Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Pokousaní psi - prosím o radu
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Tina
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 11:18
- Nahlásit

Ahoj,
chodím na cz-pes velmi často, ráda si tu čtu a vím, že většinou tu najdu moc dobré rady. Teď bych potřebovala radu také já.
Jak už jsem tu psala, mé dvě malé fenky napadla na lesní cestě smečka psů. Psi jsme potkali na turistické cestě, ale prý v honitbě. Psi šli navolno před myslivcem. Já holky zrovna pustila z vodítka, ale okamžitě si je zavolala, když se psi vynořili z lesa. Holky mi stály za nohama, ale psi se na ně hnali, takže jedna začala utíkat a druhou jsem chytla do ruky. Dopadlo to tak, že obě holky měly prokouslá bříška, musely obě na operaci, 3týdny jsme jezdili na ceterinu a léčba mě stála přes deset tisíc nemluvě o benzínu, psychickém šoku mém a mých psů, v tréninku agility můžeme pokračovat až na jaře, z procházek, které jsme milovali mám teď hrůzu, co se na nás z lesa zase vyřítí....
O víkendu nám léčba skončila, nechala jsem si na veterině vyjet všechny papíry a s účtem šla za myslivcem. Původně řekl, že je ochotný půlku nákladů uhradit. Myslel si, že to bude tak max. dva tisíce, ale když ten účet viděl, tak začal s tím, že se byl zeptat na městském úřadě na odboru životního prostředí a tam mu prý řekli, že kdybych to nahlásila na policii a řešilo se to jako případ, tak bych ještě já musela zaplatit 15tisíc pokutu, protože jsem neměla psy na vodítku. Nechtěla jsem věřit, že je taková blbost možná a taky jsem mu řekla, že v zákonu není o vodítku ani slovo, je tam pouze to, že pes musí být pod vlivem svého majitele. Na to on nic, oháněl se tím, že toto mu řekli na tom úřadu. On ten myslivec je ještě i myslivecká stráž, tak nevím, jestli pro něj platí něco jiného. Podle zdravého rozumu jsem já nic špatného neudělala a jak už jsem psala, kdybych měla psy na vodítku, tak jedna z nich to určitě nepřežila, protože se jedna zachránila útěkěm domů a já zachraňovala tu druhou. Kamarád včera volal známému policajtovi, jestli to jde ještě nahlásit, a ten říkal, že ano. Jenže bych chtěla vědět, jak je to právnicky? Tam jde o to moje vodítko a o to, že on psy na vodítku mít nemusí, protože může říct, že zrovna vykonával práci myslivce. Dnes mi má myslivec volat, protože ještě ke všemu jeden z těch psů nebyl jeho a on se chce domluvit s jeho majitelem. Potřebovala bych vědět, jestli mu můžu vyhrožovat soudem, jestli bych neprohrála. Mám totiž dojem, že je posilněný tím výrokem z úřadu a že si myslí, bůhvíjakou by mi asi neprokázal laskavost, kdyby mi dal ty dva tisíce. Já si zase myslím (nebo doufám), že má štěsí, že kdyby se se mnou soudil, tak mi zaplatí celou částku. Co si myslíte vy?
Předem díky za rady

Ketrin
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 11:46
- Nahlásit

Tina
Nejsem právník, takže se nebudu pouštět do teorií, co dá selský rozum, že viník by měl nahradit škodu poškozenému... atd. Jistě by ti dobře poradila Garfield. Jen mě napadá, že myslivec by asi měl mít psy pojištěné na způsobenou škodu a že by se v tom případě snad ani nemusel tolik cukat, neb by za něj plnila pojišťovna-? Co zaměřit hovor tímto směrem?

Biluška
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 11:48
- Nahlásit

Podle mě tě myslivec může pokutovat za to, že jsi neměla psy na vodítku. Fakt si nejsem jistá, zda zákon ukládá psa na vodítku, nebo psa pod vlivem. Podle mého se to liší - podle místních vyhlášek. Každopádně zde jde ale o něco úplně jiného. Jeho psi napadli tvoje psi. To nemá s výkonem myslivosti nic společného. Nezáleží tedy na tom, zda to bylo v lese, na poli,nebo na sídlišti. Nahlas to na policii, na mysliveckou jednotu, všude kam můžeš. Co to je za loveckého psa, když ho nedokáže vůdce odvolat? Nebo je snad na tvé psy pustil schválně?

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 11:50
- Nahlásit

Biluška
zákon ukládá psa na vodítku, nebo psa pod vlivem
Myslím že už jsme to tu někde řešili a došli k závěru, že musí být pod vlivem. Také souhlasím s tím, že to ale nemá s napadením nic společného. Nebo kdybys je měla na vodítku, tak by je nenapadli? To znamená, že je poštval. A to je ohrožení - co kdyby napadli člověka? I na to by se to dalo hrát..

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 11:53
- Nahlásit

Tina
tak bych ještě já musela zaplatit 15tisíc pokutu, protože jsem neměla psy na vodítku. Nechtěla jsem věřit, že je taková blbost možná a taky jsem mu řekla, že v zákonu není o vodítku ani slovo, je tam pouze to, že pes musí být pod vlivem svého majitele je to tak jak říkáš...nikde není psáno, že pes musí být na vodítku, nebo mít košík...raději bych se poradila s právníkem...pro jistotu

viky
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 11:57
- Nahlásit

e) usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební; usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení,

o voditku ani slovo

Tina
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 11:58
- Nahlásit

No, to pojištění - prý má psy pojištěné, zeptám se ho na to.
On ty psy nepustil schválně, snažil se je zavolat, ale naprosto ho neposlechly. Byl to český fousek, pak ještě nějaký lovecký a dva jezevčíci. Taky bych ráda věděla, jak s nimi chodí po revíru. Ti psi prostě začali jednat jako smečka a byli úplně v transu.
Biluško, ty myslíš, že se můžou vyhlášky lišit a prostě u nás to vodítko může být předepsané? To se mi nezdá. Už kolikrát se tu probíral ten myslivecký zákon a vodítko, a vím, že podle toho zákona vodítko pes mít nemusí...

Biluška
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:00
- Nahlásit

usmrcovat v honitbě toulavé psy
to snad ale mluvíme o tom, že je zastřelí. Nebo může někdo myslet vážně, že by je nechal roztrhat svými psi?? Mě teda v tomto právním státě nepřekvapí už vůbec nic, ale tohle je vážně moc.

Tino, určitě to jdi nahlásit. Nechtěj po myslivci polovinu, ale celou úhradu léčby. Vina je jednoznačně na jeho straně. Nemá žádné právo (morální, ani jiné) nechat své psy napadat jiné.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:01
- Nahlásit

se můžou vyhlášky lišit
Můžou se lišit a taky liší městské/obecní vyhlášky, ale tady se jedná o pohyb psa v honitbě, jestli jsem to správně pochopila? A tam je ta formulace "mimo vliv", ne "na vodítku".

viky
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:03
- Nahlásit

Biluška
jasne, ze mluvime o tom, ze je zastreli, to ze nema psy zmaknuty co se poslusnosti tyce, to uz je vec druha. To jsem se hodila jen kvuli tomu voditku. Nemusim mit psa na voditku, ale pouze pod svym vlivem.

Tina
Nahlasila bych to jak na policii, tak na mistni mysliveckej spolek nebo jak se jmenuji...

Biluška
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:04
- Nahlásit

Tina
V tom případě to zkus nahlásit i na jejich myslivecký svaz, nebo jak se to jmenuje. Pokud je ten pes využíván jako lovecký tak snad musí být odvolatelný, ne? Nevím, nikdy jsem se výcvikem lovečáků nezabývala, ale pokud by mu takhle zaútočili dejme tomu na březí samici nějakého chráněného zvířete tak je taky neodvolá?? Pokud nejsou lovecky využívaní tak byl ve stejné situaci jako ty- čili na vycházce se psama v lese a nemá se co ohánět výkonem myslivosti.
Jinak vyhlášky se skutečně lišit můžou. Dělá si je dané myslivecké sdružení pro svou oblast a záleží jenom na nich co tam nařídí (pokud to tedy není v rozporu se zákonem). Musím teď do práce, ale až se vrátím tak po pošlu známé právničce,je taky pejskařka, takže určitě poradí.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:04 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit

myslím, že je tam psáno - pod vlivem, o vodítku nikde není ani řeči a o náhubku taky ne, ale nejsem si jistá jestli to prostě platí celoplošně, nebo se tam můžou dít nějaké místní úpravy, ale jestli je to zákon o myslivosti, čímž si nejsem jistá, tak tam ani nemůžou být nějaké místní úpravy, ale skutečně nejsem právník, takže nic neradim, jen přeju ať vám to dobře dopadne a pejsci se z toho brzy dostanou

Denisa
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:05
- Nahlásit

Tina
pokud je to u vás nějak upraveno místní vyhláškou, tak pak bys nejhůř dopadla tak, že ty bys zaplatila pokutu, že nebyli na vodítku, ale on by ti zaplatil částku (ne půlku, proč jen půlku?!) za ošetřování psa/psů... ovšem dalo by se to ještě hrát na psychickou újmu a tak dále, to by věděl právník...
musíš se rozhodnout, zda s ním jít do boje a to chce vyzvědět a nechat si poradit od právníka!!!
Hodně štěstí!

Evik
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:07
- Nahlásit

souhlasím s ostatními, co Ti radí chtít tvrdě náhradu škody.V právu jsi Ty a co si myslivec odnesl jako rady z úřadu, to vůbec není směrodatné...Já sama pracuji na úřadě a někdy nestačím zírat, co na jiných úřadech vykládají lidem o naší agendě....někdy k nám přiletí lidi nadávat, že třeba na finančáku jim řekli tohle, tak jakto, že my jim říkáme něco jiného.....Je to tak, že všechny úřady nemůžou mít zmáknuté všechny zákony a jejich užití v praxi, každý je specializovaný na něco jiného, tudíž nemohou kvalifikovaně radit v odvětví, které jim zrovna nepřísluší. Ovšem je spousta tzv. "všeználků", kteří poradí naprostou kravinu a ti chudáci lidi to pak vezmou "za bernou minci"....

Takže všechno si ověř v zákoně...už tu někdo dával citaci, jsi v právu, naběhni na myslivce Budem držet palce. Hlavně, ať máš čubinky v pořádku.

moll
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:16
- Nahlásit

Tina
tak se na povinnost mít psi na vodítku zeptej na tom vašem úřadě - ať ti to nejen řeknou, ale i ukážou a citujou, kde je to napsaný. pak budeš mít jasno a můžeš argumentovat.

Tina
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:37
- Nahlásit

Moc vám všem děkuju!! Dnes se tedy k nám na obecní úřad půjdu zeptat, jestli není v místní vyhlášce něco o vodítku.
Jinak budu čekat na to, co řekne Bilušce její kamarádka. On ty psy využívá k výkonu povolání, nevím tedy, jestli mají nějaké zkoušky, ale to snad mít musí ne?
Eviku, já jsem taky dost koukala co mu to na úřadu řekli. Moc tomu nevěřím, nejspíš jsou s myslivcem známí.
Mě se právě moc nechce tahat to po soudech, on ten myslivec zatím nebyl nijak nevstřícný, dokonce mi chtěl volat nějakého svého známého veta, ale já radši jela do města na kliniku, kde je mohly hned operovat. Holky už snad budou v pořádku, i když ta jedna má na straně hrudníku malou bouličku a na druhé straně na boku zase dolík, veterinář to doporučil sledovat, má to už asi týden a nic se tím neděje, tak doufám, že to nic nebude. Už jsem jednou přišla o fenku, kterou mi zakousla NO a podruhé bych to snad nepřežila...
Každopádně se ho tedy ještě zeptám na to pojištění co má na psy a doufám, že se normálně dohodneme.

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:43
- Nahlásit

jestli není v místní vyhlášce něco o vodítku.
Ale proč? (Možná pro příště, ale podle mě se to nevztahuje k tomuto.)
Také bych to řešila normálně přes policii, myslivce a úřady.

Tina
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:45
- Nahlásit

Nejhorší je, že ten myslivec má revír všude, kam chodíme ma procházky a já teď úplně trnu hrůzou, aby jsme se nepotkali. Je div, že jsme na sebe narazili poprvé po několika letech. A ještě ke všemu to bylo už skoro před jeho domem, kdybych šla o pár minut později, tak jsme se nepotkali.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:52
- Nahlásit

Tina
protože ono je něco jiného, že musíš mít psa na vodítku v obci, ale to se přeci nevztahuje na les a nejsem si jistá, jestli by obec vydala místní vyhlášku, která by se vztahovala i na pobyt psů v honitbě ... takže až půjdeš na ten úřad tak se ptej konrétně na tohle, aby tě nevožulili a nestrčili ti pod nos vyhlášku vztahující se k pohybu psů v OBCI

Tina
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:28
- Nahlásit

Kalliope
Jo jo, to je jasný. Ještě jsem si vzpoměla, že myslivec říkal něco o náhubku nebo co, ale to platí jen na veřejných místech - ve městech a v obcích. V lese nic takového neplatí.
Nejhorší je, že se člověk bojí takovéhle lidi naštvat, aby se pak nerozhodl pomstít se mi a psy třeba neszastřelil. Vím, že by na to neměl právo, pokud by psi nelovili, ale on je ten, kdo má zbraň a já bych se vlastně ani nemusela dovědět, kdo střílel...

Majla
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:42
- Nahlásit

Musí uhradit 50%! Je to soudně napadnutelné a hlavně, když je cena víc jak 5 000Kč tak už to je trestný čin.

Mojí fenu napadla jiná fenka, zle jí potrhala a to moje fenka byla na vodítku s košíkem. Majitelka taky nic nechce uhradit.

kokoška
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:43
- Nahlásit

Tina
přeji ti hodně síly a abys to dotáhla do aspoň trochu uspokojivého konce, mám dojem, že šance jsou malé - máš na celou věc svědka? Je to tvé slovo proti jeho, tvoji psi sice byli pokousaní, ale jak dokážeš, že je pokousal zrovna tenhle pes? Když se k tomu nepřizná, tak nic nezmůžeš, on se ti jen vysměje a ty budeš znechucená z celé věci. Přeju,abys narazila na slušňáka.

Eimy
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:58
- Nahlásit

Majla
Ja myslim, že v tom tvým případě by ti měla ta majitelka uhradit tu lébčbu opravdu celou. Teda aspoň u nás by to tak mělo být, protože pes musí být bud na vodítku nebo s košem. Pokud á oboje, je fakt zajištěnej maximálně, takže tvoje zavinění jeho pokousání je z téhle strany nulový, narozdíl od ženské, která psa měla bez vodítka a bez koše...

Tina
Já bych to oznámila okamžitě, být na tvým místě... Možná je trošku chyba, žes to nenahlásila hned, ale to bylo asi hodně starostí s léčením psáků, takže aspoň teď bych to určitě nahlásila... Přece není možný aby myslivcům procházelo všechno jen proto, že jsou to myslivci a lidi z nich mají strach...

Tina
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:00
- Nahlásit

kokoška
Svědka bohužel nemám, byly jsme tam jen my dva a psi. Právě, že si myslím, že by to bylo slovo proti slovu a proto jsem mu taky ničím moc nevyhrožovala a spléhám na to, že má trochu svědomí. Nevím, jestli mám přijmout ty dva tisíce, které si myslím, že mi nabídne jak původně předpokládal jako polovinu výdajů. Ale na druhou stranu mám vztek, protože pro něj se nic nezměnilo, nechci aby z toho vyplul jen tak, zatímco my máme nervy v kýblu.

Tina
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:05
- Nahlásit

Eimy
Jo, to mi říkají všichni, že jsem to měla oznámit hned, ale ten den ze mě byla úplná hromádka nervů, bála jsem se, že fenka to nepřežije a v tu chvíli mě nic jiného nezajímalo. Dokonce mě přítel musel přemlouvat, abych si (zatímco jí operovali) nechala zašít malý kousanec, který mi udělala moje fenka, když jsem jí konečně vydolovala a vzala do náruče, kousala kolem sebe hlava nehlava chudinka.

Anu
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:29
- Nahlásit

Tina
v celku jsem v tvé kůži. Též jsem na nic jiného nemyslela,než na to aby pes to přežil...jenže na to oni docela hřeší.

Majla
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 15:33
- Nahlásit

Ještě mojí fenu pokousala fenka kamarádky (už to není kamarádka

A KDO MYSLÍŠ, ŽE JE TEN ŠPATNÝ????

Ještě ke všemu mám 2svědky co potvrdí, že moje fena byla celou dobu zvládnutá.

abby
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 18:32
- Nahlásit

Tina

Nevím,jestli ti pomůžu,ale zrovna minulej týden jsem se o tom bavila s jedním myslivcem.Takže ti radím,vytiskni si zákon o myslivosti.Mělo by tam být,že pes musí být v době honitby pod vlivem majitele.Běž za myslivcem a ukaž mu ho.Radši si zajdi na městskej úřad,ale pochybuju,že by tam měli něco jinýho.Pohroz mu,že to nahlásíš na mysliveckou jednotu (nebo,jak se to jmenuje) a uděláš mu ostudu,že jeho psy napadli ty tvoje.Protože by pro něj měla být dost ostuda,kdyby se někdo dozvěděl,co má za bestie psy a že není schopen je uhlídat.Hlavně se tvař,že máš navrh,jsi si jistá a jsi ochotna to hnát dál.

Walda
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 18:53 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Tina

Existuje kniha: Pes v zrcadle paragrafů; Jiří Dousek; LexisNexis CZ, 2004 (druhé vydání), tam je toho dost souhrně popsáno.

Odpovědnost za škody způsobené psem se dá pojistit. Já ji mám pojištěnou u České pojišťovny - Pojištění odpovědnosti za škody občanů, stojí to 372,- Kč ročně.
Ale pozor, běžně se nevztahuje na škodu: c) způsobenou při výkonu práva myslivosti, jen v případě specielní smlouvy.

Takže z toho by se asi dalo vyjít, třeba nějakou pojistku má, tak ať si rozmyslí jestli zrovna lovil, nebo ne.

Tina
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 09:46
- Nahlásit

Ještě jednou děkuju za rady a za podporu.
Včera mi měl zavolat, ale nevolal, takže možná o tom ještě přemýšlí.
No, já si myslím, že jsem v právu a mám navrch. On se tvářil, jakože mi dělá milost, když mi chce něco zaplatit. Řekla bych, že je to naopak, a mohl by být on rád, že jsem to nehlásila, protože by mi zapaltil částku celou.
S tou pojistkou je to zajímavý...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání