| Autor |
Zpráva |
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2014 18:08
- Nahlásit
Tak teď trošku něco z jiného soudku, třeba nikdo neodpoví, ale zeptat se musím, páč líná huba holý neštěstí.
Poradí někdo chovnou stanici KAO s dobrými referencemi? Nechci jen medvěda co se nedá cvičit a jen tupě zírá, občas blafne a sem tam někoho sežere.
Prohlížela jsem různé, imponuje mi CHS Lištička, mají to takové do pracovně sportovna hozené.
Samozřejmě si nepořídím psa na základe info z diskuze, vše chci vidět, prohlídnout, zažít, přesto bych ráda kdyby někdo se zkušeností vlastních nebo svých známých mohl říct, hele tu a tu chovku jo, tu a tu ani náhodou apod. Dík.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2014 18:10
- Nahlásit
Nechci jen medvěda co se nedá cvičit a jen tupě zírá, občas blafne a sem tam někoho sežere.
jen tak pro zajímavost - jakého si představuješ?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2014 18:18 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
Neumi
No představuju. Já si ani tak nic nepředstavuju, ráda bych spolehlivého neúplatného hlídače, zároveň však trochu akčního, že by zvládl denně nějaké procházky a mohl se setkávat s jinými psy (protě ne asociála) a třeba i na zabezpečeném pozemku ohlídal koně nebo ovečky. Zároveň psa na kterého mi nebude každej hrabat a psa co ke mě nepustí divný chlápky když budu po tmě venčit. A taky kámoše, co rád chrní třeba i v posteli, ale když je třeba hlídá.
Tak ono to není ani o tom co já chci od psa, spíš co mu můžu nabídnout, koneckonců když to bude slušná chovka řeknou mi pani vám hrabe, takovýho psa si pořiďtě maximálně plyšovýho, že jo
Není to aktuální, doufám, že moje holky vydrží dlouho, ale jak tu snad psala někde birma člověk má být připraven a já už teď chci vědět, jakého psa bych si pořídila, poněvadž po náhlém úmrtí minulého psa jsem neměla žádný plán a roky trvalo, než jsem se k něčemu rozhodla.
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2014 20:36
- Nahlásit
ssshhhhh
My máme kavkaze Vran-debar, ale tam už nejspíš chovat nebudou neb paní chovatelce zůstali doma dva psi z prvního vrhu a má tedy poněkud překavkazováno.... Pár Lištiček vídávám na klubových srazech a nejsou to špatní psi. Spolehlivého psa nebo asociála už si z něj vychováš sama. Jinak vše co jsi popsala kavkazan v pohodě zvládne, krom spaní v posteli. Náš spal v posteli první noc asi 10 minut, poté se vyhrabal ke dveřím a vřeštěním dával najevo že on je venkovní pes... do chalupy se moc nehodí neboť každým pohybem nechtíc stěhuje nábytek...nevím jak fena, ale pes se od určitého věku s jinými ( cizími) psy setkává poměrně nerad, protože většina na něj štěká a vrčí což si bere docela osobně. Naše další psy a ty se kterejma vyrostl, znají ho a tudíž na něj neřvou má rád.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2014 20:45
- Nahlásit
vlk
Díky moc za info.
Spolehlivého psa nebo asociála už si z něj vychováš sama.
Tak to platí asi u každého plemene, jen některá když jsou asociální způsobí větší "škody" než jiná
krom spaní v posteli
My tu máme zimu jak čuň, jestli myslíš tohle. Mám dvě feny neznámého původu, jedna taky preferuje být venku, ale postýlku si umí užít.
nevím jak fena, ale pes se od určitého věku s jinými ( cizími) psy setkává poměrně nerad, protože většina na něj štěká a vrčí což si bere docela osobně
jj, se tím se počítá celkem u každého psího kluka, raději bych fenu, nejen proto, ale také mají malinko "lehčí" hlavu, to se mi líbí víc.
Ještě jednou dík, za každou informaci k věci jsem vděčná.
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2014 21:00
- Nahlásit
ssshhhhh
My tu máme zimu jak čuň, jestli myslíš tohle. Mám dvě feny neznámého původu, jedna taky preferuje být venku, ale postýlku si umí užít
Tak fenka možná bude mazlivější i když Ašok je taky docela mazel...ale do postele se mu fakt nechce....zimu ze sněhem miluje, do boudy nebo do garáže zalízá až když teplota klesne pod mínus dvacet, jinak chrápe venku na sněhu.... jako štěně byl kapičku tvrdohlavej, tak jsme honem fičeli na cvičák a tam začal makat v pohodě s ostatníma psama...ale asi proto, že je od malinka na psy zvyklý, doma máme další čtyři. Procházky taky zvládá v pohodě, ale nerad chodí do kopce, nejspíš proto, že už je docela těžký...88 kilíček.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2014 07:28
- Nahlásit
zároveň však trochu akčního, že by zvládl denně nějaké procházky a mohl se setkávat s jinými psy (protě ne asociála)
Tak všechna pastevecká plemena jsou svou podstatou asociálové (cizí pes = potencionální predátor), to je nutné si uvědomit a s tím musíš počítat (a jak se říká SAO nejdřív přemýšlí a pak jedná, KAO nejdřív jedná). Za druhé - trošku akční, tedy temperamentnější - to ale znamená větší míru reakcí - nejen při výcviku, ale obecně všech a tedy i větší asociálno (kde flegmoušovi jenom potáhne hlavou myšlenka "toho si pohlídám", akční sangvinik vyrazí do akce).
Spolehlivého psa nebo asociála už si z něj vychováš sama
tak při takových tvrzeních už mi naskakuje kopřivka - v prvé řadě je pes to, co do něj rodiče geneticky vložili a ty to můžeš jenom nějakým směrem v nějaké míře posunout, u pastevců méně než u ostatních plemen.
U nich skutečně musíš začít se psem makat od první chvíle, aby si štěně zvyklo na nějaký režim včetně toho, že spolu každý den pracujete. A ta snášenlivost cizích psů se skutečně pojí s těmi, které pozná jako štěně.
Zároveň psa na kterého mi nebude každej hrabat a psa co ke mě nepustí divný chlápky když budu po tmě venčit. A taky kámoše, co rád chrní třeba i v posteli, ale když je třeba hlídá.
V KAO se ti nikdo hrabat nebude a divní chlápci v tvém okolí vymřou . Ta postel je o jednotlivci a režimu, který nastavíš (jsou soumrační hlídači, tak je to táhne ven) a hlídat bude i v té posteli.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2014 08:11
- Nahlásit
Neumi
Super, dík moc za info
snášenlivost cizích psů se skutečně pojí s těmi, které pozná jako štěně.
Můj vořech od cikánů to má stejný, koho zná od doby kdy byla štěně je ok, každý jiný je potencionální nepřítel. Hlavně ti větší než jsou ona, což je tak 50-50, má jen něco přes 20kg.
V KAO se ti nikdo hrabat nebude a divní chlápci v tvém okolí vymřou
Už aby to bylo Protože naposled co si nějaká pipka kopla (a ne málo) do jedný z mých fen, ano tý bláznivý reaktivní, jsem byla ráda, že nemám kvéra.
v prvé řadě je pes to, co do něj rodiče geneticky vložili a ty to můžeš jenom nějakým směrem v nějaké míře posunout, u pastevců méně než u ostatních plemen. registruju a chápu.
Ta postel je o jednotlivci a režimu, který nastavíš (jsou soumrační hlídači, tak je to táhne ven) a hlídat bude i v té posteli. Takže spíš nový letiště, co
Hele ještě dotaz, vídám na netu, že se cvičí na obranu, dají se vycvičit jako že jsou od agresora, podezřelýho chlapa i odvolatelní? Nebo ho prostě rovnou sejmou A rovnou koušou nebo nejdřív jen řvou? Nebo je to kus od kusu?
Dík, plemeno se mi moc líbí, nejen vzhledem, ale tou "nedotknutelností" a že se ti k němu nikdo moc nehrne, navíc pozemek je velkej a moji psi sice hoděj dohromady 50kg, štěkaj nahlas a hlídaj fakt dobře (bohužel nejen na pozemku, ale kdekoliv venku), stačí když jsem pět minut na jednom místě a už se nesmí nikdo přiblížit, nekoušou ale zaháněj a dost zuřivě, tak si je musím brát k sobě, protože když hlídaj odvolatelný prostě nejsou a ač na tom makáme, o moc lepší to asi nebude. Bůh ví co maj v sobě, cikánská osada odkud jsou, tam musej bejt asi ostražitý. Dá se KAO naučit/vycvičit aby prostě nestartoval na každýho cizýho kdo jde kolem, když sedím na lavičce v lese?
Já vím, hrozně moc dotazů, ale blbec kdo se nezeptá. A nechci dělat nic urychlenýho (což doufám neudělám, protože tyhle obludky co mám chci mít ještě tak minimálně 10let).
Dík moc
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2014 08:15
- Nahlásit
Neumi
V KAO se ti nikdo hrabat nebude a divní chlápci v tvém okolí vymřou
jak kde... u nás vždycky najde nějaký geroj který se hrne si toho "rozkošného medvídka" pohladit a divnej chlápek se taky v noci občas odněkud vynoří.... ovšem stačí jeden Ašočí BAF kdy stříknou sliny a je pokoj...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2014 08:22 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
vlk
jojo, mám psy sice malý, ale huňatý, a ti medvídci prostě lidi lákaj. A že ta větší, hezčí medvídkovitá to prostě nesnáší a hned bufe.
A pak už je to jenom, no to má mít košík když je agresivní a blabla. Fakt nesnáším lidi co mi makaj na psa aniž by se zeptali.
Tuhle jsem potkala pána se SAO a ptám se, zda si ho můžu pohladit a on, že neví, ale že jestli chci můžu to zkusit na vlastní nebezpečí, to se mi moc líbilo. Pěkná odpověď. Tak jsem se s pesanem v klidu a pomalu seznámila, vše bylo ok, no když na něj chtěl sáhnout manžel už byl rachot
stříknou sliny
hlavně že ne krev
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2014 08:26 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
Takže spíš nový letiště, co
já mám se svým pyrenejákem letiště šířky cca 2,30m, a ten sviňák stejně nejradši spí minimálně s hnátama na mě
vídám na netu, že se cvičí na obranu, dají se vycvičit jako že jsou od agresora, podezřelýho chlapa i odvolatelní? Nebo ho prostě rovnou sejmou A rovnou koušou nebo nejdřív jen řvou? Nebo je to kus od kusu?
přečti si u Lištiček :
http://www.listicka.info/index.php/vykon-131/proc- cvicit-obranu
Jinak určitě je to kus od kusu včetně té ovladatelnosti, se kterou ale taky nesmíš počítat, to rovnou sejmou je dost pravděpodobné (a klidně i bez řevu, záleží na situaci).
Dá se KAO naučit/vycvičit aby prostě nestartoval na každýho cizýho kdo jde kolem, když sedím na lavičce v lese?
Tak tohle bude určitě snažší, než ta ovladatelnost při obraně, jenom zase akční KAO (a když píšu KAO, tak tím myslím fakt kao povahou) bude mít tendenci jaksi víc akčnit.
Strašně důležité je s nimi pracovat od mimina, jak se v nich začne probouzet jejich osobnost, tak ovlivnitelnost jde dolů.
Edit : můj pyrenejec bude mít 2 roky a jeho vzhled k hlazení vyloženě kolemjdoucí láká, ale už je na něm vidět, že nee (a to jako malý byl dost kontaktní).
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2014 08:26 - Změnil/a: vlk
- Nahlásit
ssshhhhh
Hele ještě dotaz, vídám na netu, že se cvičí na obranu, dají se vycvičit jako že jsou od agresora, podezřelýho chlapa i odvolatelní? Nebo ho prostě rovnou sejmou A rovnou koušou nebo nejdřív jen řvou? Nebo je to kus od kusu?
Asi kus od kusu aspoň mi to tak na srazech připadá. Jsou tam psi na řetězu u stoletého dubu, které fík dráždí a mají tendenci vyrvat ten strom z kořenů a jsou tam psi kteří řvou, ale ve finále si nekousnou. Náš Ašok je třeba radši, když kousat nemusí. Odvolatelní nevím, každej si je odtáhne na vodítku, neviděla jsem tam nikdy, že by je stačilo jen odvolat. Ale je tam pár kavkazanů, co za buřta vymění páníčkův batůžek.
Dá se KAO naučit/vycvičit aby prostě nestartoval na každýho cizýho kdo jde kolem, když sedím na lavičce v lese?
Určitě, my s Ašokem chodíme i na zahrádky na pivo, a vydží klidně sedět nebo ležet i když kolem něj pochodují lidi ..dokud se do něj nikdo nesere, je v pohodě. Dokonce můžou lidi i přisednout, aniž by mu to vadilo..
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2014 08:35 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
Neumi
jojo, Lištičky mám načtený, právě mi přijde super jak se psy pracujou už od malýho štěnda. Myslíš, že štěně od nich by byl dobrej krok? Nechci jen nějakýho 100kg exteriéráka, prostě potřebuju hlídače, ale ovladatelnýho (edit: v rámci plemene hehe). A tam se mi líbí, že už od štěnda se dá chodit na jejich akce, případně individuální lekce. Že prostě na to co "vyprodukujou" následně nehoděj bobek.
Jinak určitě je to kus od kusu včetně té ovladatelnosti, se kterou ale taky nesmíš počítat, to rovnou sejmou je dost pravděpodobné (a klidně i bez řevu, záleží na situaci
Máme to tu dost bláznivý, tahaj se sem bezďáci, postsověti a fetky co pálej kabely na měď, jeden se bezpečně necejtí vůbec. Dva menší psi dobrý, ale i tak se najdou psychouši co do nich začnou kopat a ony se pak bohužel stáhnou.
Strašně důležité je s nimi pracovat od mimina, jak se v nich začne probouzet jejich osobnost, tak ovlivnitelnost jde dolů.
Super, to jsem si tak říkala že asi bude, dík moc
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2014 08:39
- Nahlásit
Neumivlk
Dík moc oběma zatím, jsem moc ráda, že se někdo ozval a rovnou jste mě neposlaly/i do háje s tím, že si mám pořídit čivavu, hehe.
Fakt si vážím a vstřebávám každej postřeh, informaci.
Teď jdem ven sežrat všechny cizáky (psy i lidi). Trochu nadsázka, my jen blafem.
Pište sím cokoliv vás napadne, že je důležité, já si to vše několikrát čtu a vstřebávám.
|
jfi
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2014 09:02 - Změnil/a: jfi
- Nahlásit
Měla jsem kavkazačku, měla jsem hodně kavkazích známých, chodila jsem k výbornému cvičiteli. Jeho názor: Obrany nacvičovat pouze a jenom když máš 100% poslušnost. Můj názor: U KAO dosáhnout 100% poslušnost je na 99,9 % nemožné. Moje poměrně dobře socializovaná KAO zájemcům o pohlazení nabízela i pac, ale v okamžiku, kdy třeba procházející opilec byl vyhodnocen jako útočník, tak jednala instinktivně, rázně a ve zlomku vteřiny - navolno a bez koše nešlo riskovat. Écht kavkazan když se rozhodne opravdu zakročit, tak je to pouze a jenom jeho job, nic jiného nevidí neslyší, ani páník by se mu do toho neměl plést. Na cvičáku třeba odvolat půjde, páč není blbej a ví že to není zas áž tak doopravdy...
Jedna hezká historka z baschkir.unas.cz - kopíruju:
"V neděli jsme byli na cvičáku, a jeden kámoš, co tam chodí cvičit své belgické ovčáky, se obětoval, navlíkl se do figurantského oblečku a že nás vystraší s Mášou v lese za cvičákem, abych měla představu, jak je na tom Máša s obrannou reakcí. No, tak nás šel strašit, a jak Máša vystartovala, tak mi málem zuby vybila. Mám bouli zezdola na bradě. Pak jsme to zkusili ještě jednou, a jak zabrala, tak mi vodítkem spálila předloktí na dvou místech, protože jsem to vodítko měla navolno, ale protože je dlouhé, měla jsem ho nějak blbě omotané. To ale toho kluka neviděla, nevěděla, že je to kámoš, páč měl na sobě ten oblek a přes hlavu deku a šel proti větru, tak ho ani podle čuchu nepoznala.
No a v úterý jsme byli znovu, a on už nedal deku na hlavu, Máša dobře věděla, že je to ten kamarád co ji šimral na bříšku když byla malá holka a má ho pořád ráda, tak se na něho tak ukřivděně dívala, co kolem ní šaškuje. Jak ji plácal kůží (takovou na kousání) po hlavě, aby ji naštval, tak ona kdyby mohla, tak si poklepe packou na čelo.... noooo.... jenže nepoklepala, ale jak tak tam kolem ní poskakoval, tak se k němu otočila zády a začala v naprostém klidu bobkovat.... to bylo haló, celý cvičák se řehtal, že na něho Mašík sere...."
Ještě kopíruju jednu historku z Lajdnu:
"...Pak se u brány farmy objevil jakýsi cizí muž, zřejmě zabloudil - to už se nikdy nedovím. Drak na něj vrčel už u plotu, Nasťa poblafávala a muž něco volal. A tak jsem šla k bráně, abych zjistila o co jde. Nedošla jsem, Dráček si mého umyslu všiml a s rozběhem mě srazil zpět. Pak už u brány zuřil a muž vzal křičení a odešel. Ano, udělala jsem blbost - tam za bránou bylo nebezpečí a já mu šla vstříc! Takto kavkazani uvažují."
Můžeš juknout na http://lajdn.unas.cz/ , tam je poměrně dost článků o povaze KAO.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2014 11:53 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
jfi
Dík moc za postřehy.
Tak jak to píšeš je to co jsem si tak nějak myslela... Takže to dilema cvičit nebo ne, ve mně zůstává. Vím o jejich přirozeném obranářství, jen se tak trochu děsím, že cvičením se to dá spíš podělat, než zovladatelnit. Což zas na Lištičkách tvrdí pravý opak no.
Jenže co funguje naučený na cvičáku (i třeba odvolatelnost v případě obrany pána před agresorem), nemusí zdaleka fungovat v reálu. Tak nějak si myslím, že tihle psi prostě poznají, že cvičák je jen hra a ve skutečné situaci, kdy by podle nich hrozilo nebezpečí by odvolatelní nebyli.
Jojo, mám toho hodně na přemýšlení.
Chtěla bych aby se s ním dalo chodit běžně mezi psy, nemyslím aby byl s každým kámoš, to vůbec, aby to byl prostě tak trochu ignorant, pokud by se do něj někdo vyloženě nesral. A malý štěkavý potvory, kterých je všude hafo aby vůbec nebral na vědomí (tak jsem to měla zatím u všech svých psů, když je napadl velkej pes, šli do toho, když malej, tak znechuceně odešli).
Třeba na tý Lištičce píšou, že jsou prostě KAO kousací a nekousací. Nevím, zda je to vrozená věc, jen bych hrozně nerada docílila toho, že ho výcvikem vlastně naučím kousat a odvolatelnej nebude tak jako tak. To je moje hlavní dilema, zda cvičit obranu nebo ne.
Ještě dodám, že na cvičáku jsem nikdy nebyla, vždy jsem svoje psy zvládala více či méně sama, průser nikdy žádný neudělal (vrchol byla slepice bez hlavy, jinak nic). Jo, konflikty byly, ale to zná každej pejskař, jak se to rozštěká, nerváci už se viděj sežraný. Vlastně jsem byla vždy fanda do nepracovních plemen a psů co se taky umějí rozhodnou sami, prostě NO nebo rotvíka či dobrmana by mi nevnutil nikdo. Možná proto, že bych neuměla být neustálým zadavačem povelů, možná spíš proto, že mě slepá poslušnost tak trochu znechucuje, možná ale spíš proto, že když pes co je trochu "jinej" "poslechne" je to pro mě super pocit, že mě prostě bere jako parťáka.
Je to pro mě zatím otázka snad až daleké budoucnosti, dokud mám dvě feny, dalšího psa nechci, ale kdyby se nedej bože jedný něco stalo, nechtěla bych aby byla druhá sama.
Divňáků kolem je čím dál víc, feťáci, bezdomovci a tak, těch mých psů se bojí jen tak 50% lidí a to většinou hysterický ženský, ne ti podezřelí živlové.
Ještě mě hodně zaujal Kraševec, je to menší a asi lépe ovladatelné, ale to jedině dovoz a cenu ani netuším (i když to nehraje moc roli, když jde o psího kámoše).
Edit: dík moc za odkaz, je to moc zajímavé čtení
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2014 12:00
- Nahlásit
A tenhle článek http://lajdn.unas.cz/vychova/povaha_kavkazaka.htm je naprosto skvělej. Myslím, že dobře popsáno.
Ale červík mi v hlavě vrtá, chjojo.
|
jfi
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2014 13:21 - Změnil/a: jfi
- Nahlásit
Ano, riziko že cvičením obran se dá podělat, hlavně když je cvičitel typu svazarmovského a přistupuje ke KAO jako k ovčounům apod. Holt když je potřeba, KAO zakročí i bez výcviku a zpravidla neodvolatelně. Ty hrátky typu uvázání ke kolíku a testování povahy - no, myslím si o tom svoje Náš cvičitel i u obran (i když já je radši nedělala, a ani by mě na ně nevzal když jsem neměla poslušnost 100%) vždy zdůrazňoval, že toto cvičení je ne proto aby se pes učil útočit, ale právě skrzevá to aby se posilovalo odvolání, dominance pána, muset poslechnout pána i když je pes už těsně před zákusem, tak ňák.
Ovšem poslušnost na cvičáku doporučuju, i proto že se tam kao sejde s jinými psy - při venčení v terénu takové příležitosti nejsou páč ostatní majitelé vidíc medvěda prchají :/ A také mě netěšilo být zadavačem povelů, nicméně bylo potřeba, a čék se sám k důslednosti vždycky nedonutí... Aspoň se mi při výcviku podařilo zmenšit rizikovou vzdálenost - nejdříve mi čuba ohluchla na povely pokaždé když byl nepřítel na dohled, pak mohl být 10 metrů a udržela jsem ji povelem u nohy, pak jsme to snížili na 2 - 3 metry...
Hodně kavkazáků chodí mezi jiné psy, z malých uřvaných mají prču, s velkými psy opačného pohlaví nemají problém, problém bývá kavkazák a velký pes, kavkazačka a velká fena. Hlavně když na KAO "udělají ramena".
Dobře vychovaný KAO zpravidla bezdůvodně rvačky nevyvolává (třeba tady mám tlupu z "našeho" výběhu: http://ajrin.unas.cz/kamosi/kamosi2009c.html ), ale jakmile se na něho rovnocenný protivník podívá pohledem "hele, tady budu šéfovat já", tak pak je to hustý...
K Lištičkám se nevyjadřuju - odešli z klubu ruských a asijských ovčáckých psů a vydávají si své vlastní "rodokmeny", takže nejsou pod ČMKU ani FCI.
|
jfi
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2014 13:26 - Změnil/a: jfi
- Nahlásit
Ještě - jestli chceš povahově odlehčeného kavkazáka, můžeš taky jít do moskevského strážního psa. Ty vyšlechtili z kavkazáků a bernardýnů, právě aby nebyli tak nekompromisní. Upozornění: MSP jsou pod ČMKU-FCI i pod UCI...
Edit: proč zmiňuju ty rodokmeny - jsem přesvědčena, že chov pod ČMKU-FCI je serióznější, tyto kluby mají pevně daná pravidla že nesmí být blízká příbuzenská plemenitba, zpravidla kontrolují DKK, neuchovní jedince s vážnějšími vadami... Což ostatní tvrdí taky, leč myslím že u ČMKU je tohle kontrolovatelnější, psy s PP ČMKU čék může vidět na x mezinárodních a národních a klubových výstavách a porovnávat...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2014 19:05
- Nahlásit
jfi
poslušnost na cvičáku doporučuju, i proto že se tam kao sejde s jinými psy - při venčení v terénu takové příležitosti nejsou páč ostatní majitelé vidíc medvěda prchají
Mám hodně přátel, co své psy rádi "vypůjčí" na seznámení s medvídkem, nebojím se, že by nebyl socializovaný, spíš mi jde o to, držet psa u sebe, moje momentální fenky když zaměří podezřeláka, moc se snaží ho udržet co nejdál ode mne, takže nejlépe mi z toho vychází se otočit a jít opačným směrem, to zabere jistě, ale už se to zlepšuje, dají se zklidnit a nechat mne kolem "objektu" projít aniž by štěkaly jak šílený.
Mimochodem, když KAO přirozeně brání, stačí mu když uspěje na zahnání vetřelce blafáním, nebo prostě rovnou kouše? Nebo kus od kusu? Asi jsem se někde na něco takového už ptala, nemám v tom jasno.
Takže Lištičku nedoporučuješ jsem pochopila. Je nějaká CHS kterou bys s čistým svědomím doporučila? Nechci psa z nějaké velkovýrobny a pokud možno co nejzdravějšího a také od někud, kde štěňata a rodiče rozhodně nežijí v kotcích.
Ještě jednou dík.
MSP se mi moc nelíbí, vím, pes se nemá vybírat podle vzhledu, ale zase si nepořídím něco co mi nelahodí oku, prostě chci vlkošeda. Proto také mě napadl ten Kraševec, o něco míň moloss, je sice o dost menší, no stále nevím, času snad dost, ale až nastane ona nešťastná událost, ráda bych měla jasno, co si pořídím.
|
jfi
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2014 21:31 - Změnil/a: jfi
- Nahlásit
No, myslím že vetřelce zahání hlavně preventivně, svým vzhledem. Jinak oni se nějakým štěkáním moc nezdržujou, nejvejš kratičké zaryčení a jde se na věc...
Kritéria mám stejná, ale chov teď už moc vášnivě nesleduju, tak snad jen takhle: kdybych měla větší prostory a neměla už šedesátku na krku... líbili se mi Baschkir Pastorales, Cor Ad Flamma, Něžný obr, Badoza (a chovatelky jsou fajn ženský).
Až budeš vybírat - bohužel i mezi kavkazí chovatele už pronikly manýry módních plemen, točí se v tom peníze, pomlouvají konkurenci... Asi bych doporučila zajít na klubovou výstavu a sledovat cvrkot. Nebo se poradit s výše uvedenými. Odkazy na weby našich dvou klubů jsou na Lajdnu.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 13 Říj 2014 07:27
- Nahlásit
Ty hrátky typu uvázání ke kolíku a testování povahy - no, myslím si o tom svoje Náš cvičitel i u obran (i když já je radši nedělala, a ani by mě na ně nevzal když jsem neměla poslušnost 100%) vždy zdůrazňoval, že toto cvičení je ne proto aby se pes učil útočit, ale právě skrzevá to aby se posilovalo odvolání, dominance pána, muset poslechnout pána i když je pes už těsně před zákusem, tak ňák.
Test povahy u kolíku je velmi vypovídající test a má smysl - ale je to test! Ne nácvik obran.
Obecně má figurant pravdu, nácvik obran velmi zvyšuje ovladatelnost psa i při vypjaté situaci, ale právě u pastevců s tím nelze počítat - mají v popisu práce (pokud usoudí, že je nutno jít do útoku) na psovoda dvakrát ohled nebrat.
ssshhhhh
i s kavkazákem, pokud najdeš znalého figuranta (a tohle bych viděla jako veeelký problém), se obrany dají cvičit, ale ne s každým, a to zjistíš, až toho svého budeš mít...
|
jfi
Člen |
# Zasláno: 13 Říj 2014 09:12
- Nahlásit
Kdysi byly v klubech vééélikánské váchně skrzevá kolíky, funkcionáři si na tom snad stavěli kariéry nebo masírovali ega, komentovala jsem to na http://lajdn.unas.cz/vychova/povaha050208JFI.htm . S ostatním s Tebou souhlasím. Chodila s námi kavkazačka, která měla skvělou poslušnost i mimo cvičák, a dělala i obrany. Ale to je běh na velmi dlouhou trať...
Vzpomínám si na pěknou perličku ze cvičáku: Měli jsme psy chvíli na volno, pak přivolávali. Moje čuba se chtěla seznámit s paničkou druhé KAO, tak se na mě vyprdla a šla si sednout před ni. No a její čuba, vidíc že tam už má "obsazeno", se rozhlédla - obsazeno už bylo všude - tak si přišla sednout přede mě
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 13 Říj 2014 09:29
- Nahlásit
Neumipokud najdeš znalého figuranta (a tohle bych viděla jako veeelký problém), se obrany dají cvičit, ale ne s každým, a to zjistíš, až toho svého budeš mít...
Každý pes bude jiná osobnost, jasan. Člověk má představy, plány a pak to je úplně jinak, s tím se počítá.
Když to tak pročítám, napadá mě, že asi nejzásadnější a nejdůležitější bude to zdraví. Ráda bych psa přírodního, nepřešlechtěného, který zvládne zďobnout celý kuře nebo vepřový žebra za syrova a nikde se mu nic nešprajcne ve střevech.
Když mluvím s různými pejskaři a řeknu jak krmím, klepají si na čelo, že jejich pes by se buď pokadil, poblil nebo rovnou umřel.
Nechci přecitlivělýho psa co nebude moc normálně žrát, psa se zdravými klouby a srstí. Psa co neváží přes 100kg a také psa co se ještě geneticky neodnaučil hlídat.
Věřím, že nabídnout mu můžu maximum. Jistě ne široké pláně plné ovcí a naprostou svobodu jako v zemi původu, ale něco takového v menším a takovém českém podání.
Takže ač potřebuju hlídače, moje potřeba je také denně se jít se psem projít do lesa. Jak je na tom KAO s loveckými pudy? Nebo je to opět individuální?
Co se těch obran týče, úplně bych to asi vypustit nechtěla, nechci ho nechat růst jak dříví v lese, ale výběr cvičáku a všeho kolem bude asi zásadní. Aby to pak nebylo lépe necvičit než cvičit blbě. To bych si pak raději vystačila jen s běžnou výchovou a vytvářením si vztahu, což se mi vždy u všech psů sakra vyplatilo. Jak jsem psala už výše, cvičák není moje oblíbené místo a drilovnání psa je mi proti srsti, proto také nechci NO apod.
Jsem vyrovanej člověk, který na psa nepřenáší žádné své nervozity, moje labilní čuba mě naučila se vždy ovládat a vysílat pozitivní a klidnou energii, výchovy obřího psa se nebojím, jen bych něco nerada podělala přílišnou snahou nebo v mém případě více pravděpodobnou přílišnou laxností.
Ještě jednou dík všem za postřehy a názory, moc si toho vážím.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 13 Říj 2014 10:39
- Nahlásit
Kdysi byly v klubech vééélikánské váchně skrzevá kolíky, funkcionáři si na tom snad stavěli kariéry nebo masírovali ega, komentovala jsem to na http://lajdn.unas.cz/vychova/povaha050208JFI.htm
Já to myslela za prvé obecně pro různá plemena (respektive pracovní) a za druhé tím testem u kolíku patrně myslíme každá něco lehce odlišného - kdysi jsme to měli u hovíků a tenhle test (bez majitele, bez povelů) ukázal psa "v jeho plné nahotě", nácvik nenácvik.....
také psa co se ještě geneticky neodnaučil hlídat
tohle by mě zajímalo, jestli jsme jako lidi už zvládli degenerovat i tisícileté přírodniny - pastevce a jestli fakt jsou nějací vyloženě nehlídací
Jak je na tom KAO s loveckými pudy? Nebo je to opět individuální?
tohle bude indivindi, ale zas třeba na seveřany by mít neměli
|