Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / jak na to-rady
Autor Zpráva
Pupy
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2005 17:13
- Nahlásit

Chtěla bych v životě chovat psy. nemohla sem nic nejít kde by bylo napsaný např: kolik potřebuji kotcu,psu a fen, jak velký by měl být pozemek na chov psu...kolik to asi stojí: zařízení...jestli se na tom dá něco vidělat...ne že by mi šlo o peníze to ne. ale chtěla bych chovat psy a abych z toho i něco měla. Sice vím že je to radost a taky v téhle době není nic zadarmo(očkování,kvalitní granule...). tak aby z toho něco bylo. Jinak budu ještě dělat keramiku tak si budu přividělávat i na ní.
jestli byste mi někdo neporadil nějaké odkazi a intrnetové stránky kde o něčem píšou. Děkuji moc a pac pejskum, fenečkám a štěňátkumj

Evik
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2005 17:25
- Nahlásit

jestli chceš chovat psy kvalitně, s láskou, veškerou péčí a krmit je kvalitní potravou, musíš se smířit s tím, že na tom nikdy neviděláš víc než to,abys pokryla náklady vynaložené na odchov štěňat....(pokud bys tedy nechtěla štěňata předražovat, což si nemyslím).
Jinak spousta chovatelů má třeba jen jednu či dvě chovné feny a zvládají všechno krásně sami, a pak jim stačí jeden či dva hodně prostorné kotce s boudou uvnitř. Taky si musíš jako budoucí chovatel uvědomit, že je kolem vyřízení ch.stanice a PP pro budoucí štěňata spoustu lítání po "úřadech".....Nejlepší by bylo, kdyby ses poradila přímo s nějakým zkušeným chovatelem. Myslím, že o tom by ti hodně mohla napsat třeba Evička (snad sem zabrousí)

Pupy
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2005 17:51
- Nahlásit

děkuji. jednu chovatelku znám, mám na ni spojení tak se s ní poradim děkuji za radu.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2005 07:09
- Nahlásit

Já si myslím že chov psů by měl být hobby. Kdo se tím živí, musí nutně dělat různé kompromisy a ústupky - tím myslím od kvality směrem ke kvantitě. Byla jsem se párkrát podívat na krycí psy ve velkých chov.st. a i když vždycky měli chovatelé všecko v pořádku, psy v čistotě, atd. tak ty řady a řady kotců, mně se to prostě nelíbí, o individuální péči a vztahu tam nemůže být řeč.

Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2005 08:31
- Nahlásit

Takže PUPPY, moc se mi tvůj úvodní příspěvek nezamlouvá. Pokud se chceš chovem psů živit a k tomu si jen přivydělávat, tak to se holt budeš muset vrhnout na právě modní plemena, budeš je muset množit nejlépe bez PP, ty jdou z nepochopitelných pro mě důvodů daleko lépe na odbyt, odpadá tam spousta nutných podmínek a výdajů pro chov s PP. Budeš muset sledovat modní trendy a okamžitě měnit chovnou skladbu podle toho, co žádá trh. Teď jsou to např. russel teriéři. A pokud to náhodou něčím šmrncneš, tak to , obzláště u tohodle plemene nikdo nepozná. Taky jorkové frčí, potom to budou nějaké ty velké potvůrky, jako argentinská doga, tosa inu, atd, tj. plemena, která si žádají snobáci a bohatí podnikatelé, kteří už neví, co si za prachy koupit. Pokud tedy budeš chovat , lépe řečeno množit, tímto způsobem, jsi schopná slušně vydělat.

Pokud ovšem budeš chtít skutečně chovat kvalitní a prověřené jedince s PP, tak to bude naprosto o jiném přístupu. V první řadě si musíš vybrat plemeno, které je tvému srdci nejbližší. Z vlastní zkušenosti (od kamarádů) vím, že je lepší se soustředit pouze na jedno plemeno, event. různé rázy jednoho plemene, než chovat několik různorodých pelemen. Důvod je prostý. Pokud chováš několik odlišných plemen najednou, tak nikdy nemůžeš dosáhnout absolutní znalosti daného plemene, různých chovných jedinců, nemůžeš se přesně orientovat v celkové situaci a chovu, nemůžeš kvalitně provádět selekci, vybírat jedince, prostě proto, že tvé znalosti jsou jen kusé, roztříštěné. U jednoho plemene se můžeš zaměřit na vše výše popsané a může obsáhnout daleko více informací. Na počtu chovných jedinců nezáleží, ovšem je nutné je velmi pečlivě vybírat, a to především chovné feny, které jsou nositelkami nejen části genetické výbavy, ale jsou základem zdravého a kvalitního chovu, péče o štěňata, jejich kondici, atd. Musíš mít samozřejmě potřebné technické zázemí, tj. kotce, nějakou porodnici či místo, kam ustájíš fenu seˇštěňaty např. v zimě.
Bohužel, pokud chováš s PP, tak se nutně nevyhneš výdajům typu výstavní poplatky, popl. za zkoušky, jízdné, granule, doplňky stravy( ono totiž nemůžeš vždycky všechny jedince krmit stejným typem potravy) Já někdy jdu se třemi, čtyřmi rozdílnými krmivy a musím je přizpůsobovat aktuální formě, kondici a svým nárokům. Tj. někteří dostávají vařené, někteří zátěžovky, jiní uase třeba dietu, kojící feny a štěňata mají něco jiného. Pečlivě tedy musím zvažovat, čím je krmit, aby jejich kondice a zdravotní stav byl co nejlepší. Dále je zde problém psů, kterým skončila chovnost, tj. u fen našeho plemene v 8 letech. Pes je chovný dokud je schopen krýt. Pak se důchodci doma hromadí a budou žít ještě hodně dlouho. Seriozní stanice mají doma vždycky i důchodce, nikdy se jich nezbavují různým způsobem. Výdaje na veterinu v případě úrazů či nemoci jsou taky nemalé. Zhruba je to asi tak, že náklady na štěňata pokryjí náklady na provoz stanice a někdy ani to ne, obzláště jezdíli se v daném roce hodně do zahraničí. Bohužel zde se musí počítat s tím, že obzvláště v některých zemích posuzují na výstavách rozhodčí např. 2 různých plemen, nemají absolutně znalost, jak má dokonalý jedinec vypadat, takže si se suprovým šampionem odnesete třeba známku výborný a to je vše. Potom je např 4oEur+ cesta tam a zpět+ jídlo+dálníční poplatek, atd, jako by jste peníze vyhodili z okna. Chovat se dá na jedné, dvou fenách. Ovšem v tomto případě málokdy leze dosáhnout vzestupné úrovně chovu a zkvalitnění námi produkovaných jedinců. Chov psů s PP je o znalostech, informacích, kvalitním genetickém základu, kvalitě péče, atd. Je to časově velmi náročný koníček, který se na patřičné úrovni rozhodně nedá dělat pro peníze. Takže asi tak k tématu - něco málo.

sara03
# Zasláno: 6 Zář 2005 08:55
- Nahlásit

Ahojky.
Jen mohu potvrdit co napsala Evička.V penězích je to prodělečné,ale co se týče krásného a hřejivého pocitu,když se naroděj krásná a zdravá štěndata,tak je to k nezaplacení.To je ten pravý důvod,proč by se tím chovatelé měli zabývat.

Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2005 10:32
- Nahlásit

Puppy, ještě mi napiš, kolik je ti let? Pokud jsi holka základní školou povinná, tak jednoduchost tvého pohledu na věc chápu.

Evik
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2005 13:11
- Nahlásit

Evička

Anonymní
# Zasláno: 6 Zář 2005 19:42
- Nahlásit

Samozdřějmě bych to nedělala kvulipenězum. Už letos měla mít moje fenka štěnátka ale nepovedlo se samozdřejmě že by ti psy nebyli zavření v kotcích. Jen kdybych byla pryč. tak aby se jim něco nestalo.
Ale zatim děkuji.

Anonymní
# Zasláno: 8 Zář 2005 09:37
- Nahlásit

Evička[b][/b]

Smekám! Stránky navštěvuji krátce, nevím kdo je Evička, ale má znalosti a přehled, díky za Vás!

Martina
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 09:54
- Nahlásit

Anonymní
Evička je prima. Mě se nejvíc líbí, že poradí i začátečníkům (jako jsem třeba já, mám prvního pejska) i když je zkušená chovatelka a nad otázkami, které ji připadají samozřejmostí by se vůbec nemusela pozastavovat. Neohrnuje nos nad začátečníky. Mě už mockrát poradila.

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 10:12
- Nahlásit

Díky za pochvalu, už se červenám.

A pro anonyma. Jsem milovník psů už od narození, jsou to moji společníci a nejlepší přátele v životě a pokud chceš vědět víc , tak www.pospichal.wz.cz.Tak nás navštěvuj častěji.Myslím tyhle strányk CZ psa.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání