Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / kdo byl na vine??
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Ajka
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 14:30
- Nahlásit

Jsem nanervy. Jela jsem na kole, nebyla to primo cyklisticka stezka, ani chodnik, jen takova betonova cesta podle potoka, a vbehlo mi tam male stene. bez voditka, nic, zprvu jsem ani nevidela majitelku. kdyz se objevila, sbirala jsem se ze zeme a pekne jsem si natloukla, chudinek stenatko zustalo lezet na zemi a strasne plakalo, povedlo se mi ho bohuzel prejet prednim kolem a jeste na nej najet zadnim. Kdyz se holcina co patrila k pejskovi prihrnula, chtela jsem ji nabidnout, ze vezmeme pejsanka na veterinu a ja mu zaplatim prohlidku, ale k tomu nedoslo, protoze ten asi 16ti lety fracek na me zacal rvat a prvni co rekla - ty stara ... kam cumis a pak jeste dej sem opcanku, telefon a tvojeho zamestnavatele, ja zavolam rodicum, psa si necham vysetrit a priprav se na to, ze budes platit ty ... ten pes stal 20 000! Nezmohla jsem se na nic jineho, nez ze jsem toho smrada chytla pod krkem, vrazila mu par poradnych facek a zaverem poradny kopanec do zadku, otocila jsem se, sedla na kolo a jela pryc.
Chtela bych vedet, ci to byla vina, ze ten malej skoncil pod mym kolem?? Moje, ze jsem nezvladla kolo, nebo toho smrada, co ho nemel ani na voditku a sel jakou dalku za pejskem?? Stenatku mohli byt tak 4ri mesice, vic ne, urcite jeste neumel poslouchat na povel k noze nebo ke me.... a me je ho moc lito, chci se utesit aspon tim, ze jsem to nezavinila ja.....

wami
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 14:34
- Nahlásit

Ajka
tohle se stane kazdymu, proste neovlivnis nehodu... Pokud jsi nejela jako silenec (a i kdyby) a stene ti tam vlitlo, aniz bys ho predem videla, tak nemas co resit...

Me takhle taky srazilo kolo psa, moje blbost, mela jsem mit zavrenou branku, kdyz jsem sla vyhodit smeti, cyklista ho nevidel, pes prese me nemohl videt cyklistu, klukovi jsem se omluvila, zeptala se, jestli mu neco neni, psa par let odnaucovala reakci na kola...

Ale neni to ciste tvoje vina, jestlize jsi tomu nemohla zabranit...

Vladus
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 14:37
- Nahlásit

Ajka
To, ze se utesis, zes to nezavinila ty bude tomu steneti asi k nicemu.

Barča
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 14:37
- Nahlásit

No jeho pes Tě vlastně ohrozil na zdraví,takže jestli by se Ti něco stalo co by vyžadovalo lékařské ošetření,mohla bys majitele i žalovat to samé platí i kdyby Ti vznikla hmotná škoda na kole.Občanku jsi měla žádat Ty.

wami
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 14:38
- Nahlásit

Vladus
jenze tezko s tim ted muze neco delat...
Proste pokud se neco stane, mym prvnim zajmem (at jsem an kterekoliv strane) je nabidnout pomoc. Jestlize je pomoc odmitnuta, holt nemam co resit.

Vladus
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 14:42
- Nahlásit

wami
Jo to mas pravdu.

viky
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 14:43
- Nahlásit

Ajka
tys ji dala fakt par pres hubu ? Tak to ted spis aby te ten spratek jeste neobvinil z fyzickyho napadnuti nebo tak neco. U nekterych lidi nevis. V kazdym pripade si myslim, ze to byla jeji vina. Stenika je mi lito, ale snad bude v pohode.

Verca
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 14:46
- Nahlásit

Vladus
Hele, Ajka se snažila pomoci a že ten puboš by měl dostat pár facek. Na vině byl dle mého on, protože si měl to štěně hlídat.
Je to sice jiná situace, ale můj přítel má naše štěndo pořád navolno a nechal jí jednou jít až ke psovi na vodítku, který po ní prostě rafnul. Taky jsme byli na vině my. Ještě jsme se paní omluvili, protože vypadala dost vyděšeně.

Eimy
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 14:46
- Nahlásit

Ajka
Řekla bych, že to byla vina tý holky... Stejný, jako kdyby ji ten pes vlítnul pod auto nebo tak něco... Taky by těžko obviňovala řidiče....

Mně se stalo něco podobnýho, až na to, že sražená sem byla já... Na cestě, kde byl zákaz vjezdu s kolama mě nákej kluk nabral ze zadu do zad.... Problémy s kolenem mám doteď... A tehdy se ještě rodiče toho kluka hádali s taťkou a jeho tehdy přítelkyní, teď manželkou, že za to můžu já a že jim zaplatíme to rozbitý kolo a bolestný tomu klukovi...

monika
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 14:51
- Nahlásit

Ajka
vina byla jednoznačně na straně fracka.Pokud to nebylo území určené k volnému pobíhání psů a nebyl tam zákaz vjezdu jízdním kolám.

dorfa
Člen
- Nahlásit

Ajka
Nevím zda čekáš vyjádření k vině či nevině z hlediska právních předpisů a nebo z hlediska morální viny či neviny?
Právní
Myslím,že tady by se neshodli ani právníci a rozuzlení by bylo až na soudu.Obě jste používali komunikaci, která byla zřejmě určená k chůzi i k jízdě. Majitel psa je ale zodpovědný za svého psa a to ať už ho má na vodítku, či ne. Z právního hlediska se přikláním k názoru, že na vině je majitelka štěněte. Tím, že štěně vběhlo do cesty cyklistovi mohl majitel způsobit cyklistovi škodu, i ujmu na zdraví.Ale asi vše bude závist, zda jste se na té komunikaci nacházeli oba oprávněně a zda jste jí oprávněně používali (jízda na kole, choze).
Morální
Tak to už by mě nechávalo úplně klidnou. Kdyby se to stalo mě, tak bych si jako majitel psa dávala vinu jen já, že jsem ho dostatečně nehlídala.Štěně je hloupé a jeho pán má předpovídat všechny nástrahy, která na něj čekají.Jako cyklista bych si kladla úplně stejné otázky jako ty ale podle mě je na vině vždy majitel psa, který je za svého psa vždy zodpovědný. Myslím, že by si musela jet vyloženě po chodníku (komunikaci určené k pěší chůzi) a pes by musel být na vodítku, aby si byla vinná ty.
Jo horší to bude s tou fackou nebo kopancem tomu adolescentovi. To by ještě mohlo mít větší dohru.

Ajka
Člen
- Nahlásit

ja vim, ze stendovi nepomuzu tim, ze ho budu litovat, ale nic jineho mi uz ted nezbyva. Ty holce jsem vrazila par poradnejch za to jak se mnou mluvila.... no stalo. Byla jsem ruda vzteky a mam narazeny loket, sedrenou tvar a jeste jsem si pod riditka, jak jsem slitla priskripla prsty, narazila jsem se na stangli... ale to neresim. Chudinek stendo vypadal na neco vetsiho, snad ho vzali k veterinari a na tu srazku rychle zapomene.

Klárča
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 15:37
- Nahlásit

Ajka
Z toho si nic nedělej, je mi je líto toho štěníka,ale spíš pro to,že s něčím takový,jako je ta holka.... Reakci jsi měla úžasnou,to jsem nečekala ,ale taky co jiného dělat,že ...Jinak přeju at přežiješ choromost v pohodě

sarax
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 22:58 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit

Ajka
taky si myslím,že to byla vina puboše,a jak bylo řečeno,jedinej problém by mohlo bejt těch pár facek..doufám,že má doma rozumný rodiče,co jí ještě přidají,to bych udělala já,pokud bych zjistila,že mi puboš neuhlídal štěndo...

Aknah
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 23:20
- Nahlásit

sarax
obavam se, ze rodice moc rozumny mit nebude, kdyby ano, tak ani pubos nebude jednat jako arogatni kreten. : o(((

jsem majitelkou asi stejne stareho stenika a rozhodne ho nepoustim z oci a kdyz hodne nahlas houknu, tak sice treba nepribehne hned, ale rozhodne se zarazi. a v mistech kde je rusno, jezdi auta, kola, chodi vice lidi, mam ho na voditku.

na vine je jednoznacne majitelka stenete

sarax
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 23:25
- Nahlásit

Aknah
no já se pro šzěndo chystám,takže jsem majitelka strašího nedůtklivce a budoucí majitelka štěnda,ale jsem zároveň majitelka pubescentní dívky a myslím si,dle toho co o svém andílkovi i slyším,že jsem rozumná a ona se chová někdy jako pipinkau děvčete to chování mohlo bejt zapříčiněný jasnou představou přesdržky doma...ale znova říkám,chyba majitelky...štěňátka a děťátka se mají hlídat

wikyp
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2006 00:41
- Nahlásit

Základ je to vodítko. Pokud vím, že mě pes neposlechne povelama apod.,musím ho mít na vodítku. panelka nepanelka

Zdenka
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2006 10:36
- Nahlásit

já si myslím taky, že štěníka měla mít na vodítku může jí dojít,že se takováhle situace může stát a má na něj dávat větší pozor akorát se dívím, že jste se tam začly dohadovat místo toho abyste ho hned vzaly a letěly s ním na veterinu a až pak bych řešila další věci

wikyp
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2006 13:51
- Nahlásit

Zdenka
To je jednoduché, majitelka si uvědomovala, že je to její chyba, měla strach z průšvihu a proto zapoměla na psa, hlavně aby to okecala.

ajulka
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 17:05
- Nahlásit

oba,ale ty jsi jí neměla mlátit, můžeš být ráda že tě nezažalovala

dejavu
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 17:24
- Nahlásit

Ajka
Pripomnelo mi to ten vtip, jak taha pan za ucho asi petiletyho ulicnika na piskovisti a ten vresti: "No tohle, ja mam doma taky takovyhohle fotra, ale tohle by si ke mne nikdy nedovolil!"

Holka byla hodne drza a dostala lekci a ty se neboj, pokud na to nema svedky, ma smulu. To vis, ted leti reakce "Nejlepsi obrana je utok" a hlavni deviza je "Drze celo je vice nez popluzni dvur"

Neres to, zapomenes, nedala ses, udelala jsi, co jsi povazovala za spravny a zadnou virtualni soudni stolici, ktera by ti to schvalila, nepotrebujes

Alexa
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 18:15
- Nahlásit

Holčina měla mít štěně na vodítku, ale ty máš přizpůsobit jízdu ....bla bla bla.... Kámoš měl něco podobnýho pes mu vběhl do silnice cyklista přes něj přelít, řešilo se to u soudu, páč cyklista požadoval náhradu škody. Kámoš vyhrál, protože cyklista stejně jako automobilista musí předvídat, tudíž musí jet tak aby včas zastavil. vem si kdyby ti tam vběhlo malý dítě.

Hafina
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 08:19
- Nahlásit

Alexa
No bejt na místě tvýho kámoše, tak sklapnu podpadky a náhradu škody zaplatím. Je to můj pes, musím si ho hlídat. Kdyby do pejska narazilo auto, v životě bych si neodpustila, že můj pes muset trpět za MOJI BLBOST.
Ne vždycky se takováhle situace dá předvídat. Tvůj pes, tvoje dítě, TVOJE VINA, nikoho jinýho. Za toho živýho tvora neseš zodpovědnost, ať je to dítě, nebo pes. A i když to třeba právníci a soudy vidí jinak, tak morálně jsi viník ty.

venda
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 09:24
- Nahlásit

Ajka
taky bych na takové cestě měla štěně na volno, ale Hekla se ode mě moc nevzdaluje, nevim, na jak přehledném místě se to stalo, ale na cyklisty si dávám pozor, oni přece nemůžou jet s tím, že jim tam někdo vlítne, to by každej to kolo jenom tlačil

jinak ti závidim tu reakci holku proplesknout, já i když je to puberťačka jak by na mě začla ječet jen bych koukala a bylo by mi všechno líto, neumim se do těch lidí pustit ani když jsem v právu
Alexa
předvídat musí na silnici - vidíš, že jde po chodníku pes na volno tak na něj dáváš pozor, ale na polní cestě? když najednou něco vyletí z křoví? to je prostě blbá náhoda...

LucieS
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 14:25
- Nahlásit

Chudák štěně. Ale tohle je blbá náhoda, vina není asi ani na jedné straně. Ona měla mít psa na vodítku, na druhou stranu, kdo z nás by měl psa na stezce podél potoka na vodítku... No a ty jsi měla jet pomaleji, abys stihla zastavit, když ti tam někdo takhle vběhne.
Holka byla v šoku, tak tě seřvala. Já jsem kdysi dávno taky seřvala osádku auta, pod které mi vběhl tehdy nalezený voříšek... a až půl minuty nato mi došlo, že moje blbost, do silnice vběhl pes. Ale vše špatné pro něco dobré - od té doby do silnice nevlezl za boha.
Před pár lety se mi stalo, že mi pejsina vběhla pod velmi pomalu jedoucí auto v lokalitě, kde auto jede jednou za uherák a ještě je z dálky vidět... Já se tehdy omlouvala, ale na druhou stranu - já být řidič, tak vidět rozlítanýho psa, tak rozhodně zastavím a počkám. On nezastavil a nepočkal, mohl, zpětně jsem na něj nadávala. Jenže zase - fenka od té doby auta fakt respektovala a ve chvíli, kdy mi nečekaně vylítla ze vrat, ji to zachránilo.

wikyp
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2006 07:48 - Změnil/a: wikyp
- Nahlásit

ajulka
oba,ale ty jsi jí neměla mlátit, můžeš být ráda že tě nezažalovala

Pokud nejsou schopni rodiče vysvětlit dítěti, jak se má chovat...

Žalovat může koho chce. V případě, že bude chtít někoho obvinit, musí mít svědky. Z toho, co je psáno plyne, že tam nikdo jiný nebyl. Tzn., že je to slovo proti slovu a svědek patrně utekl.

Takže stále platí, že musí mít psa zajištěného tak, aby nikoho neohrožoval a neomezoval na jeho právech. Stejné to platí i pro chodce, pokud jde po stezce.

Filip
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2006 11:54
- Nahlásit

Ajka
Hmmm, ty seš teda dobrá ... , přizabiješ někomu štěně a pak ještě zbiješ jeho mladistvou majitelku. Chtěl bych vidět tebe, jak by si byla klidná, kdyby někdo přejel tvýho psa, nebo nafackoval tvému dítěti.
Minimálně si se dopustila výtržnictví, možná by se to dalo uhrát i na ublížení na zdraví, škoda, že asi unikneš trestu. Ale boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Misery
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2006 15:33
- Nahlásit

Preci kdyz ridic srazi maly dite, ktery nemohl videt (a jel pritom padesatkou, ale to dite mu tam vbehlo treba zpoza zaparkovanyho auta), tak to odnese hlavne rodic, ze si to dite nepohlidal (zvlast, pokud byl nekde blizko).

Dante
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2006 18:44
- Nahlásit

No nemůžu si pomoct, ale kdyby kolo srazilo mého psa, tak v první řadě by mě zajímal můj pes, potom člověk, který z toho kola spadl a na nějaké vulgárnosti by vůbec nedošlo. Aby šestnáctiletý spratek, jehož vinou bylo poraněno štěně, chtěl po člověku, který této nehodě ani nejspíš ani nemohl zabránit, občanku a kontakt na zaměstnavatele, to je fakt síla. Taky mě zaráží, že toto chtěla ještě před tím, než se přesvědčila, jak na tom štěňátko vlastně je. Reakci Ajky se vůbec nedivím. Chápu, že k nějaké ostřejší výměně názorů dojít mohlo, stres je stres, ale všechno má své hranice. Já sama bych si v životě nedovolila být k někomu takhle sprostá. Navíc dle našeho "skvělého" právního řádu platí, že pes je věc. Tudíž majitel si na ni má dávat pozor. Pokud tedy pes zaviní dopravní nehodu, je majitel psa povinen ještě navíc uhradit škodu, vzniklou na dopravním prostředku. Že by mu někdo platil náklady na veterináře, o tom si může akorát tak nechat zdát.

kiwikik
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2006 21:38
- Nahlásit

Filip
promiň ale podle mého si to ta holka rozhodně zasloužila
a) malé štěňátko, které rozhodně nemohlo ještě umět poslouchat, má mít na vodítku, co kdyby se něčeho leklo a vlítlo ji pod auto?nebo se ztratilo?
b) zaráží mě že se ani nezajímala o psa jestli mu něco není pokud by bylo včasný transport by mu mohl zachránit život.
c) šestnáctiletej spratek by si neměl dovolovat na starší a vůbec mu takhle nadat.
Asi bych nejednala jako zadavatelka ale chápu ji že tomu spratkovi nafackovala třeba si dá pro příště pozor. nebo se mu dokonce rozsvítilo?nejspíš takový výchovný výprask v životě nezažilo.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání