| Autor |
Zpráva |
Jumi
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 18:40
- Nahlásit
Ahoj, měla bych na vás dotaz ohledně čipování psů v Praze. Já a můj pes žijeme v současné době mimo Prahu u rodičů (já mám trvalý pobyt v Praze), ale v únoru se budu stěhovat zpět do Prahy a pes zde bude vždy alespoň několik dní v týdnu se mnou. Pes je hlášen u našich a má zde i řádně zaplacené poplatky. Musím ho přihlásit i v Praze(moc se mi nechce)? Dále bych ho ráda nechala očipovat, kdyby se náhodou zaběhl, byla bych raději kdyby čip měl.Vím, že po očipování se musím přihlásit do nějaké databáze, můžu do ní dát i mimopražskou adresu a nebo dát tu moji pražskou, i když na ní pes není hlášen?
Doufám, že jsem to napsala alespoň trochu srozumitelně. Za vaše odpovědi moc děkuji.
|
Handy
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 18:57
- Nahlásit
Hele na tohle je nejlepší se zeptat veta, když k němu půjdeš na to čipování, ten by ti měl poradit...jinak já se v tomhle moc nevyznám, Handy čipovanej je, poplatky platíme, ale mám stálou adresu
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 19:01
- Nahlásit
Jumi
chtělo by to prjít vyhlášku podrobně.
Tuhle byl nějaký pořad v TV, kontrolovali psy na Karláku nebo tam někde a mimo jiné jim padl do spáru pes, kterého údajně venčila slečna kamarádce, která má bydliště mimo Prahu. policajti si zapsali jí i adresu majitelky a sdělili, že pokud jí tam najdou i příště bude muset být pes načipovaný. Tak nevím
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 19:04
- Nahlásit
Toho se právě bojim, ale zas pes má normálně psí známku, když tu platí poplatky.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 19:07
- Nahlásit
Jumi
to ten v tý reportáži měl taky.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 19:38
- Nahlásit
já nevím jak v praze, ale u nás je ve vyhlášce vymezen poplatník takto: Poplatníkem je fyzická osoba nebo právnická osoba, která má trvalý pobyt nebo sídlo na území města Kralupy nad Vltavou a je držitelem psa.
z toho podle mě vyplývá, že pokud jsem majitel psa (u psů s PP snadno prokazatelný) a mám v občance trvalé bydliště v kralupech, pak platím poplatek v kralupech a plním povinosti určené kralupskou vyhláškou, i kdybych bydlela jinde.
Snažila jsem se najít vyhlášku platnou v praze, ale v té, co jsem našla, není vymezený poplatník.
Podle mě, pokud nemají ve vyhlášce že, "každý pes, pohybující se na území města Prahy musí být očipovaný", tak nemají právo to po tobě chtít, když jsi majitel s trvalým bydlištěm jinde.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 20:02
- Nahlásit
No jenže Jumi má trvalý pobyt v Praze
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 07:32
- Nahlásit
když máš, Jumi, psa přihlášeného na své rodiče mimo Prahu a pes se po většinu času vyskytuje u nich a do Prahy jezdí s Tebou jen na "návštěvu", mělo by stačit placení poplatku v místě hlášení psa. Jenomže zas je tady problém s tím, že poplatek za psa platí ten, kdo je držitelem psa, nestačí na koho je hlášen, ale s kým je ten pes nejvíc, kdo se o něho stará apod.... Pokud se týče čipování, tak čip mít nemusí pes (a to ani v Praze - vyhláška stanoví "trvalé označení", ale to může být jak tetování, tak čip), který je tetovaný. Jinak pokud chceš dát psa očipovat, tak už u veta bys měla dostat příslušný formulář, který bys zaslala na adresu Národního registru zvířat....(adresa je vždy na tom formuláři). V případě psa, který je hlášen v Praze a je očipován musí být formulář - potvrzení o očipování- navíc ještě zaslán na Magistrát hl. m. Prahy - odbor občanskosprávních agend a příslušný Úřad městské části, pod kterou pes spadá - kde je přihlášen...na základě toho ohlášení příslušnému úřadu se pak počítá ta úleva z poplatku ze psa.....
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 08:43
- Nahlásit
některé příspěvky se smazaly, takže znovu:
v praze je definován poplatník podle občanského zákonníku, jako ten, "kdo věc používá jako by byla jeho vlastní" (není to doslovné, ale už se mi to nechce znovu hledat)
takže pokud Jumi bude bydlet v praze a bude mít u sebe psa, měla by splňovat všechny podmínky pražské vyhlášky, tj. čip i poplatek.
Samozřejmě vše je otázka sousedských vztahů.
Co se týče kontroly policie, nevím, co přesně kontrolují, zda jen čip, nebo i registraci v pražském registru. Možná by stačilo jen psa očipovat a dát do běžných registrů (viz. veterinář) a byl by klid.
čerpala jsem myslím z www.praha-mesto.cz , tam je ta vyhláška, s poplatníkem jsem musela trochu zapátrat, ale je to ob. zák.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Led 2006 09:03
- Nahlásit
Jelikož mám domek ,ale nebydlím v něj,chtěla jsem si psa tam přihlásit-a nelze to......kde máš trvalý bydliště,tam musíš mít hlášenýho svého psa.
Tam,kde psa pak přihlásíš,odneseš papíry o čipování a další část dělá magistrát hl.města phy- každý obvod ti pak řekne,zda to tam musíš odnést osobně, nebo to tam nahlásí místní úřad. u nás nahlásil úřad,tak že z magistrátu přišlo jen potvrzení,že v evidenci celopražské už nás mají.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 09:10
- Nahlásit
Já bydlím na P4, registraci jsem poslala na magistrát, do národního regsitru a na obvod jsem zavolala, udělali si poznámku a řekli, že mám slevu a hotovo
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 11:55
- Nahlásit
Anonymní
jasně, ale Jumi má trvalé bydliště v Praze a i když je pes jakože rodičů a je přihlášený jinde, podle občanského zákoníku pokud se o psa stará ona (tj. nakládá s ním, jako by byl její), pak je poplatníkem poplatku ze psů a z toho vyplývají i další povinnosti.
Toto vymezení poplatníka je dělané na míru právě vypočítavcům, kteří psa nahlásí jinde, aby ušetřili.
Ovšem když toho psa nenahlásí v praze, tak kdo se to dozví, že? Takže záleží na tom, aby ji "nepráskli" sousedi. Stačí, když si budou třeba stěžovat na hlučného psa, přijede policie a zjistí, že podle výpovědí sousedů, tam ten pes žije trvale a je tu průšvih.
Jestli stačí nahlášení do nár. registru, to se dá udělat s jakýmkoli čipem. To by mělo uspokojit hlídky na ulici.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:34
- Nahlásit
Díky moc za rady. jen abych to upřesnila, nechci být vypočítavec, který platí mimo prahu a žije se psem v praze, ale taky nechci bejt debil, kterej platí za psa na dvou místech najednou. pes bude část týdne u mě a část u rodičů.Takže tam ho odhlásit nemohu, celá vesnice si všimne, že pes tam je a já ho odhlásila....
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:45
- Nahlásit
Jumi
a je s PP?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:47
- Nahlásit
Jumi
Jen takovou poznámku: nedávno jsem někde četla o případu rozvodu, kdy se rozvádějící soudili o psa a soud jim nařídil střídavou péči, myslím že to bylo střídání po týdnu a bylo tam řečeno, že to je pro psa nejhorší možná varianta, že pes potřebuje pevný řád a ne střídat domácnosti a že jestli jim jde o psa, měli by se dohodnout u koho bude.
Neuvažovala jsi spíše o tom, vzít si Thorina nastálo a rodičům koupit jiného?
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:48
- Nahlásit
Jumi
no mne na uradu rekli zcela jednoznacne, ze poplatky za psa a tim padem i prihlaseni se plati v miste, kde ma DRZITEL (rozdil od majitele) trvaly bydliste .... takze pokud te chytne policajt, ty budes mit psa ocipovaneho, tak ti podle me nic nehrozi. cip mas, zaevidovany neni, protoze je zaevidovany v miste tveho trvaleho bydliste. neexistuje zadny pravni duvod k tomu, abys nemohla mit psa kdekoliv jinde nez je trvaly bydliste, dulezity je mit ho nekde prihlasenyho ...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 14:17
- Nahlásit
isdpch
no že je to buzerace nepopírám, ale zase si určitě trochu nahrabou.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 17:55
- Nahlásit
fromeli
pes je bez PP
Maya
Já nevím jak to řešit jinak, už jsem se tu na střídavou péči ptala a lidi mi říkali, že takové případy znají a je to ok. Já jsem doma za mrchu, že jim beru psa, ale proč bych se ho měla vzdát. Doma ho zbožňujou, ale když nejsem doma tak třeba tejden nejde na prochajdu, protože mu přeci stačí zahrada, dostává od stolu, rvou mu kosti ikdyž mu po nich je zle - je to přece pes, jedou na chalupu a nechaj ho 20h samotnýho - přece nebudou mít v autě chlupy a když ho cvičim tak ho chuděrku malýho buzeruju.Novýho psa by nechtěli a mě by ho bylo líto a já si nechci pořídit novýho a Thorina jim nechat, jistě chápete proč(mimoto, že ho zbožňuju a ublížila bych mu tím)....
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 19:13
- Nahlásit
Jumi
nemyslela jsem to na tebe, jen jsem vysvětlovala, proč má praha poplatníka definovaného takhle. Stejně je to poplatků za televizní a rozhlasový přijímač.
Jak jsem psala, já bych psa nechala přihlášeného u rodičů a nechala ho očipovat a nahlásila do nár registru (u čipu Datamars tuším zdarma).
Co se týče "střídavé" péče, já myslím, že to je na psovi poznat, co mu vyhovuje. Kdyby mu to nesvědčilo, tak to poznáš.
|