Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Kupírování
Autor Zpráva
Niko
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:30
- Nahlásit

Našla jsem tohle...jaký máte názor??????
http://irisha.wz.cz/sgr/usi.php

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:59
- Nahlásit

já osobně s kupírováním nesouhlasím, ale je fakt, že tento zákon na druhou stranu asi dělá spoustě chovatelům problémy, pokud chtějí přesně odpovídat standardu....

pigie
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:10
- Nahlásit

Ja mam na to taky nazor, ze pokial pes pracuje a pri praci ma mat kupirovane usi, aby sa mu trebars usnice nenatrhovali alebo tak, nech sa kupiruje. Inak nie. Ak je to len o vystave a standarde, tak potom nech zmenia standard. Je uplne jedno, ak je pes vystavny a nie pracovny, ci ma usi alebo nie. Mne to nebolo prijemne vidiet nasich boxerov par dni po kupirovani usi. VSETCI psi su podla mna krajsi tak ako ich priroda chcela a stvorila, nie tak, ako ich clovek upravil...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:17
- Nahlásit

Já myslím že s tím zraňováním při práci se to hoooodně přehání. Moji labradoři si ještě nikdy při práci ucho nenatrhli, a že musí do houštin a podobně. A na záněty v uších taky netrpí, a to jsou věčně ve vodě. Ovšem chápu, že se na tyto důvody odvolávají ti, kdo s kupírovaným psem makají a najednou by nikam na žádnou akci nesměl? A co s ním pak, když je zvyklý dělat a najednou má být na gauči - spíš to by bylo týrání.

pigie
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:23
- Nahlásit

Ketrin

Nemyslim, ze by niekto so psom prestal pracovat len preto, ze nemoze ist na skusky Takeho psovoda by som chcela vidiet

A neviem, obcas sa zranenie moze vyskytnut, myslim, ze lovecke plemena s tym problem nemaju... Tu skorej ide o to, ze ak psa napadne trebars vlk alebo mensich trebars potkan, tak ako prve pride o ucho alebo oko. Nam tak hafan prisiel o oko, keby mal srst na ociach, tak by sa mu to nemuselo stat. Ale bol to potkaniar - cistokrvny bastard

Ketrin
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:30
- Nahlásit

pigie
Asi nepřestanou pracovat, ale přece jen ta motivace,... už to není úplně ono.

Maya
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:38
- Nahlásit

Jenomže ten zákaz kupírování platí snad už asi 12 let, ne? Jen tam nebyl ten zákaz propagace. Takže kdo dodržuje zákony, ten by problém mít neměl a stěžovatelé jsou jaksi trochu mimo.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:43
- Nahlásit

No jo, asi se to masově obcházelo v naději, že to pořád půjde nějak vymastit a najednou spadla klec. I když já se v tom moc neorientuju, nesleduju to, mých psů se to netýká.

Maya
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:50
- Nahlásit

Mého psa se to taky netýká, ale i tak to občas sleduju. Kupírování bylo povoleno pouze ze zdravotních důvodů, takže si všichni nějaké to potvrzení sehnali.
Podle mě nebýt toho, že to všichni masově obcházeli, nemusel ten zákaz propagace dneska být a alespoň importovaní kupíráci mohli v klidu vystavovat a závodit.
Při takovém výsměchu zákonu se dalo čekat, že přitvrdí.
Teď by se místo nářků měli zaměřit na prošlechtění ucha, tak jako se to udělalo u nekupírovaných plemen.

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 15:31
- Nahlásit

no mých psů se to taky netýká....náš knír má kupírovaný jen ocásek...tenkrát se to ale ještě smělo....pejsovi je 14,5... a druzí dva psi mají uši stojaté od přírody...takže já to taky moc neřeším.....Myslím, ale že u nás kynologické kluby stejně zákon obcházejí...znám několik psů s kupírovanýma ušima, kteří mají hromadu složených zkoušek...

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 17:26
- Nahlásit

Ketrin
z pozice dobrmankáře to vidím takhle:
Jsem jedna z těch,co mají doma kupíráka,koupenýho už kupírovanýho,jen proto,že nekupírovaný v tý kvalitě projevu ten den prostě nebyl... udělala jsem chybu,ale prostě jsem jela večer kouknout na vrh po psu,co on a jeho brácha ten den makal na mistráku,kde jsem ho obdivovala,a prostě jsem si tam vybrala.Vybralo si nás tam na práci víc lidí,někdo to pak prodal,někdo si to nechal....
Zatím to jde,podle TART a ČKS pořádající organisace i rozhodčí z výkonu uznává atest na krácení uší ze zdravotních důvodů,a jde o to,jestli to uzná i veterinář u přejímky,jestliu tam nakluše nebo nenakluše orgán SVS a nestopne to.Někde to vyjde,někde ne.Ale stejně jsem zakoupila ještě jedno zvíře,pejska,už spolehlivě ušatýho,abych měla s čím dělat,když ty možnosti nebudou...
Výstavy v ČR jsou samozřejmě passé,a to i ty pod ČKS,není umožněm ani vstup do areálu,prostě krácený uši neprojdou přes bránu.Klubové akce-svody a bonitace,i klubové výstavy,jsou silně individuální záležitost,na soukromém pozemku akce jen pro zvané s atesty proběhne. Jde o přechodné období,než se přes chovatelské záležitosti přepasážují ti poslední kupíráci z dnů před novelou.Taky je možné uspořádat akci na území sousedního státu.

z praktických hledisek je lepší malé vztyčené ucho než plachta,ale který hladkosrstý lovečák má něco jiného než plachty? V práci to vadí a nevadí,když nic jinýho neznáš,ani nevíš,v čem by to vadit mohlo...vadí to sakra dost ve rvačkách,ale k těm vlastně docházet nemusí,když mají lidi rozum
Vidím jedinou výhodu-nepadá náhubek.Kiruna si sundá koš jako nic,Ferda už nikoliv.

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 17:32
- Nahlásit

ono je nutné ostře odlišit kupíraci praktickou,jako mají asiati v zemi původu,popisovanou ve článku,a kupíraci estetickou,jako knírači,dogy,dobrmani,boxeři...ta se dělá jinak,jednak ve dvou měsících věku,a druhak je to fakt plastická chirurgie s klidně i několikaměsíční péčí o stavění ucha,aby byl dosažen estetický efekt.Domnívám se,že ta péče poté vadí v práci mnohem víc než cokoli jinýho.Dvouměsíční štěně u mě začíná stopy,aporty,loví kůži a začíná vystěkávat,a ne aby po koupi 14 dní stálo jako Kiruna kvůli péči o řezný rány a dalších půl roku chodilo s vylepenýma ušima na tamponech nebo zevní kmonstrukci(což jsem tvrdě odmítla,mtakže nám uši esteticky nestojí ani omylem:biglol

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 17:35
- Nahlásit

pro zájemce o detaily-k dosažení tohoto vzhledu

je třeba takhle lepit na měsíce

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 17:39 - Změnil/a: Sali
- Nahlásit

nebo takhle na tampony

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 17:43
- Nahlásit

pak už je mi jedno,.jestli lidi krafou,že to vypadá jak vohař,že to už není dobrman....

hlavně že mě nezdržuje žádná péče o estetiku,na kterou stejně kašlu.

LUCKA
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 17:56
- Nahlásit

Jéje, věčné témě-kupírování!!! Podle méh názoru je hezčí,když je pes kupírovaný. A prý to je menší riziko různých zánětů a nemocí...Nevím, dobrmana jsem nikdy neměla, ale slyšela jsem o tom hodně věcí!! někteří chovaleté se s tím nechtějí smířit, někteří to už přešli. Každopádně znám i ty, kteří se svým psem přestali pracovat a trénovat kvůli tomu, že je kupírovaný a že s ním nemůžou nikam vyjet! I tací jsou. Podle mě ale je na 100% jasné, že pokud má pes vynikající povahu, tak bude pracovat superově i když bude kupírovaný nebo ne!!! Ale nepleťmě se mezi chovatele tohoto krásnýho plemene

pigie
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 18:02
- Nahlásit

Sali

Ty si moooooj clovek

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 18:27
- Nahlásit

LUCKA
hele,když jsme u toho,co je hezčí,tak nejhezčí v hlavě je malina typu Alké
ale u dobrmankářů jde čistě jen o zvyk podložený tradicí celé doby trvání plemene...kdyby se uši krátily spolu s ocasem ve třech dnech věku na minimum čistě z praktických důvodů a nebyla o ně třeba žádná jiná péče než tejden hojení,který by proběhl stejně u chovatele a v době tzv.krysího stadia pinzety,kdu o skoro nic nejde,nebyla bych proti.Vadí mi ta nutná péče o výsledný dojem z kupírovaného ucha.tedy přesně to,co se musí udělat,aby to zvíře bylo fakt hezčí.
Němci mají linie pinzet,kde se malé uši zvedají samy napůl i na dvě třetiny,jako u borderek...tam když uděláš časnou velmi krátkou kupíraci,nemusíš na to ani sáhnout.Tak to taky v začátcích plemene bylo...

pigie
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 18:50
- Nahlásit

Sali

Bozinku, ty to fakt vystihujes. Plne s tebou suhlasim. Keby to tak videli vsetci!!!

Preberme sa, ako horeuvedeny clanok porovnava kupiraciu u 2mesacneho stenata s kupirovanim chvosta prevadzaneho do troch dni po narodeni, je uplny nezmysel a este to dava na stranku!!!

LUCKA
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 19:35
- Nahlásit

SALI
No nejhezčí v hlavě je malina jakákoli, nemusí být ani Alké (pro mě aspoň!!)
No jasně, to věřím, že pro novýho majitele je to spousta starostí!
A co tvoji bafáci? hlavně malina mě zajímá

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 19:54
- Nahlásit

pigie
protože jsem jednak lékařka,a druhak se v dobrmanech motám už od 1990.Takže nějaký kecy o bezbolestnosti toho či onoho mi přijdou k smíchu...první dobrman byl kupírovaný po týdenním přesvědčování mé osoby,že kdo to kdy viděl ušatou pinzetu...dobře,šla jsem do toho,ale nelíbilo se mi to vůbec.Druhý po pěti letech nakonec po dalším delším překecávání dopadl stejně,že kdo to kdy viděl a že má stejně uši napůl zvedlý,takže kupírovat nebo lepit do tvaru a naříznout chrupavky,aby si to sedlo-no praˇšť jako uhoď,psal se rok 1995...tak jsem zaťala zuby,naklusala do lékárny pro Tramal a zavezla štěně k veterináři,že teda krátce zkupírovat...hojil se týden a lepil se jen symbolicky,stálo mu to samo.Ovšem jeho názor byl jiný a pár dnů mi dával jasně najevo,že to jsem přehnala...od té doby jsem se zařekla,že jako dost,a že další zvíře bude mít na hlavě cokoli,co mu naroste,že na to kašlu.Období výstavního nadšení jsem si odreagovala s prvním psem,kdy jsme vyhráli co se dalo,bohužel systémem znouzectnost,neb pes neměl povahu na práci kde jsem si přála se realisovat já...další zvířata jsou pořizovaná s ohledem na plánovaný výkon,a jediné co po nich chci,je,aby měla vzhled přípustný do chovu,abych se s nima nemusela stydět vylízt někam jinam než mezi pole...a pak je mi jedno,jak vypadají a nic v tomto směru dělat nehodlám,kdyby by se změna vzhledu měla nějak negativně promítnout na jejich práci...a to ať se na mě nikdo nezlobí,ale plastická operace tak neskutečně bohatě senzitivně inervovaného orgánu jako je ucho plus následné lepivé manipulace rozhodně překáží,vadí a zbytečně to zvíře traumatisují už v časném věku...štěně má zkoumat nové a neznámé a ne si přitom hlídat řezné rány nebo konstrukci na hlavě...

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 20:00
- Nahlásit

LUCKA
no,ve srovnání s některejma pracákama a jejich ušima by Alkáči mohli v létě trpět na přehřátí
ad uši-hele mě přijde,že rozumně opečovat kupírovaný uši se musí umět,a bez receptovýho bločku to snad ani pořádně nejde...xakru ono stačí,co se na psu musí operovat a léčit jako by-produkt života a výkonu...eště si k tomu přidávat dobrovolně...prostě tak jak se to dělalo v posledních desítkách let je to fakt zbytečnost.
Maligna prosperuje,už je zase zdravá a nabírá,vařím jim v rekonvalescenci děsný porce masa s přílohou a vším,co vymyslím,že by jim mohlo jít k duhu...momentálně chcípu já,ale snad příští týden zase začnem makat...od tábora jsem nedělali.

pigie
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 20:05
- Nahlásit

Hej, vo mne ako malom dietatu zanechalo stopy kupiracia ujovho boxera. Po tej ujo uz ziadneho psa kupirovat nedal (boxer, bradac), preplakala som kupiraciu (resp. skor rekonvalescenciu) spolu so psom a pritom ani nebol moj Odvtedy mam k tomu strasny odpor a keby bolo po mojom, tak mne sa lubia aj s dlhymi chvostami

Mozno niekomu sa podarilo, ze si to pes ani nevsimol, ale co mal ujo aj predchadzajucich psov, vsetci velmi plakali. Mozno len nemal stastie na veterinara, ale robit to len koli vzhladu mi pripada dost sebecke.

Ale musim uznat, ze usi stali poriadne, nie napol

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2005 20:49
- Nahlásit

pigie
já to zvíře umím ošetřit tak,že ho to nebolí vůbec nebo jen minimálně,ale fakt nechápu význam jiné kupírace než takové té skutečně praktické,jako mají asiati na práci u stáda...
Na sportovní kynologii to nemá žádný vliv.Jediný význam pro můj provoz to má ten,že když se blbostí či omylem majitele natvrdo cvaknou psi,tak si jdou po hlavách a dlouhý plachtovitý ucho to odskáče první.Což je zase ale otázka výchovy zvířete a schopnosti lidí kolem...v náplni práce rvačku s jinými predátory naši sporťáci rozhodně nemají,tak na co je na to upravovat...

Niko
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2005 06:41 - Změnil/a: Niko
- Nahlásit

No, tak já se taky přidám....Mám Německýho pinče....plemeno z kterého byl Dobrman vyšlechtěn. Dříve se kupíroval stejně jak Dobrman. Jelikož je tohle plemeno v ČR málo rozšířené a není u nás k sehnání odborná literatura - jen pár obecných informací, tak nikdo neví, jak se ouška v přirozeném stavu budou "chovat". Chovatelka mě upozorňovala, že se se stalo - opravdu jen výjmečně, ale prostě stalo, že se některým Německým pinčům stala nemoc, kterou nelze specifikovat a ani veterináři nemohli určit co to je a jak ji léčit-----na ocásku a ouškách v přirozeném stavu začala odemírat jakoby tkáň!!! Šlo to až do krve a nedalo se s tím nic dělat!!!! Jediná pomoc byla, že se pesan nechal dodatečně nakupírovat!!! Takže vlastně tím, že se dříve kupírovalo teď nevíme co můžeme očekávat od ocásků a oušek nechaných v přirozeném stavu. Ale mohly to být výjimky. Chci se zeptat mého veta co on na to a jestli s tím má nějakou zkušenost. Bohužel tohodle psa má jen pár lidí Asi se to u Dobrmanů nikdy nestalo...a nebo ano?? Jestli máte podobné informace o jiném plemeni dejte mi sem vědět. Popřípadě jak léčit. Já doufám, že můj hafík bude OK a nepostihne ho to!!!! Vlastně se ani nedá zjistit jestli to není dědičné apod., protože se to kupírovaným hafíkům asi nestalo. No, chtěla bych vědět váš názor.
Jo, a ještě můj názor ohledně kupírovaní je prostý----Kupírování je výmysl člověka. Žádný pes by se sám nenakupíroval a tak mi to příjde nesmyslné!!!!! Pesani s nenakupírovanýma ušima- Německý pinč, Dobrman apod. se mi víc líbí nechané v přirozeném stavu!!!

Sali
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2005 08:23
- Nahlásit

Niko
prosímtě ty myslíš takovou tu speciální akrální vaskulitidu,u lidí tohle není,ale u psů o tom vím,díky zřejmě autoimunnímu zánětu malých cév dojde k odúmrtí tkáně okrajových částí těla,ušní boltce,snad to může být i na prstech...
Kupírovaným se to stát může taky,vem si kolik ušního boltce se ponechává...chirurgický zákrok spočívá v odstranění celé postižené partie,to by se muselo kupírovat jak pastevci těsně u hlavy,aby se dalo říct,že není co zánětěm cév postihnout...je to ale dobrá výmluva pro "zdravotní "důvod už proběhlé kupírace,ono totiž se nedá prokázat,kolik ucha bylo původně jako postiženo a léčba postup nemoci zastaví.Nějakej histologickej preparát k nafocení nálezu najdeš na fakultě ve sbírkách vždycky,když už chceš něčím podložit lékařskou zprávu.....

Hele není to pravda o těch jen pár lidech a neznámém plemeni...klub německých pinčů tady existuje pod devadesátých let,první nadšený importér byla Jarka Dvořáková z Pyšel,měla pinčovky dřív než já si kupovala dobrmana,a rozmlouvala mi koupi pinčovky proto,že na sportovní výcvik nejsou prošlechtění,jako byli v té době prošlechtění a použitelní střední knírači,jejich drsnostrstý analog...
Musíš shánět informace cíleně,ne se spokojit s tím,co to poví chovatel...

Sali
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2005 08:29
- Nahlásit

Niko
musíš si najít na netu veterinární knihovnu,nebo rovnou ve vyhledávači zadat autoimunitní choroby,vaskulitidy,specifikovat že u psa,a dohrabeš se k údajům,neboj,jen to bude lékařská literatura....

Tím,že se dřív kupírovalo,a to od vzniku plemene,není vůbec chovem geneticky fixovaný jednotný tvar ucha a ocasu,a vyjdou ti takové,jak je přines čas a vývoj a typ těla psa...čili ocásek prasečí nad záda jak vořech a uši něco jako borderka-od plně vztyčených všechny mezifáze až po ohařoidní plachty...
čím bude ocásek výš nasazený,tím efektněji se pak svine nad záda,a čím lehčí a výš nasazené ucho bude,tím efektněji se postaví...

Niko
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2005 09:01 - Změnil/a: Niko
- Nahlásit

Sali
O paní Dvořákové z Pyšel vím. A věř, že jsem našla o NP co se dalo a nespoléhala /lám/ se jen na rady chovatelky. Že je NP málopočetné plemeno je už zřejmé z toho, že jsou v ČR chovných stanic pouze pět. Já sama jsem už koupi plánovala dlouho. Chtěla jsem psa, černého s pálením a málem jsem se ho nedočkala, protože se nikde nenarodil, až v Ostravě a to jediný z devíti. Hnědých se rodí víc, ale č. s pálením stále ubívá a ubívá.... Zajímám se o tohle plemeno a hledám co se dá. Nekončím tím, že ho jen doma mám.... Po tý nemoci jsem ještě nepátrala...jen jsme o tom debatovaly s chovatelkou. Ta mě na to jen upozornila. Ona samotná s tím nemá zkušenost. Jsem začátečník, ale tohle plemeno mě opravdu moc zajímá a tak hledám a jsem ráda, že máš takové rekace a víš, o co se jedná Prosím tě, budu se mořná ptát blbě, ale...už se malému rozlítávaj ouška a jedno víc, to se spraví, viď. A je možné, že by mu tato "rozlítanost" zůstala?? Kdy by se to mělo spravit??
Díky mooooc

