| Autor |
Zpráva |
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 13:36
- Nahlásit
Zdravím,
vybírám si štěňátko a narazila jsem na to, že matka štěňat má jako stupeň DLK napsáno grand II. Nikdy jsem se s ničím podobným nesetkala. Znamená to, že je to dysplazie 2. stupně?
Díky za odpověď
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 14:24
- Nahlásit
A nebyl to "grad II"? Jako stupeň?
Každopádně to není standardní označení. Zeptala bych se chovatele, co tím chtěl říct.
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 14:30
- Nahlásit
no právě, že to byl "grand". koukala jsem na to jak z jara.
Když já před chovatelem nechci být za idiota ale raději se zeptat, než být do smrti hloupý
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 14:36
- Nahlásit
ChristineMaria
Řekla bych, že v tomhle případě by byl za idiota spíš chovatel
Jinak mezinárodní stupnice DKK a jejich přepočet najdeš třeba tady
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 14:52
- Nahlásit
aňoňouma
Díky moc.
znám ještě to německé označení (tedy prý původně německé), ale tohle jsem prostě nikde nenašla
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:00 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
ChristineMaria
Jo pardon, teď koukám, že nejde o DKK, ale DLK. V tom případě mi k tomu "grand II" Gůgl cosi našel, takže to nebude až takový nesmysl, jak jsem si původně myslela
Obecně: nebrala bych štěně po matce, která nemá lokty absolutně OK. Na rozdíl od DKK, se kterou se dá zpravidla vcelku slušně žít, pokud to nejsou zrovna škaredé čtyřky, je DLK jakéhokoliv stupně průser.
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:06
- Nahlásit
aňoňouma
díkes
Obecně: nebrala bych štěně po matce, která nemá lokty absolutně OK. Na rozdíl od mírnější DKK, se kterou se dá zpravidla vcelku slušně žít, je DLK jakéhokoliv stupně průser.
ale jeden člověk mi tvrdil, že DKK je horší než DLK; že u DLK dvojková nevadí...tak nevím...jsem trochu zmatená...jako začátečník v kynologii nejsem, ale třicet let to taky nedělám...a každý má na tu dysplázku jinej názor
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:08 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit
ChristineMaria
Tipuju, že je to blbě opsaný slovo a má to být klasifikace OFA, teda grade = stupeň http://www.offa.org/ed_grades.html
každopádně to není klasifikace česká a potažmo teda FCI, která má vlastní povinný formulář s klasifikací 0-3, tudíž bych se asi jako první zajímala proč má posouzenou dysplazku jinde.
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:11
- Nahlásit
Maya
tudíž bych se asi jako první zajímala proč má posouzenou displazku jinde.
děkuju - to je chytrá poznámka
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:12
- Nahlásit
ChristineMaria
u DLK je blbý to, že obvykle při ní dřív nebo později dojde k odlomení korunního výběžku v lokti a ten se musí pak operativně odstranit, je to tím, že na předních nohách pes nese větší zátěž (hrudík, hlava), takže lokty víc trpí než kyčle, u kyčlí lehčí nasvalený pes ani žádné problémy mít nemusí díky svalům, u loktů to nefunguje, takže pes má problémy skoro vždycky, navíc 2 už je dost, protože u loktů, na rozdíl od kyčlí, je nejhorší 3, 2 loktů rovná se v podstatě 3 u kyčlí, prostě druhý nejhorší stupeń
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:13
- Nahlásit
ChristineMaria
Je to přesně naopak: DLK je horší než DKK. Dvojky kyčle na pohled zpravidla ani nepoznáš a pes může prožít naprosto plnohodnotný život, aniž by jedinkrát zakulhal, kdežto dvojky lokty jsou pro psa vždycky bolestivé a omezující. Navíc loket nese cca 2/3 váhy psa.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:16
- Nahlásit
aňoňouma
přesně tak, holt na zadku jsou ty velký prdelní svaly, který vadný kloub udrží pohromadě, na lokti žádný takový svaly nejsou, jak je vidět pouhým okem, že jo
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:17
- Nahlásit
Maya
děkuju mockrát
musím si to pořádně nechat projít hlavou - nechci,abych měla chromého pejska, který by se třeba nedožil ani moc vysokého věku a musel by být kvůli bolestem uspán
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:23
- Nahlásit
ChristineMaria
tak kvůli DLK by uspaný nebyl, protože na rozdíl od DKK ta se řešit dá, jen operace by tě stála balík
jinak pokud to jde, tak se koukni na výsledky sourozenců rodičů vybraného štěněte a předchozích potomků těchto rodičů, pokud tu budou 0, tak už by se nad tím dalo zamyslet
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:28
- Nahlásit
Maya
výsledky sourozenců rodičů vybraného štěněte a předchozích potomků těchto rodičů
v českém chovu bohužel utopie...
(jako že by za á vůbec byli zrentgenovaní a za bé že by to šlo někde dohledat)
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:32
- Nahlásit
Maya
sourozenci matky jsou 0/0, otec 0/0, tak snad by se to dalo. každopádně budu chtít vidět fenu - jsou jí čtyři roky, tak jak je na tom s loktama, jestli nekulhá
je to sázka do loterie, statistika, setkala jsem se s čistejma rodičema a štěně bum! 2/2
ale chci, aby mělo co nejlepší předpoklady být zdravé
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:32
- Nahlásit
aňoňouma
v českém chovu bohužel utopie...
(jako že by za á vůbec byli zrentgenovaní a za bé že by to šlo někde dohledat)
svatá pravda - sourozence otce jsem nenašla
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:35
- Nahlásit
ChristineMaria
sourozenci matky jsou 0/0
Všichni? Ono není až tak vzácné zveřejnit jen oficiálně vyhodnocené výsledky. A když je už při zhotovení RTG na první pohled vidět, že je to blbý, tak kdo by platil za oficiální vyhodnocení, žejo...
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:38
- Nahlásit
aňoňouma
Všichni?
všechny jsem ani nenašla - nevím, jestli vůbec rtg dělali, chtěli uchovnit nebo tak
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:39 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
ChristineMaria
všechny jsem ani nenašla
Přesně o tom mluvím...
chtěli uchovnit nebo tak
Jo, když to je tady pořád zažité, že RTG by se měl dělat jen kvůli uchovnění. Dokud nebude zrentgenovaná většina populace jako v Německu - včetně zvířat, se kterými se do chovu vůbec nepočítá, tak se se zdravím nijak zásadně nehneme z místa...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:40
- Nahlásit
aňoňouma
A tak ono vůbec celý to sledování nějakých pár nemocí je dost na nic, že? Protože to ten chov posune tak leda do někam zcela zákonitě. Stejně jako vždy, když se selektuje. Je to prostě akorát kšeft a téma k silně profesionálním diskuzím na blábolních typu cz-pes.
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:40
- Nahlásit
aňoňouma
u jednoho sourozence vím jen DKK, jinak jsem našla i DLK
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:45 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
ChristineMaria
u jednoho sourozence vím jen DKK, jinak jsem našla i DLK
Takže DLK mají všichni kromě jednoho? To je jiná, to už je docela vypovídající.
Nicméně já bych do toho asi ani tak nešla... znám pár psů s DLK a žádná sranda teda.
zbrnd
A tak ono vůbec celý to sledování nějakých pár nemocí je dost na nic, že? Protože to ten chov posune tak leda do někam zcela zákonitě. Stejně jako vždy, když se selektuje.
V tom se neshodneme, já jsem jednoznačně pro sledování a selekci. Nicméně je fakt, že to chce vědět malinko něco z genetiky. Kupříkladu to, že přenašeč recesivní choroby není něco jako přenašeč lepry, ale je to naprosto zdravej pes, který za dodržení jednoduchých pravidel (spojovat jen s geneticky čistým jedincem) dá výhradně zdravé potomky (co se týče téhle jedné choroby, aby mě zase někdo nechytal za slovo )
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:46
- Nahlásit
aňoňouma
moc děkuju za pomoc, určitě mi to pomohlo
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 15:55
- Nahlásit
aňoňouma
V tom se neshodneme, já jsem jednoznačně pro sledování a selekci
Tak buď, to vůbec nezmění nic na faktu, že pokud selektuješ na určitý znaky, vždy je pravděpodobnost, že s tím vyselektuješ i jiný znaky logicky i nežádoucí. Nebezpečí je pak v tom, že o tom nevíš i kdybys to myslela s chovem sebelíp.
Chov je prostě chov a je dobrý tak leda pro člověka, nikdy ne pro toho , kdo je chován(myšleno jakožto druh ne jakožto jedinec), ten tím vždy trpí.
Můžeš se se mnou klidně neshodovat jak chceš, tohle jsou věci, kterej si každý je schopen odvodit a doložit tím, když se podívá, co jsme z těch zvířat udělali.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 20:08
- Nahlásit
ChristineMaria
aždopádně budu chtít vidět fenu - jsou jí čtyři roky, tak jak je na tom s loktama, jestli nekulhá
jestli je po operaci, tak kulhat nebude a nic na ní nepoznáš
|
ChristineMaria
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2014 20:13
- Nahlásit
Maya
jestli je po operaci, tak kulhat nebude a nic na ní nepoznáš
to je fakt, ale ta operace není laciná, a chovatel mi nepřipadá jako někdo, kdo má množírnu; ale na případné zdravotní problémy se zeptám - snad bude férovej
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2014 20:41
- Nahlásit
ChristineMaria rozhodně bych si štěně po matce s DLK jakéhokoliv stupně mimo 0/0 nebrala, mám tohle doma a opravdu nic moc - v 11 letech je pes v dost bídném stavu a to má za sebou 3 artroskopie loktů - cena cca 45 tis. - na stáří se plně projevuje artroza, která tam od mládí byla. Co to je za plemeno?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2014 20:59
- Nahlásit
ChristineMaria
ale ta operace není laciná, a chovatel mi nepřipadá jako někdo, kdo má množírnu
moc nechápu logiku tohoto výroku. Ale souhlasím s tím, že psa s vyšším rizikem DLK bych si tedy dobrovolně nebrala, natož abych za něj někomu platila
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2014 22:21
- Nahlásit
birma
Ale souhlasím s tím, že psa s vyšším rizikem DLK bych si tedy dobrovolně nebrala, natož abych za něj někomu platila
jako je v něčem horší než pes z útulku nebo prostě pes nikým nechtěný? nebo ty nikým něchtěné psy by jsi si taky nebrala?
|