Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Myslivci a volný pohyb psů v otevřených prostranstvích
Autor Zpráva
Eliska2319
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2019 19:33
- Nahlásit

Dobrý večer, dnes jsem v lese na procházce s čubou potkala myslivce a ten mi řekl že ji musím mít na vodítku a pokud si ji nezapnu mohu dostat pokutu až 5000Kč. Fena mě poslouchá na slovo a nechá se bez problémů odvolat. Existuje nějaký zákon, který bych mohla myslivci předložit o tom, že můžu mít psa na volno i v lese nebo na louce? Popřípadě jaký?

Walda
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2019 11:43 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

ZÁKON 449 ze dne 27. listopadu 2001 o myslivosti

§ 12
Ustanovení myslivecké stráže

(3) Mysliveckou stráží může být ustanovena fyzická osoba, která
a) je starší 21 let,
b) má bydliště na území České republiky,
c) je bezúhonná,
d) má způsobilost k právním úkonům,
e) je fyzicky a zdravotně způsobilá pro výkon funkce myslivecké stráže,
f) prokázala znalost práv a povinností myslivecké stráže podle tohoto zákona a znalost souvisejících předpisů,
g) složila slib tohoto znění: "Slibuji, že jako myslivecká stráž budu s největší pečlivostí a svědomitostí plnit povinnosti při výkonu ochrany myslivosti, že budu při výkonu této činnosti dodržovat právní předpisy a nepřekročím oprávnění příslušející myslivecké stráži.",
h) má platný lovecký lístek a platný zbrojní průkaz a je pojištěna (§ 48),
i) vyslovila s ustanovením do funkce písemný souhlas.

§ 14
Oprávnění myslivecké stráže

1) Myslivecká stráž je oprávněna
a) požadovat od osob, které jsou v honitbě se střelnou zbraní nebo s jinou loveckou výzbrojí, předložení zbrojního průkazu, průkazu zbraně, loveckého lístku, povolenky k lovu a potvrzení o povinném pojištění, popřípadě jiného průkazu, jímž lze prokázat jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého nebo přechodného pobytu,
b) zastavit a prohlížet v honitbě a na účelových komunikacích17) v honitbě dopravní prostředky včetně přepravovaných zavazadel, je-li důvodné podezření, že přepravují nebo obsahují neoprávněně nabytou zvěř, a za tím účelem požadovat předložení dokladu o nabytí zvěře,
c) zadržet osobu, kterou přistihne v honitbě při neoprávněném lovu nebo při jiné činnosti tímto zákonem zakázané, nebo osobu, kterou přistihne v honitbě se zakázanou loveckou výzbrojí anebo se střelnou zbraní, pokud nejde o osobu oprávněnou podle zvláštních právních předpisů držet střelnou zbraň i na honebních pozemcích, a neprodleně přivolat orgán Policie České republiky (dále jen "policie"),
d) odejmout osobám uvedeným v písmenech b) a c) střelnou zbraň nebo zakázanou loveckou výzbroj, chycenou, ulovenou nebo přepravovanou zvěř, popřípadě i loveckého psa a fretku a vykázat je z honitby; o odnětí věci sepsat úřední záznam a osobě, jíž byla věc odňata, vystavit potvrzení o odnětí věci a odňatou střelnou zbraň nebo zakázanou loveckou výzbroj odevzdat neprodleně orgánu policie; osoby uvedené v písmenech a) až d) jsou povinny výzvám či úkonům v nich uvedeným vyhovět, popřípadě jich uposlechnout,
e) usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební; usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení,
f) usmrcovat mývala severního, psíka mývalovitého, norka amerického nebo nutrii říční a další vyhláškou stanovené zavlečené druhy živočichů v přírodě nežádoucí,
g) usmrcovat po předchozím oznámení místně příslušnému obecnímu úřadu zdivočelá hospodářská zvířata a dále volně se pohybující označená zvířata z farmových chovů zvěře ve vzdálenosti větší než 200 m od nehonebního pozemku, na němž je farmový chov provozován,
h) požadovat pomoc nebo součinnost orgánů policie, popřípadě obecní policie, pokud nemůže splnění svých povinností zajistit vlastními silami a prostředky,
i) ukládat a vybírat pokuty v blokovém řízení za přestupky podle zvláštního právního předpisu,18)
j) vstupovat na pozemky v honitbě v rozsahu nezbytně nutném k výkonu funkce.
(2) Myslivecká stráž, která usmrtila psa nebo kočku, zdivočelé hospodářské zvíře nebo označené zvíře z farmového chovu zvěře, je povinna o tom neprodleně informovat jeho vlastníka, pokud je známý, a sdělit mu místo usmrcení zvířete a popřípadě jej na toto místo doprovodit.
(3) Prohlídka dopravních prostředků a zavazadel podle odstavce 1 nesmí sledovat jiný zájem než zjištění, zda v těchto prostředcích a zavazadlech není neoprávněně nabytá zvěř.

Walda
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2019 11:51 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Tedy pes v honitbě (což je skoro všude) musí být pod vlivem psovoda, nikoli na vodítku. Jak to psovod realizuje je na něm, ale stejně tak je výklad na myslivcích.

Je to obvyklý problém v kontaktu se zelenokabátníky s šiškami za kloboukem.

Fousisko
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2019 14:39
- Nahlásit

Walda

Jojo, přesně...osobně jsem se setkala jen s jedním "zelenokabátníkem", který neměl problém s tím, že můj pes byl na volno. Šli jsme tehdy na výlet, já psa volně lítal kolem nás a čuchal si, ale nevzdaloval se víc jak na cca 10 m od nás. Když jsem myslivce viděla, psa jsem si zavolala, připla na vodítko a čekala sprdunk, ale on jen pozdravil a řekl, že psa klidně můžu pustit, pokud nehoní zvěř.
Na druhou stranu jsme zas jednou šli celá parta pejskařů na výlet. Organizátor výletu se tehdy ještě pro jistotu v den konání výletu informoval na obci, zda má v jejím okolí probíhat nějaký hon. Bylo mu řečeno, že nikoli, že se nemusíme bát jít do lesa (a to se šlo pouze po turistických stezkách). Stejně jsme ale potkali bandu myslivců s puškama, a to jen fakt pár kroků za cedulí "konec obce". Jeden z nich nás seřval, že jestli uvidí jedinýho psa bez vodítka, tak střílí. Ten můj známý (je právník), co organizoval výlet mu přesně citoval z toho § 14 z. o myslivosti a upozornil jej na to, že to, co vypustil z úst lze brát jako vyhrožování navíc se zbraní v ruce a před kupou svědků, a jestli má teď hned volat svému známému na policii. Myslivec začal sprostě nadávat, ale na důrazné doporučení svých "kolegů" s nimi odešel pryč.
My na tom výletě byli ale všichni podělaní, psy jsme měli radši fakt na vodítkách....
Bohužel, nejhorší je srážka s blbcem a ozbrojený blbec je o to větší nebezpečí a můžu být stokrát v právu a může mi to být prd platný....

jici
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2020 08:32
- Nahlásit

Rozhodne radovy myslivec nema opravneni ukladat jakekoliv pokuty, ukoly, zadavat vyzvy podle zakona natoz strilet psy atd.

jici
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2020 08:38
- Nahlásit

Za vice nez dvacet let se mi nestalo, aby myslivec jednak pozdravil. A pak slusne rekl, co se mu nelibi. Vzdy bez jakehokoliv pozdravu zacal prudit.
A pokud chce nekdo prudit, ma se prokazat odznakem Myslivecke ci Lesni straze podle zakona.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání