Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Má město povinnost postarat se o opuštěná zvířata?Prosím o radu.
Autor Zpráva
jitka HS
Člen
# Zasláno: 12 Srp 2009 16:06
- Nahlásit

Ahojky,mám k vám prosbu.Naše město se bohužel chová dle mého názoru macešsky k opuštěným zvířatům.Má smlouvu s nedalekým útulkem,který je často plný a tudíž nebere.Potom mi pracovník živ.prostředí řekne,když běhá po městě pes,který by potřeboval pomoct ať ho nevodíme,že ho nemá kam dát.Máme na technice kotec,od kterého tento pracovník nemá klíč a tak se tam ve večerních hodinách nedá pejsa dát.Loni otevřel nový útulek,který má větší kapacitu ale poplatky jsou větší.Šla jsem orodovat za zvířata na ZM,ale nepochodila jsem.Bylo mi řečeno,že město nemá povinnost se o psi kteří měli nějakého majitele postatat.Že za to ,že jsou lidé nezodpovědní nemůže.Takto se musíme já a pár dalších nadšenců,milovníků zvířat o tyto potřebné postarat.Nyní se staráme o kočku s koťaty.Nezdá se mi to správné.Nemělo by to dělat město?Jak to funguje u Vás?Pokud někdo budete ochotný mi poradit na základě jakého zákona,nebo vyhlášky má město povinnost zvířatům pomoct budu ráda.Moje adresa jeodlesem54@seznam.cz

jitka HS
Člen
# Zasláno: 12 Srp 2009 16:08
- Nahlásit

Nějak mi tam skočil smajlík.Adresa jeodlesem54@seznam.cz

jitka HS
Člen
# Zasláno: 12 Srp 2009 16:09
- Nahlásit

podlesem54@seznam.cz

dejavu
Člen
# Zasláno: 12 Srp 2009 19:41
- Nahlásit

JJ, poradim, hned to sesmolim, vydrz

dejavu
Člen
# Zasláno: 12 Srp 2009 20:07
- Nahlásit

Podle českého právního řádu je zvíře věc, a proto se na něj vztahuje ustanovení § 135 zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku, které se týká ztracených a opuštěných věcí. Ve smyslu občanského zákoníku je toulavé zvíře věcí ztracenou a opuštěné zvíře věcí opuštěnou. V případě toulavých a opuštěných zvířat je tedy nutno postupovat v souladu s tímto ustanovením.

Na zvíře se vztahuje § 135 občanského zákoníku, který zní:

„§ 135
„(1) Kdo najde ztracenou věc, je povinen ji vydat vlastníkovi. Není-li vlastník znám, je nálezce povinen odevzdat ji obci, na jejímž území k nálezu došlo. Nepřihlásí-li se o ni vlastník do 6 měsíců od jejího odevzdání, připadá věc do vlastnictví této obce.
Toulavé nebo opuštěné zvíře je tedy nutné odevzdat na obecním úřadě nebo je předat do obecního útulku. Postačuje ovšem i oznámení místa nálezu zvířete obci. Nálezce není povinen zvíře odchytávat. Nekvalifikovaný odchyt by mohl způsobit utrpení nebo ohrozit zdraví zvířete i člověka. Odchyt zvířat zabezpečují kvalifikované osoby s povolením pro tuto činnost (§ 39 – 42 zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů) - převážně odchytová služba, městská policie, apod. Kdo si ponechá nalezené zvíře, vystavuje se možnosti postihu podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, v platném znění, nebo podle zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, v platném znění.

Obecní úřad má povinnost se o toulavé zvíře postarat. Utrácení toulavých nebo opuštěných zvířat po určité době, např. po uplynutí karantény, zákon nedovoluje, nejde-li o zákonem stanovený důvod k usmrcení. Náklady spojené s péči o toulavá zvířata nese obec. Toulavá a opuštěná zvířata nelze usmrtit pouze z toho důvodu, že jsou v útulku již delší dobu a dosud se nenašel zájemce o tato zvířata. Usmrtit zvíře, ať již v době úschovy nebo po šesti měsících, kdy se stane majetkem obce, je možné pouze pokud je dán některý z důvodů usmrcení, které stanoví zákon na ochranu zvířat proti týrání v ustanovení § 5 odst. 2. V případě zvířat v útulcích přichází jako důvod k usmrcení v úvahu zejména slabost, nevyléčitelná nemoc, těžké poranění, genetická nebo vrozená vada, celkové vyčerpání nebo stáří zvířete, jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením. Důvodem k usmrcení je také bezprostřední ohrožení člověka zvířetem. Nikdo nesmí zvíře usmrtit bez důvodu.

http://www.animal-rescue.cz/index.php?strana=infor mace2&clanek=13

Atd. prostě dle zákona je to povinnost obce a to tak, aby zvíře netrpělo a nesmí ho usmrtit.
Stěžovat si lze na PČR, krajské veterině nebo na krajském úřadě pro porušení zákona.

reneeska
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2009 07:29
- Nahlásit

Souhlasím s dejavu, pouze bych dodala že tohle je teorie, realita je úplně jiná.
U nás ve městě mi bylo řečeno, že by museli útulku platit 60 000 ročně za to, že tam pro psy od nás bude místo a pak ještě cca 100 na den pobytu psa v tomto zařízení. Na což naši zastupitelé samože serou.
Takže se paní z živ. prostředí podařilo vydyndat kotce, sic v hrozném stavu ... ale bojujeme.
Obce povinnost mají, leč nějak ji neplní a doufají že pes odběhne do katastru jiné obce.

dejavu
Takže obec nemůže použít z toho zákona o ochraně a týrání to že reguluje stav a proto zvíře usmrtí?
Docela by mě zajímalo jakou cestou ty obce dotlačit k tomu, aby to alespoň trošku fungovalo.
Já jsem se rozhodla pro cestu zatím mírnou, kdy chci udělat sbírku na tyto účely, podat to lidem tak, aby měli čisté svědomí kdyby jejich pejsek náhodou utekl, ztratil se, že na ně čeká v něčem co se dá nazvat kotcem, nebo dokonce u hodných lidí doma. Že je pes označen (osvěta) a tak se domů dostane v co nejkratší době.

Hezké téma, díky za něj

ťapka
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2009 07:36
- Nahlásit

http://www.animal-rescue.cz/index.php?strana=infor mace2&clanek=3

reneeska
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2009 08:00
- Nahlásit

ťapka
Díky super odkaz, ale znovu, jak docílit toho aby to tak fungovalo v prospěch zvířat?

ťapka
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2009 10:21
- Nahlásit

tlačit na starosty, tlačit na starosty, tlačit na starosty... trošku jako důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha. A když to nejde přizvat si nějakého žurnalistu - třeba.

dejavu
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2009 13:54 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit

reneeska
Takže obec nemůže použít z toho zákona o ochraně a týrání to že reguluje stav a proto zvíře usmrtí?

V zadnem pripade! I na to zakon pamatuje a tohle vyslovne zakazuje, jsou primo vymezeny indikace k usmrceni a kdo to muze delat, rozhodne obci neumoznuje z financnich duvodu psa usmrtit.

Osobne se mi osvedcily vyhruzky, jestli chce byt pan starosta vecer v televizi, v Blesku nebo by rad do obojiho, vytisteny zakonik, ktery jim tam ukazuji a pripadne udani na kraj ci krajskou veterinu pro poruseni zakona obci, ev. tyrani zvirat. Chce to bejt trochu husty, no. Neda se svitit, mnoho starostu se to teprve pozvolna uci a vstebava, ze vubec takovou povinnost maji.

Na argumenty, ze obec na to nema penize pak vytasit to, jak se zivotni prostredi postaralo o pokuty a trestni oznameni tem, co psa tyraji a ohrozuji tim, ze ho nechaji toulat, jak pokutuji ty, co psy vyhaneji, proc nemaji povinne narizeno cipovani zvirat, coz mohou jako obec sami vyhlasit atd. atd. Vetsinou vysmahnou velmi brzo, pote, co jim dojde, ze nejsou v pravu, porusuji zakon, hrozi zaloba, ev. medialni ostuda

jitka HS
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2009 16:17
- Nahlásit

dejavu
ťapka
reneeska
Ahojky,děkuji za rady.Nyní když vím,že město má povinnost se o zvířata postarat, tak se nedám.Jdou mi poslední dobou na nervy,na kdejakou kravinu vydáváme miliony a 60 tisíc se nenajde.Zdá se to dost,ale v porovnání s jinými věcmi bez kterých by se naše město obešlo je to pakatel.Navíc je u nás ve městě přihlášeno 750 psů za něž město vybere asi 300 000.-kč,tak by mohlo použit peníze z těchto peněz.Když jsem se ptala,na co jsou použity peníze z poplatků za psi,bylo mi řečeno že na pytlíky a odchyt psů.Když jsem mu řekla že to snad nemyslí vážně,tak mi řekl,že se za ty peníze opravují chodníky.Příště až zase bude potřeba nějakému zvířeti pomoct,tak ho donesu/dovedu/na radnici a posadím ho třeba starostce na stůl.Našla jsem si kontakty na noviny,rádia,vet.zprávu a když bude potřeba,tak zavolám.To s tou televizí je taky dobré.Máme mladou starostku,která je ráda v televizi i v novinách,ale jenom když se chválí.Akorát je problém co večer,nemáme městskou policiji.Nejsem z těch co se bojí,na radnici už nyní nejsem oblíbená,tak nemám co ztratit.Začala jsem chodit pravidelně na ZM a ptám se.Asi je pěkně štvu,asi ani nic nezmůžu.V zápisech si lidi můžou přečíst na co jsem se ptala a jaké byli odpovědi.

jitka HS
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2009 16:22
- Nahlásit

reneeska
Sbírku bych taky mohla uspořádat a určitě by lidé pomohli.Ale pozor od Bilušky vím,že na peněžní sbírky musí být povolení.Mám tedy pouze stálou věcnou sbírku.

dejavu
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2009 17:54
- Nahlásit

jitka HS
to je ono, když víš, že jsi v právu a máš to nastudované ze zákona, dá ti to jistotu a přesvědčivost v jednání.

reneeska
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2009 15:55
- Nahlásit

jitka HS
jj vím že sbírka s povolením, dělalo by se to rovnou na živ. prostředí. Ne já osobně.

la epokud bych šla na to město hustě jak píše dejavu což mi přijde ve finále jako jedinný způsob, tak pak je spolupráce v háji. Tak zkusím po dobrém, upozornit a uvidíme. Kdyžtak přihustíme

dejavu
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2009 16:03
- Nahlásit

Pokud budete zarizovat oficialni sbirku, poproste nadaci Psi duse, kt. to zaridi zdarma za vas i na uradech http://psiduse.cz/ Mam s ni vyborne zkusenosti

reneeska
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2009 16:13
- Nahlásit

dejavu
Díky díky díky a ještě jednou díky. zase jsem se toho tu spoustu dozvěděla

dejavu
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2009 17:01
- Nahlásit

Jo a pokud pujdete prudit na urad, vzdy je lepsi si s sebou na jednani se starostou vzit dva lidi jako pripadne svedky. I starosta to bude mit na pameti, i kdyz o tom nepadne ani slovo a nebude si na vas tak vyskakovat, kor kdyz zjisti, ze zakon je na vasi strane.

Uwinnika
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2009 10:50
- Nahlásit

Mno, ještě mě napadlo, jestli máte v blízkosti útulek, zajděte tam o promluvte si s člověkem co se tam o psy stará. Většinou jsou to velmi vstřícní lidi a rádi vám poví jak to u nich chodí. Každej útulek může mít rozdílný vnitřní stanovy a pravilda a ne vždy třeba i patří obci. Pokud je to solidní útulek tam vám budou i schopní říct jakej mají "obrat" psů a jestli se i oni sami snaží aktivně zapojovat v pátráních po majitelých. I to je důležitý.

Uwinnika
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2009 10:56
- Nahlásit

Jinak co se ještě docela osvědčilo, když se starostové vymlouvají, že nemají kam psa dát........tak ať si ho vezmou domů, a postarají se hned a víceméně za hubičku !!!.....vetšinou vytřeští oči a hned nad tím začnou aspoň přemýšlet. Ikdyž, najde se hodně pitomců, se kterýma to prostě po dobrým nejde a pak už to jde přes média, Policii, příslušnou veterinární správu...atd.....

Hanca
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2009 15:14
- Nahlásit

Ahoj, tady článek se stejným problémem!!!!!
http://www.dasenka.unas.cz/clanky/radnice_tanvald. html

Mathea
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2009 17:24
- Nahlásit

dejavu
Sim sim, jak je to v pripade, ze potulni psiska (v mym poslednim zazitku vyhozeni neznamym majitelem z auta) ohrozuji provoz na silnici tim, ze "lovej" auta, tudiz litaj v provozu? Pokud na to cajty upozornim, meli by to resit, nebo to neustale spociva na starostovi prislusne obce?

Uwinnika
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2009 10:25
- Nahlásit

Zavolat na Policii, nejlépe městskou, protože oni jsou něco jako zástupci města a pokud to místo ještě spadá do jejich "revíru" tak by měli přijet, psa odchytit ( většinou bývají proškolení ) a pesana odvézt buď do útulku nebo si ho občas když není zbytí i nechávaji nějakou chvíli na stanici než úřednící vyřeší kam s ním. Pokud je to už místo kam městská nemůže. tak buď zavolat PČR nebo rovnou starostu, pokud víte komu daná oblast spadá, ale ti většinou nejsou moc ochotní.

Mathea
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2009 10:36
- Nahlásit

Uwinnika
Muj dotaz byl ale smerovanej trochu jinak. Takze znovu: Je PČR povinna resit pripad, kdy bezprizorni psiska ohrozuji bezpecnost na silnici? Nebo i v tuhle chvili je to starost pouze prislusne obce, ktera ma ze zakona povinnost se o odchyt zvirat postarat, ale nema mestskou policii, natoz nejaky zachytny kotce, natoz lidi, co jsou schopni psa odchytit?

Xena
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2009 06:39
- Nahlásit

Měla by to řešit i státní policie, v Děčíně a okolí to řeší běžně.Pokud se děje něco v noci mimo Děčín a není starosta k sehnání, automaticky stáťáci kontaktují útulek a pro psa jedeme. Na místě si necháme od policie potvrdit protokol o mistě nálezu, což starosta dotyčné obce musí respektovat. Pokud obec nechce řešit toulavá zvířata, lze se obrátit se stížností na krajský úřad. Lze to řešit i tak, že zástupci obce předáte nalezenou věc (což pes stále je), necháte si vystavit potvrzení o předání nálezu, a samozřejmě by jste měli dostat info, jak s touto ,,věcí" obec naložila.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání