| Autor |
Zpráva |
Ceridan
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 11:08
- Nahlásit
Ahoj!
Prosím, potřeboval bych poradit, ale jsem totální neznalec psů, takže nevím, kde hledat, co hledat...
Rád bych psa pro babičku do pražského bytu. Něco nenáročného, co by stačilo venčit jen dvakrát denně, nemůže už vždy dobře chodit. Klidně nějaké míšenec, může být i starší, hlavně, aby byl už "vychovaný". Něco jako jezevčí, ale spíš vyšší, aby se k němu mohla snadněji ohýbat. A zároveň žádnou čivavu či tak, to by asi nepovažovala za "normálního psa".
Z útulku bych se bál brát, protože nevím, co by měl pejsek za povahu, navíc co tuším, menší psi se příliš neohřejí. Nestojí o "značkového psa s PP", to není potřeba. Ideálně psa, který už žil u lidí, kteří se o něj z nějakého důvodu nemohou starat.
Budu vděčný za podněty a názory, díky!
p.s.: Kočku nechce :-D
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 11:22
- Nahlásit
nevím, proč by to nemohl být pes z útulku. Nekončí tam jen "vadná", velká zvířata, jak si myslíte..
stačilo by se trochu zajímat, jít se podívat, zeptat se, zatelefonovat, jít navštívit, vyvézt babičku a ukázat, zjistit, který by se jí líbil.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 11:24
- Nahlásit
Nemyslím, že z útulku je špatné. Naopak, kolikrát se tam dostane dospělý nebo i starší pejsek kterému zemřel majitel, byl zvyklý v bytě a v útulku se trápí.
Například tady ten je moc pěkný: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.68290083 5092449.1073741870.672491736133359&type=1
Takových psů je mraky, chtělo by napsat jak daleko jste pro pejska ochotni jet, zda-li raději fenku nebo pejska, případně jestli babička preferuje krátkosrstého nebo dlouhosrstého.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 11:30
- Nahlásit
Tenhle je přímo v Praze a je to fešák: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.14473064 38847897.1073741854.1416664938578714&type=1
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 11:34
- Nahlásit
A mimochodem hlavně nekupujte nic od množitelů. Jak se Vám někdo snaží prodat psa bez PP, je to podvod a pejsek není z dobrých podmínek.
Pokud bez PP tak z útulku, nebo z dočasné péče kam útulky dávají pejsky když mají plno, nebo proto, že pejsek nezvládá být sám v kotci.
Adopční poplatek za psa který dáte útulku je něco jiného, ten platí se za to, že pejsek je očkovaný, odčervený a kastrovaný.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 11:46
- Nahlásit
Ceridan
No já nevím s tím venčením 2x denně, mi to přijde dost málo. Nejde o to, jestli je náročný nebo ne, ale o potřebu se vyprázdnit, což tazatel jistě jde na WC také častěji, ne?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 11:52
- Nahlásit
sicluceatlux
Tak určitě se dá naučit na nějaký psí záchůdek, nebo savou podložku přeci jen starší pejsek zvyklý žít v bytě kterému zemřel majitel by jistě uvítal nebýt v útulku, kde se kolikrát za celý den ven nedostane a mít ještě někoho "jen pro sebe".
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 11:56 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
Ceridan
edit. Babička by měla psa chtít a být schopná se o něj postarat. 2x denně venšení je fakt málo, ale na druhou stranu, každé vyvenčení nemusí být dlouhá procházka
Já mám se zvířaty z útulku (pozor, i útulek může být špatný a doporučuju prověřit aspoň u strejdy googla) taky dobré zkušenosti.
Vybírala bych společně s babičkou a osobou z útulku tak, aby si padly do oka.
Dospělého psa od majitele jsem nikdy nebrala, myslím, že by mohl být docela nápor na nervy. Věřím, že se snadno stane, že člověk podlehne masáži typu - ale on je táááák hodný, dáváme ho pryč, protože děti jsoualergické i na chlupatý koberec, normálně se vůbec ale vůbec nebojí. A pak si člověk domů přiveze vynervovaný chlupatý uzlíček.
Nebrala bych psa bázlivého, jinak bych vybírala srdcem, určitě je dobré absolvovat více návštěv.
Konkrétní útulky zde nenapíšu, protože žádnou aktuální zkušenost nemám.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 12:04
- Nahlásit
ssshhhhh
To určitě ano, záleží jakou má babička představu, jestli by to "dala" takto ? Ale nemít možnost se vyvenčit více, než dva x ani záchůdek , to by asi nebylo dobré.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 12:08
- Nahlásit
Ceridan
I když se psovi z útulku bráníte, taky to vidím jako řešení. Zkuste se juknout zde:
http://www.zvirecipohoda.cz/Hledaji%20novy%20domov .html
Je to taková rodinná farmička, sami mají svých deset psů a psům, které inzerují na stránkách, že "hledají domov", tak těm dávají stejnou péči jako svým vlastním - tj. starší, nemocní nebo malí psi s nimi jsou v baráku, žijí normální rodinným a smečkovým životem, než je někdo adoptuje.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 12:11
- Nahlásit
Ceridan
Ale prosím vás s tím venčením dvakrát denně - to fakt nestačí. Ten pes by měl za chvíli ledvinové kameny.
Pokud nelze říct, že pes se bude moci vyprázdnit aspoň 3x denně, tak raději pořízení toho psa ještě zvažte...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 12:17 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Ceridan
2x denně? = žádný pes.
Pokud babička špatně chodí - věk nevidím - asi těžko bude schopná dát psovi i tak, kdyby to bylo i náhodou 3x denně, to, co ten pes potřebuje. Pes je živá bytost, žijící s námi několik mnoho let, a má své potřeby, není to náplast na samotu. Kdo se bude o psa starat až bude babička nemocná? nemohoucí? Kdo bude chodit se psem k veterináři? Máte zodpovězené všechny tyto otázky? Chce vůbec babička psa, nebo je to váš nápad. Je doopravdy babička schopná se pořádně o psa postarat? Když bude pršet námraza sníh, kdo s ním půjde ven? Babička, která špatně chodí?
Zodpovězte si odpovědně ty otázky a uvidíte, že to rozhodně není dobrý nápad., Ani pro babičku, ani pro psa. žádného, ani mladého, ani starého, ani z útulku, ani bezpapíráka.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 16:39
- Nahlásit
Ceridan
Taky to nevidím růžově, zásadní otázka pro mě je, co může budoucí majitel nabídnout tomu psovi - a tady toho moc není (i když třeba láskyplná péče by tam byla).
Pokud by babička měla doma záchůdek a byla smířená s tím, že jí v bytě pes bude vykonávat potřebu (což by třeba moje babička nepřežila), možná by mohla vzít na dožití nějakého psího stařečka. Ale tam je zas potřeba často k veterináři, jsou drahé léky apod. A ten pes nejspíš brzy zemře.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 16:50
- Nahlásit
corgi
PetraK
A třeba má coby nepejskař fakt pocit, že vyvenčit = nejmíň půlhodinová procházka a babička zvládne s pejskem vyjít před barák.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 17:50
- Nahlásit
kachna_
babička zvládne s pejskem vyjít před barák
No jo
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 18:05
- Nahlásit
corgi
No jo
já myslela k těm dvěma procházkám
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 20:41
- Nahlásit
kachna_
já myslela k těm dvěma procházkám
Jo tááák. No, snad by to babička zvládla. Ale jak jsem psala, nějakému psímu stařečkovi by tohle stačilo, ale zas to má ty "vedlejší nevýhody"
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2014 22:49
- Nahlásit
Ceridan
Mám starého pejska, kterému by nevadily chybějící vycházky. Ale 2x denně vyvenčit je málo! Jemu by stačio jít jen před barák, ale přece jen 3x nebo 4x denně. Proč: protože je to sice pejsek, který se pohybuje bez problémů a na vycházku klidně rád půjde (to kdyby s ním šel někdo mladší, nemusí mít strach, že by pes byl s pohybem nějak špatně), ale on si ten pohyb rád a sám zajišťuje doma. Běhá si po obýváku a něco nosí (rukavice, boty, hračky, cokoliv - nic ale neničí) nebo si honí balonek. Poňafkává si u toho nebo jakkoliv jinak "kecá" - vrčí, mručí. Přitom navazuje oční kontakt s člověkem, je velmi společenský a rád se předvádí. On se tu prostě vydovádí sám doma a vycházky nevyžaduje, když ho dám na zahradu, nechce tam být sám a radši jde za mnou po vyčůrání hned zase domů, kde opět honí hračky.
Celkem je poslušný, ale fakt je, že skoro nic neumí. Nic po něm moc nechci, je to starý pejsek a je to tak trošku autista. Je hyperaktivní v tom hraní si s věcmi, často běhá po obýváku jen tak od ničeho k ničemu. Fyzicky - pohybem - je na tom docela dobře.
Ale: má Cushingův syndrom a jeho udržování je velmi nákladné. Ty léky jsou opravdu drahé. Všechny jiné zdravotní problémy jsme mu více méně dali do pořádku - alespoň tak, jak to šlo nejlíp. Bohužel ale tohle není léčitelné. Přesto je to čiperný veselý psíček, komunikativní, nenáročný. Ale plete se pod nohama, takže pro opravdu nemotorného člověka to není.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 12:07
- Nahlásit
Ceridan
Senioři v útulcích -> http://www.pesweb.cz/cz/700.seniori-v-utulcich
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2014 12:10
- Nahlásit
Ceridan
Venčení dvakrát denně je málo. Ale napadá mě: nemohla by si babička domluvit někoho na venčení? Je spousta dětí, které by chtěly mít psa a rodiče jim ho nedovolí. Nějaká takováto holčina by byla ještě i ráda, že si může psa každé odpoledne "půjčit" na procházku A babičce by pak stačilo obejít s psíkem ráno a večer barák.
|