Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Cestování autem
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:05
- Nahlásit

Zdravím všechny, chci se zeptat na cestování psa v autě. Jak by měl být správně zabezpečen, popř. jak minimálně pro přepravu. Dále jak by měl být zabezpečen na hraničních přechodu a při cestování po EU. Předem děkuji za odpovědí

*sara*.
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:50
- Nahlásit

Já se taky přidám s otázkou: máme kombi, mezi zadními sedačkami a kufrem máme síť. Pes se tam pohybuje volně, nepřipoutaný. Chceme s ním jet letos poprvé do Chorvatska a nevím, jestli nebude na hranicích nějaký problém, že máme jen autosíť a ne mříž.

Jandula
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 11:00
- Nahlásit

Žiju v Chorvatsku, ja mam jeste stene, poprve s nim pojedu domu do CR na prelomu unora a brezna. Kamaradka ma tady psa a jezdi s nim bezne trasy CR - CHR, pes na zadnim sedadle, bez site, mrize atd. Nikdy nebyly zadny problemy, a to se Denysek jeste pred hranici vzdycky vztyci a civi na celniky. Jen to chce cip, pas a myslim, ze i potvrzeni od veterinarni spravy kvuli vztekline (ale nevim, jestli i po vstupu do EU se to pozaduje).

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 11:37
- Nahlásit

Do Chorvatska jezdíme na výstavy, ale i do jiných států EU a prakticky nikdy nekontrolovali ani psa a jeho doklady, tak ani to, kde je a jestli je prostor pro psa nějak upravený. Řekla bych, že jim to bylo šuma fuk. Takže směle na cesty. Naši psi, pokud jich nevezeme víc, tak leží u spolujezdce na zemi na dece.
Po vstupu do EU buď musí být čipován určitým čipem a nebo teď je přechodné období, kdy stačí tzv. Pas. Vydá ho veterinář a potřebné údaje o očkování do něj přepíše z normálního očkovacího průkazu. My pro jistotu vozíme vždy Pas + očkovací průkaz. Jeden nikdy není na koho narazí.

*sara*.
# Zasláno: 8 Úno 2005 11:50
- Nahlásit

Evičko a do kdy je to přechodné období, kdy pes očipovaný být nemusí? Já myslela, že už od nového roku musí být do zahraničí očipovaní všichni.

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:38
- Nahlásit

Myslím až do roku 2007, ale tím si nejsem jistá. Rozhodně pro letošní rok ještě nejsou čipy povinné.

Anonymní
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:02
- Nahlásit

Evicko, na kolik prijde ocipovani psa? Diky
Jednou kdyz jsem jel před rokem a půl do Německa, tak stačil očkovací průkaz. Ale celníci se čertili, že pes neni připoutanej. A to jsme ho měli v kufru volně a byl vyndanej dekl, Takže pes skoro není vidět, ale oni si ho všimnuli. Tak potom člověk neví na čem je. Nerad bych přijel na hranice po 400 km a tam mi obrátili, že pes neni zabezpečen v autě správně !!

Tchor
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:34 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Ono tak moc nejde o predpisy, ale o bezpecnost psa pri bouracce, tu jekstaks vyresi pevna klec nebo aspon pevne mrize oboji na pevno pridelane ke konstrukci karoserie. Nejaka sit je naprosto na nic proste nemuze vydrzet.

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:44
- Nahlásit

Cena čipu do 500,-Kč. Pokud máte menší plemeno, tak jsou docela dobré plastové přepravky nebo kovové klece. Ale pes na ně musí být zvyklý, jinak ho velmi vyděsíte a lehce mu vypěstujete trauma z těchto malých prostor. Takže na to pozor.
Pevná mříž se vyplatí jen do většího auta. My máme malou třídveřovou Toyotu a tam by to nepřipadalo v úvahu.

Tchor
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:05
- Nahlásit

Evicka
U kemnelek je problemze nejsou na pevno a pri bouracce se dostanou kamkoli.

Mel jsem v Omeze dvoj klec v ni dva dobrmany (sama vazi tak 50kg +cca 2x35kg) byla uvazana v loznem prostoru predni jese uvazana mriz po te co mi vbehla srna do cesty se pri prudkem brzdeni se utrhla a slisovala vse ve stredni casti zvirata ve te stredni casti zachanila rezeva ktera se sprajcla mezi predni sedacky a tu klec. Co by bylo pri bouracce si neumim predstavit takze od ty dobu jsou oddelovaci mrize napevno ke kastli a klec chycena docela pevnejma popruhama.

nefer
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:27
- Nahlásit

jenom ještě taková poznámka - pokud není pes čipovaný, musí mít při cestě do zahraničí čitelné tetování. a pokud je čipovaný a čip neodpovídá standardům EU (tj. některé starší čipy), musí mít majitel u sebe čtečku

Mark
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:36
- Nahlásit

Ja sveho chrtika vozim na predni sedacce v plastovem boxu upevnenem bezpecnostnim pasem. Nedavam dvirka. Pes na me vidi, ja mam prehled co dela on. V tomto pripade doporucuji pokud to lze, deaktivovat airbag spolujezdce. Do Chorvatska jezdime nekolikrat rocne, zatim na zadne celnici doklady nikdo nevyzadoval. Vozim ockovaci prukaz a pas vydany na zaklade tetovani.

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:47
- Nahlásit

Tenhle problém komplexně asi žádný výrobce nebo prodejce automobilů neřeší. Musíme si poradit sami a hlavně jezdit opatrně, aby se nikomu nic nestalo. Připoutat bedničku pásem je jistě řešení, ale pouze pro jednoho psa. Každý si to musí rozmyslet sám, jak to bude dělat a nakolik bude riskovat.Řešení???????

Jo a tetování většinou po nějakém roce, obzvláště ve slabině čitelné není, ale zatím je nikde nekontrolovali. Veterinář, pokud jste stálý zákazník, tak vám to vydá i na základě nečitelného tetování. Záleží na dohodě. I když tento postup samozřejmě není správný.

*sara*.
# Zasláno: 9 Úno 2005 07:45
- Nahlásit

Já psa očipovaného nemám, ne že bych nechtěla, ale trochu se bojím. Někdo mi říkal, že se vyskytlo pár psů, kteří měli s čipem problémy.
Nevím co je na tom pravdy, tak se ptám na váš názor. U mého psa zjistili teď ve čtyřech a půl letech těžký srdeční defekt, bere léky proti selhání srdce a léky, aby se srdce moc nenamáhalo, tak proto se bojím ho očipovat. Co myslíte vy? Může mu to nějak ublížit? Veterináře jsem se zatím na to neptala.

nefer
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 08:09
- Nahlásit

čipování je jen taková větší injekce, takže si nemyslím, že by měl být problém. zvládla ho moje epileptická fena i pětiměsíční štěndo. ani nepíplo a nezůstane ani jizvička. není se čeho bát. slyšela jsem o pár případech, kdy čip odputoval ze svého místa někam jinam, v jednom případě se to muselo chirurgicky odstranit, ale to jsou jen vyjímky v poměru kolik je psů načipovaných

*sara*.
# Zasláno: 9 Úno 2005 08:18
- Nahlásit

Tak díky za uklidnění. Ještě se zeptám veterináře, který ho léčí.Ale myslím také, že to nebude nic hrozného. Očkování snáší bez problémů.

Anonymní
# Zasláno: 9 Úno 2005 08:21
- Nahlásit

Ještě zpátky k převozu psů v autě, neznáte někdo nějaký zákon, vyhlášku apod. spojenou s tím?

Anonymní
# Zasláno: 31 Kvě 2005 00:07
- Nahlásit

jeste se vratim k tomu cipu,problemy s nim nejsou a veterinar vam sam nabidne bud volny cip,ktery obcas cestuje telem a nebo cip s upevnenim,ktery je jen o malo drazsi.A povolenou normu cipu je mozne najit na ifaune.cz

Evik
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2005 09:46
- Nahlásit

*sara*

k problému tvého pejska bych jen chtěla podotknout, že pokud má vážné srdeční problémy, měla by sis to Chorvatsko s ním hodně hodně rozmyslet. Dlouhá cesta autem a stálé vedro u moře bude pejskovi jen na obtíž a psi s nemocným srdcem vedro vydýchávají mnohem hůř než zdraví psi. Vím co říkám - mám starého knírače s nemocným srdíčkem a jemu v létě vadí i jen 2hodinová cesta autem na chalupu do severních Čech.... Raději po dobu dovolené svěř pejska do dobrých rukou a tím stresem z dlouhé cesty ho netrap.....jeho srdíčko by to taky nemuselo vydržet.....

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání