani čubě by neublížil - nechal by se od feny klidně roztrhat, kdyby ona chtěla....to ten druhý, pokud by na něj byla fena "zlá" by se otočil nejspíš proti ní....)
no já se taky snažím co to jde, aby se mi psi neporvali s jinými (tedy aby si oni sami nezačali). Je to stížené tím, že oba dva už byli párkrát napadeni cizími psy a než jsem zasáhla já byli nuceni se chvíli bránit...takže mají oba nějakou špatnou zkušenost a pokud na ně někdo zvrčí, už se mají tendenci bránit (mladý se dá snadno přesvědčit, že to zvládnu já, ale u staršího to chce mnohem víc úsilí...)
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 09:58
- Nahlásit
jana33
Evik
Jo, tak to je podobné. Rambo taky nikdy sám nic nezačíná, ale běda jak ten druhý pes zavrčí-v tom případě začne taky řvát.
Já to vlastně nevidím jako žádný problém, jsem radši že je takový než aby byl poserka, je to fajn a temperamentní pes se kterým se výborně dělá. Akorát na výstavě v kruhu člověk musí být ve střehu, ale to jsem si vždycky ohlídala.
Chtěla jsem jen vědět jak to vidíte.
On dobře ví, že to nesmí, a taky jak zavrčí, hned po mně hází "provinilým" okem a přikrčí se... je to docela srandovní, ale vím že se nesmím smát, vždycky na něj zle zasyčím a trochu ho přimáčknu k zemi... on celým tělem a výrazem říká "já vim že to nemám dělat, ale když von si začal, a hele už sem hodnej"
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 10:00
- Nahlásit
A ještě, taky si myslím že v tomto chování může hrát roli i to, jestli je pes v rodině (=smečce) jediným psem anebo ne... atd.
Můj žije společně s dvěma fenami a takový pes asi bude vždycky k druhým psům dominantnější než ten, který je v rodině "jedináčkem"... Nebo ne?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 10:11
- Nahlásit
Ketrin
On dobře ví, že to nesmí, a taky jak zavrčí, hned po mně hází "provinilým" okem a přikrčí se... je to docela srandovní, ale vím že se nesmím smát, vždycky na něj zle zasyčím a trochu ho přimáčknu k zemi... on celým tělem a výrazem říká "já vim že to nemám dělat, ale když von si začal, a hele už sem hodnej
jo , tak to je přesně můj mladej...naprosto stejný reakce
a jinak na výstavách se taky setkáme se psy, které třeba tomu mému nepadnou do oka, ale on se na výstavě tak předvádí, jaký je king a "hodný pejsek", že tam by se nepopral. Jen akorát tím vysoko zdviženým ocasem a ještě navíc zatočeným dává najevo, že on je "nad věcí". A za tento projev (vysoko nesený ocas) mu rozhodčí sráží hodnocení.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 10:18
- Nahlásit
Evik
Nám to rozhodčí taky vždycky okomentuje, říká se tomu "příliš vesele nesený ocas" , protože LR má ve standartu že ocas má být "nesen vesele" , ale ne přetočen nad hřbet. Ale on ho v kruhu nese vysoko jen v pohybu, pak v postoji už je vzornýýýý
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 10:20
- Nahlásit
Ketrin
no s tím "jedináčkem" nevím......náš mlaďoch byl od malička s naším starým kníračem takže se od mala zase neměl vůbec problémy podřídit....a když jsme si pak s přítelem (k jeho domku) vzali toho křížence z útulku tak se s mladým velmi rychle spřátelili právě proto,že mlaďoch se dokázal ve vypjatých situacích vždy podřídit a uznat "porážku". Ale zase podle mě psi, kteří žijí ve smečce nejen lidské ale i aspoň částečně psí mají mnohem rozvinutější komunikaci než ti jedináčkové, tudíž mohou třeba v komunikaci s cizími psi uplatňovat chování, které platí na jejich psí kámoše doma....
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 10:22
- Nahlásit
Ketrin
no a v postoji mám na výstavě psa taky vzorného, jenomže když ten posudek rozhodčí vyřkne během běhání v kruhu a když pak v řadě stojí víc psů ve výstavním postoji, tak se zrovna na nás, kdy stojí pes správně, rozhodčí "zásadně" nedívá
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 10:26
- Nahlásit
Evik
No jo, ty nemáš fenu. Já jsem spíš myslela, že pes držený pohromadě s fenami může být trvale dominantnější vůči cizím psům, protože si prostě "hlídá svůj harém" ???
Jinak u nás chování doma a chování vůči cizím je úplně odlišné. Doma je on právě ten poslední - nejmladší, čuby ho stavějí do latě, i když vše se odehrává po dobrém, stále jsou všichni pohromadě. A jinde si hraje na kinga.
|
jana33
|
# Zasláno: 7 Říj 2005 10:37
- Nahlásit
Ketrin
určitě pokud pes žije s fenami a v přítomnosti fen se potká s jiným psem,tak ho bude brát jako konkurenci a bude si holky hlídat. Sam si takhle začal hlídat i fenku kamarádky, s kterou chodíme venčit. A to je prosím vykastrovaná
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Říj 2005 10:53
- Nahlásit
Mojí fence po prvním hárání velmi vzrostlo sebevědomí.
Do té doby byla velmi submisivní (podřídila se i slepici!).
Ale teď to zkouší na kdekoho. Psi si většinou nechají rádi "skákat po krku", hlavně ti velcí. Nestačím zírat, jednou úspěšně zalehla asi pětiletého rotvíka. Kdyby v tu chvíli vstal, měl by ji kolem krku jako boa
Ale u fenek většinou narazí, ačkoli včera se ta pitbulka vůbec nebránila.
Když jde do tuhého, podřídí se, to zas jo, ale za chvíli zase: jen tak mimochodem packa za krk, kdyby mohla pískat tak píská: já nic já muzikant
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2005 11:02
- Nahlásit
Ketrin
no můj mladej sice nežije s fenami, ale když jsme třeba na cvičáku a já si povídám s paničkou nějaké fenky, pejsa se o ní zajímá (o tu fenku), tak když přijde jiný pes k té feně, můj si jí hlídá taky, přestože ji třeba vidí prvně v životě (je to takový malý úchyláček - o to víc mě mrzí, že nemůže do chovu - má DKK 3/3, byl by z něj super krycí pes)
|