Sali
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2005 09:22
- Nahlásit

Niko
netuším proč o pinče není zájem,zřejmě jen kvůli povahám,nedají se klasicky cvičit na výkon a jsou to pravý zpupný pinčovky,není to fakt klasickej společenskej pes...
Já tehdy chtěla něco většího než MK a hladkosrstý,dobrman mi připadal zbytečně velkej na péči a krmení(rozuměj po malým knírovi),ale tehdy běhali pinzety kolem dvaceti-pětadvaceti kil,tak jsem si řekla že teda jo...a šáhla jsem po německý krvi,a pinzeťák měl rovnejch pětačtyřicet kilo...ale rychle jsem si zvykla...a mám jich teď tady na posleli rovnou tři kousky

Uši se samy nespraví,je nutné je rafinovaně podlepovat do symetrického a žádaného tvaru,pokud má mít pes výstavní budoucnost.Přirozeným vývojem - růstem ucha a tvrdnutím chrupavky se do takových sedmi měsíců samostatně dotvarují do finálního vzhledu,se kterým už toho pak moc nenaděláš.Takže jim prostě musíš ten vzhled předdefinovat.
Já na to u svých zvířat kašlu,tvar ucha se na výkonu neprojevía známku na výstavě to nezmění,jen boj o tituly,a ty mě nezajímají.

Niko
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2005 09:39
- Nahlásit

Sali
Já si myslím, že to není tím, že by o NP nebyl zájem, ale tím, že většina lidí tohle plemeno moc nezná. Všude, kde řeknu, že mám Německáho pinče si myslej, že je to malý hladkosrstý pinč, kterýmu se říká taky Německý pinč - ale malý a toho znají....takže spíš tím. Mně se taky vždycky líbil dobrman, ale připadal mi příliš velký a cjtěla jsem něco menšího, ale né moc robustního. Prohrabávala jsem plemena a hledala vhodné plemeno. NP splňuje moje požadavky fakt na stopro. Teď je mu 14 týdnů a musím říct, že je strašně učenlivej Problém mám akorát s tím, že ho chytne rapl a kouše, ale to vzhledem k tomu, že je štěndo musím akceptovat a "dovychovat". na výstavy bych s ním chtěla a tak teda s těma ušima nevím...Mám dojít k vetovi a poradit se??? Kdybych věděla, jak sami vyrostou . Co bys mi radila??

Denisa
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2005 12:49
- Nahlásit

Já jsem si kdysi myslela, jak se tím že se pes nebude už kupírovat, vyhnu nějakýmu lepení a péči o uši. Ale s mým nyní prvním psem jsem zjistila, že ušiska se stejně většinou musí různě lepit do požadovanýho tvaru a to dost dlouhou dobu anebo lidi nechávají ty uši nařezávat dokonce, takže pokud se tím tedy chtělo zabránit týrání, tak stejně... Chvíli jsem lepila, ale moc dlouho jsem to nevydržela, takže jedno ucho má super a druhý jak kdy, no spíš blbě teda, ale nejlepší je když si za běhu udělá - říkáme tomu letecká úprava - z uší kornouty stočené dozadu. To je pak výstavní kousek! Jinak tedy mě plachťáky štvou z důvodu toho, že se jí někdy "rozbíjí" o koš a kožený jsem zatím nesehnala, už drátěnej má dělanej na zakázku, je to totiž boxerka - placatá huba. Pak už je měla několikrát ťaflý od psa, stačí když ten pes se ožene zubama, nemusí se poprat ani a je to, no a jinak se mi naopak plachťáky i líbí - u boxera tedy a u rotvíka např., ne u dobrmana a kníra třeba... Ovšem až přijde i na ocasy... No taky si budu muset zvyknout, estetika mi vadí asi tak nejmíň. A nechápu lidi co mají "svý plemeno" léta, ale teď jdou od něho jen kvůli zákazu kupírování.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání