| Autor |
Zpráva |
wensday
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 20:47
- Nahlásit
Ahoj, vím, že už se to asi stokrát probíralo, ale jak je to se psem na volno ve volné přírodě ? Musí být na vodítku nebo mít náhubek ?
My chodíme za Brnem / mimo sídliště a zástavbu / na volno a bez náhubku, dneska nás zdupali dva lidi, chjo.
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 21:01
- Nahlásit
wensday
Jéé, tak to by mě taky zajímalo . Abych se přiznala, tak mě vůbec nenapadlo, že by ho musel být na vodítko a s náhubkem ...
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 21:30
- Nahlásit
wensday
některé obce a města mají svoji vyhlášku - v Brně myslím musí být buď na vodítku nebo s košíkem , v kterých lokalitách může být navolno a bez košíku , to by měla vyhláška říci též , takže si ji přečtěte . A pak jsou obce a města,která to neřeší , ale pozor zase na honitby , tam by měl být pes pod Vašim vlivem ( a teď mají srny mláďata )
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 22:41
- Nahlásit
Povinnosti vlastníků domácích a hospodářských
zvířat a vlastníků pozemků
(1) Je zakázáno vlastníkům domácích zvířat, včetně zvířat ze
zájmových chovů a zvířat z farmových chovů zvěře, nechat je volně
pobíhat v honitbě mimo vliv svého majitele nebo vedoucího.
Je to z mysliveckeho zakona § 10
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 22:43
- Nahlásit
Takze bez voditka byt muze,pokud ho mas pod vlivem.Jak je to s nahubkem nevim,to asi bude podle mistnich vyhlasek.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2006 22:51
- Nahlásit
Ono by si to chtelo ten zakon prostudovat cely,je tam i toto:
(1) Ochranou myslivosti se rozumí ochrana zvěře před
nepříznivými vlivy prostředí, před nakažlivými nemocemi, před
škodlivými zásahy lidí a před volně pobíhajícími domácími zvířaty;
ochrana životních podmínek zvěře, zajištění klidu v honitbě
a ochrana mysliveckých zařízení.
(2) Každý, kdo vstupuje se svou činností do přírody, si musí
počínat tak, aby nedocházelo ke zbytečnému ohrožování nebo
zraňování zvěře a k poškozování jejích životních podmínek.
(1) Myslivecká stráž je oprávněna
e) usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého
vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší
nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato
nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost
od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých
a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské
a služební; usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve
vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící
k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném
pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení,
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2006 09:59
- Nahlásit
Díky všem. Jo, s těma honitbama to chápu. Pohybujeme se v okolí Brna, vetšinou tam, kde jsou značené turistické cesty. Přiznám se, že v tomhle vedru, když jdeme po cestě, kde potkáme 3 lidi za hodinu, se mi nechce je nechávat s náhubkem. Holky jsou v pohodě, nikoho nenapadají a se psama se neperou. Na přivolání / vetšinou / přijdou.
Tu vyhlášku si určo najdu a prostuduju tam okolí Brna. Díky.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2006 11:33
- Nahlásit
wensday
Tak až to bdeš mít nastudováno,dej vědět.taky by mě to zajímalo
|
aren
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2006 12:02 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Tonda
Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých
a loveckých plemen
To je zajímavé, to vypadá, že kdybych měla třeba setra, což je lovecké plemeno (nebo třeba NO, to je přece bezesporu pes ovčácký), tak v honitbě klidně pobíhat a pronásledovat zvěř dle libosti může, zatímco třeba bišonek bude usmrcen.
|
Skypy
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 07:51
- Nahlásit
aren
ono to neznamená, že si může pobíhat jak chce, jen ho nikdo nesmí usmrtit. Ale může být odchycen a majitel sankciován.
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 08:14 - Změnil/a: Kony
- Nahlásit
wensday
Ale pozor, honitebni pozemek neni jen les. Jsou to treba i pole. Nepočítají se do toho silnice, ale ucelova komunikace (resp. polni cesta) muze byt rovnez honitebnim pozemkem, takze klidne i ta tvoje znacena turisticka cesta. Co mam zkusenosti, tak honitebnim pozemkem je vesmes vse cca tech par set metru za zastavbou. Ale je to individualni, asi nema cenu zjistovat z uzemniho planu obce, co je a co neni. Pro vsechny pripady je ale urcite dobry mit psa 'pod svym vlivem' (at uz vycviceneho nebo na voditku), to ze si stezuje par lidi neni to nejhorsi, kdyz ale pes zacne honit zajice nebo treba nejakeho vrabcaka a bude pobliz myslivec, tak se s tim moc parat vetsinou nebude (at uz na to pravo ma nebo ne).
|
monika
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 08:16
- Nahlásit
Skypy
problém je ten, že to tak nefunguje. Mám s myslivci špatnou zkušenost. Odprásknou včechno co se pohne a je jim jedno, co je to za rasu.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 08:24
- Nahlásit
monika
Nedávno jsem šla se svým psem do lesa -na 15metrové šnůře přes louku.Už zdálky jsem viděla myslivce. Na louce byla asi tak 30cm vysoká tráva.Pes chytal myši-stopovačka se táhla trávou-nebyla moc vidět.Myslivec hned vzal dalekohled-pravděpodobně viděla psa na volno nevím.Přišel ke mě už z dosti nasraným výrazem.Pravděpodobně už se chystal mi udělal přednášku,řvát na mě a já nevim co ještě všechno když uviděl,že pes je sice 10metrů ode mě ale na vodítku.Asi jsem ho pěkně naštvala,že si nemohl střelit. Začal na mě řvát,že jsem husa blbá a že jestli chci aby mě někdo příště postřelil,tak si koleduji o průser a že stejně kdyby viděl psa v lese beze mě-což v zátečce je možné tak ho zastřelí.tak jsem mu řekla,že přeci psi nesmí střílet když neloví. Tak mi bylo řečeno že jsem na omylu a pes na volno být nesmí.Takže už asi ani nesmým chodit na 10metrové šňůře.Poslala jsem ho někam,každopádně to vypovídá o vztazích...
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 08:33 - Změnil/a: Kony
- Nahlásit
Anu
No to je prave to co jsem uvedl v zavorce, myslivce pravo vetsinou nezajima, chce jen dat pruchod sve MOCI. Ale opravdu nema pravo psa zastrelit, muze to pouze myslivecka straz a to jen tehdy, kdyz pes neni pod vlivem majitele a slidi nebo pronasleduje zver. Neznam ale nikoho, kdo by uspel s pravni debatou s myslivcem, to je jako bavit se s chvd Vetsinou to dokonce skoncilo strelbou, kdyz uz ne primo po psovi (ktery byl v ten moment jiz u nohy) tak aspon do vzduchu. Takze ted, kdyz je les zarostly a nedokazu nebezpeci rozpoznat dost dopredu jako v zime, tak i kdyz vim, ze by pes neutek, mam jej stejne porad na stopovacce, prave kvuli takovym agentum. To ze na nem vysoudim par tisic za psa a zakazou mu tu jeho oblibenou aktivitu mi psa nevrati.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 08:40
- Nahlásit
Kony
Kámoš jak tady píši co má rotíka a spolu chodíme do lesa tak má dědu -přesně v tom lese kam chodíme myslivce. Dokonce i on dřív byl myslivec.Všechny ty paragrafy má namakaný a ví co si smí dovolit a co ne. Když to slyšel (co se mi stalo-mimochodem to bylo na Kozlově v neděli u té chaty-tam je super střelba viď) tak šel za ním (dědou) a nakonec se ukazálo,že to nebyl nikdo od sať.Myslivec-dle mého laického úsudku-vybavení,flinta,oblek,jezevčík-to byl ale odkud to ví bůh.On sám mi řikal,že jeho sestřence když se učila na maturitu na louce (též na kozlově na té louce) a pes jí seděl u nohou tak najednou rána a pes lehl. Ten kdo ho střelil (záměrně neřikám myslivec) najednou zjistil,že málem střelil tu holku. A co se stalo?Holka se psychicky složila a byla na práškách a chlapovi? Nic,vzali mu povolení -což je stejně na nic-policie to odložila a zvesela (jak je vidět)prochází se po lesích dál...
|
Skypy
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 12:39
- Nahlásit
monika
Já su taky myslivec a dám ti za pravdu, že to tak skutečně v hodně případech je. proto bych doporučoval každému, ať si vytiskne zákon o myslivosti, pořádně se ho naučí a případně ho nosí při sobě. Většina myslivců starších 40. let ten nový zákon o myslivosti ani neviděla. z druhé strany chápu, že většinu myslivců naštve, když mu někdo přejde pod posedem někdy po osmé hodině večer, když čeká na srnca. Holt ale to není ničí vina, on má právo vykonávat právo myslivosti a vy máte právo volného pohybu.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 12:55
- Nahlásit
Skypy
Díky za radu, myslím, že není špatný nápad nosit s sebou vytištěný zákon o myslivosti.
Já mám naštěstí v okolí docela rozumné myslivce, ale člověk nikdy neví...
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:03
- Nahlásit
Skypy
Jojo, ja to uz docela dlouho dobu delam. Je to urcite lepci ukazat myslivci, nez jen tak placat a stupnovat napeti.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:39 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit
A proto si chci udělat myslivecke zkoušky, abych mohla v klidu cvičit v honitbě. Asi to udělá mnohem lepší dojem, když přijdu s tím, že jsem myslivec a chtěla bych cvičit u někoho v honitbě.
Ono je hezky chodit po lese se psem na voditku, ale blbě se na něm cvičí slídění, hlasitost, nos, stopa zvěře atd. Ten pes si to někde vyzkoušet musí.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 15:55
- Nahlásit
Skypy
jen ho nikdo nesmí usmrtit.
A oříška nebo třeba pudla může. To je nespravedlivý.
Stejně ale kulím oči. Tak pes loveckého nebo ovčáckého plemene nesmí být usmrcen, jen proto, že je loveckého nebo ovčáckého plemene? I když nepatří myslivci? Netušíš, proč to tak je?
Přece pes loveckého plemene může napáchat v lese mnohem větší škodu, než třeba ten pudl.
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 16:06
- Nahlásit
aren
Přece pes loveckého plemene může napáchat v lese mnohem větší škodu, než třeba ten pudl.
tak to prrr pudlové jsou psi jako každí jiní (musím hájit jejich renomé, nechci se hádat,ale otevřít lidem oči ) Pudlové jsou původem lovečtí psi, dříve užíváni hlavně pro lov ve vodě, to až miniaturizace, velmi milá povaha a možnost roztodivně upravovat jejich srtst z nich udělala v očích nezasvěcené veřejnosti zhýčkané choulostivé fracky hysterických paniček. je fakt, že toy pudl i ten malý asi moc škody nenadělá, ale středňáci už jsou schopni DOHNAT zajíce a královský by dokázal daleko víc. Mám doma pudlici a ulovit slepici s perfektním zákusem není problém, takže bažanti a jiná "drůbež" na poli by si před ní nemohla být jistá, kdyby nešla odvolat. To jen taková malá pudlí osvěta na okraj tématu
Ovšem mi taky přijde nefér, že loveckého psa nesmí zastřelit a ostatní jo
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 16:16
- Nahlásit
Buďte v klidu. Sice lovecké a ovčácké psy nesmí myslivec usmrtit, ale dělají to naprosto běžně s odůvodněním, že "špatně viděli" "byl schovaný" "vypadal jako jiný pes" "honil zvěř a nebyl čas studovat plemeno".
Mám NO a na tuhle jistotu rozhodně nevsázím.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 16:16
- Nahlásit
kokoška
Tak ten pudl byl asi blbej příklad, měla jsem říct třeba toho bišonka, ale hlavně, že si rozumíme.
Já myslím, že u zrodu toho zákona stál dojem, že loveckého psa mají většinou myslivci, tak aby myslivec nezastřelil psa kolegovi,třeba. Ale dnes už to zdaleka neplatí, psy loveckých plemen má kdekdo.
Měla jsem pár měsíců v péči karelačku z útulku, ta by to teprve těm zajícům vytmavila, kdyby na to přišlo, no, a, jak koukám, nebezpečí ji od myslivců nehrozí zdaleka takové, jako mým malým oříškům velikosti kočky.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 16:19
- Nahlásit
Jinak v obci a tedy nejen v obytných zónách a zástavbách se musíte řídit místní vyhláškou obce, magistrátu nebo městské části (podle pravomocí místně příslušného orgánu). Mimo obec by pes teoreticky na volno být mohl, ale pokud jde o honitbu (což je téměř každé pole, louka, les a háj za městy nebo vesnicemi), tak tam je to úplně v čudu, tam nesmí být mimo vliv majitele - psovoda, tedy musí být na vodítku.
Další možné prostranství jsou pak tedy pouze psí výběhy a oplocené soukromé pozemky.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 16:19
- Nahlásit
Garfield
Sice lovecké a ovčácké psy nesmí myslivec usmrtit, ale dělají to naprosto běžně
Ale fuj.
Teda že bys mě uklidnila, to se říct nedá.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 16:20
- Nahlásit
Garfield
Takže vpodstatě takový chudák pes se teoreticky nesmí proběhnout vůbec nikde.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 16:21
- Nahlásit
aren
Ale jo, může. Doma po obyváku kolem sedačky a zpátky.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 16:23
- Nahlásit
Garfield
Doma po obyváku kolem sedačky a zpátky.
Odcházíme do ilegality.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2006 16:33
- Nahlásit
Ja jsem se ten zakon,nebo spis nektere pasaze naucil a nedavno se me to hodilo.Sli jsem si tak se psem na volno a ozvala se vystrazna rana a myslivec me zacal nadavat,ze ho mit na volno nesmim a ze me ho zastreli.A protoze se ridim pravidlem jak ty ke mne,tak ja k tobe dvakrat tolik,jsem se do neho pustil a za serval jsem ho co si to dovoluje a odcitoval jsem mu paragraf c.10.Cucal na mna jak vul a jedine na co sa zmohl,tak rekl ze ho pod vlivem nemam.Tak jsem mu predvedl par cviku poslusnosti(nastesti poslechl vzdy na prvni povel).A dal jsem na neho rval,ze az on bude mit tak vychovaneho psa,ze si na me muze otvirat hubu.Sel jsem k nemu co nejbliz abych vedel kdo to je,posledni co jsem mu rekl bylo:"Jestli me toho psa nekdy strelis,tak si pamatuj.Oko za oko,zub za zub."Ten sa roztrepal,slezl s posedu a sel dom.
|
Skypy
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 09:22
- Nahlásit
u těch loveckých plemen jde o to, že pes může zrovna vykonávat svou práci - může jít po barvě postřelené zvěře, po stopě, hledat a nahánět zvěř a vůdce nemusí být zrovna v dohledu. to stejné platí u psů služebních, kteří bývají většinou ještě označeni. ovčáčtí psy taky mohou pracovat mimo dohled majitele. nikdo jenom tak nepozná jestli je pes lovecky veden a pracuje, nebo jen utekl majiteli který se výcviku moc nevěnoval.
proto ty výjimky.
|