| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:05
- Nahlásit
Zdravím všechny, chci se zeptat na cestování psa v autě. Jak by měl být správně zabezpečen, popř. jak minimálně pro přepravu. Dále jak by měl být zabezpečen na hraničních přechodu a při cestování po EU. Předem děkuji za odpovědí
|
*sara*.
|
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:50
- Nahlásit
Já se taky přidám s otázkou: máme kombi, mezi zadními sedačkami a kufrem máme síť. Pes se tam pohybuje volně, nepřipoutaný. Chceme s ním jet letos poprvé do Chorvatska a nevím, jestli nebude na hranicích nějaký problém, že máme jen autosíť a ne mříž.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 11:00
- Nahlásit
Žiju v Chorvatsku, ja mam jeste stene, poprve s nim pojedu domu do CR na prelomu unora a brezna. Kamaradka ma tady psa a jezdi s nim bezne trasy CR - CHR, pes na zadnim sedadle, bez site, mrize atd. Nikdy nebyly zadny problemy, a to se Denysek jeste pred hranici vzdycky vztyci a civi na celniky. Jen to chce cip, pas a myslim, ze i potvrzeni od veterinarni spravy kvuli vztekline (ale nevim, jestli i po vstupu do EU se to pozaduje).
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 11:37
- Nahlásit
Do Chorvatska jezdíme na výstavy, ale i do jiných států EU a prakticky nikdy nekontrolovali ani psa a jeho doklady, tak ani to, kde je a jestli je prostor pro psa nějak upravený. Řekla bych, že jim to bylo šuma fuk. Takže směle na cesty. Naši psi, pokud jich nevezeme víc, tak leží u spolujezdce na zemi na dece.
Po vstupu do EU buď musí být čipován určitým čipem a nebo teď je přechodné období, kdy stačí tzv. Pas. Vydá ho veterinář a potřebné údaje o očkování do něj přepíše z normálního očkovacího průkazu. My pro jistotu vozíme vždy Pas + očkovací průkaz. Jeden nikdy není na koho narazí.
|
*sara*.
|
# Zasláno: 8 Úno 2005 11:50
- Nahlásit
Evičko a do kdy je to přechodné období, kdy pes očipovaný být nemusí? Já myslela, že už od nového roku musí být do zahraničí očipovaní všichni.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:38
- Nahlásit
Myslím až do roku 2007, ale tím si nejsem jistá. Rozhodně pro letošní rok ještě nejsou čipy povinné.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:02
- Nahlásit
Evicko, na kolik prijde ocipovani psa? Diky
Jednou kdyz jsem jel před rokem a půl do Německa, tak stačil očkovací průkaz. Ale celníci se čertili, že pes neni připoutanej. A to jsme ho měli v kufru volně a byl vyndanej dekl, Takže pes skoro není vidět, ale oni si ho všimnuli. Tak potom člověk neví na čem je. Nerad bych přijel na hranice po 400 km a tam mi obrátili, že pes neni zabezpečen v autě správně !!
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:34 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
Ono tak moc nejde o predpisy, ale o bezpecnost psa pri bouracce, tu jekstaks vyresi pevna klec nebo aspon pevne mrize oboji na pevno pridelane ke konstrukci karoserie. Nejaka sit je naprosto na nic proste nemuze vydrzet.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:44
- Nahlásit
Cena čipu do 500,-Kč. Pokud máte menší plemeno, tak jsou docela dobré plastové přepravky nebo kovové klece. Ale pes na ně musí být zvyklý, jinak ho velmi vyděsíte a lehce mu vypěstujete trauma z těchto malých prostor. Takže na to pozor.
Pevná mříž se vyplatí jen do většího auta. My máme malou třídveřovou Toyotu a tam by to nepřipadalo v úvahu.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:05
- Nahlásit
Evicka
U kemnelek je problemze nejsou na pevno a pri bouracce se dostanou kamkoli.
Mel jsem v Omeze dvoj klec v ni dva dobrmany (sama vazi tak 50kg +cca 2x35kg) byla uvazana v loznem prostoru predni jese uvazana mriz po te co mi vbehla srna do cesty se pri prudkem brzdeni se utrhla a slisovala vse ve stredni casti zvirata ve te stredni casti zachanila rezeva ktera se sprajcla mezi predni sedacky a tu klec. Co by bylo pri bouracce si neumim predstavit takze od ty dobu jsou oddelovaci mrize napevno ke kastli a klec chycena docela pevnejma popruhama.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:27
- Nahlásit
jenom ještě taková poznámka - pokud není pes čipovaný, musí mít při cestě do zahraničí čitelné tetování. a pokud je čipovaný a čip neodpovídá standardům EU (tj. některé starší čipy), musí mít majitel u sebe čtečku
|
Mark
|
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:36
- Nahlásit
Ja sveho chrtika vozim na predni sedacce v plastovem boxu upevnenem bezpecnostnim pasem. Nedavam dvirka. Pes na me vidi, ja mam prehled co dela on. V tomto pripade doporucuji pokud to lze, deaktivovat airbag spolujezdce. Do Chorvatska jezdime nekolikrat rocne, zatim na zadne celnici doklady nikdo nevyzadoval. Vozim ockovaci prukaz a pas vydany na zaklade tetovani.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:47
- Nahlásit
Tenhle problém komplexně asi žádný výrobce nebo prodejce automobilů neřeší. Musíme si poradit sami a hlavně jezdit opatrně, aby se nikomu nic nestalo. Připoutat bedničku pásem je jistě řešení, ale pouze pro jednoho psa. Každý si to musí rozmyslet sám, jak to bude dělat a nakolik bude riskovat.Řešení???????
Jo a tetování většinou po nějakém roce, obzvláště ve slabině čitelné není, ale zatím je nikde nekontrolovali. Veterinář, pokud jste stálý zákazník, tak vám to vydá i na základě nečitelného tetování. Záleží na dohodě. I když tento postup samozřejmě není správný.
|
*sara*.
|
# Zasláno: 9 Úno 2005 07:45
- Nahlásit
Já psa očipovaného nemám, ne že bych nechtěla, ale trochu se bojím. Někdo mi říkal, že se vyskytlo pár psů, kteří měli s čipem problémy.
Nevím co je na tom pravdy, tak se ptám na váš názor. U mého psa zjistili teď ve čtyřech a půl letech těžký srdeční defekt, bere léky proti selhání srdce a léky, aby se srdce moc nenamáhalo, tak proto se bojím ho očipovat. Co myslíte vy? Může mu to nějak ublížit? Veterináře jsem se zatím na to neptala.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 08:09
- Nahlásit
čipování je jen taková větší injekce, takže si nemyslím, že by měl být problém. zvládla ho moje epileptická fena i pětiměsíční štěndo. ani nepíplo a nezůstane ani jizvička. není se čeho bát. slyšela jsem o pár případech, kdy čip odputoval ze svého místa někam jinam, v jednom případě se to muselo chirurgicky odstranit, ale to jsou jen vyjímky v poměru kolik je psů načipovaných
|
*sara*.
|
# Zasláno: 9 Úno 2005 08:18
- Nahlásit
Tak díky za uklidnění. Ještě se zeptám veterináře, který ho léčí.Ale myslím také, že to nebude nic hrozného. Očkování snáší bez problémů.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Úno 2005 08:21
- Nahlásit
Ještě zpátky k převozu psů v autě, neznáte někdo nějaký zákon, vyhlášku apod. spojenou s tím?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 31 Kvě 2005 00:07
- Nahlásit
jeste se vratim k tomu cipu,problemy s nim nejsou a veterinar vam sam nabidne bud volny cip,ktery obcas cestuje telem a nebo cip s upevnenim,ktery je jen o malo drazsi.A povolenou normu cipu je mozne najit na ifaune.cz
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2005 09:46
- Nahlásit
*sara*
k problému tvého pejska bych jen chtěla podotknout, že pokud má vážné srdeční problémy, měla by sis to Chorvatsko s ním hodně hodně rozmyslet. Dlouhá cesta autem a stálé vedro u moře bude pejskovi jen na obtíž a psi s nemocným srdcem vedro vydýchávají mnohem hůř než zdraví psi. Vím co říkám - mám starého knírače s nemocným srdíčkem a jemu v létě vadí i jen 2hodinová cesta autem na chalupu do severních Čech.... Raději po dobu dovolené svěř pejska do dobrých rukou a tím stresem z dlouhé cesty ho netrap.....jeho srdíčko by to taky nemuselo vydržet.....
|